Dodaj do ulubionych

Śpiew przy stole o górach

23.04.18, 13:58
Jak oceniacie taki przypadek, gdy na spotkaniu rodzinnym większość ludzi siedzi przy stole i nagle ktoś zaczyna głośno śpiewach o górach? Dodam, że chodzi o osobę dorosłą i alkoholowo trzeźwą. Czy takie zachowanie jest grzeczne?
Obserwuj wątek
    • alexxa6 Re: Śpiew przy stole o górach 23.04.18, 14:10
      Ja bym zapytała najpierw towarzystwo czy aby wszyscy preferują te góry? może miłośnicy morza czy połonin czuliby się pominięci. wink
    • reinadelafiesta Re: Śpiew przy stole o górach 23.04.18, 17:06
      @Mala-tolsi
      Osobiście w ogóle nie przepadam za śpiewaniem przy stole, nawet sto lat wydaje mi się jakieś krępujące. Jubilat stoi z kieliszkiem i czeka aż goście często fałszywie, w różnej tonacji odśpiewają życzenia. Śpiew to przy ognisku albo kolędy na Wigilię. Czy grzeczne, pytasz? Może nie niegrzeczne, ale nieco żenujące dla mnie.
      • jolanta4447 Re: Śpiew przy stole o górach 23.04.18, 19:29
        Ja też nie cierpię śpiewów przy stole.
        Najczęściej śpiewają po większej dawce alkoholu, a ktoś trzeźwiejszy źle się wtedy czuje.
    • positronium Re: Śpiew przy stole o górach 24.04.18, 10:06
      Spotkanie rodzinne, zatem podejrzewam, że uczestnikom znane są zainteresowania innych. Może śpiewak miał taką potrzebę serca, może go tęsknota za tymi górami zżera od środka, więc w gronie bliskim sobie pozwolił dać jej upust?
      Dla mnie takie zachowane jest nieszablonowe, ale nie antypatyczne. Taki przejaw kultury i sztuki w wydaniu najprostszym - prawie każdy może śpiewać, prawda?
      Zdarzyło mi się siedzieć przy stole, kiedy inni intonowali piosenki, a ja nie znałam słów. Na dodatek to nie było w Polsce, więc poza melodią nic w tej piosence nie było dla mnie zrozumiałe. Czy to było grzeczne, śpiewać coś, czego nie mogłam znać? Mnie się podobało takie zaprezentowanie lokalnego kolorytu.

No, chyba że pan fałszował. To wtedy na pohybel. wink
      • aqua48 Re: Śpiew przy stole o górach 24.04.18, 18:51
        A mnie się bardzo podoba gdy goście podczas biesiady z rodziną czy przyjaciółmi zaczynają śpiewać. Byle nie fałszywie :0 Nie widzę w tym nic złego, zwłaszcza, że to się raczej nie zdarza podczas wykwintnego proszonego obiadu z kelnerami.
        • reinadelafiesta Re: Śpiew przy stole o górach 24.04.18, 19:13
          @Aqua
          Jeśli spotkanie ma taki biesiadny charakter, to ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka