Dodaj do ulubionych

Piżama gości

03.08.18, 14:41
Wybieram się w krótką podróż, odwiedzę m. in. bliskiego przyjaciela z narzeczoną. Wymieniam kilka pozycji w garderobie, najważniejszą jest szlafrok. W luźnej rozmowie z koleżanką żaliłam się, jak trudno znaleźć ładny, długi i do tego z dobrego materiału (jak macie jakies rekomendacje, to poproszę, bo szukam takiego do kostek). I od słowa, do słowa, okazało się, to dziwaczne, że ze sobą szlafrok wożę. Jakby tego było mało, mam też kontrowersyjną wink dla koleżanki piżamę, mniej więcej taką.

Nie wyobrażam sobie chodzenia po obcym domu w samej tylko piżamie, szczególnie w krótkich spodenkach.

Dziwne, normalne, przesadne?
Obserwuj wątek
    • kora3 Re: Piżama gości 03.08.18, 15:08
      Piżamę , jak dla mnie masz zupełnie normalną - moze jedynie - znów jak dla mnie - zbyt "ciepłą" na te upały.
      co do chodzenia po obcym domu w piiżamie - wszystko zależy od relacji jakie gosc ma z gospodarzem/rzami.
      To samo tyczy sie także krótkich spodenek - jak zrozumiałam - spodenek od piżamy..

Niemniej nie rozumiem dlaczego dla Twej kolezanki szlafrok na okolicznośc tego wyjazdu jest czymś egzotycznym ...Dla mnie tearz zdecydowanie za gorąco na szlafrok, a ostatnio gosciłam z noclegem u mojej mamy, wiec owszem mogłabym chodzić i w samej bieliźnie, ale przeceiż nie wszędzie mozna , więc ...
      • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 15:19
        No w domu to śpię teraz w czymś takim, ale mimo, że przyjaciel jest bardzo bliski, to nie będę przed nim biegała w takim stroju.
        • kora3 Re: Piżama gości 03.08.18, 15:35
          Posit, ale nie musisz się tłumaczyć przecieżsmile O tym, ze pizama DLA MNIE na te upały zbyt "ciepłą" wspomniałam mimochodem, bo poza tym - całkiem no zwyczajna. człowiekowi podczas snu powinno być wygodnie (nie tylko ale też smile), wiec jesli Tobie jest wygodnei w takiej, to fajnie- nie rzumiem kolezanki Twej i jej toku rozumowania. Względem szlafroka - także poniekąd
    • bo_ob Re: Piżama gości 03.08.18, 15:17
      positronium napisała:

> Nie wyobrażam sobie chodzenia po obcym domu w samej tylko piżamie

To nie chodź. Piżamę zakładaj tylko do snu a po przebudzeniu, zanim pokażesz się gospodarzom, ubierz się w normalne, dzienne ubranie.
      • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 15:20
        A jak proponujesz się myć? Po prysznicu przebrać się na przejście z łazienki w brudne ubrania, czy w osobny zestaw czystych, czy tez nie myć się wcale? wink
        • bo_ob Re: Piżama gości 03.08.18, 15:25
          Zapewniam cię, że w czasie tej małej chwili, gdy przejdziesz z pokoju, w którym śpisz do łazienki nie spowoduje, że gospodarz w ogóle zauważy, czy masz na sobie piżamę, szlafrok czy cokolwiek innego smile
          Chyba, że byłabyś nago, wtedy może by zauważył. O ile patrzyłby akurat w Twoją stronę.
          • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 15:30
            To podejrzewam zależy jednak bardziej od rozkładu mieszkania, niż Twoich życzeń. smile Akurat u mojego przyjaciela mieszkanie jest małe, a łazienka tuz przy kuchni i salonie. Trudno się ukrywać - wyglądałoby to przekomicznie.
            • bo_ob Re: Piżama gości 03.08.18, 15:34
              positronium napisała:

> To podejrzewam zależy jednak bardziej od rozkładu mieszkania, niż Twoich życzeń
              > . smile

Nie, mężczyźni nie zauważają takich rzeczy wbrew temu, że kobietom wydaje się inaczej. "Coś tam na sobie miała", taka jest zwykle reakcja.
              • bo_ob Re: Piżama gości 03.08.18, 15:36
                Ale, oczywiście, jeśli chcesz wziąć szlafrok, weź. To wyłącznie Twoja decyzja.
          • bo_ob Re: Piżama gości 03.08.18, 15:31
            Zapewniam cię, że w czasie tej małej chwili, gdy przejdziesz z pokoju, w którym śpisz do łazienki gospodarz w ogóle nie zauważy, czy masz na sobie piżamę, szlafrok czy cokolwiek innego smile
            Chyba, że byłabyś nago, wtedy może by zauważył. O ile patrzyłby akurat w Twoją stronę.

---
            Poprzedni wpis nie był zbyt czytelny, więc poprawiłam go.
        • kora3 Re: Piżama gości 03.08.18, 15:40
          Wiesz, na to to akurat jest rada Posit smile Od razu napisze, ze nie twierdzę, ze masz ją wdrażać, ale ja mam np. taki system, że gdy nocuję u kogoś nie tak mi bliskiego, bym mogą pokazać się w koszulce czy pizamie czy nawet niechętnie w szlafroku, to po kąpieli przebieram się w coś innego - typu top/tunika + legginsy - np. Wówcas nie czuję się skrepowana ani nie krepuję gospodarzy, mogę z nimi jeszcze pogadać przed połozeniem sie spać, bo zakładam oczywiście, że bedziesz miała/bedziecie mieli "swoją" sypialnie tam u przyjaciela , podobnie jak ja/my podczas takich wizyt z noclegiem...No to w swej sypialni pzrebieram sie w koszulkę/pizame i wszystko gra smile
          • basia_styk Re: Piżama gości 03.08.18, 17:23
            Szlafrok jest moim zdaniem niezbędny, jeśli nosi się koszulę nocną. Piżama "udaje" garnitur i wierzchnie dodatkowe okrycie nie jest już potrzebne. Aczkolwiek jeśli to kwestia samopoczucia, to oczywiście można włożyć.
            • aqua48 Re: Piżama gości 03.08.18, 17:44
              Cienki jedwabny szlafrok (niekoniecznie do kostek) na lekką piżamę. Albo jak dobrze radzi Kora legginsy do kolan i tunika jako strój domowo-wieczorny.
              • basia_styk Re: Piżama gości 03.08.18, 18:10
                Mowa była raczej o czymś do spania + ewentualnym "maskowaniu" tegoż smile, nie zaś o nieformalnym stroju do chodzenia po mieszkaniu. Legginsy przy +32 dla mnie odpadają - krążenie się kłania, o zdrowie trzeba dbać. Spania w legginsach w ogóle sobie nie wyobrażam.

Dlaczego dla koleżanki pytającej prezentowana piżama jest kontrowersyjna, jakieś uzasadnienie?
                • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 18:55
                  basia_styk napisała:

> Mowa była raczej o czymś do spania + ewentualnym "maskowaniu" tegoż smile, nie zaś
                  > o nieformalnym stroju do chodzenia po mieszkaniu.

W sumie, w piżamie i szlafroku czasem jadam śniadanie. Więc troszkę do chodzenia też musi być.

> Dlaczego dla koleżanki pytającej prezentowana piżama jest kontrowersyjna, jakie
                  > ś uzasadnienie?

Za dużo materiału, "babciowa", zbyt obszerna, męski styl. I korona wszystkiego - "w tym się musisz gotować!" wink
                • aqua48 Re: Piżama gości 03.08.18, 20:51
                  basia_styk napisała:

> Mowa była raczej o czymś do spania

Zrozumiałam, że raczej do przejścia między łazienką, a sypialnią wieczorem i w drugą stronę rano tak by nie świecić po oczach domowników zbyt kusą piżamką. Spać to już spokojnie można w czymś innym.
                  • kora3 Re: Piżama gości 05.08.18, 07:31
                    Bardzo dobrze zrozumiałaś Aquo- chodzi o taki strój "przed spaniem" - jesli sie czlowiek nie chce pokazywać w piżamie/koszulce/szlafroku
    • majaa Re: Piżama gości 03.08.18, 19:10
      Przyznam, że nie łapię toku rozumowania Twojej koleżanki, Posit. Nie wiem, co jest dziwnego albo kontrowersyjnego w szlafroku czy "garniturowej" piżamie. Ubierz się tak, żebyś czuła się komfortowo. Ja tam nawet w domu lubię sobie czasem narzucić szlafroczek, jak mi się nie chce ubierać do śniadania w "leniwą" niedzielęsmile
      • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 19:19
        Maju, mnie też zaskoczyła, stąd i ten temat. smile
        A znasz jakieś dobre miejsce że szlafrokami? Mój ostatni kupiłam z dekadę temu, w oysho są same do kolan, a ja potrzebuje na już. uncertain nigdzie nie mogę znaleźć.
        • aqua48 Re: Piżama gości 03.08.18, 20:53
          positronium napisała:

> A znasz jakieś dobre miejsce że szlafrokami?

Bonprix?
          • basia_styk Re: Piżama gości 03.08.18, 22:11
            Istnieje jeszcze (tu chwila wahania, czy to "jeszcze" jest uprawnione?) coś znanego jako podomka. Tyle że mi się to kojarzy z bardzo starszawym pokoleniem, takim w sumie na wymarciu lub wymarłym, bardzo staroświeckim wzornictwem i generalnie jest to ciuch bardzo "passe".
            • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 22:17
              Potomka i szlafrok to nie są synonimy?
              Bo w sumie to szukam peniuaru wink
              • basia_styk Re: Piżama gości 03.08.18, 22:32
                positronium napisała:

> Potomka i szlafrok to nie są synonimy?
                > Bo w sumie to szukam peniuaru wink

Trochę mnie zastrzeliłaś - ale to, co znam jako podomkę z autopsji (głównie z dzieciństwa, jak rozmaite sąsiadki się w takim czymś afiszowały sprzątając), to absolutnie nie przypomina szlafroka smile
                A peniuaru w życiu nie nosiłam, to jakieś takie balzakowskie tongue_out
                • positronium Re: Piżama gości 09.08.18, 10:33
                  No właśnie podomka to chyba takie wierzchnie okrycie, na zatrzaski od góry do dołu, zapięcie środkiem przez sylwetkę. Z kieszeniami naszytymi na wysokości bioder i z materiału w drobne kwiatki.
                  Ale tez podomka niektóry mówią na płaszcz kąpielowy, taki z grubej froty.
                  Na taki płaszcz niektórzy mówią i szlafrok.
                  A mój szlafrok, taki jaki miałam do tej pory, to jest coś jak bardzo cienki i lekki płaszczyk, z szalowym kołnierzem i zawiązywany na pasek bez sprzączki, oczywiście. Z kieszeniami!
                  Może pójdę tym razem w jakieś kimono, czy coś... Nigdzie nie ma takich długich, jakie lubię.
          • positronium Re: Piżama gości 03.08.18, 22:16
            A popatrzę. smile miałam od nich płaszczyk kiedyś, chyba nadal gdzieś jest w szafie. Zupełnie zapomniałam, że jest takie miejsce. Pewnie dlatego, że nie przesyłają mi już katalogu...
            • magazynka Re: Piżama gości 04.08.18, 00:11
              W życiu, wyjeżdżając gdziekolwiek do ludzi bliższych i dalszych, a nawet obcych, nie zabierałam szlafroka. Zajmuje dużo miejsca w bagażu, a jest używany przez kilka minut - przejście z łóżka do łazienki.

Możesz spokojnie przemknąć w piżamie. Ta pokazana jest całkiem O.K. W ogóle nie rozumiem niestosowności piżamy czy koszuli nocnej, jeśli nie są przezroczyste. Ubranie jak każde.
              Jeśli już bardzo się krępujesz (niby dlaczego?), to idąc w piżamie do łazienki rano, przysłoń się naręczem przygotowanych na dzień ciuchów i przebierz się w nie w łazience. Wyjdziesz inna, z piżamą w ręce wink

Szlafrok zakupiłam przed pierwszą planowaną operacją w klinice. Tam łazi się po korytarzach, na badania i do toalety, a są też odwiedzający. W szlafroku można też wtedy wyjść na dwór do kiosku czy na papierosa albo choćby posiedzieć na ławce. Może też przydać się w sanatorium wśród całkiem obcych ludzi, ale w znajomym domu? Przebierzesz się w dzienne ciuchy i w porządku. Po co snuć się w kuchni czy przy śniadaniu / kolacji w szlafroku?

Dodam, że do dziś, żaden z moich nocujących gości nie miał szlafroka - podomki czy peniuaru. Nawet nie słyszałam, by ktoś zabierał to do hotelu czy na wczasy (własna łazienka), ale lepsze hotele ze spa dają do użytkowania swoje szlafroki.
              • positronium Re: Piżama gości 09.08.18, 10:36
                @Magazynka
                No, szlafrok szlafrokowi nierówny. Mój stary można było złożyć do wielkości przeciętnej bluzki - był z bardzo cienkiego materiału. smile

Śniadanie w piżamie jest miłe, a jak w domu jedna łazienka i gości wielu, to czasem trudno logistycznie wszystko ogarnąć. Wole zjeść w szlafroku, jeśli alternatywą maja być zimne jajka.

W klinikach raczej chodzi się w takich grubych, z froty?
                • magazynka Re: Piżama gości 09.08.18, 20:27
                  "W klinikach raczej chodzi się w takich grubych, z froty?"

Mój jest z polaru.
            • majaa Re: Piżama gości 04.08.18, 17:48
              Bonprix to dobry pomysł, tylko jeśli potrzebujesz tego szlafroka na już, to nie wiem, czy zdążą Ci przesłać. Od czasu do czasu coś tam zamawiam i pamiętam, że dostawa zwykle zajmowała ok. 2 tygodni. Może po prostu przejdź się po galeriach handlowych, są tam zwykle butiki z rozmaitymi damskimi ciuszkami, bielizną dzienną i nocną, coś powinnaś znaleźć.
        • reinadelafiesta Re: Piżama gości 04.08.18, 18:18
          @Positronium
          Zara Home- z cieniutkiej bawełny/ batystu do pół uda, białe, pastelowe.
          • kora3 Re: Piżama gości 05.08.18, 08:20
            Przecież pisała, ze chce długi do kostek ...
            • reinadelafiesta Re: Piżama gości 05.08.18, 08:51
              Kora
              Przeoczyłam, dzięki. Na szczęście długie też są. Piszę z myślą o panujących upałach, a oni tam mają naprawdę cieniutkie.
              • kora3 Re: Piżama gości 05.08.18, 08:56
                Ależ przecież nic sie nie stało, wspomniałam o tym dlatego, że Posit dokładnie sprecyzowała o jaki chodzi smile - czyli jak rozumiem inny jej nie interesuje, ale skoro mają i długie, to moze znajdzie coś dla siebie
    • bene_gesserit Re: Piżama gości 05.08.18, 15:47
      Po co ci szlafrok do kostek?
      Czy koleżanka wyjaśniła, co jest kontrowersyjnego w tej piżamie? Stylizowana na męską, ale to tyle.

Zamiast szlafroka można zabrać cokolwiek, co by pełniło jego rolę - jakaś narzutka, jeśli bielizna nocna dłuższa, to nawet lizeska, rozpinany sweter czy coś w tym rodzaju. Żeby przejść z sypialni do łazienki wystarczy.
      • basia_styk Re: Piżama gości 05.08.18, 18:10
        O, lizeska...nie wiedziałam, że jeszcze ktoś tego używa, cudnie smile
    • positronium Re: Piżama gości 09.08.18, 10:57
      O, jakby to było dłuższe, to byłoby idealnie... sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka