Dodaj do ulubionych

toxo/ różyczka

19.07.06, 13:40
Dziewczyny,
byłam u położnej, ale zastałam w zastępstwie jakąś niegramotną stażystkę.
Oddała mi wyniki badań i się zastanawiam, czy są OK, zwłaszcza ta
toksoplazmoza:

wyszło IgG positief, nie ma IgM, o co prosiłam:-(
Nie ma żadnej wartości liczbowych, więc oznacza, że mam przeciwciała, ale czy
to po starym zachorowaniu ( oby!) , czy po świeżym- nie wiadomo.

Na różyczkę: anty IgG 279,0

Obserwuj wątek
    • beba3 Re: toxo/ różyczka 19.07.06, 14:35
      Po pierwsze: spokojnie. Ja poinformowana przez niedoinformowana laborantke w
      Polsce o malo spazmow nie dostalam. Wystarczyl mi telefon do lekarza i blogi
      spokoj mnie ogarnol. ;-)
      Zdzwon raz jeszcze do poloznych i popros o konsultacje wynikow lub do domowego.
      Asystentka powinna Cie bez problemu polaczyc. Lepsze polozne, bo w temacie ale
      jak nie mam niekogo pod reka to i domowemu mozesz wytlumaczyc, co i jak.
      • kasia191273 Re: toxo/ różyczka 19.07.06, 15:58
        Zadzwonię do nich jutro, być może mają taką umowę, że jeśli IgM jest negatywne,
        nie podają na wynikach badań???? W Polsce podaje się obie wartości i to z
        liczbami.
        Wg tej stażystki wszystko OK, 'je bent beschermd'. Oby!
        • mimi764 Re: toxo/ różyczka 19.07.06, 17:10
          IgG (+), IgM (-) – oznacza to ,że osoba ta zetknęła się z zarazkiem już
          wcześniej i jest to późna faza toczącego się zakażenia lub przeciwciała
          pochodzą z zakażenia dawno przebytego. Niezwykle ważne jest odróżnienie tych
          dwóch sytuacji. W tym celu należy ponownie oznaczyć poziom przeciwciał po 3
          tygodniach. Jeżeli wzrośnie to mamy do czynienia z fazą przewlekłą zakażenia (
          należy stosować leczenie i kontrolowac wynik przed zajsciem w ciążę) Jeżeli
          spadnie lub nie zmieni się to zakażenie zostało już przebyte i osoba taka nie
          zachoruje ponownie. Nie ma potrzeby powtarzania badań przed planowaną ciążą
          Fragment z forum gimbla napisala ewasia.
          podaje link do forum bo tam jest wiele innych cennych informacji, ktore moga Ci
          sie przydac: www.gimbla.pl/forum/viewtopic.php?t=27901
          • kasia191273 Re: toxo/ różyczka 19.07.06, 22:29
            problem w tym, że na wynikach badań nie mam podanych watości IgM. Jest tylko
            IgG.
            • mimi764 Re: toxo/ różyczka 20.07.06, 15:05
              O faktycznie, jak moglam przegapic.
    • mimi764 Re: toxo/ różyczka 23.08.06, 15:38
      Witam, czy te testy na toxo i rozyczke mialas robione na wyrazne zyczenie czy
      tez sa one norma? Czy mozesz mi podac holenderska nazwe toxoplazmozy i
      rozyczki? A moze wiesz jeszcze jak po holondersku bedzie brzmial konflikt
      serologiczny? Wlasnie rozpoczynamy starania o dzidzie i mam mase pytan i
      watpliwosci. Bede wdzieczna za odpowiedz.
      • kasia191273 Re: toxo/ różyczka 23.08.06, 16:02
        różyczka (rubella) standardowo
        tokspolazmoza (toxoplasmose) na własne życzenie, ale nie dopłacałam, pani po
        prostu zaznaczyła na skierowaniu odpowiedni kwadracik

czynnik RH to rhesusfactor- badają standardowo Twoją grupę krwi, jeśli masz
        (-), to pewnie się wszczyna jakieś procedury, ja mam (+), więc na tym się
        skończyło

życzę powodzenia w staraniach, ja dziś zaczęłam 20 tydzień, a więc półmetek
        ciąży i jak na razie wszystko OK!

• mimi764 Re: toxo/ różyczka 23.08.06, 16:30
          Gratuluje polmetka! no i tego ze wszystko ok! Mam nadzieje ze i ja szybko
          zaciaze:-)
          • asiekok Re: toxo/ różyczka 24.08.06, 09:27
            Rozyczka to tutaj Rode Hond. Jak sie myle, to niech mnie ktos poprawi, ale chyba
            kiedys w slowniku sprawdzalam. Niestety po sprzataniach mojego meza slownika
            znalezc nie moge :)
            • kasia191273 Re: toxo/ różyczka 24.08.06, 09:50
              rubella i rode hond to to samo- pierwsza nazwa łacińska, druga miejscowa,
              typowa w niderlandzkim dwoistość;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka