01.03.07, 22:49
Czy ktoś mógłby mi polecić lekarza który jest w stanie rozpoznać
fibromialgię.Mieszkam w lubuskim.
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: diagnoza 01.03.07, 23:02
      Witaj Dorotko! chyba jestes tu pierwszy raz.Nie wiem ale chyba najblizej do
      Poznania gdzie przyjmuje prof.J.Samborski.słyszłam ze jest specjalista w tej
      dziedzinie jednak osobiscie nie byłam u niego.
      bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/78000/sn78425.htm
      Poczytaj to forum linki na poczatku objawy i porownaj do swoich -sama sobie
      mozesz wstepnie zdiagnozowac fibromialgię szczególnie po bólu jakby całego
      ciala/mięsni,stawów/i charakterystycznych bolesnych punktów.Lekarz reumatolog
      oczywiście powinien to potwierdzić.
      Jesli mozesz to prosze opisz swoje objawy choroby,doswiadczenia w walce z
      bólem.Pozdrawiam Cię serdecznie Ewa
      • ewax100 Re: diagnoza 01.03.07, 23:20
        Lekarz reumatolog zrobi badania i wykluczy inne
        choroby/borelioza ,toczen,RZS/,które czesto maja podobne objawy.Pozdrawiam
      • dorota453 Re: diagnoza 13.03.07, 12:29
        Witam.Dziękuję za informacje.Sama nie wiem co mi dolega,a do lekarzy nie mam
        zaufania,bo trafiałam na absolutnych abnegatów.Przez ostatnie sześć lat miewam
        napadowe stany uczucia zimna,mam dreszcze i całe ciało boli niczym worek
        treningowy.(A tak wogóle to jest mi zimno przez całe moje życie(46 lat)jeżeli
        temp.spada poniżej +10 dla mnie to tragedia.Jeśli jest wilgotno też jest żle.)
        Jeżeli mam możliwość to się kłdę, ale to nie poprawia sytuacji,dalej mi zimno i
        jestem ogromnie zmęczona.Po takim napadzie długo dochodzę do
        siebie,dlatego ,staram się zając czymś aby nie mysleć.Nie biorę środków przec
        iwbólowych bo one mi nie pomagają.
        • ewax100 Re: diagnoza 13.03.07, 12:46
          Nie chce oceniac Twojego bólu ale skoro nie bierzesz środków p/bólowych i
          wytrzymujesz?Wiem po sobie ze jak nie wezmę leku to nie wytrzymuję z bólu i
          dodatkowych dolegliwości jak osłabienie,rozbicie,dreszcze,brak powietrza.Ja
          osstatnio biore Amitryptylnę25/nawet jest zalecana przez lekarzy -poczytaj
          pierwszy link/-myslę ze jest poprawa w bólu,jestem jednak słaba i senna ale to
          juz lepsze niz ból.W czasie napadu bólu biorę Tramal50.Opisz swoja historię jak
          długo cierpisz.Wiem,ja tez mam smutne doświadczenia z lekarzami więc sie nie
          przejmuj jak nazwie Cie hipochodrykiem tak jak mnie i wiele osób cierpiących na
          fibro.Idz do rodzinnego,który da Ci skierowanie do reumatologa a ten
          zdiagnozuje chorobę.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka