Dodaj do ulubionych

Przeciwciała

15.10.10, 08:09
Pomóżcie bo już w końcu nie wiem.
Leczę się od 10 lat na niedoczynność - Hashimoto.
Teraz od dwóch tygodni mam nagły wzrost TSH z 2,04 na 5,55 . Dlatego mam zwiększoną dawkę tyroksyny. Badam FT 4 i FT 3. Jednak ma wątpliwość czy w przypadku tak dużego wzrostu TSH powinnam badać też przeciwciała anty _TPO(miałam w lutym 2010 - 82) i anty Tg ??? Słyszałam ,że NIE. Czy przeciwciała mogą ulegać dużym wahaniom??? Co ma na nie wpływ???
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Przeciwciała 15.10.10, 09:00
      Szkoda pieniędzy na badanie przeciwciał.Skoro wiesz,że masz hashimoto to badanie jest zbyteczne.Właściwie służy tylko zdiagnozowaniu choroby.Przeciwciałą mogą ulegac wahaniom.Podaj kilka ostatnich wyników Ft3 i Ft4.
      • sl_onko Re: Przeciwciała 15.10.10, 10:34
        Moje ostanie wyniki :
        IV-2010 - TSH 4,19 , FT3 - 3,75 (17,08%) , FT-4 -16,71 (47,10%)
        VII-2010 - TSH 2,04 , FT 4 - 18,32 .Niestety FT 3 nie badałam
        koniec IX-2010- TSH 5,55 FT 4-16,31. Od końca lipca 2010 jestem na stymulacji hormonalnej bo leczę się w klinice niepłodności. Dlatego stymulacja tak bardzo rozwaliła mi wyniki tarczycy , o czym nie byłam wcześniej uprzedzona.
        Obecnie od 2 tygodni łykam eltroxin 125 . Bałam się ,że takie TSH mogło znacznie zwiększyć przeciwciała stąt moje pytanie o ich sens badania.
        • milaemalka Re: Przeciwciała 15.10.10, 11:31
          Jezeli myslisz o dziecku to rozumiem .Ale najpierw wyrównaj poziomy hormonów tarczycy.Pisałaś ,ze leczysz sie od lat a wyniki z kwietnia nie wskazują na to .Sa słabe zanim zaczęłaś kuracje hormonalną .Cały czas jesteś w niedoczynności.Wiesz ,przy takich wynikach gdybyś zaszła w ciażę skończyłoby sie to żle.Podstawa przy hashimoto to Ft4 i ft3.Oba na poziomie 50%.to taki przyzwoity już poziom ale jeszcze nie bardzo Niektórzy muszą miec około 80% ,zeby normalnie żyć.
          • milaemalka Re: Przeciwciała 15.10.10, 11:34
            Napisz na jakiej dawce ostatnio byłaś( od kwietnia )
            • sl_onko Re: Przeciwciała 15.10.10, 12:27
              Nie mam szczęścia do endokrynologów. Nie dość ,że ich mało , to jeszcze do dobrych naprawdę ciężko się dostać.Właśnie w kwietniu trafiłam do nowej lekarki , która chciała zabłysnąć i niby coś u mnie zmienić, dlatego zmieniał mi z zażywanego euthyroxu 75 na eltroxin 100 na przemian z 50 . Niby nie zmieniła mi dawki bo średnia też wynosiła 75 , ale raptem wzrosło mi TSH z 2 na 4,19. Dlatego zwiększyła mi dawkę na 100 ,a w poniedz i piątki 50. (średnio 85,7). Po tym TSH spadło mi na 2,04 ( wyniki z VII). Od lipca zaczęłam kuracjję hormonalną CLO i po tym moje TSH zwariowało na 5,55!! Byłam w szoku . To zaledwie od 31.07-30.09 - w tak krótkim czasie!!!. Wiem,że powinnam badać również FT 3 ,ale tamta endokrynolog nie iwdziała potrzeby. Teraz jużtego dopilnuję.
              Przestałam jeździć do tej lekarki, gdyż obecnie leczę się u ginekologa-endokrynologa, który widząc TSH na poziomie 5,55 zalecił łykanie eltroxinu od poniedziałku -piątku po 125 , a sobota i niedziela 150. Łykam to od 01.10. Na koniec października biegnęzrobićponowne badania, bo martwię się ,że cięzko mi z takim wynikiem bęzie zajść w ciążę.
              Dla mnie zaczyna to być walka z wiatrakami. Wiem,że aby zajść w ciążę najlepiej jest mieć TSH pomiędzy 1-2 ,ale jakąmuszę mieć dawkę, aby tak zbić mój obecny wynik???
              • aga_mama_zosi Re: Przeciwciała 15.10.10, 12:53
                Wiesz, powinnaś więcej poczytać o tej chorobie, bo samo TSH nie jest najważniejsze aby zajść w ciąże. Ważne są FT3 i FT4 a TSH może być zupełnie inne niż 1 czy 2. Często u osób biorących tyroksynę TSH jest niskie, nawet poniżej normy i dopiero wówczas poziom hormonów tarczycy udaje się wyrównać i podnieść do odpowiedniego poziomu.
                Kluczem do sukcesu nie jest badanie TSH i kierowanie się nim, tylko odpowiedni poziom hormonów tarczycy.

Myślę też, że dawkowanie różne w różnych dniach nie pomaga w ustaleniu odpowiedniej dawki tylko powoduje huśtawkę hormonów. Tabletki można tak podzielić, aby codziennie brać taką samą dawkę. Jak mi pani doktor zalecała uparcie różne dawki w różnych dniach tygodnia to ja uparcie mówiłam, żeby ustaliła mi taka samą dawkę codziennie, bo nie wyobrażam sobie dlaczego mam mojemu organizmowi fundować takie niespodzianki, nie jest to niczym uzasadnione.

Pozdrawiam,
                Agnieszka
                • milaemalka Re: Przeciwciała 15.10.10, 13:55
                  Agnieszka ma rację.Kłopot z eltroxinem polega na tym ,że chyba nie ma 25,przez co trudniej jest dzielić.Moze przy nastepnej wizycie poproś o przepisanie euthyroxu,powinnas brac codziennie 135(925:7) Jeżeli masz 100 i 75 mogłabys dzielić 75 na połowę.przy Twoich wynikach 2,5 to niewielka róznica. Po 5 tyg radzę zróbic badanie Ft3 i ft4.Wiesz na poczatku ustalania dawki robiłam badania co mc.Dzieki temu szybko ustaliłam odpowiednią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka