Dodaj do ulubionych

Bałwochwalstwo

27.07.06, 11:21
Czym jest bałwochwalstwo? Jest to grzech przeciwko samemu Bogu.
Są różne formy bałwochwalstwa,jedną z nich jest oddawanie czci jakimś
symbolom religijnym jak posągi,obrazy.Czy według Biblii można im oddawać
cześć?
W żadnym wypadku,w II Mojżeszowej 20:4,5 Jehowa zabronił tego czynić.
Jehowa Bóg życzy sobie,by oddawać cześć tylko Jemu.Nie będzie dzielił swej
chwały z nikim ani niczym innym.
Izajasza 42:8
"Jam jest Jehowa .To jest moje imię i chwały mojej nie oddam nikomu innemu
ani mej sławy rytym wizerunkom".
Obrazy i rzeżby nie mogą nam pomóc,może nam pomóc tylko żywy Bóg.
Psalm 115:4-8
Powtórzonego Prawa 5:26
Mateusza 4:10
"Wtedy Jezus rzekł do niego:"Precz Szatanie!
Jest bowiem napisane:"Jehowę twego Boga masz czcić
i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę".
Jest to cytat z
Powtórzonego Prawa 10:20
Obserwuj wątek
    • supaari Re: Bałwochwalstwo 31.07.06, 01:48
      tessa18 napisała:

> Czym jest bałwochwalstwo? Jest to grzech przeciwko samemu Bogu.
      > Są różne formy bałwochwalstwa,jedną z nich jest oddawanie czci jakimś
      > symbolom religijnym jak posągi,obrazy.Czy według Biblii można im oddawać
      > cześć?
      > W żadnym wypadku, [...]

Czy zatem można uznać część Księgi Wyjścia za "szatańskie wersety"? Na przykład:
      "W pierwszym dniu miesiąca pierwszego postawisz przybytek wraz z Namiotem
      Spotkania. I umieścisz w nim Arkę Świadectwa, i nakryjesz ją zasłoną. Wniesiesz
      także stół i położysz na nim to, co ma być położone, oraz wniesiesz świecznik i
      postawisz na nim lampy. Ustawisz również złoty ołtarz do spalania kadzidła
      przed Arką Świadectwa i zawiesisz zasłonę przy wejściu do przybytku. Ołtarz zaś
      całopalenia postawisz przed wejściem do wnętrza Namiotu Spotkania. Kadź zaś
      umieścisz między Namiotem Spotkania a ołtarzem i napełnisz ją wodą. Urządzisz
      też dziedziniec dokoła, a przy bramie zawiesisz zasłonę. Wtedy weźmiesz olej
      namaszczenia i namaścisz przybytek i wszystko, co w nim jest; poświęcisz go i
      wszystkie jego sprzęty, i będzie święty. I namaścisz ołtarz całopalenia ze
      wszystkimi jego przyborami, i poświęcisz go, i będzie bardzo święty. Namaścisz
      również kadź i podstawę jej i poświęcisz ją." (Wj. 40, 3-11).
      Pomazane były i uświęcone np.: arka z figurami cherubinów, świecznik z kwiatami
      migdałowymi itd.
      Problem polega na rozróżnieniu modlitwy (czci) przed obrazem i modlitwy (czci)
      do obrazu. Jeśli obecność jakiegoś przedmiotu pomaga Ci się skupić na modlitwie
      do Najwyższego, bez sensu byłoby nakazywać wyrzucenie tego przedmiotu! W końcu
      nie zastępuje Ci on Boga!!!
      • alkoo3 Re: Bałwochwalstwo 10.08.06, 08:05
        supaari napisał:

> tessa18 napisała:
        >
        > > Czym jest bałwochwalstwo? Jest to grzech przeciwko samemu Bogu.
        > > Są różne formy bałwochwalstwa,jedną z nich jest oddawanie czci jakimś
        > > symbolom religijnym jak posągi,obrazy.Czy według Biblii można im oddawać
        > > cześć?
        > > W żadnym wypadku, [...]
        >
        > Czy zatem można uznać część Księgi Wyjścia za "szatańskie wersety"? Na
        przykład
        > :
        > "W pierwszym dniu miesiąca pierwszego postawisz przybytek wraz z Namiotem
        > Spotkania. I umieścisz w nim Arkę Świadectwa, i nakryjesz ją zasłoną.
        Wniesiesz
        >
        > także stół i położysz na nim to, co ma być położone, oraz wniesiesz świecznik
        i
        >
        > postawisz na nim lampy. Ustawisz również złoty ołtarz do spalania kadzidła
        > przed Arką Świadectwa i zawiesisz zasłonę przy wejściu do przybytku. Ołtarz
        zaś ......

> Problem polega na rozróżnieniu modlitwy (czci) przed obrazem i modlitwy
        (czci)
        > do obrazu. Jeśli obecność jakiegoś przedmiotu pomaga Ci się skupić na
        >modlitwie do Najwyższego, bez sensu byłoby nakazywać wyrzucenie tego
        >przedmiotu! W końcu nie zastępuje Ci on Boga!!!

Nie przytoczony przyklad to nie balwochwalstwo, to posluszenstwo Bogu ,
        wypelnienie jego polecenia.
        W pozniejszym czasie izraelici skladali ofiare nie tylko w Jerozolimie lecz
        budowali oltarze na wzgorzach - to bylo juz balwochwalstwo.
        Widzisz nie chodzi tylko o to co my o tym myslimy, lecz bardziej o to co w tej
        sprawie mowi Biblia. Nasza argumentacja moze byc dobra - ale czy jest wyrazem
        posluszenstwa Bogu ?
    • wladi3 Re: Bałwochwalstwo 31.07.06, 10:54
      Bałwochwalstwo jest to oddawanie czci innym bożkom a nie Jedynemy Bogu Ojcu !
      Bóg Ojciec przekazał Chwałę i Dał Władzę Jezusowi Chrystusowi ! Jezus Chrystus
      zaprosił do uczestnictwa w Swojej Chwale i do Współkrólowania każdego kto
      Uwierzy w Niego i przyjmie Chrzest z wody i Ducha Świętego .
      Jak już wspomniała Supaari , my Chrześcijanie modlimy się do Boga Ojca , lub
      Jezusa Chrystusa i do Ducha Świętego ! Modlitwa jest rozmową z Bogiem - jako
      ludzie jesteśmy zakodowani że lepiej się nam rozmawia gdy kogoś widzimy .
      Obraz , wizerunek służy skupieniu myśli na Bogu i tylko na Bogu !
      Jeżeli ktoś ma taką Wiarę , że tego nie potrzebuje - dobrze - niech tak czyni i
      modli się bez obrazów itp "skupiaczy myśli" . Wiemy jednak że z wiarą człowieka
      nie jest najlepiej i jeżeli ktoś chce i np . wizerunek ukrzyżowanego Jezusa
      pozwala mu lepiej się skupić a widok Jego ran uświadamia ile nasz Pan
      wycierpiał za nasze winy - to co w tym złego ? Tylko dobro z tego wypływa !
      Co zaś się tyczy pośrednictwa świętych - nie jest to oddawanie czci bożkom ,
      lecz Wiara że Trwający w Chrystusie choćby i umarli - żyją w Nim , żyją w Bogu
      i orędują za żyjącymi . Przecież jesteśmy zaproszeni do Chwały Jezusa !
      Jesteśmy członkami Jego Mistycznego Ciała i wraz z Głową dostępujemy Chwały i
      czci w Jezusie Chrystusie !
      Kocham Cię Boże Ojcze ! Władek .
      • wladi3 Re: Bałwochwalstwo 31.07.06, 11:08
        Pozdrawiam i wklejam moje myśli na temat pośrednictwa świętych z watku " nie
        jest to prowokacja "

Pozdrawiam Cię Bracie i Błogosławię Ciebie i sam Proszę o Modlitwę za mnie .
        Nasz Pan i Brat Jezus Chrystus powiedział :"...jedni drugich brzemiona
        noście..., oraz ...błogosławcie a nie przeklinajcie..."
        Niech moja Wiara nie stanie się powodem sporu Ukochane Siostry i Bracia ! Mówię
        o tym w co Wierzę i nikogo nie chcę nawracać na siłę , lecz chcę dzielić się
        moim Doswiadczeniem i przemyśleniami . Jednak tak jak juz pisałem gdzie indziej
        Najważniejsza jest Miłość .W różnych Kościołach różnie się interpretuje różne
        Dogmaty i Wierzenia a ja Uważam że Jezus Chrystus Jest Jeden i jestem
        zwolennikiem Ekumenii i pojednania Chrześcijan .
        Opiszę moją Wiarę w Pośrednictwo Świętych w oparciu o moje przemyślenia i Pismo
        Święte . Nie jest to łatwe ,gdyż niektóre Kościoły Odrzucają nie tylko samo
        Pośrednictwo , lecz głównie pośrednictwo "po śmierci".
        Na początku przytoczę słowa Świętego Pawła z Pierwszego Listu do Koryntian 1;
        10 :"...Przeto upominam was, bracia w imię Pana naszego , Jezusa Chrystusa ,
        abyście żyli w zgodzie i by nie było wśród was rozłamów..."

Dlaczego używamy określenia "Święty" ? Dlatego , że:List do Rzymian 1;
        7 :"...Do wszystkich przez Boga umiłowanych , powołanych świętych ,..." ,oraz 1
        Kor.1;2:"...do tych, którzy zostali uświęceni w Jezusie Chrystusie i powołani
        do świętości..." ,
        Nikt z nas Chrzescijan nie jest ŚWIĘTY dla własnych zasług , lecz dla tego że
        jesteśmy wszczepieni i przyobleczeni w Jezusa Chrystusa - Jesteśmy święci mocą
        żyjącego w nas Ducha Bożego , Ducha Jezusa Chrystusa Rzym.8; 14 :"...Albowiem
        wszyscy ci , których prowadzi Duch Boży , są synami Bożymi...", oraz Galatów 3;
        27 :"...Bo wy wszyscy , którzy zostaliscie ochrzczeni w Chrystusie ,
        przyoblekliście się w Chrystusa..."
        Nikt chyba nie neguje pośrednictwa za życia zgodnie ze słowami naszego Pana
        Jezusa Chrystusa , który powiedział :...jedni drugich brzemiona noście..., oraz
        módlcie sie za siebie wzajemnie... .
        Według mnie więc wstawiennictwo jest dozwolone i nie chodzi o to , że Bóg nie
        ma podzielnej uwagi , lecz o wzmocnienie czyichś próśb przed Bogiem lub
        podzielenie się swoją Wiarą .
        Przykład pośrednictwa mamy również opisany np. Mateusz 9; 18-19 , "...Panie ,
        moja córka dopiero co skonała , lecz przyjdż i połóż na nią rękę , a żyć
        będzie...", oraz Mat.17; 15-20 ,
        Przykład Wiary krewnych i znajomych chorych tez jest opisany w wielu
        miejscach , to krewni przynoszą , lub przychodza do Jezusa Prosić za Kimś , kto
        jest chory i nie ma Wiary ,lub sił ; Marek 2; 5 :"...Jezus widząc ich wiarę ,
        rzekł ... ", oraz Marek 8;22 :"...tam przyprowadzili Mu niewidomego i
        prosili ..." , oraz Marek 9; 17 : "...Nauczycielu przyprowadziłem do Ciebie
        mojego syna ..."
        Powie Ktoś dobrze , to rozumiem ale jak może ktoś po śmierci wstawiać sie u
        Boga ? U Jezusa ?
        Wyjściem do akceptacji kultu świętych i akceptacji ich wstawiennictwa są te
        same argumenty co wyżej : "...Przyobleczeni w Chrystusa Stajemy się
        Chrystusem ..."
        Choć nasze ciała zostaną przywrócone do życia dopiero przy zmartwychwstaniu -
        to jednak nasz Duch raz wszczepiony w Jezusa Chrystusa Trwa w Nim nawet po
        smierci ciała , gdyż smierć nie ma juz nad Nim i nad nami wszczepionymi w Ducha
        Bożego już wladzy .
        Jezus Chrystus nasz Pan za zycia na ziemi Oredował za tymi , ktorych Dał Mu
        Ojciec i my wstawiamy sie za tymi , ktorych Kochamy ! Czyż śmierć ciała może
        coś zmienić w naszej miłosci ? Umieramy , ale nasz Duch Trwa w naszym Panu
        Jezusie Chrystusie !
        Kto w To nie Wierzy , niech Trwa przy swoim , lecz spory są niepotrzebne ,gdyż
        Prawda Objawi się nam dopiero po Tamtej Stronie !Jednak już teraz możemy
        wnioskować ze słów Biblii , które przytoczyłem że takie pośrednictwo jest
        możliwe .
        My Siostry i Bracia Trwajmy w Miłosci Chrystusa , Ktory Jest Jeden !
        Kocham Cie Boze Ojcze ! Twoj syn Wladek .
      • supaari Re: Bałwochwalstwo 01.08.06, 23:45
        wladi3 napisał:

> Jak już wspomniała Supaari [...]

Cieszę się, Wladku, że się na mnie powołujesz, ale jestem mężczyzną... Nie
        żebym się tym szczycił lub miał kobiety za kogoś gorszego (bliżej mi do
        przeciwnej wersji...), ale gwoli prawdy jedynie...
        Pozdrownienia!
        • wladi3 Re: Bałwochwalstwo 03.08.06, 21:29
          smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka