dorota453 01.03.07, 22:49 Czy ktoś mógłby mi polecić lekarza który jest w stanie rozpoznać fibromialgię.Mieszkam w lubuskim. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewax100 Re: diagnoza 01.03.07, 23:02 Witaj Dorotko! chyba jestes tu pierwszy raz.Nie wiem ale chyba najblizej do Poznania gdzie przyjmuje prof.J.Samborski.słyszłam ze jest specjalista w tej dziedzinie jednak osobiscie nie byłam u niego. bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/78000/sn78425.htm Poczytaj to forum linki na poczatku objawy i porownaj do swoich -sama sobie mozesz wstepnie zdiagnozowac fibromialgię szczególnie po bólu jakby całego ciala/mięsni,stawów/i charakterystycznych bolesnych punktów.Lekarz reumatolog oczywiście powinien to potwierdzić. Jesli mozesz to prosze opisz swoje objawy choroby,doswiadczenia w walce z bólem.Pozdrawiam Cię serdecznie Ewa Odpowiedz Link
ewax100 Re: diagnoza 01.03.07, 23:20 Lekarz reumatolog zrobi badania i wykluczy inne choroby/borelioza ,toczen,RZS/,które czesto maja podobne objawy.Pozdrawiam Odpowiedz Link
dorota453 Re: diagnoza 13.03.07, 12:29 Witam.Dziękuję za informacje.Sama nie wiem co mi dolega,a do lekarzy nie mam zaufania,bo trafiałam na absolutnych abnegatów.Przez ostatnie sześć lat miewam napadowe stany uczucia zimna,mam dreszcze i całe ciało boli niczym worek treningowy.(A tak wogóle to jest mi zimno przez całe moje życie(46 lat)jeżeli temp.spada poniżej +10 dla mnie to tragedia.Jeśli jest wilgotno też jest żle.) Jeżeli mam możliwość to się kłdę, ale to nie poprawia sytuacji,dalej mi zimno i jestem ogromnie zmęczona.Po takim napadzie długo dochodzę do siebie,dlatego ,staram się zając czymś aby nie mysleć.Nie biorę środków przec iwbólowych bo one mi nie pomagają. Odpowiedz Link
ewax100 Re: diagnoza 13.03.07, 12:46 Nie chce oceniac Twojego bólu ale skoro nie bierzesz środków p/bólowych i wytrzymujesz?Wiem po sobie ze jak nie wezmę leku to nie wytrzymuję z bólu i dodatkowych dolegliwości jak osłabienie,rozbicie,dreszcze,brak powietrza.Ja osstatnio biore Amitryptylnę25/nawet jest zalecana przez lekarzy -poczytaj pierwszy link/-myslę ze jest poprawa w bólu,jestem jednak słaba i senna ale to juz lepsze niz ból.W czasie napadu bólu biorę Tramal50.Opisz swoja historię jak długo cierpisz.Wiem,ja tez mam smutne doświadczenia z lekarzami więc sie nie przejmuj jak nazwie Cie hipochodrykiem tak jak mnie i wiele osób cierpiących na fibro.Idz do rodzinnego,który da Ci skierowanie do reumatologa a ten zdiagnozuje chorobę.Pozdrawiam Odpowiedz Link