Dodaj do ulubionych

Zdrożeją .............

04.10.05, 11:35
Zdrożeją "MINIBUSY"
Ja wiem dlaczego ale jestem ciekaw czy inni na forum też wiedzą .
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Zdrożeją ............. 04.10.05, 12:01
      Ja bym powiedział,że przez benzyne,która rok temu kosztowała 3 pln a teraz 4 pln
      z hakiem ale na pewno masz innego asa w rękawie i Stania za tym stoialbo co
      gorsza jacyś nie Ślązacy czyli gorole;))
      • lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 04.10.05, 15:18
        hepik1 napisał:

> Ja bym powiedział,że przez benzyne,która rok temu kosztowała 3 pln a teraz 4 pl
        > n
        Niestety nie.
        > z hakiem ale na pewno masz innego asa w rękawie
        Niestety tak
        i Stania za tym stoialbo co
        > gorsza jacyś nie Ślązacy czyli gorole;))
        Niestety nie ;)
        • brofran Re: Zdrożeją ............. 04.10.05, 15:20
          Chyba Nobla dostaniesz za takie rewelacje.
          Zglos sie szybko !
          • lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 05.10.05, 14:12
            W naszym kraju czynnikem mającym największy wpływ na ceny są podatki,( hepik ma
            rację wzrost cen paliwa wcześniej czy później doprowadzić musi do wzrostu opłat
            za transport ale tym razem chodzi mi o coś innego) para podatki i inne pomysła
            naszych "kochanych" posłów. Mocno liczyłem na udział w wymianie poglądów tych
            nowo wybranych przedstawicieli ludu, byłych i tych którzy w przyszłości by nimi
            chcieli zostać. W naszym mieście przecież ich nie brakuje. Mam nadzieję, iż
            absencja nie wynika z indolencji a z braku czasu by zająć się tak przyziemną sprawą.
    • juliako Re: Zdrożeją ............. 05.10.05, 15:18
      nadal bardzo tajemniczo. Na kogo liczyłeś? Na posłów czy na prezydenta? I co
      mieliby robić: wnieść temat na pierwsze posiedzenie Sejmu z hasłem "tańsze
      minibusy dla Swaczyny!" A swoją drogą, dlaczego akurat minibusy? Może chodzi o
      transport do urn wyborczych podczas wyborów samorządowych? Jeżeli tak, to
      dlaczego "mini"?
    • kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 09.10.05, 12:13
      Leon, minibusy to zardzewiały badziew, który korzysta bezczelnie z
      infrastruktury KZK GOP. Minibus a za minutę autobus. Tą samą trasą. A niech
      drożeją w cholerę !! Może trafią na złom gdzie ich miejsce.
      • slezan Re: Zdrożeją ............. 10.10.05, 23:20
        Na niektórych liniach minibusy są potrzebne, bo autobusy jeżdżą z rzadko. A
        Leon słusznie zauważył, że za wzrost cen odpowiada fiskalizm państwa (hepikowi
        pewnie wydaje się, że to jakiś dopust Boży, albo, że podatki są dobrowolne).
        Pomyślałby kto, że społeczeństwo jest tak bogate, by płacić tak wysoką akcyzę w
        cenie paliwa.
        • w36 Re: Zdrożeją ............. 11.10.05, 20:05
          slezan napisał:

:)

No wreszcie duet w komplecie.
          A co tam w polityce teraz? Dużo się u Was działo ostatnio. Parę miesięcy temu
          m.in. tutaj, walczyliście z wrogą Polską, gorolami-spadochroniarzami,
          zbieraliście na tą walkę pieniądze (akcja kryptonim tyta) a to wszystko chyba
          tylko po to by do sejmu wejść poza progiem jako mniejszość nie polska. Pamiętamy
          przecież jak nawet w nacjonalizmie widziałeś pozytywy i nam to tłumaczyłeś
          tutaj, nie licząc innych gorliwie wygłaszanych haseł. Później nagle na rozkaz
          waszego Wodza jak nożem uciął. Szybka przebieranka, tym razem za... polskich
          działaczy ludowych he,he, z dziada pradziada tyle że z bardzo krótką pamięcią.
          Ale też rezultat mierny, jak widać.
          Teraz widzę takie sobie standardowe nawijki o podatkach (to się zawsze
          sprzedaje), ale co dalej ? Krawaty, Radyjo ? ;)

• slezan Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 14:00
            O, jak zwykle na temat. Bullterierze to wynajęcia, dużo Ci płacą? Jak to było z
            tą przynależnością partyjną Swaczyny?
            Przyswoiłeś sobie już definicję nacjonalizmu, czy nadal zdradzasz tę samą
            awersję do książek? Kiedy Ci minie, mogę polecić Ci parę pozycji.
            A może oświecisz nas, kto to przebrał się za działaczy ludowych. Czyżby Leon?
            Leon, jak to z Tobą jest?
            No i nie chciałbym być złośliwy, ale jak tam wynik SDPL?
            • w36 Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 13:33
              slezan napisał:

> O, jak zwykle na temat. Bullterierze to wynajęcia, dużo Ci płacą? Jak to było z
              >
              > tą przynależnością partyjną Swaczyny?

Miotasz się slezan aż przykro patrzeć i strzelasz na oślep usiłując mnie na siłe
              wpasować w pewne opcje ;). Ale masz prawo mnie nie znać, więc nie mam pretensji.
              Za to powinieneś dobrze pamiętać co z Leonem wygadywałeś choćby parę miesięcy
              temu. Jeśli masz trudności to przecież jest wyszukiwarka. Jest to jedna z zalet
              internetu że pewne publikacje się tak nie gubią jak n.p. ulotki.

Teraz widać coś z tematu tych busów usiłujecie wykręcić. Kasa dla fuh czy znowu
              zbiórka pieniędzy na coś w rodzaju konta tyta? A widać jest to jakieś
              szczególnie ważne dla Was, skoro taki agitator jak ty wchodzisz jako osłona
              Leona w ta trywialną dyskusję. Przyszłość wyjaśni.
              • lernest Re: Minibusy ............. 16.10.05, 10:26
                Temat wbrew pozorom nie jest prosty.Gdyby kierowcy tych minibusów mieli
                możliwość innego zatrudnienia to byśmy tutaj o tym nie gadali.
                Swoją drogą to gmina płaci za utrzymanie przystanków to o co biega?
                • slezan Re: Minibusy ............. 17.10.05, 11:06
                  To odwracanie kota ogonem. Racją bytu minibusów są chętni do korzystania z tych
                  usług pasżerowie, a nie kierowcy, którzy dzięki temu mają robotę.
              • slezan Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 11:05
                Nie uciekaj tak od tematu przynależności partyjnej Swaczyny. Czy to nie Ty go z
                takim rewolucyjnym zapałem poruszyłeś?
                Przeszkadza Ci, że ktoś interesuje się sprawami lokalnymi i regionalnymi? Może
                zazdrość Cię zżera? Możesz dla własnego komfortu psychicznego zrobić coś od
                czasu do czasu społecznie. Wbrew pozorom to nie takie trudne. Zgłoś się do
                Swaczyny, on Ci pewnie powie jak robić coś dla regionu i nie brać za to
                pieniędzy.
                • w36 Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 15:46
                  slezan napisał:

> Nie uciekaj tak od tematu przynależności partyjnej Swaczyny. Czy to nie Ty go z
                  >
                  > takim rewolucyjnym zapałem poruszyłeś?

Slezan, tyle agitek tu na różnych forach prowadziłeś to się już Ci szczegóły
                  mogą mylić. Nie wiem do końca jaką przynależność partyjną Swaczyny masz na myśli
                  ale jeśli to przypadkiem o pzpr chodzi, to nie ja ten temat przyniosłem tu na
                  forum. Sprawdź sobie.

> Przeszkadza Ci, że ktoś interesuje się sprawami lokalnymi i regionalnymi?

Czy ty z dzieckiem rozmawiasz? Przecież widzę jak dwóch propagandzistów
                  rasiowych, jaszcze niedawno kipiących nienawiścią do Polski, coś tu kombinuje.
                  Nie powiecie mi przecież że nagle Was zaczęły wzruszać ceny busów. Co nieco
                  zaskakujące, Leon wyraźnie zaprzeczył że za ten temat winę ponoszą Polacy i
                  polskie władze, więc jest coś na rzeczy.
                  Domyślam się że po fiasku dostania się do sejmu, następną okazją zaspokojenia
                  apetytu na władzę będzie wejście w samorząd i jest to jakimś wstępem. Ale
                  przypominam Ci slezan że to co robiliście i robicie zostawia ślad, to nie smród
                  który wiatr w końcu rozwieje. I nadal n.p. sprawa afery Swaczyny z jego
                  publikacjami w WR jest aktualna. A choćby w jej swietle, Twoje tutaj gadki o
                  robieniu czegoś społecznie dla regionu są w tym świetle jawną kpiną z ludzi.
                  Kogo chcesz nabrać?
                  • slezan Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 16:00
                    w36 napisał:

> slezan napisał:
                    >
                    > > Nie uciekaj tak od tematu przynależności partyjnej Swaczyny. Czy to nie T
                    > y go z
                    > >
                    > > takim rewolucyjnym zapałem poruszyłeś?
                    >
                    > Slezan, tyle agitek tu na różnych forach prowadziłeś to się już Ci szczegóły
                    > mogą mylić. Nie wiem do końca jaką przynależność partyjną Swaczyny masz na
                    myśl
                    > i
                    > ale jeśli to przypadkiem o pzpr chodzi, to nie ja ten temat przyniosłem tu na
                    > forum. Sprawdź sobie.

Być może. Sądzę jednak, że wypowiadałeś się w tamtym wątku.

>
                    > > Przeszkadza Ci, że ktoś interesuje się sprawami lokalnymi i regionalnymi?
                    >
                    > Czy ty z dzieckiem rozmawiasz? Przecież widzę jak dwóch propagandzistów
                    > rasiowych, jaszcze niedawno kipiących nienawiścią do Polski, coś tu kombinuje.

Nienawiścią do Plski? he he he. Może podasz jakieś przykłady?

> Nie powiecie mi przecież że nagle Was zaczęły wzruszać ceny busów.

A gdzie wyraziłem swoje wzruszenie?

> Co nieco
                    > zaskakujące, Leon wyraźnie zaprzeczył że za ten temat winę ponoszą Polacy i
                    > polskie władze, więc jest coś na rzeczy.

Pewnie. Twoim zdaniem za wszelkie zło w tym kraju winę ponoszą inni. Niemcy,
                    Żydzi czy Rosjanie? Tajny rząd światowy, czy jakiś sanhedryn?

> Domyślam się że po fiasku dostania się do sejmu, następną okazją zaspokojenia
                    > apetytu na władzę będzie wejście w samorząd i jest to jakimś wstępem.

A kiedy to Swaczyna kandydował do sejmu? Ogólnie w kwestii kandydowania. Tani z
                    Ciebie demagog. A może wolałbyś, żeby wyborów w ogóle nie było?

Ale
                    > przypominam Ci slezan że to co robiliście i robicie zostawia ślad, to nie
                    smród
                    > który wiatr w końcu rozwieje. I nadal n.p. sprawa afery Swaczyny z jego
                    > publikacjami w WR jest aktualna. A choćby w jej swietle, Twoje tutaj gadki o
                    > robieniu czegoś społecznie dla regionu są w tym świetle jawną kpiną z ludzi.

Taaak? A ile Swaczyna zarobił na tych publikacjach? Płacili mu wierszówkę? Bo
                    jeśli nie, to wychodzi, że robił społecznie. Nie dziwi mnie, że irytuje to
                    politykierów różnej maści, którzy jakąkolwiek działalność publiczną pojmują
                    jako sposób na łatwe życie.

> Kogo chcesz nabrać?

Na pewno nie Ciebie - nawet nie śmiałbym próbować mając do czynienia z tak
                    przenikliwym obserwatorem życia miasta i regionu :-))).
                    • w36 Re: Zdrożeją ............. 18.10.05, 00:15
                      slezan napisał:

> Nienawiścią do Plski? he he he. Może podasz jakieś przykłady?

Slezan, kojarzysz n.p. hasło "Przeszłość dla przyszłości?" i całą tą brudną
                      sprawę? Było niedawno.
                      Nie udawaj więc naiwnego.

> Taaak? A ile Swaczyna zarobił na tych publikacjach?

To akurat łatwo policzyć. Ilość numerów biuletynu (ponad 20 zdaje się) razy cena
                      całostronicowej reklamy czy płatnego ogłoszenia w Wiadomościach Rudzkich. Taki
                      jest zysk Swaczyny czy raś, a jednocześnie tyle straciło miasto na tej aferze.
                      Dokładnej kwoty Ci nie powiem bo nie znam stawek WR ale straty miasta
                      przekraczają na pewno 250zł a to już stawia sprawę w kategorii przestępstwa. Do
                      tego dochodzą pewne niematerialne szkody, a mianowicie bezprawne użycie
                      autorytetu samorządu do firmowania prywatnej działalności.

Nawet bym się ucieszył gdyby nasi forumowi poszukiwacze afer wzięli te sprawę na
                      warsztat, tym bardziej że dowody rzeczowe i dokumenty prawne są łatwo dostępne,
                      bez ryzyka ich n.p. zniknięcia. Może przy okazji może wreszcie WR przestaną być
                      takie jakie są i zaczną być wreszcie nie tylko z nazwy, rzeczywiście samorządowe.

Aha, coś jakby mi mignął w tvn modlący się Leon. Dobrze widziałem? A co ma do
                      tego ten teatrzyk o busach?
                      • slezan Re: Zdrożeją ............. 18.10.05, 09:25
                        w36 napisał:

> slezan napisał:
                        >
                        > > Nienawiścią do Plski? he he he. Może podasz jakieś przykłady?
                        >
                        > Slezan, kojarzysz n.p. hasło "Przeszłość dla przyszłości?" i całą tą brudną
                        > sprawę? Było niedawno.
                        > Nie udawaj więc naiwnego.

Może rozwiniesz? O jaką to brudną sprawę chodzi, hmm?

>
                        > > Taaak? A ile Swaczyna zarobił na tych publikacjach?
                        >
                        > To akurat łatwo policzyć. Ilość numerów biuletynu (ponad 20 zdaje się) razy
                        cen
                        > a
                        > całostronicowej reklamy czy płatnego ogłoszenia w Wiadomościach Rudzkich. Taki
                        > jest zysk Swaczyny czy raś, a jednocześnie tyle straciło miasto na tej aferze.

Gdzie pieniądze, które poszły do kieszeni Swaczyny? Ponawiam pytanie - czy
                        dostał wierszówkę?

> Dokładnej kwoty Ci nie powiem bo nie znam stawek WR ale straty miasta
                        > przekraczają na pewno 250zł a to już stawia sprawę w kategorii przestępstwa.
                        Do
                        > tego dochodzą pewne niematerialne szkody, a mianowicie bezprawne użycie
                        > autorytetu samorządu do firmowania prywatnej działalności.

Nie przesadzaj z tym autorytetem :-). A działąnośc jest społeczne, nie
                        prywtana. I w przeciwieństwie do władz miasta, Swaczyna nie pobiera za nią
                        gratyfikacji.

>
                        > Nawet bym się ucieszył gdyby nasi forumowi poszukiwacze afer wzięli te sprawę
                        n
                        > a
                        > warsztat, tym bardziej że dowody rzeczowe i dokumenty prawne są łatwo
                        dostępne,
                        > bez ryzyka ich n.p. zniknięcia. Może przy okazji może wreszcie WR przestaną
                        być
                        > takie jakie są i zaczną być wreszcie nie tylko z nazwy, rzeczywiście
                        samorządow
                        > e.

Ano niech wezmą. Stania będzie miał się z pyszna.

>
                        > Aha, coś jakby mi mignął w tvn modlący się Leon. Dobrze widziałem? A co ma do
                        > tego ten teatrzyk o busach?

Widzisz jaką sprzeczność? Mało się modlisz czy rzadko jeździsz busami?
                        • w36 Re: Zdrożeją ............. 19.10.05, 01:52
                          slezan napisał:

> Może rozwiniesz? O jaką to brudną sprawę chodzi, hmm?
                          >
                          Czerwiec, zmiana strategii rasiowej co do sposobu wejscia do sejmu swoimi
                          ludzmi. A dokument znasz pewno, Wasz wódz napisał więc do Ciebie powinno
                          "kanałami partyjnymi" dojść. Były też na ten temat liczne publikacje więc Ty
                          jako oczytany człowiek nie mogłes przeoczyć.

>
                          > Gdzie pieniądze, które poszły do kieszeni Swaczyny? Ponawiam pytanie - czy
                          > dostał wierszówkę?
                          >

A wiesz że to jednak bardzo ciekawe pytanie.
                          Czy dostał wierszówkę to nie wiem bo nie mam dojścia do takich informacji, ale
                          było by to szczytem bezczelności drukować sobie na koszt miasta biuletyn i
                          jeszcze z pieniędzy miejskich brać za te socjotechniczne przekazy pieniądze.
                          Może ktoś z obecnych na forum ma taką informację.
                          Ale to i tak generalnie nie zmienia sprawy.

>
                          > Nie przesadzaj z tym autorytetem :-). A działąnośc jest społeczne, nie
                          > prywtana.

Mówimy o samorządzie i o majątku miasta. Z tego punkty widzenia to że
                          mieszkaniec Rudy niejaki Swaczyna należy sobie prywatnie do jakieś organizacji i
                          nawet pełni tam rolę skarbnika jest całkiem nieistotne. Kwestie gospodarowania
                          pieniędzmi publicznymi są dokładnie uregulowane prawnie i nie można je rozdawać
                          komukolwiek kierując się n.p. osobistą sympatią czy prywatnymi umowami, myślę że
                          to dla Ciebie jest jasne. A kwestia zamieszczania pewnych konkretnych treści, w
                          tym jawnych wyzwisk (n.b. m.in. pod moim adresem) pod szyldem samorządu, jak to
                          w WR zostało celowo zrobione, jest również co najmniej nadużyciem.

>
                          > Ano niech wezmą. Stania będzie miał się z pyszna.
                          >

Rzeczywiście, bardzo trudno założyć że Swaczyna nie miał wspólnika w tym
                          procederze z kręgu osób odpowiedzialnych za WR, czy to z RN Śląskich Mediów czy
                          to z UM czy innych. Ale patrząc na strukturę własności WR, to trudno wykluczyć
                          jakieś choćby pośredniej odpowiedzialności za tą aferę Stani, w końcu jest
                          prezydentem i większość z tych osób sam nominował na stanowiska. Co prawda
                          Stania wydał odpowiedni dokument wykluczający takie praktyki już w 2003 roku
                          (choć i tak zawsze pozostaje ustawa o samorządzie będąca nadrzędną i inne
                          uregulowania prawne), więc może n.p. wywalić kogoś za nie wypełnianie jego
                          poleceń ale po prawdzie to chyba czytał WR choćby parę razy w 2004 roku.

>
                          > Widzisz jaką sprzeczność? Mało się modlisz czy rzadko jeździsz busami?

Aha, więc nie zdawało mi się. Ciekawe czy się modlił społecznie czy prywatnie? ;)
                          • slezan Re: Zdrożeją ............. 19.10.05, 13:27
                            w36 napisał:

> slezan napisał:
                            >
                            > > Może rozwiniesz? O jaką to brudną sprawę chodzi, hmm?
                            > >
                            > Czerwiec, zmiana strategii rasiowej co do sposobu wejscia do sejmu swoimi
                            > ludzmi. A dokument znasz pewno, Wasz wódz napisał więc do Ciebie powinno
                            > "kanałami partyjnymi" dojść. Były też na ten temat liczne publikacje więc Ty
                            > jako oczytany człowiek nie mogłes przeoczyć.

Widocznie nie jestem oczytany, bo przeoczyłem. Jakie to brudne sprawy masz na
                            myśli? Może doczekam się wreszcie jakiegoś konkretu?

> >
                            > > Gdzie pieniądze, które poszły do kieszeni Swaczyny? Ponawiam pytanie - cz
                            > y
                            > > dostał wierszówkę?
                            > >
                            >
                            > A wiesz że to jednak bardzo ciekawe pytanie.
                            > Czy dostał wierszówkę to nie wiem bo nie mam dojścia do takich informacji, ale
                            > było by to szczytem bezczelności drukować sobie na koszt miasta biuletyn i
                            > jeszcze z pieniędzy miejskich brać za te socjotechniczne przekazy pieniądze.
                            > Może ktoś z obecnych na forum ma taką informację.
                            > Ale to i tak generalnie nie zmienia sprawy.

A Swaczyna jest skarbnikiem miasta, by mógł "sobie" na jego koszt drukować
                            biuletyn? Każdym kolejnym akapitem powtierdzasz, że nie wiesz o czym piszesz.
                            >
                            >
                            > Mówimy o samorządzie i o majątku miasta. Z tego punkty widzenia to że
                            > mieszkaniec Rudy niejaki Swaczyna należy sobie prywatnie do jakieś
                            organizacji
                            > i
                            > nawet pełni tam rolę skarbnika jest całkiem nieistotne. Kwestie gospodarowania
                            > pieniędzmi publicznymi są dokładnie uregulowane prawnie i nie można je
                            rozdawać
                            > komukolwiek kierując się n.p. osobistą sympatią czy prywatnymi umowami, myślę
                            ż
                            > e
                            > to dla Ciebie jest jasne. A kwestia zamieszczania pewnych konkretnych treści,
                            w
                            > tym jawnych wyzwisk (n.b. m.in. pod moim adresem) pod szyldem samorządu, jak
                            to
                            > w WR zostało celowo zrobione, jest również co najmniej nadużyciem.

A to Swaczyna gospodaruje majątkiem miasta? Co Ty nie powiesz? A może przymusił
                            kogoś do złamania prawa?

>
                            > >
                            > > Ano niech wezmą. Stania będzie miał się z pyszna.
                            > >
                            >
                            > Rzeczywiście, bardzo trudno założyć że Swaczyna nie miał wspólnika w tym
                            > procederze z kręgu osób odpowiedzialnych za WR, czy to z RN Śląskich Mediów
                            czy
                            > to z UM czy innych. Ale patrząc na strukturę własności WR, to trudno wykluczyć
                            > jakieś choćby pośredniej odpowiedzialności za tą aferę Stani, w końcu jest
                            > prezydentem i większość z tych osób sam nominował na stanowiska. Co prawda
                            > Stania wydał odpowiedni dokument wykluczający takie praktyki już w 2003 roku
                            > (choć i tak zawsze pozostaje ustawa o samorządzie będąca nadrzędną i inne
                            > uregulowania prawne), więc może n.p. wywalić kogoś za nie wypełnianie jego
                            > poleceń ale po prawdzie to chyba czytał WR choćby parę razy w 2004 roku.

Nieee, no nie żartuj. Przecież jasne jest, że Swaczyna kazał, to mu
                            wydrukowali. On trzęcie Ruą Śląską, więc na Twoim miejscu byłbym ostrożny :-).

> > Widzisz jaką sprzeczność? Mało się modlisz czy rzadko jeździsz busami?
                            >
                            > Aha, więc nie zdawało mi się. Ciekawe czy się modlił społecznie czy
                            prywatnie?
                            > ;)

Skoro był wśród innych wiernych to społecznie, o ile rozumiesz sens tego słowa.
        • hepik1 Re: Zdrożeją ............. 11.10.05, 21:08
          To cos wam się pop...ło. podatki w benzynie srogie ale akurat niedawno akcyza
          zmniejszona o 25 gr To dlaczego w końcu te minibusy maja zdrożeć?
          Zreszta podatki podatkami ,jednojajowy ma zmnieszać podobno.Złotówka
          mocna,baryłka tanieje a benzyna niebardzo.Ciekawe tez,że na stacji tescowej
          potrafi byc o dwadzieścia parę groszy tańsza od BP czy Orlenu.
          • darek10004 Re: Zdrożeją ............. 11.10.05, 21:26
            hmm na orlenie już nie tankuję moje autko jeździ na ON a oni ją kupują taniej w
            rosji przez co jest uboższa energetycznie i ja nie chcę takiej ropy wolę shella
            albo BP bądź slovnafta na ich paliwie moje auto jakoś lepiej jeździ.
            • hepik1 Re: Zdrożeją ............. 12.10.05, 07:56
              O świeta naiwności...

"O tym, że oceny kierowców mogą być obciążone uprzedzeniami, może świadczyć
              pochodzenie paliw na polskich stacjach. Część z tych, które można zatankować na
              Statoilu, pochodzi z rafinerii Grupy Lotos, a BP czy Shella
              z rafinerii PKN Orlen."
              he,he,he
              • lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 07:45
                WR z 12października str. 5 "Czy pójdą na bruk ?
                • hepik1 Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 10:32
                  Zamykają Wiadomości Rudzkie????????????
                  Dziennikarze na bruk????????????
                  • kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 11:39
                    Leon miał na myśli minibusiarzy na bruku. Tak, a minibusy na złom. To zwiastuje
                    rychły koniec busiarzy- dresiarzy. Jeżeli ktoś pisze, że jego bus jest warty
                    9.000 PLN, to miejsce tego szmelcu jest na złomowisku a nie na ulicy i to z
                    ludźmi. Leon, czym Ty się zajmujesz ?? Tyle jest poważnych tematów
                    regionalnych. Ale skoro już się podjąłeś tego mini tematu, to pokaż mi jeden
                    przystanek wybudowany przez busiarzy, jedną regularną linię przez nich
                    stworzoną, jedną linię KZK, która nie ma dużego obłożenia, a na której jeżdżą
                    minibusy, i to w czasie gdy jest przerwa w kursowaniu autobusu liniowego. Nie
                    dość, że podkradają pasażerów autobusom KZK, za które i TY LEON PŁACISZ, to
                    jeszcze mają być zwolnieni z wszystkich opłat, pobieranych w cywilizowanych
                    krajach ??? No tak, ale to łączy się z Twoją kampanią przeciw OC. Teraz wizja
                    jest spójna, zardzewiały minibus, bez opłaconego OC, bez przeglądu technicznego
                    (bo też przymusowy i płatny), bez innych opłat jeździ po naszych ulicach i wozi
                    ludzi (za pieniądze tychże !). Lecz tylko do pierwszego wypadku. Potem wizja
                    Swaczyny straci rację bytu.
                    • lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 13:48
                      <Leon miał na myśli minibusiarzy na bruku. Tak, a minibusy na złom. To zwiastuje
                      <rychły koniec busiarzy- dresiarzy.

Jakim prawem obrażasz ciężko pracujących ludzi ? Może to ty po godzinach jesteś
                      “dresiarzem”?

<Jeżeli ktoś pisze, że jego bus jest warty
                      <9.000 PLN, to miejsce tego szmelcu jest na złomowisku a nie na ulicy i to z
                      <ludźmi.

I tu się z tobą zgadzam o ile BUSY są niesprawne ale ty przecież jesteś
                      entuzjastą obowiązkowych przeglądów i podatku od nieodpowiedzialności zwanym CO

<Leon, czym Ty się zajmujesz ??

Jestem prywatnym przedsiębiorcą.

<Tyle jest poważnych tematów
                      <regionalnych. Ale skoro już się podjąłeś tego mini tematu, to pokaż mi jeden
                      <przystanek wybudowany przez busiarzy, jedną regularną linię przez nich
                      <stworzoną, jedną linię KZK, która nie ma dużego obłożenia, a na której jeżdżą
                      <minibusy, i to w czasie gdy jest przerwa w kursowaniu autobusu liniowego. Nie
                      <dość, że podkradają pasażerów autobusom KZK, za które i TY LEON PŁACISZ, to
                      <jeszcze mają być zwolnieni z wszystkich opłat, pobieranych w cywilizowanych
                      <krajach ???

Niestety płace tak jak wszyscy uczciwi podatnicy mimo, iż od 25lat praktycznie
                      nie korzystam z miejskiej komunikacji i szlak mnie trafia jak złodzieje jeżdżą
                      (nie płacenie za przejazd jest zwykłym złodziejstwem) między innymi na koszt
                      tych najbiedniejszych. Busy płacą podatki, para podatki i nie otrzymują dotacji
                      dlatego z punktu widzenia podatnika są rozwiązaniem korzystniejszym.
                      Na marginesie bezrobotni są bardo kosztowną grupą społeczną ale niezbędną
                      wszelkiej maści socjalistą i tu Cię rozumie.

<No tak, ale to łączy się z Twoją kampanią przeciw OC. Teraz wizja
                      <jest spójna, zardzewiały minibus, bez opłaconego OC, bez przeglądu technicznego
                      <(bo też przymusowy i płatny), bez innych opłat jeździ po naszych ulicach i wozi
                      <ludzi (za pieniądze tychże !). Lecz tylko do pierwszego wypadku. Potem wizja
                      <Swaczyny straci rację bytu.

Nigdy i nigdzie nie byłem przeciwny ubezpieczaniu się od odpowiedzialności
                      cywilnej i powyższy tekst interpretuję jako próbę obrażenia mnie lub dowód na
                      kłopoty ze zrozumieniem trochę trudniejszych tekstów.
                      Mam do ciebie jedno pytanie skąd uczciwy właściciel BUSA ma wziąć na nowego jak
                      posłowie nie przestają nas i ich coraz bardziej okradać.
                      • kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 20:31
                        No tak, nie obrażam ciężko pracujących ludzi, tylko się zastanawiam nad faktem,
                        jak łatwo w naszym kraju stworzyć niskonakładowe biznesiki. Minibusiarze i
                        taksiarze są na to dowodem. Obie powyższe grupy gromko protestują przeciwko
                        wszelkiej kontroli, która w UE jak wiesz jest niezbędnym elementem prawidłowo
                        funkcjonującego państwa członkowskiego. Te słynne protesty taksiarzy z powodu
                        kas fiskalnych... a tak łatwo się ukrywało dochody. Sposób na taki biznes jest
                        prosty: kupujemy w Niemczech bardzo stary samochód lub bus, za bezcen, w Polsce
                        załatwiamy na lewo przeglądzik, montujemy gaz i jeździmy. W przypadku busa cała
                        sztuka polega na wepchaniu się przed autobus i skasowaniu pasażera bez wydania
                        mu potwierdzenia, czyli paragonu. Tak Panie Swaczyna bezrobocia nie
                        zlikwidujemy ani nie naprawimy państwa. I nikt tu nikogo nie obraża. Poza tym
                        wiem doskonale, że jest Pan prywatnym przedsiębiorcą, a pytanie zadałem w
                        kontekście dupinowatego problemu busiarzy. A tak na marginesie, czytuję Pana
                        posty i dochodzę do wniosku, że raz jest Pan socjalistą regionalnym a raz
                        regionalnym liberałem. No tak, ale socjalistyczna w treści obrona busiarzy ma
                        Pana przypomnieć lokalnej społeczności, rozmiłowanej po części we wszelkim
                        socjalu..Ja natomiast socjalistą nie jestem. Ciekawe były Pana posty na temat
                        dziedictwa kulturowego i Pana strona w WR, ale to forum chyba nie bardzo Panu
                        służy, te ostatnie temaciki, minibusiki, OC (przecież pisał Pan na ten tamat
                        przez tygodnie załe). Więcej ZDROWEGO REGIONALIZMU (bo to Panu wychodzi) i
                        zdrowego rozsądku....
                        • slezan Re: Zdrożeją ............. 14.10.05, 11:47
                          Socjalizmem trąci raczej obrona interesów KZK GOP, nie prywatnych
                          przesiębiorców. A typowo socjalistycznym jest myślenie: skoro właściciele busów
                          załatwiają sobie lewe przeglądy to trzeba ich załatwić wszelkimi metodami
                          (zamiast zająć się realnym problemem, jakim jest lewy przegląd, a nie minibusy
                          jako takie).
                          • kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 14.10.05, 23:25
                            Drogi Slezan, KZK GOP jest strukturą całkowicie niezbędną dla funkcjonowania
                            naszej aglomeracji. Wszystkie wielkie miasta i aglomeracje (oprócz trzeciego
                            świata) posiadają rozwinięty, dotowany transport publiczny. I wszędzie na ten
                            transport składają się po części podatnicy. Dlatego też nie można w dziedzinie
                            transportu publicznego dopuszczać do tworzenia bandyckiej konkurencji. Skoro
                            minibusy z powodu nie uiszczania niektórych opłat są takie tanie, to niech
                            drożeją !! I niech wreszcie kierowcy tychże stworzą sobie rozkłady jazdy na
                            firmowych tabliczkach i utrzymują własne przystanki z wiatami, ławeczkami i
                            koszami na śmieci. I niech te przystanki nie pokrywają się z przystankami KZK
                            GOP. Wtedy będziemy mieli prawdziwy kapitalizm. Pozdrawiam i radzę nie bronić
                            niektórych pomysłów własnego pryncypała z RAŚl za wszelką cenę.
                            • slezan Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 09:47
                              W tzw. rozwiniętych krajach coraz częściej odchodzi się od dotowanych, tzw.
                              publicznych środków komunikacji miejskiej. Poszczególne linie są prywatyzowane
                              (co nie zawsze oznacza całkowite zniesienie dotacji - czasem jedynie ich
                              zasadnicze obniżenie) i to z reguły prowadzi do wyraźnej poprawy ich
                              funkcjonowania. Tak było m.in. w Akwizgranie. Tam, gdzie funkcjonują molochy w
                              rodzaju KZK GOP często środki publiczne są w sposób haniebny marnowane
                              (przykład to Berlin).
                              KZK GOP to firma, która w obecnym kształcie nie zasuguje na jakąkolwiek
                              ochronę. Gdyby rozkłady jazdy były zracjonalizowane, nie byłoby na rynku
                              miejsca dla innych przewoźników (przynajmniej takich, którzy jeżdżą złomem).
                              Obecnie w interesie pasażera jest zachowanie prywatnych linii. A komunikacja
                              miejska jest dla pasażera, a nie dla zarządu KZK GOP - przytuliska dla
                              przegranych polityków.
                              • kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 10:28
                                No cóż za ostre słowa !! Poczytaj sobie trochę Slezan na temat publicznego
                                transportu miejskiego, a dowiesz się na czym on się opiera. Na pewno nie na
                                minibusach. Jeżeli masz pomysły nas racjonalizację rozkładów jazdy, KZK GOP
                                czeka na twoje uwagi, naprawdę !! A zarząd KZK GOP jest polityczny bo to
                                związek komunalny, czyli mieszają w nim demokratyucznie wybrani prezydenci, na
                                przykład Stania. Ale przeciez Stania został entuzjastycznie wybrany przez
                                rudzian, więc mu Slezan zaufaj. Jakoś ci ludzie co kochają Stanię nie wybrali
                                Swaczyny ani nikogo innego.
                                • slezan Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 12:08
                                  Skoro autobusy KZK GOP jeżdżą kiedy chcą, otwiera się pole dla minibusów.
                                  Powiedz mi, kiedy to demokratycznie wybrano Urbańczyka? Chyba nie w ostatnich
                                  wyborach?
                                  A KZK GOP na żadne uwagi nie czeka. I wiem co mówię, ponieważ kiedyś usiłowałem
                                  się podzielić z tą instytucją swoimi uwagami.
                                  Uciekasz od tematu. Sedno problemu to fatalne funkcjonowanie KZK GOP
                                  (utrzymywanego z naszych podatków), stwarzające popyt na usługi kierowców
                                  minibusów. Z punktu widzenia pasażera twierdzę, że najważniejsze jest, by była
                                  odpowiednia podaż w zakresie usług transportowych. Niestey, KZK GOP tego nie
                                  gwarantuje.
                            • lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 11:09
                              kapioh1 napisał:

<Drogi Slezan, KZK GOP jest strukturą całkowicie niezbędną dla funkcjonowania
                              <naszej aglomeracji. Wszystkie wielkie miasta i aglomeracje (oprócz trzeciego
                              <świata) posiadają rozwinięty, dotowany transport publiczny. I wszędzie na ten
                              <transport składają się po części podatnicy. Dlatego też nie można w dziedzinie
                              <transportu publicznego dopuszczać do tworzenia bandyckiej konkurencji.

Jeśli mamy dwa podmioty na rynku i jeden jest dotowany a drugi działa w oparciu
                              o rachunek strat i zysku to istnieje bandycka konkurencja i tu masz rację.
                              Jedyny wniosek to albo oba podmioty muszą dotować albo nie dotować, trzeciej
                              drogi do likwidacji bandyckiej konkurencji nie ma.

<Skoro
                              <minibusy z powodu nie uiszczania niektórych opłat są takie tanie, to niech
                              <drożeją !!

Z jakich to opłat są zwolnione minibusy a tak na marginesie to lepiej jak nie
                              zdrożeją !

< I niech wreszcie kierowcy tychże stworzą sobie rozkłady jazdy na
                              <firmowych tabliczkach i utrzymują własne przystanki z wiatami, ławeczkami i
                              <koszami na śmieci. I niech te przystanki nie pokrywają się z przystankami KZK
                              <GOP.

Mnie jako klientowi jest to zupełnie obojętne czy mają rozkład czy nie dla mnie
                              się liczy czy mam czym dojechać czy nie gdy tego potrzebuję. Drogi jak i
                              przystanki nie są i nie muszą być własnością przewoźników

< Wtedy będziemy mieli prawdziwy kapitalizm.

Mam wątpliwości czy Ty wiesz co to kapitalizm.

<Pozdrawiam i radzę nie bronić
                              <niektórych pomysłów własnego pryncypała z RAŚl za wszelką cenę.

Cenie sobie Slezana ale zapewnia Cię, iż nie jest to mój podwładny i tak
                              naprawdę nie mam pojęcia kto To.
                              • slezan Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 14:16
                                Mnie jako klienta interesuje czy minibusy mają rozkłady. Gdyby miały, pewnie
                                korzystałbym z nich częściej, a tak dzieje się to jedynie na zasadzie
                                przypadku.
                                Opłaty, o których mowa, to, jak podejrzewam, opłaty za korzystanie z
                                przystanków.
                                • kapioh1 Re: Leon odpuść !! 17.10.05, 22:38
                                  No Leon to nigdy niy łodpuści, richtig Oberszlyzjer !! Ty lepiyj niy fulej, że
                                  niy chcesz mieć rozkładu jazdy ! Bez rozkładu to rajzujom gorole, ale sam musi
                                  być ordnung. A fto poschronio na przystankach, hasioki wypróżni ? Może kierowcy
                                  minibusów ?? Abo członkowie RAŚl ?? Czy to mo być ta autonomio, że niy bydzie
                                  KZK GOP ?? A jak tak czytom te brify i czytom, to żech myśloł, że ty Leon to
                                  żeś jest ober od Slezana, ale żech sie, jak to sie godo, luftnoł. Pyrsk !
                                  • slezan Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 09:25
                                    A kto twierdzi, że w ogóle nie ma być KZK GOP?
                                  • lswaczyna Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 13:32
                                    kapioh1 napisał:

> No Leon to nigdy niy łodpuści, richtig Oberszlyzjer !! Ty lepiyj niy fulej, że
                                    > niy chcesz mieć rozkładu jazdy ! Bez rozkładu to rajzujom gorole, ale sam musi
                                    > być ordnung. A fto poschronio na przystankach, hasioki wypróżni ? Może kierowcy
                                    >
                                    > minibusów ?? Abo członkowie RAŚl ?? Czy to mo być ta autonomio, że niy bydzie
                                    > KZK GOP ?? A jak tak czytom te brify i czytom, to żech myśloł, że ty Leon to
                                    > żeś jest ober od Slezana, ale żech sie, jak to sie godo, luftnoł. Pyrsk !

Czytać może poradzisz ale mało co forsztelujesz !!!!!!!!!!!!!
                                    • kapioh1 Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 20:31
                                      Jo Ci Leon uodpowiedzioł wicym. Piszesz sam roztomajte fizymatynta, a wyłazi
                                      jedno, żeś jest pieronym uparty. Mosz recht, czy niy mosz, niy uodpuścisz.
                                      Ważno sprawa czy ciu..stwo, niy uodpuścisz. I to jes dobro cecha, ale niy
                                      zawsze. Nojgupiyj jest sie wyuonaczyć na takich tymatach, co majom być choby
                                      blic. Ty piszesz, bo żodyn jeszcze niby uo tym niy pisoł. Ciepiesz
                                      hasło: "zdrożejom", i myślisz, że bydzie synsacjo. A to jes synsacjo co kożdy
                                      mo w rzici i żodyn z Tobom niy pisze, ino jo i Slezan (Niy wiym skiż czego uon,
                                      jak żeś niy jest uod niygo ober). Jo pisza bo znom Cie z lepszych czasów i
                                      licza, że nazod bydziesz pisoł o Ślonsku, jak w WR. I wtynczos inksze ludzie z
                                      tego forum bydom Ci pisać brify. Uostatni dobry temat co żeś mioł, to uo
                                      dziedzictwie...
                                      • slezan Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 20:45
                                        Czepiasz się Leona bo minibusami nie jeździsz, Leon pewnie też nie. A ja
                                        jeżdżę :-). A Leon to wcale nie może być pewien, czy nie jest moim
                                        przełożonym:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka