Dodaj do ulubionych

rumuńska riviera

01.03.12, 00:15
witam forumowiczów. w lipcu planujemy urlop nad rumuńskim morzem. proszę o jakieś porady dotyczące miejscowości, rodzajów zakwaterowania, cen wyżywienia i innych produktów spożywczych. dodam że jedziemyy całą rodziną 2=2 (dzieci 8 i 13 lat).
z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Re: rumuńska riviera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 12:52
      chyba lepiej jechać do Bułgarii taniej i lużniej.w 2010r w Bułgarii dużo Rumunów.
      • transilvania Re: rumuńska riviera 05.03.12, 10:09
        Zastanawiałam się właśnie, czy by tego samego nie napisać :) Bo czyż wypada reklamować Bułgarię na forum rumuńskim? Ale mam takie doświadczenia: w zeszłym roku połowę urlopu spędziłam nad morzem w Rumunii (Costinesti), drugą w Bułgarii w Sunny Beach - cóż za piękna, słowiańska nazwa! :) W Rumunii: plaża brudna, miasteczko podupadające, brzydkie po prostu. Kwatery dość drogie, jedzenie też. Do tego atmosfera jarmarku, kiczu, hałasu. W Bułgarii hotele odnowione, plaże czyściutkie, dużo atrakcji dla dzieci. Zupełnie inny standard. W Rumunii mieszkam od lat i staram się ją promować wśród Polaków. Ale moje pozytywne odczucia dotyczą głownie gór i miast Transylwanii. Jeśli chodzi o morze, to szczerze - wolę Bułgarię. Zresztą taką samą opinię ma wielu znanych mi Rumunów.
        • Gość: wildol Re: rumuńska riviera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 18:40
          Oryginalna i slowiańska nazwa Slonecznego Brzegu brzmi Słynczew Briag (pisane oczywiście cyrylicą) ,a przytoczona przez Ciebie nazwa Sunny Beach jest z anglojęzycznych katalogów turystycznych.
          • transilvania Re: rumuńska riviera 08.04.12, 09:41
            To oczywiste, ze Bułgarzy nie nazwali sami sobie miejscowosci po angielsku i ze ma ona swoj lokalny odpowiednik. Ale wlasnie ta Sunny Beach jest uzywana i to nie tylko w angielskich katalogach. W rumunskich także. Troche to dziwne, bo jednak inne nazwy miejscowsci nie sa tak zmieniane. Dosyc pretensjonalnie brzmi.
    • Gość: lulale Re: rumuńska riviera IP: 195.187.47.* 09.03.12, 17:27
      również nie polecam rumuńskiego wybrzeża, plaże brudne, jedzenie niezbyt dobre, cenowo porównywalnie z Polską...zgadzam się z przedmówcami, że jeśli nad morze to do Bułgarii, szczególnie, że jedziecie z dziećmi... nie będę się rozpisywać bo wątek rumuńskiego wybrzeża został poruszony już wielokrotnie na tym forum...

jeśli Rumunia to Transylwania, Bukareszt!
    • Gość: Arek Re: rumuńska riviera IP: *.ronus.pl 11.04.12, 12:52
      w tym roku jedziemy do miejscowości Saturn hotel Hora & Sirena z Neckermana z dojazdem własnym cena 1500 za trzy osoby 2 tygodnie przy samej plaży śniadania, obiadokolacje. Rumunię zwiedziliśmy całą jednak wczasy pierwszy raz. Zobaczymy czy warto bo cena nie do pobicia.Pozdrawiamy.
      • Gość: jaszczur Re: rumuńska riviera IP: *.toya.net.pl 11.04.12, 23:23
        Arku w jakim terminie będziesz wczasował. W tym samym hotelu będę od 10 lipca.
        • Gość: Arek Re: rumuńska riviera IP: *.ronus.pl 15.04.12, 16:39
          Od 1go czerwca do 14. Mam pytanie czy tam już Byłeś. pozdrawiam.
          • Gość: jaszczur Re: rumuńska riviera IP: *.toya.net.pl 15.04.12, 23:53
            W zeszłym roku w drodze do Bułgarii spędziłem w Rumunii 4 dni- Bukareszt, Bran, Braszów, Rosnov, Sinaia, Curtea de Arges i szosa Transfogaraska. Spodobało mi się bardzo i w tym roku postanowiłem spędzić tam więcej czasu. 4 lipca wyjeżdżam i przez 6 dni zwiedzam południową Rumunię, 8 dni na plaży z wyjazdem do delty Dunaju i zwiedzaniem wybrzeża oraz 4 dni zwiedzania północnej części w drodze do domu.
            Nad morzem nie byłem .
            • Gość: zellt Re: rumuńska riviera IP: *.rzeszow.vectranet.pl 02.06.12, 12:00
              Rumunia Mamaia: Ja rezerwując przez Neckermana w styczniu (termin 21-31.08) zapłaciłem za:
              hotel 4gwiazdki (Richmond) 100m od moża, parking i wifi za darmo, pobyt 2os dorosłe + dostwawka (5L), śniadanie + obiadokolacja do wyboru z karty, 10noclegów - 1442zł/całość. Takiej oferty chyba nic nie przebije, a majac sniadania i obiadokolację to nie sądze, że dodatkowe atrakcje pochłoną fortunę ;)
              • Gość: madziula34 Re: rumuńska riviera IP: 195.117.255.* 14.11.12, 10:39
                Witam,
                mam pytanie o wakacje w Rumuni - czy polecasz?????????????????????
                • Gość: marcin Re: rumuńska riviera IP: *.internetia.net.pl 15.11.12, 15:41
                  Jak zwykle nie ma prostej odpowiedzi. Zalezy czego oczekujesz? Fajna pogoda, ciepłe morze, niska cena. Z drugiej strony, słaba infrastruktura, w razie braku pogody nie bardzo jest co z sobą zrobić. Byłem w Saturnie, gdzie zwyczajnie młodzi by sie nudzili - brak dyskotek, praktycznie same stoiska z tandeta i knajpy. Do Constatny ok 30km. Jesli nie byliscie w Bulgarii to uwazam ze to bylby lepszy wybor.
      • Gość: paweł Re: rumuńska riviera IP: *.play-internet.pl 04.08.12, 00:49
        kiedy jedziecie bo ja 27 sierpnia
        • Gość: johanek Re: rumuńska riviera IP: *.telnet.krakow.pl 06.03.13, 13:13
          My planujemy pobyt w miejscowości Saturn od 21 do 29 sierpnia 2013 r. Wahamy się między hotelem Hora i Sirena. Myśleliśmy jeszcze nad hotelem Bran Brad Bega w miejscowości Efiore Nord. Miejscowosc podobno bardziej rozrywkowa, ale sam hotel opinie ma niezabardzo, chociaż to 4 gwiazdki niby. I z opisu wynika, że to takie Spa jak ktos na zabiegi się nastawia to OK. Jakby ktoś też rozważał wyjazd to chętnie wymienie uwagi na ten temat.
    • Gość: pinky Re: rumuńska riviera IP: *.tauron-pe.pl 06.03.13, 14:47
      A ja byłem w tamtym roku w mamai i SB i powtarzam w tym roku tylko eforie i drużbe i wcale nie widze różnicy a jezeli to na korzyść rumuni.Nie ma ruskich tansze zarcie a noclegi mam w 4* NECKERMANA wcale nie za dużą kasę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka