Dodaj do ulubionych

Przebaczenie

30.05.05, 17:15
To chyby cos bardzo waznego w naszym zyciu, jak widziecie to w waszych
kosciolach, jak widza to inne religie.
Trzeba na nie zasluzyc?
Otrzyma je kazdy ?
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Przebaczenie 01.06.05, 00:56
      Oczywiście, że nie każdy. Ja np. od roku chyba nie mam wstępu na forum Kościół, religia, gdyż obraziłem adminkę nazywając ją smarkulą (mogłaby niemal być moją córką) no i zdawałem niewygodne pytania. Dla mnie nie ma przebaczenia smile)
    • theday Re: Przebaczenie 01.06.05, 08:17
      to zależy co się zrobiło, ale nawet jesli ludzie nie przebaczą ON tak
    • jomswiking Re: Przebaczenie 02.06.05, 19:22
      MIR!
      Nie jestem chrzescijaninem. Jestem poganinem wierzacym w Nordyckich Bogow.
      W mojej wierze nie ma miejsca na przebaczenie. Nie ma mowy o nadstawianiu
      drugiego policzka, a wrecz mozna okreslic to tak:
      Gdy ktos wymierzy Ci policzek, ty mu odetnij glowe toporem.
      Podstawowymi wartosciami czlowieka sa madrosc, honor, sila i odwaga.
      Tyle jestes wart, ile masz szacunku.
      Nie mozesz nadstawiac drugiego policzka, bo w koncu trafisz na czlowieka, ktory
      widzac, ze sie poddajesz po prostu cie wykorzysta do cna, albo wrecz zabije.
      Jeslis madry nie puscisz bez zemsty swojego wroga, bo ten musi nabrac szacunku,
      aby juz nigdy nie powazyl sie podniesc reki na ciebie.
      Jeslis honorowy tym bardziej nie puscisz bez zemsty swojego wroga, bo ten wtedy
      bedzie sie smial z ciebie, zes czlowiek bez honoru i nikt cie nie uszanuje.
      Jeslis czlowiek silny i odwazny nie puscisz bez zemsty swojego wroga, bo bedzie
      uwazal, ze jest inaczej, a to oznacza, ze kazdy moze z Toba zrobic, co mu sie
      zywnie podoba.
      Krotko mowiac:
      • forumisko Re: Przebaczenie 02.06.05, 20:28
        a jak ci się podoba biblijna postać Lameka?
        • jomswiking Re: Przebaczenie 03.06.05, 16:05
          forumisko napisał:

> a jak ci się podoba biblijna postać Lameka?
          Nie znam.
          • forumisko Re: Przebaczenie 03.06.05, 23:38
            jomswiking napisał:

> forumisko napisał:
            >
            > > a jak ci się podoba biblijna postać Lameka?
            > Nie znam.

tego od Kaina:

Lamek rzekł do swych żon, Ady i Silli:
            "Słuchajcie, co wam powiem, żony Lameka.
            Nastawcie ucha na moje słowa:
            Gotów jestem zabić człowieka dorosłego, jeśli on mnie zrani,
            i dziecko - jeśli mi zrobi siniec!
            Jeżeli Kain miał być pomszczony siedmiokrotnie,
            to Lamek siedemdziesiąt siedem razy!"
            • jomswiking Re: Przebaczenie 04.06.05, 14:59
              O nie, nie, nie...
              Wiem, troche przesadzilem z pewnym stwierdzeniem i dziekuje za pokazanie mi
              tego.
              Przebaczenia nie ma, ale trzeba byc SPRAWIEDLIWYM. Minely juz czasy, gdy sie
              odrabywalo glowe czlowiekowi tylko dlatego, ze rzucil obelge. Dzisiaj to troche
              inaczej dziala.
              Gdy ktos mnie obrazi - to w zaleznosci jak bardzo - albo otrzyma obraze ode
              mnie, albo dostanie w pysk. Gdyby mnie zranil - zranie go rowniez, ale zrobie
              to tak, zeby go bardziej zabolalo i zeby wiedzial, ze mu nie wolno na mnie reki
              podnosic.
              Zabic kogos moge tylko za zabojstwo. No, chyba ze on mnie zabije smile
              Ale nie zawahalbym sie przed zabiciem czlowieka, ktory zrobil by to z kims z
              moich bliskich.
              Ejze!...
              No tak. Teraz doszlo do mnie cos, o czym nie pomyslalem wczesniej...
              Oczywiscie, ze mozna wybaczyc, jesli ktos zrobi cos NIEROZMYSLNIE. Ale i tak
              zalezy tu wszystko od wielkosci owego czynu. Nigdy nie wybaczyl bym
              spowodowania smierci, czy kalectwa.
              • forumisko przebaczenie i zemsta 04.06.05, 20:34
                jomswiking napisał:

> O nie, nie, nie...
                > Wiem, troche przesadzilem z pewnym stwierdzeniem i dziekuje za pokazanie mi
                > tego.
                > Przebaczenia nie ma, ale trzeba byc SPRAWIEDLIWYM. Minely juz czasy, gdy sie
                > odrabywalo glowe czlowiekowi tylko dlatego, ze rzucil obelge. Dzisiaj to
                troche
                >
                > inaczej dziala.
                > Gdy ktos mnie obrazi - to w zaleznosci jak bardzo - albo otrzyma obraze ode
                > mnie, albo dostanie w pysk. Gdyby mnie zranil - zranie go rowniez, ale zrobie
                > to tak, zeby go bardziej zabolalo i zeby wiedzial, ze mu nie wolno na mnie
                reki
                >
                > podnosic.
                > Zabic kogos moge tylko za zabojstwo. No, chyba ze on mnie zabije smile
                > Ale nie zawahalbym sie przed zabiciem czlowieka, ktory zrobil by to z kims z
                > moich bliskich.
                > Ejze!...
                > No tak. Teraz doszlo do mnie cos, o czym nie pomyslalem wczesniej...
                > Oczywiscie, ze mozna wybaczyc, jesli ktos zrobi cos NIEROZMYSLNIE. Ale i tak
                > zalezy tu wszystko od wielkosci owego czynu. Nigdy nie wybaczyl bym
                > spowodowania smierci, czy kalectwa.

widzisz, właśnie tylko dzięki Bogu chrześcijan można wyjść z zaklętego kręgu
                zemsty (plemiennej, rodowej, osobistej), charakterystycznej dla piętna Kaina
                • jomswiking Re: przebaczenie i zemsta 07.06.05, 12:57
                  Nie. Nie tylko. Gdy Twoj wrog dostanie nauczke taka, by nabral szacunku, nie
                  odwazy sie ciagnac z Toba sporu.
                  MIR!
      • nik82 Re: Przebaczenie 03.06.05, 08:18
        > W mojej wierze nie ma miejsca na przebaczenie

Czyli dla ciebie rowniez nie ma przebaczenia ?
        • jomswiking Re: Przebaczenie 03.06.05, 16:06
          nik82 napisał:

> > W mojej wierze nie ma miejsca na przebaczenie
          >
          > Czyli dla ciebie rowniez nie ma przebaczenia ?
          Jak na razie to nic mi nie wiadomo w temacie, czy ktokolwiek ma mi cokolwiek do
          przebaczania, ale jesli cos takiego jest, to owszem - nie ma dla mnie
          przebaczenia.
          MIR!
          • nik82 Re: Przebaczenie 04.06.05, 15:04
            "Zaplata za grzech jest smierc"
            "wszyscy zgrzeszyli i pozbawieni sa chwaly Bozej"
            "NIe dano innego imienia pod ktorym mogliby byc zbawieni jak Jesus"
            To Biblia.
            • agi_go Re: Przebaczenie 06.06.05, 21:05
              No dobrze ale jest wielu rowniez w innych religiach ktorzy kochaja Boga,
              myslisz ze oni beda potepieni , skoro tylko w chrzescijanstwie jest zbawienie.
              To byloby tez niesprawiedliwe. Co z ich dobrymi uczynkami ?
              • forumisko Re: Przebaczenie 06.06.05, 22:01
                agi_go napisała:

> No dobrze ale jest wielu rowniez w innych religiach ktorzy kochaja Boga,
                > myslisz ze oni beda potepieni , skoro tylko w chrzescijanstwie jest zbawienie.
                > To byloby tez niesprawiedliwe. Co z ich dobrymi uczynkami ?

Pan Bóg nic nikomu nie jest winien a w szczególności zbawienia. Bez zgładzenia
                grzechu pierworodnego do nieba się nie idzie.
                • philosophus Re: Przebaczenie 20.06.05, 06:01
                  > Bez zgładzenia
                  > grzechu pierworodnego do nieba się nie idzie.

Grzech pierworodny jest tylko w kosciele katolickim i kosciolach tradycyjnych,
                  ktore opieraja swoja dogmatyke o nauki Rzymu. Inne koscioly odrzucaja ta nauke,
                  o czym pisalem w innym watku. Takie podejscie do sprawy, całkowicie niezgodne z
                  Biblią, spowodowałoby, iż nie-katolicy nie dostąpiliby zbawienia.

Jest taki dowcip:
                  Pewien indianin, który na łożu śmierci uwierzył w Jezusa trafił do nieba.
                  Otworzył mu bramy niebieskie jeden z aniołów i zaprosił do środka. Wewnątrz
                  tysiące otwartych drzwi wysokich na dziesiątki metrów. Idą obok nich. W pewnym
                  momencie indianin pyta:
                  - co robią Ci ludzie w basenie?
                  - to baptysci - odpowiada anioł - nawracali i chrzcili w imieniu Pana.
                  Idą dalej i znowu pyta:
                  - dlaczego Ci ludzie tańczą?
                  - to zielonoświątkowcy - odpowiada anioł - chwalą Pana całym swoim ciałem.
                  Idą dalej aż dochodzą do jedynych zamkniętych drzwi. Anioł zatrzymuje się i
                  przykłada palec do ust:
                  - ciiiii.....
                  - dlaczego mam być cicho - pyta indianin.
                  - tutaj są katolicy - odpowiada anioł - i myślą, że są tutaj sami...

Poczytaj Biblie. np: Ef 2, 8-9
                  • angelofdarknesss jomswiking 15.07.05, 20:20
                    jest dla Ciebie przebaczenie...
                    • jomswiking Re: jomswiking 19.07.05, 11:24
                      Dziekuje. Ciesze sie.
                      • angelofdarknesss Re: jomswiking 20.07.05, 12:10
                        i...? co z tego skoro nie chcesz z niego skorzystac...ciesz sie dalej...
                  • ell.a Re: Przebaczenie 19.07.05, 15:02
                    philosophus napisał:

> > Bez zgładzenia
                    > > grzechu pierworodnego do nieba się nie idzie.
                    > > Grzech pierworodny jest tylko w kosciele katolickim i kosciolach
                    tradycyjnych,> ktore opieraja swoja dogmatyke o nauki Rzymu. Inne koscioly
                    odrzucaja ta nauke,> o czym pisalem w innym watku. Takie podejscie do sprawy,
                    całkowicie niezgodne z> Biblią, spowodowałoby, iż nie-katolicy nie dostąpiliby
                    zbawienia.>

Na jakiej podstawie uważasz, że nauka o grzechu pierworodnym jest niezgodna z
                    Biblią?

Chiciażby ten fragment o tym mówi:

12 Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez
                    grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ
                    wszyscy zgrzeszyli...6 13 Bo i przed Prawem grzech był na świecie, grzechu się
                    jednak nie poczytuje, gdy nie ma Prawa. 14 A przecież śmierć rozpanoszyła się
                    od Adama do Mojżesza nawet nad tymi, którzy nie zgrzeszyli7 przestępstwem na
                    wzór Adama. On to jest typem7 Tego, który miał przyjść.
                    15 8 Ale nie tak samo ma się rzecz z przestępstwem jak z darem łaski. Jeżeli
                    bowiem przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich śmierć, to o ileż
                    obficiej spłynęła na nich wszystkich łaska i dar Boży, łaskawie udzielony przez
                    jednego Człowieka, Jezusa Chrystusa. 16 I nie tak samo ma się rzecz z tym darem
                    jak i ze [skutkiem grzechu, spowodowanym przez] jednego grzeszącego. Gdy bowiem
                    jeden tylko grzech przynosi wyrok potępiający, to łaska przynosi
                    usprawiedliwienie ze wszystkich grzechów. 17 Jeżeli bowiem przez przestępstwo
                    jednego śmierć zakrólowała z powodu jego jednego, o ileż bardziej ci, którzy
                    otrzymują obfitość łaski i daru sprawiedliwości, królować będą w życiu z powodu
                    Jednego - Jezusa Chrystusa.
                    18 A zatem, jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok
                    potępiający, tak czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi
                    usprawiedliwienie dające życie. 19 Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego
                    człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego
                    wszyscy staną się sprawiedliwymi9.
                    20 Natomiast Prawo weszło, niestety, po to, by przestępstwo jeszcze bardziej
                    się wzmogło. Gdzie jednak wzmógł się grzech, tam jeszcze obficiej rozlała się
                    łaska9, 21 aby jak grzech zaznaczył swoje królowanie śmiercią, tak łaska
                    przejawiła swe królowanie przez sprawiedliwość wiodącą do życia wiecznego przez
                    Jezusa Chrystusa, Pana naszego.
                    (Rz 5; 12-21)

I na jakiej podstawie uważasz,że Kościół pgłosi potępienie niekatolików?
                    Pozdrawiam
                    • wladi3 Re: Przebaczenie 18.05.06, 16:15
                      Nasz Pan , Bóg i Brat Jezus Chrystus wiele razy mówił o Przebaczeniu !
                      Powiedział wyrażnie : "...jak wy wybaczycie , tak i wam zostanie wybaczone ...".
                      Dał też kilka opowieści w tym temacie .
                      Tak w ogóle to Sensem Chrześcijaństwa jest Przebaczenie ! Jeżeli ja otrzymuję
                      za darmo Przebaczenie od Boga Ojca dla zasług Jezusa Chrystusa - to jak mogę
                      stanąć przed Ojcem jeżeli nie przebaczyłem Siostrze , lub Bratu ?
                      Przecież o tym też była przypowieść ,o tym jak słudze Pan darował duży dług a
                      on współsługę wtrącił do więzienia za 10 razy mniejszy dług . Co zrobił Pan ?
                      Przywrócił dług i kazał niemiłosiernego sługę zakuć w kajdany !
                      Kto ma uszy i dobrze słyszy - będzie Przebaczał - i sam dozna Przebaczenia !
                      Dziękuję Boże Ojcze że mi Przebaczyłeś , dla zasług Mojego Pana , Boga i Brata -
                      Jezusa Chrystusa ! Ja też z całego Serca i Duszy Przebaczam wszystkim , którzy
                      według mnie zawinili .
                      Kocham Cię Boże Ojcze ! Twój syn Władek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka