lswaczyna 04.10.05, 11:35 Zdrożeją "MINIBUSY" Ja wiem dlaczego ale jestem ciekaw czy inni na forum też wiedzą . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: Zdrożeją ............. 04.10.05, 12:01 Ja bym powiedział,że przez benzyne,która rok temu kosztowała 3 pln a teraz 4 pln z hakiem ale na pewno masz innego asa w rękawie i Stania za tym stoialbo co gorsza jacyś nie Ślązacy czyli gorole;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 04.10.05, 15:18 hepik1 napisał: > Ja bym powiedział,że przez benzyne,która rok temu kosztowała 3 pln a teraz 4 pl > n Niestety nie. > z hakiem ale na pewno masz innego asa w rękawie Niestety tak i Stania za tym stoialbo co > gorsza jacyś nie Ślązacy czyli gorole;)) Niestety nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brofran Re: Zdrożeją ............. 04.10.05, 15:20 Chyba Nobla dostaniesz za takie rewelacje. Zglos sie szybko ! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 05.10.05, 14:12 W naszym kraju czynnikem mającym największy wpływ na ceny są podatki,( hepik ma rację wzrost cen paliwa wcześniej czy później doprowadzić musi do wzrostu opłat za transport ale tym razem chodzi mi o coś innego) para podatki i inne pomysła naszych "kochanych" posłów. Mocno liczyłem na udział w wymianie poglądów tych nowo wybranych przedstawicieli ludu, byłych i tych którzy w przyszłości by nimi chcieli zostać. W naszym mieście przecież ich nie brakuje. Mam nadzieję, iż absencja nie wynika z indolencji a z braku czasu by zająć się tak przyziemną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
juliako Re: Zdrożeją ............. 05.10.05, 15:18 nadal bardzo tajemniczo. Na kogo liczyłeś? Na posłów czy na prezydenta? I co mieliby robić: wnieść temat na pierwsze posiedzenie Sejmu z hasłem "tańsze minibusy dla Swaczyny!" A swoją drogą, dlaczego akurat minibusy? Może chodzi o transport do urn wyborczych podczas wyborów samorządowych? Jeżeli tak, to dlaczego "mini"? Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 09.10.05, 12:13 Leon, minibusy to zardzewiały badziew, który korzysta bezczelnie z infrastruktury KZK GOP. Minibus a za minutę autobus. Tą samą trasą. A niech drożeją w cholerę !! Może trafią na złom gdzie ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 10.10.05, 23:20 Na niektórych liniach minibusy są potrzebne, bo autobusy jeżdżą z rzadko. A Leon słusznie zauważył, że za wzrost cen odpowiada fiskalizm państwa (hepikowi pewnie wydaje się, że to jakiś dopust Boży, albo, że podatki są dobrowolne). Pomyślałby kto, że społeczeństwo jest tak bogate, by płacić tak wysoką akcyzę w cenie paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Zdrożeją ............. 11.10.05, 20:05 slezan napisał: :) No wreszcie duet w komplecie. A co tam w polityce teraz? Dużo się u Was działo ostatnio. Parę miesięcy temu m.in. tutaj, walczyliście z wrogą Polską, gorolami-spadochroniarzami, zbieraliście na tą walkę pieniądze (akcja kryptonim tyta) a to wszystko chyba tylko po to by do sejmu wejść poza progiem jako mniejszość nie polska. Pamiętamy przecież jak nawet w nacjonalizmie widziałeś pozytywy i nam to tłumaczyłeś tutaj, nie licząc innych gorliwie wygłaszanych haseł. Później nagle na rozkaz waszego Wodza jak nożem uciął. Szybka przebieranka, tym razem za... polskich działaczy ludowych he,he, z dziada pradziada tyle że z bardzo krótką pamięcią. Ale też rezultat mierny, jak widać. Teraz widzę takie sobie standardowe nawijki o podatkach (to się zawsze sprzedaje), ale co dalej ? Krawaty, Radyjo ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 14:00 O, jak zwykle na temat. Bullterierze to wynajęcia, dużo Ci płacą? Jak to było z tą przynależnością partyjną Swaczyny? Przyswoiłeś sobie już definicję nacjonalizmu, czy nadal zdradzasz tę samą awersję do książek? Kiedy Ci minie, mogę polecić Ci parę pozycji. A może oświecisz nas, kto to przebrał się za działaczy ludowych. Czyżby Leon? Leon, jak to z Tobą jest? No i nie chciałbym być złośliwy, ale jak tam wynik SDPL? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 13:33 slezan napisał: > O, jak zwykle na temat. Bullterierze to wynajęcia, dużo Ci płacą? Jak to było z > > tą przynależnością partyjną Swaczyny? Miotasz się slezan aż przykro patrzeć i strzelasz na oślep usiłując mnie na siłe wpasować w pewne opcje ;). Ale masz prawo mnie nie znać, więc nie mam pretensji. Za to powinieneś dobrze pamiętać co z Leonem wygadywałeś choćby parę miesięcy temu. Jeśli masz trudności to przecież jest wyszukiwarka. Jest to jedna z zalet internetu że pewne publikacje się tak nie gubią jak n.p. ulotki. Teraz widać coś z tematu tych busów usiłujecie wykręcić. Kasa dla fuh czy znowu zbiórka pieniędzy na coś w rodzaju konta tyta? A widać jest to jakieś szczególnie ważne dla Was, skoro taki agitator jak ty wchodzisz jako osłona Leona w ta trywialną dyskusję. Przyszłość wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: Minibusy ............. 16.10.05, 10:26 Temat wbrew pozorom nie jest prosty.Gdyby kierowcy tych minibusów mieli możliwość innego zatrudnienia to byśmy tutaj o tym nie gadali. Swoją drogą to gmina płaci za utrzymanie przystanków to o co biega? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Minibusy ............. 17.10.05, 11:06 To odwracanie kota ogonem. Racją bytu minibusów są chętni do korzystania z tych usług pasżerowie, a nie kierowcy, którzy dzięki temu mają robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 11:05 Nie uciekaj tak od tematu przynależności partyjnej Swaczyny. Czy to nie Ty go z takim rewolucyjnym zapałem poruszyłeś? Przeszkadza Ci, że ktoś interesuje się sprawami lokalnymi i regionalnymi? Może zazdrość Cię zżera? Możesz dla własnego komfortu psychicznego zrobić coś od czasu do czasu społecznie. Wbrew pozorom to nie takie trudne. Zgłoś się do Swaczyny, on Ci pewnie powie jak robić coś dla regionu i nie brać za to pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 15:46 slezan napisał: > Nie uciekaj tak od tematu przynależności partyjnej Swaczyny. Czy to nie Ty go z > > takim rewolucyjnym zapałem poruszyłeś? Slezan, tyle agitek tu na różnych forach prowadziłeś to się już Ci szczegóły mogą mylić. Nie wiem do końca jaką przynależność partyjną Swaczyny masz na myśli ale jeśli to przypadkiem o pzpr chodzi, to nie ja ten temat przyniosłem tu na forum. Sprawdź sobie. > Przeszkadza Ci, że ktoś interesuje się sprawami lokalnymi i regionalnymi? Czy ty z dzieckiem rozmawiasz? Przecież widzę jak dwóch propagandzistów rasiowych, jaszcze niedawno kipiących nienawiścią do Polski, coś tu kombinuje. Nie powiecie mi przecież że nagle Was zaczęły wzruszać ceny busów. Co nieco zaskakujące, Leon wyraźnie zaprzeczył że za ten temat winę ponoszą Polacy i polskie władze, więc jest coś na rzeczy. Domyślam się że po fiasku dostania się do sejmu, następną okazją zaspokojenia apetytu na władzę będzie wejście w samorząd i jest to jakimś wstępem. Ale przypominam Ci slezan że to co robiliście i robicie zostawia ślad, to nie smród który wiatr w końcu rozwieje. I nadal n.p. sprawa afery Swaczyny z jego publikacjami w WR jest aktualna. A choćby w jej swietle, Twoje tutaj gadki o robieniu czegoś społecznie dla regionu są w tym świetle jawną kpiną z ludzi. Kogo chcesz nabrać? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 16:00 w36 napisał: > slezan napisał: > > > Nie uciekaj tak od tematu przynależności partyjnej Swaczyny. Czy to nie T > y go z > > > > takim rewolucyjnym zapałem poruszyłeś? > > Slezan, tyle agitek tu na różnych forach prowadziłeś to się już Ci szczegóły > mogą mylić. Nie wiem do końca jaką przynależność partyjną Swaczyny masz na myśl > i > ale jeśli to przypadkiem o pzpr chodzi, to nie ja ten temat przyniosłem tu na > forum. Sprawdź sobie. Być może. Sądzę jednak, że wypowiadałeś się w tamtym wątku. > > > Przeszkadza Ci, że ktoś interesuje się sprawami lokalnymi i regionalnymi? > > Czy ty z dzieckiem rozmawiasz? Przecież widzę jak dwóch propagandzistów > rasiowych, jaszcze niedawno kipiących nienawiścią do Polski, coś tu kombinuje. Nienawiścią do Plski? he he he. Może podasz jakieś przykłady? > Nie powiecie mi przecież że nagle Was zaczęły wzruszać ceny busów. A gdzie wyraziłem swoje wzruszenie? > Co nieco > zaskakujące, Leon wyraźnie zaprzeczył że za ten temat winę ponoszą Polacy i > polskie władze, więc jest coś na rzeczy. Pewnie. Twoim zdaniem za wszelkie zło w tym kraju winę ponoszą inni. Niemcy, Żydzi czy Rosjanie? Tajny rząd światowy, czy jakiś sanhedryn? > Domyślam się że po fiasku dostania się do sejmu, następną okazją zaspokojenia > apetytu na władzę będzie wejście w samorząd i jest to jakimś wstępem. A kiedy to Swaczyna kandydował do sejmu? Ogólnie w kwestii kandydowania. Tani z Ciebie demagog. A może wolałbyś, żeby wyborów w ogóle nie było? Ale > przypominam Ci slezan że to co robiliście i robicie zostawia ślad, to nie smród > który wiatr w końcu rozwieje. I nadal n.p. sprawa afery Swaczyny z jego > publikacjami w WR jest aktualna. A choćby w jej swietle, Twoje tutaj gadki o > robieniu czegoś społecznie dla regionu są w tym świetle jawną kpiną z ludzi. Taaak? A ile Swaczyna zarobił na tych publikacjach? Płacili mu wierszówkę? Bo jeśli nie, to wychodzi, że robił społecznie. Nie dziwi mnie, że irytuje to politykierów różnej maści, którzy jakąkolwiek działalność publiczną pojmują jako sposób na łatwe życie. > Kogo chcesz nabrać? Na pewno nie Ciebie - nawet nie śmiałbym próbować mając do czynienia z tak przenikliwym obserwatorem życia miasta i regionu :-))). Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Zdrożeją ............. 18.10.05, 00:15 slezan napisał: > Nienawiścią do Plski? he he he. Może podasz jakieś przykłady? Slezan, kojarzysz n.p. hasło "Przeszłość dla przyszłości?" i całą tą brudną sprawę? Było niedawno. Nie udawaj więc naiwnego. > Taaak? A ile Swaczyna zarobił na tych publikacjach? To akurat łatwo policzyć. Ilość numerów biuletynu (ponad 20 zdaje się) razy cena całostronicowej reklamy czy płatnego ogłoszenia w Wiadomościach Rudzkich. Taki jest zysk Swaczyny czy raś, a jednocześnie tyle straciło miasto na tej aferze. Dokładnej kwoty Ci nie powiem bo nie znam stawek WR ale straty miasta przekraczają na pewno 250zł a to już stawia sprawę w kategorii przestępstwa. Do tego dochodzą pewne niematerialne szkody, a mianowicie bezprawne użycie autorytetu samorządu do firmowania prywatnej działalności. Nawet bym się ucieszył gdyby nasi forumowi poszukiwacze afer wzięli te sprawę na warsztat, tym bardziej że dowody rzeczowe i dokumenty prawne są łatwo dostępne, bez ryzyka ich n.p. zniknięcia. Może przy okazji może wreszcie WR przestaną być takie jakie są i zaczną być wreszcie nie tylko z nazwy, rzeczywiście samorządowe. Aha, coś jakby mi mignął w tvn modlący się Leon. Dobrze widziałem? A co ma do tego ten teatrzyk o busach? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 18.10.05, 09:25 w36 napisał: > slezan napisał: > > > Nienawiścią do Plski? he he he. Może podasz jakieś przykłady? > > Slezan, kojarzysz n.p. hasło "Przeszłość dla przyszłości?" i całą tą brudną > sprawę? Było niedawno. > Nie udawaj więc naiwnego. Może rozwiniesz? O jaką to brudną sprawę chodzi, hmm? > > > Taaak? A ile Swaczyna zarobił na tych publikacjach? > > To akurat łatwo policzyć. Ilość numerów biuletynu (ponad 20 zdaje się) razy cen > a > całostronicowej reklamy czy płatnego ogłoszenia w Wiadomościach Rudzkich. Taki > jest zysk Swaczyny czy raś, a jednocześnie tyle straciło miasto na tej aferze. Gdzie pieniądze, które poszły do kieszeni Swaczyny? Ponawiam pytanie - czy dostał wierszówkę? > Dokładnej kwoty Ci nie powiem bo nie znam stawek WR ale straty miasta > przekraczają na pewno 250zł a to już stawia sprawę w kategorii przestępstwa. Do > tego dochodzą pewne niematerialne szkody, a mianowicie bezprawne użycie > autorytetu samorządu do firmowania prywatnej działalności. Nie przesadzaj z tym autorytetem :-). A działąnośc jest społeczne, nie prywtana. I w przeciwieństwie do władz miasta, Swaczyna nie pobiera za nią gratyfikacji. > > Nawet bym się ucieszył gdyby nasi forumowi poszukiwacze afer wzięli te sprawę n > a > warsztat, tym bardziej że dowody rzeczowe i dokumenty prawne są łatwo dostępne, > bez ryzyka ich n.p. zniknięcia. Może przy okazji może wreszcie WR przestaną być > takie jakie są i zaczną być wreszcie nie tylko z nazwy, rzeczywiście samorządow > e. Ano niech wezmą. Stania będzie miał się z pyszna. > > Aha, coś jakby mi mignął w tvn modlący się Leon. Dobrze widziałem? A co ma do > tego ten teatrzyk o busach? Widzisz jaką sprzeczność? Mało się modlisz czy rzadko jeździsz busami? Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Zdrożeją ............. 19.10.05, 01:52 slezan napisał: > Może rozwiniesz? O jaką to brudną sprawę chodzi, hmm? > Czerwiec, zmiana strategii rasiowej co do sposobu wejscia do sejmu swoimi ludzmi. A dokument znasz pewno, Wasz wódz napisał więc do Ciebie powinno "kanałami partyjnymi" dojść. Były też na ten temat liczne publikacje więc Ty jako oczytany człowiek nie mogłes przeoczyć. > > Gdzie pieniądze, które poszły do kieszeni Swaczyny? Ponawiam pytanie - czy > dostał wierszówkę? > A wiesz że to jednak bardzo ciekawe pytanie. Czy dostał wierszówkę to nie wiem bo nie mam dojścia do takich informacji, ale było by to szczytem bezczelności drukować sobie na koszt miasta biuletyn i jeszcze z pieniędzy miejskich brać za te socjotechniczne przekazy pieniądze. Może ktoś z obecnych na forum ma taką informację. Ale to i tak generalnie nie zmienia sprawy. > > Nie przesadzaj z tym autorytetem :-). A działąnośc jest społeczne, nie > prywtana. Mówimy o samorządzie i o majątku miasta. Z tego punkty widzenia to że mieszkaniec Rudy niejaki Swaczyna należy sobie prywatnie do jakieś organizacji i nawet pełni tam rolę skarbnika jest całkiem nieistotne. Kwestie gospodarowania pieniędzmi publicznymi są dokładnie uregulowane prawnie i nie można je rozdawać komukolwiek kierując się n.p. osobistą sympatią czy prywatnymi umowami, myślę że to dla Ciebie jest jasne. A kwestia zamieszczania pewnych konkretnych treści, w tym jawnych wyzwisk (n.b. m.in. pod moim adresem) pod szyldem samorządu, jak to w WR zostało celowo zrobione, jest również co najmniej nadużyciem. > > Ano niech wezmą. Stania będzie miał się z pyszna. > Rzeczywiście, bardzo trudno założyć że Swaczyna nie miał wspólnika w tym procederze z kręgu osób odpowiedzialnych za WR, czy to z RN Śląskich Mediów czy to z UM czy innych. Ale patrząc na strukturę własności WR, to trudno wykluczyć jakieś choćby pośredniej odpowiedzialności za tą aferę Stani, w końcu jest prezydentem i większość z tych osób sam nominował na stanowiska. Co prawda Stania wydał odpowiedni dokument wykluczający takie praktyki już w 2003 roku (choć i tak zawsze pozostaje ustawa o samorządzie będąca nadrzędną i inne uregulowania prawne), więc może n.p. wywalić kogoś za nie wypełnianie jego poleceń ale po prawdzie to chyba czytał WR choćby parę razy w 2004 roku. > > Widzisz jaką sprzeczność? Mało się modlisz czy rzadko jeździsz busami? Aha, więc nie zdawało mi się. Ciekawe czy się modlił społecznie czy prywatnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 19.10.05, 13:27 w36 napisał: > slezan napisał: > > > Może rozwiniesz? O jaką to brudną sprawę chodzi, hmm? > > > Czerwiec, zmiana strategii rasiowej co do sposobu wejscia do sejmu swoimi > ludzmi. A dokument znasz pewno, Wasz wódz napisał więc do Ciebie powinno > "kanałami partyjnymi" dojść. Były też na ten temat liczne publikacje więc Ty > jako oczytany człowiek nie mogłes przeoczyć. Widocznie nie jestem oczytany, bo przeoczyłem. Jakie to brudne sprawy masz na myśli? Może doczekam się wreszcie jakiegoś konkretu? > > > > Gdzie pieniądze, które poszły do kieszeni Swaczyny? Ponawiam pytanie - cz > y > > dostał wierszówkę? > > > > A wiesz że to jednak bardzo ciekawe pytanie. > Czy dostał wierszówkę to nie wiem bo nie mam dojścia do takich informacji, ale > było by to szczytem bezczelności drukować sobie na koszt miasta biuletyn i > jeszcze z pieniędzy miejskich brać za te socjotechniczne przekazy pieniądze. > Może ktoś z obecnych na forum ma taką informację. > Ale to i tak generalnie nie zmienia sprawy. A Swaczyna jest skarbnikiem miasta, by mógł "sobie" na jego koszt drukować biuletyn? Każdym kolejnym akapitem powtierdzasz, że nie wiesz o czym piszesz. > > > Mówimy o samorządzie i o majątku miasta. Z tego punkty widzenia to że > mieszkaniec Rudy niejaki Swaczyna należy sobie prywatnie do jakieś organizacji > i > nawet pełni tam rolę skarbnika jest całkiem nieistotne. Kwestie gospodarowania > pieniędzmi publicznymi są dokładnie uregulowane prawnie i nie można je rozdawać > komukolwiek kierując się n.p. osobistą sympatią czy prywatnymi umowami, myślę ż > e > to dla Ciebie jest jasne. A kwestia zamieszczania pewnych konkretnych treści, w > tym jawnych wyzwisk (n.b. m.in. pod moim adresem) pod szyldem samorządu, jak to > w WR zostało celowo zrobione, jest również co najmniej nadużyciem. A to Swaczyna gospodaruje majątkiem miasta? Co Ty nie powiesz? A może przymusił kogoś do złamania prawa? > > > > > Ano niech wezmą. Stania będzie miał się z pyszna. > > > > Rzeczywiście, bardzo trudno założyć że Swaczyna nie miał wspólnika w tym > procederze z kręgu osób odpowiedzialnych za WR, czy to z RN Śląskich Mediów czy > to z UM czy innych. Ale patrząc na strukturę własności WR, to trudno wykluczyć > jakieś choćby pośredniej odpowiedzialności za tą aferę Stani, w końcu jest > prezydentem i większość z tych osób sam nominował na stanowiska. Co prawda > Stania wydał odpowiedni dokument wykluczający takie praktyki już w 2003 roku > (choć i tak zawsze pozostaje ustawa o samorządzie będąca nadrzędną i inne > uregulowania prawne), więc może n.p. wywalić kogoś za nie wypełnianie jego > poleceń ale po prawdzie to chyba czytał WR choćby parę razy w 2004 roku. Nieee, no nie żartuj. Przecież jasne jest, że Swaczyna kazał, to mu wydrukowali. On trzęcie Ruą Śląską, więc na Twoim miejscu byłbym ostrożny :-). > > Widzisz jaką sprzeczność? Mało się modlisz czy rzadko jeździsz busami? > > Aha, więc nie zdawało mi się. Ciekawe czy się modlił społecznie czy prywatnie? > ;) Skoro był wśród innych wiernych to społecznie, o ile rozumiesz sens tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zdrożeją ............. 11.10.05, 21:08 To cos wam się pop...ło. podatki w benzynie srogie ale akurat niedawno akcyza zmniejszona o 25 gr To dlaczego w końcu te minibusy maja zdrożeć? Zreszta podatki podatkami ,jednojajowy ma zmnieszać podobno.Złotówka mocna,baryłka tanieje a benzyna niebardzo.Ciekawe tez,że na stacji tescowej potrafi byc o dwadzieścia parę groszy tańsza od BP czy Orlenu. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: Zdrożeją ............. 11.10.05, 21:26 hmm na orlenie już nie tankuję moje autko jeździ na ON a oni ją kupują taniej w rosji przez co jest uboższa energetycznie i ja nie chcę takiej ropy wolę shella albo BP bądź slovnafta na ich paliwie moje auto jakoś lepiej jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zdrożeją ............. 12.10.05, 07:56 O świeta naiwności... "O tym, że oceny kierowców mogą być obciążone uprzedzeniami, może świadczyć pochodzenie paliw na polskich stacjach. Część z tych, które można zatankować na Statoilu, pochodzi z rafinerii Grupy Lotos, a BP czy Shella z rafinerii PKN Orlen." he,he,he Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 07:45 WR z 12października str. 5 "Czy pójdą na bruk ? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 10:32 Zamykają Wiadomości Rudzkie???????????? Dziennikarze na bruk???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 11:39 Leon miał na myśli minibusiarzy na bruku. Tak, a minibusy na złom. To zwiastuje rychły koniec busiarzy- dresiarzy. Jeżeli ktoś pisze, że jego bus jest warty 9.000 PLN, to miejsce tego szmelcu jest na złomowisku a nie na ulicy i to z ludźmi. Leon, czym Ty się zajmujesz ?? Tyle jest poważnych tematów regionalnych. Ale skoro już się podjąłeś tego mini tematu, to pokaż mi jeden przystanek wybudowany przez busiarzy, jedną regularną linię przez nich stworzoną, jedną linię KZK, która nie ma dużego obłożenia, a na której jeżdżą minibusy, i to w czasie gdy jest przerwa w kursowaniu autobusu liniowego. Nie dość, że podkradają pasażerów autobusom KZK, za które i TY LEON PŁACISZ, to jeszcze mają być zwolnieni z wszystkich opłat, pobieranych w cywilizowanych krajach ??? No tak, ale to łączy się z Twoją kampanią przeciw OC. Teraz wizja jest spójna, zardzewiały minibus, bez opłaconego OC, bez przeglądu technicznego (bo też przymusowy i płatny), bez innych opłat jeździ po naszych ulicach i wozi ludzi (za pieniądze tychże !). Lecz tylko do pierwszego wypadku. Potem wizja Swaczyny straci rację bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 13:48 <Leon miał na myśli minibusiarzy na bruku. Tak, a minibusy na złom. To zwiastuje <rychły koniec busiarzy- dresiarzy. Jakim prawem obrażasz ciężko pracujących ludzi ? Może to ty po godzinach jesteś “dresiarzem”? <Jeżeli ktoś pisze, że jego bus jest warty <9.000 PLN, to miejsce tego szmelcu jest na złomowisku a nie na ulicy i to z <ludźmi. I tu się z tobą zgadzam o ile BUSY są niesprawne ale ty przecież jesteś entuzjastą obowiązkowych przeglądów i podatku od nieodpowiedzialności zwanym CO <Leon, czym Ty się zajmujesz ?? Jestem prywatnym przedsiębiorcą. <Tyle jest poważnych tematów <regionalnych. Ale skoro już się podjąłeś tego mini tematu, to pokaż mi jeden <przystanek wybudowany przez busiarzy, jedną regularną linię przez nich <stworzoną, jedną linię KZK, która nie ma dużego obłożenia, a na której jeżdżą <minibusy, i to w czasie gdy jest przerwa w kursowaniu autobusu liniowego. Nie <dość, że podkradają pasażerów autobusom KZK, za które i TY LEON PŁACISZ, to <jeszcze mają być zwolnieni z wszystkich opłat, pobieranych w cywilizowanych <krajach ??? Niestety płace tak jak wszyscy uczciwi podatnicy mimo, iż od 25lat praktycznie nie korzystam z miejskiej komunikacji i szlak mnie trafia jak złodzieje jeżdżą (nie płacenie za przejazd jest zwykłym złodziejstwem) między innymi na koszt tych najbiedniejszych. Busy płacą podatki, para podatki i nie otrzymują dotacji dlatego z punktu widzenia podatnika są rozwiązaniem korzystniejszym. Na marginesie bezrobotni są bardo kosztowną grupą społeczną ale niezbędną wszelkiej maści socjalistą i tu Cię rozumie. <No tak, ale to łączy się z Twoją kampanią przeciw OC. Teraz wizja <jest spójna, zardzewiały minibus, bez opłaconego OC, bez przeglądu technicznego <(bo też przymusowy i płatny), bez innych opłat jeździ po naszych ulicach i wozi <ludzi (za pieniądze tychże !). Lecz tylko do pierwszego wypadku. Potem wizja <Swaczyny straci rację bytu. Nigdy i nigdzie nie byłem przeciwny ubezpieczaniu się od odpowiedzialności cywilnej i powyższy tekst interpretuję jako próbę obrażenia mnie lub dowód na kłopoty ze zrozumieniem trochę trudniejszych tekstów. Mam do ciebie jedno pytanie skąd uczciwy właściciel BUSA ma wziąć na nowego jak posłowie nie przestają nas i ich coraz bardziej okradać. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 13.10.05, 20:31 No tak, nie obrażam ciężko pracujących ludzi, tylko się zastanawiam nad faktem, jak łatwo w naszym kraju stworzyć niskonakładowe biznesiki. Minibusiarze i taksiarze są na to dowodem. Obie powyższe grupy gromko protestują przeciwko wszelkiej kontroli, która w UE jak wiesz jest niezbędnym elementem prawidłowo funkcjonującego państwa członkowskiego. Te słynne protesty taksiarzy z powodu kas fiskalnych... a tak łatwo się ukrywało dochody. Sposób na taki biznes jest prosty: kupujemy w Niemczech bardzo stary samochód lub bus, za bezcen, w Polsce załatwiamy na lewo przeglądzik, montujemy gaz i jeździmy. W przypadku busa cała sztuka polega na wepchaniu się przed autobus i skasowaniu pasażera bez wydania mu potwierdzenia, czyli paragonu. Tak Panie Swaczyna bezrobocia nie zlikwidujemy ani nie naprawimy państwa. I nikt tu nikogo nie obraża. Poza tym wiem doskonale, że jest Pan prywatnym przedsiębiorcą, a pytanie zadałem w kontekście dupinowatego problemu busiarzy. A tak na marginesie, czytuję Pana posty i dochodzę do wniosku, że raz jest Pan socjalistą regionalnym a raz regionalnym liberałem. No tak, ale socjalistyczna w treści obrona busiarzy ma Pana przypomnieć lokalnej społeczności, rozmiłowanej po części we wszelkim socjalu..Ja natomiast socjalistą nie jestem. Ciekawe były Pana posty na temat dziedictwa kulturowego i Pana strona w WR, ale to forum chyba nie bardzo Panu służy, te ostatnie temaciki, minibusiki, OC (przecież pisał Pan na ten tamat przez tygodnie załe). Więcej ZDROWEGO REGIONALIZMU (bo to Panu wychodzi) i zdrowego rozsądku.... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 14.10.05, 11:47 Socjalizmem trąci raczej obrona interesów KZK GOP, nie prywatnych przesiębiorców. A typowo socjalistycznym jest myślenie: skoro właściciele busów załatwiają sobie lewe przeglądy to trzeba ich załatwić wszelkimi metodami (zamiast zająć się realnym problemem, jakim jest lewy przegląd, a nie minibusy jako takie). Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 14.10.05, 23:25 Drogi Slezan, KZK GOP jest strukturą całkowicie niezbędną dla funkcjonowania naszej aglomeracji. Wszystkie wielkie miasta i aglomeracje (oprócz trzeciego świata) posiadają rozwinięty, dotowany transport publiczny. I wszędzie na ten transport składają się po części podatnicy. Dlatego też nie można w dziedzinie transportu publicznego dopuszczać do tworzenia bandyckiej konkurencji. Skoro minibusy z powodu nie uiszczania niektórych opłat są takie tanie, to niech drożeją !! I niech wreszcie kierowcy tychże stworzą sobie rozkłady jazdy na firmowych tabliczkach i utrzymują własne przystanki z wiatami, ławeczkami i koszami na śmieci. I niech te przystanki nie pokrywają się z przystankami KZK GOP. Wtedy będziemy mieli prawdziwy kapitalizm. Pozdrawiam i radzę nie bronić niektórych pomysłów własnego pryncypała z RAŚl za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 09:47 W tzw. rozwiniętych krajach coraz częściej odchodzi się od dotowanych, tzw. publicznych środków komunikacji miejskiej. Poszczególne linie są prywatyzowane (co nie zawsze oznacza całkowite zniesienie dotacji - czasem jedynie ich zasadnicze obniżenie) i to z reguły prowadzi do wyraźnej poprawy ich funkcjonowania. Tak było m.in. w Akwizgranie. Tam, gdzie funkcjonują molochy w rodzaju KZK GOP często środki publiczne są w sposób haniebny marnowane (przykład to Berlin). KZK GOP to firma, która w obecnym kształcie nie zasuguje na jakąkolwiek ochronę. Gdyby rozkłady jazdy były zracjonalizowane, nie byłoby na rynku miejsca dla innych przewoźników (przynajmniej takich, którzy jeżdżą złomem). Obecnie w interesie pasażera jest zachowanie prywatnych linii. A komunikacja miejska jest dla pasażera, a nie dla zarządu KZK GOP - przytuliska dla przegranych polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 10:28 No cóż za ostre słowa !! Poczytaj sobie trochę Slezan na temat publicznego transportu miejskiego, a dowiesz się na czym on się opiera. Na pewno nie na minibusach. Jeżeli masz pomysły nas racjonalizację rozkładów jazdy, KZK GOP czeka na twoje uwagi, naprawdę !! A zarząd KZK GOP jest polityczny bo to związek komunalny, czyli mieszają w nim demokratyucznie wybrani prezydenci, na przykład Stania. Ale przeciez Stania został entuzjastycznie wybrany przez rudzian, więc mu Slezan zaufaj. Jakoś ci ludzie co kochają Stanię nie wybrali Swaczyny ani nikogo innego. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 15.10.05, 12:08 Skoro autobusy KZK GOP jeżdżą kiedy chcą, otwiera się pole dla minibusów. Powiedz mi, kiedy to demokratycznie wybrano Urbańczyka? Chyba nie w ostatnich wyborach? A KZK GOP na żadne uwagi nie czeka. I wiem co mówię, ponieważ kiedyś usiłowałem się podzielić z tą instytucją swoimi uwagami. Uciekasz od tematu. Sedno problemu to fatalne funkcjonowanie KZK GOP (utrzymywanego z naszych podatków), stwarzające popyt na usługi kierowców minibusów. Z punktu widzenia pasażera twierdzę, że najważniejsze jest, by była odpowiednia podaż w zakresie usług transportowych. Niestey, KZK GOP tego nie gwarantuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 11:09 kapioh1 napisał: <Drogi Slezan, KZK GOP jest strukturą całkowicie niezbędną dla funkcjonowania <naszej aglomeracji. Wszystkie wielkie miasta i aglomeracje (oprócz trzeciego <świata) posiadają rozwinięty, dotowany transport publiczny. I wszędzie na ten <transport składają się po części podatnicy. Dlatego też nie można w dziedzinie <transportu publicznego dopuszczać do tworzenia bandyckiej konkurencji. Jeśli mamy dwa podmioty na rynku i jeden jest dotowany a drugi działa w oparciu o rachunek strat i zysku to istnieje bandycka konkurencja i tu masz rację. Jedyny wniosek to albo oba podmioty muszą dotować albo nie dotować, trzeciej drogi do likwidacji bandyckiej konkurencji nie ma. <Skoro <minibusy z powodu nie uiszczania niektórych opłat są takie tanie, to niech <drożeją !! Z jakich to opłat są zwolnione minibusy a tak na marginesie to lepiej jak nie zdrożeją ! < I niech wreszcie kierowcy tychże stworzą sobie rozkłady jazdy na <firmowych tabliczkach i utrzymują własne przystanki z wiatami, ławeczkami i <koszami na śmieci. I niech te przystanki nie pokrywają się z przystankami KZK <GOP. Mnie jako klientowi jest to zupełnie obojętne czy mają rozkład czy nie dla mnie się liczy czy mam czym dojechać czy nie gdy tego potrzebuję. Drogi jak i przystanki nie są i nie muszą być własnością przewoźników < Wtedy będziemy mieli prawdziwy kapitalizm. Mam wątpliwości czy Ty wiesz co to kapitalizm. <Pozdrawiam i radzę nie bronić <niektórych pomysłów własnego pryncypała z RAŚl za wszelką cenę. Cenie sobie Slezana ale zapewnia Cię, iż nie jest to mój podwładny i tak naprawdę nie mam pojęcia kto To. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zdrożeją ............. 17.10.05, 14:16 Mnie jako klienta interesuje czy minibusy mają rozkłady. Gdyby miały, pewnie korzystałbym z nich częściej, a tak dzieje się to jedynie na zasadzie przypadku. Opłaty, o których mowa, to, jak podejrzewam, opłaty za korzystanie z przystanków. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Leon odpuść !! 17.10.05, 22:38 No Leon to nigdy niy łodpuści, richtig Oberszlyzjer !! Ty lepiyj niy fulej, że niy chcesz mieć rozkładu jazdy ! Bez rozkładu to rajzujom gorole, ale sam musi być ordnung. A fto poschronio na przystankach, hasioki wypróżni ? Może kierowcy minibusów ?? Abo członkowie RAŚl ?? Czy to mo być ta autonomio, że niy bydzie KZK GOP ?? A jak tak czytom te brify i czytom, to żech myśloł, że ty Leon to żeś jest ober od Slezana, ale żech sie, jak to sie godo, luftnoł. Pyrsk ! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 09:25 A kto twierdzi, że w ogóle nie ma być KZK GOP? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 13:32 kapioh1 napisał: > No Leon to nigdy niy łodpuści, richtig Oberszlyzjer !! Ty lepiyj niy fulej, że > niy chcesz mieć rozkładu jazdy ! Bez rozkładu to rajzujom gorole, ale sam musi > być ordnung. A fto poschronio na przystankach, hasioki wypróżni ? Może kierowcy > > minibusów ?? Abo członkowie RAŚl ?? Czy to mo być ta autonomio, że niy bydzie > KZK GOP ?? A jak tak czytom te brify i czytom, to żech myśloł, że ty Leon to > żeś jest ober od Slezana, ale żech sie, jak to sie godo, luftnoł. Pyrsk ! Czytać może poradzisz ale mało co forsztelujesz !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 20:31 Jo Ci Leon uodpowiedzioł wicym. Piszesz sam roztomajte fizymatynta, a wyłazi jedno, żeś jest pieronym uparty. Mosz recht, czy niy mosz, niy uodpuścisz. Ważno sprawa czy ciu..stwo, niy uodpuścisz. I to jes dobro cecha, ale niy zawsze. Nojgupiyj jest sie wyuonaczyć na takich tymatach, co majom być choby blic. Ty piszesz, bo żodyn jeszcze niby uo tym niy pisoł. Ciepiesz hasło: "zdrożejom", i myślisz, że bydzie synsacjo. A to jes synsacjo co kożdy mo w rzici i żodyn z Tobom niy pisze, ino jo i Slezan (Niy wiym skiż czego uon, jak żeś niy jest uod niygo ober). Jo pisza bo znom Cie z lepszych czasów i licza, że nazod bydziesz pisoł o Ślonsku, jak w WR. I wtynczos inksze ludzie z tego forum bydom Ci pisać brify. Uostatni dobry temat co żeś mioł, to uo dziedzictwie... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Leon odpuść !! 18.10.05, 20:45 Czepiasz się Leona bo minibusami nie jeździsz, Leon pewnie też nie. A ja jeżdżę :-). A Leon to wcale nie może być pewien, czy nie jest moim przełożonym:). Odpowiedz Link Zgłoś