Dodaj do ulubionych

Jak się modlić?

17.02.15, 11:08
Szczęść Boże!
Nie zamierzam tu wnikać w rodzaje modlitw, bo chodzi mi teraz o modlitwy w formie prośby do Boga.
Róbmy to tak, jakby Bóg JUŻ spełnił nasze prośby.
Jeśli prosimy o przebaczenie, to uważajmy, że Bóg JUŻ nam wybaczył.
Jeśli modlimy się o zdrowie, to dziękujmy Bogu, że JUŻ dał nam zdrowie.

z Panem Bogiem
Obserwuj wątek
    • psycholoq Re: Jak się modlić? 01.03.15, 06:35
      Widzę tu pewne podobieństwo do amerykańskiej mody na tzw. pozytywne myślenie.
      • alkoo3 Re: Jak się modlić? 01.03.15, 10:04
        Bez wiekszego wyjasnienia rowniez tak to odmieram.
        Gdzie jest wiara a gdzie autosugestia ?
        • wiseacres Re: Jak się modlić? 01.03.15, 10:42
          Klepanie w kółko tego samego różańca albo jakiejś modlitwy wykutej na pamięć z książki jest śmieszne.Rozmowa z Bogiem musi być indywidualna , wynikać z potrzeby takiej rozmowy. Można np iść sobie do kościoła(kiedyś za komuny, bo teraz zamknięte)klasztorku i w ciszy spokojnie przemyśleć to i owo. Można to samo uczynić kładąc się spać.To jest rozmowa z Bogiem.
          • dendro.aspis Re: Jak się modlić? 01.03.15, 12:16
            Różaniec jest odpowiednikiem wschodniej mantry. Powtarzanie w kółko tego samego tekstu wykutego na pamięć pozwala wyciszyć umysł i medytować.
            • alkoo3 Re: Jak się modlić? 01.03.15, 20:34
              moja odpowiedz:
              Jak chcesz, ale uczciwie.
              Modlitwa jest rozmowa, dialogiem, sluchaniem i mowieniem. Nie jest natomiast odstawianiem poboznego teatru przed Bogiem.
              • dendro.aspis Re: Jak się modlić? 02.03.15, 12:40
                Podstawowy podział modlitw jest na liturgiczną i osobistą. A można tych podziałów opisać więcej.
                To o czym mówisz, to modlitwa słowna. A przecież można się modlić bez słów, można gestami, postawą ciała, można się modlić pracą itd.
                Ksiądz Anthony de Mello powiedział, że idealna modlitwa jest wtedy gdy Bóg milczy i modlący się milczy. wink

• alkoo3 Re: Jak się modlić? 02.03.15, 13:50
                  No coz w paru zdaniach na pewno nie da sie omowic wielu aspektow modlitwy.
                  Z pewnoscia jedna wypowiedz nie zaprzeczy innej lecz wzajemnie sie uzupelniaja.
                  Modlitwa jest spotkaniem z Bogiem,tak porownam do malzenstwa. Czasami jest fajnie razem pomilczec, ale gdyby malzonkowie tylko milczeli - to skonczyloby sie to rozwodem smile).
                  Dobrze jest razem sie cieszyc, ale czasami dobrze jest razem plakac -ot samo zycie, wazne jest byc autentycznym. Na temat modlitwy liturgicznej czytamy niezbyt wiele w NT.
                  • dendro.aspis Re: Jak się modlić? 02.03.15, 14:56
                    > Na temat modlitwy liturgicznej czytamy niezbyt
                    > wiele w NT.

Ewangelie są napisane skrótowo. Św. Jan powiada, że nie starczyłoby ksiąg żeby zapisać wszystko, czego Jezus dokonał. Ewangeliści zapisywali to, co im Duch Święty podpowiadał i to, co było ważne według nich.
                    Dlatego w KK obowiązuje również Tradycja Apostolska.
                    • alkoo3 Re: Jak się modlić? 11.03.15, 17:59
                      >Ewangelie są napisane skrótowo
                      Eeee, Duch Swiety walnal streszczenie smile
                      Mysle ze co mialo byc napisane jest napisane.
                      No ale kazdy moze tu pozostac przy wlasnym zdaniu.
                      • cztrwtek Re: Jak się modlić? 12.03.15, 13:49
                        Witam.
                        Alkoo3, Ty do jakiego Kościoła przynależysz jeśli mogę zapytać?
                        Do Zielonoświątkowego?
                        • alkoo3 Re: Jak się modlić? 12.03.15, 15:11
                          Witam rowniez serdecznie,
                          do tego Bozego smile
                          Myślę o tym, co każdy z was mówi: Ja jestem Pawła, a ja Apollosa; ja jestem Kefasa, a ja Chrystusa. (13) Czyż Chrystus jest podzielony? Czyż Paweł został za was ukrzyżowany? Czyż w imię Pawła zostaliście ochrzczeni?
                          Nie gniewaj sie , ale twoje pytanie na dzien dobry zabrzmialo troche tak - "do jakiej szuflady moge cie wlozyc" -Jakiej doktryny jestes przedstawicielem ?"
                          Staram sie czytac Biblie , rozmawiac z Bogiem i wyciagac wlasne wnioski smile.
                          Jestem czlonkiem niezaleznego kosciola, uwazam ze to rowniez wazne - bycie w Kosciele i podporzadkowanie sie autorytetom ( nie chodzi mi tu o dogmatyczne podporzadkowanie).
                          • cztrwtek Re: Jak się modlić? 12.03.15, 15:23
                            A co złego w szufladkach i sekretarzykach?
                            W styczniu wyszłam za mąż za Japończyka i przyjęłam religię shinto. Wyznaje ją ok. 200 mln Japończyków.
                            U nas nie istnieją założyciele, prorocy, święci ani nawet święte księgi.
                            To raczej coś jak religia starożytnych Greków, Rzymian, czy innych pogan.
                            Nasze najbliższe Święto przypada 21 marca, czyli w dniu zrównania dnia z nocą. Jesienią też je obchodzimy.
                            Święto to jest jednym z największych Japońskich Świąt Narodowych.
                            W okolicach tego dnia większość ludzi odwiedza groby swoich przodków.
                            Modlimy się rano do swoich przodków przy ołtarzykach z lusterkami. Potem klaszczemy w dłonie i jedziemy do pracy.
                            pozdrawiam wszystkich wierzących i ateistów.
    • aeki Re: Jak się modlić? 12.03.15, 15:19
      Modły.

Czy ofiary holocaustu modliły się.

Któraś z ofiar wyryła taki napis -

"Jeżeli jest Bóg, to mu nie wybaczę ".

Modli się Bóg o wybaczenie ??
      • cztrwtek Re: Jak się modlić? 12.03.15, 15:25
        Na pewno większość z nich sie modliła.
        Bogu trzeba wybaczać i sobie też.
        • drowsydog Re: Jak się modlić? 12.03.15, 15:38
          cztrwtek napisał(a):

> Na pewno większość z nich sie modliła.
          > Bogu trzeba wybaczać i sobie też.

A cóż to za Bóg któremu trzeba wybaczac?
          Ale tak jest kiedy nie ma siły zaprzeczyć istnieniu Boga.
          Wymaga to zerwania z tradycją, a to juz poważna sprawa i nawet na zdrowiu
          może się odbić. A po co?
          • cztrwtek Re: Jak się modlić? 12.03.15, 15:41
            Zdrowie i życie nie jest najważniejsze.
            Ważniejszy jest np. honor.
            • drowsydog Re: Jak się modlić? 12.03.15, 16:40
              cztrwtek napisał(a):

> Ważniejszy jest np. honor.

Honorowo umrzeć za uświadomione kłamstwo to rzeczywiście szczyt honoru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka