Dodaj do ulubionych

Śmietanka do Pina Colada

28.12.06, 22:51
Witam,
proszę o pomoc. Chcę przygotować na sylwestrowe party Pina Coladę. W wielu
wersjach przepisu tego drinku natknąłem się na śmietankę. Proszę o
podpowiedź, czy chodzi tu faktycznie o jakąś śmietanę (jeżeli tak to ile
procent), czy może o mleko skondensowane?
Dzięki z góry za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • rozmarync Re: Śmietanka do Pina Colada 29.01.07, 01:05
      ma byc to slodka smietanka 30%. deserowa tzw.
      drobne opoznienie ale dopieo znalazlam temat:)
      • styro Re: Śmietanka do Pina Colada 03.03.07, 19:18
        Piña colada jaka ja robie jest bez smietany tylko Mangaroca, Malibu, troszke
        Bacardi i sok ananasowy, ale kiedy zapomnialem kupic Mangaroca uzywalem bitej
        smietany w sprayu dodajac wiecej Malibu - smak byl nieco inny, ale klienci
        cmokali. Hitem zeszlego lata u mnie w knajpie byla jednak Caipirinha i Mojito.
    • bluntmama Re: Śmietanka do Pina Colada 04.03.07, 15:25
      1 oz. Malibu, 1 oz. bacardi czy innego bialego rumu, MLECZKO KOKOSOWE i sok
      ananasowy. Wszystko wrzucic do blendera z lodem i miksowac poki nie otrzymamy
      jednolitej konsystencji. Amen
      • rozmarync Re: Śmietanka do Pina Colada 25.03.07, 00:33
        tak naprawde jesli chodzi o pinacolade to ilu barmanow tyle przepisow... bo ilu
        ludzi tyle gustow:) kazdemu smakuje inna. jedni wolna na smietance, inni bez,
        jedni z malibu inni z likierem kokosowym, jedni z mlekiem kokosowym inni bez...
        drink nalezy do klasyki a jednak...jednej receptury nie ma:)
    • jusytka Pytanie o Pina Coladę !!! 26.03.07, 22:03
      Ja też lubię Pina Coladę, ostatnio zrobiłam jednak eksperyment i dodałam do niej
      sok ananasowy - rozwarstwiła się i wyszła zbyt słodka - jak to robicie, że wam
      sie nie rozwarstwia? Fajnie smakuje nawet ze zwykłym zimnym mlekiem, a można
      dodać coś jeszcze oprócz mleka/śmietanki?
      • modem_angel jedyna "sluszna" pina colada ;) 13.05.07, 11:48
        witam,
        mam swoja wielokrotnie sprawdzona wersje. ciezko mi jednak podac superdokladne
        proporcje, zawsze robie na oko.
        potrzebujemy do produkcji smakolyku dobry blender, badz tzw koncowke miksujaca
        robota recznego o ostrych nozach i duzej mocy.
        - do duzego gara wrzucamy puszke 425ml ananasa w kawalkach
        - dodajemy 1/2 - 3/4 puszki 425 ml porzadnie wstrzasnietego mleka kokosowego
        - porzadny "lyk" slodkiej smietanki 30% - tak z 50-100 ml
        - 100 - 200 ml dobrago soku pomaranczowego z miaszem, badz wycisnietego swiezego
        - pare kropli soku cytrynowego
        miksujemy calosc dokladnie do uzyskania gladkiej konsystencji. jesli wydaje nam
        sie duzo za gesta, rozcienczamy sokiem pomaranczowym i mlekiem kokosowym - nie
        za duzo, bo jeszcze wejdzie rum. teraz wlewamy bialy rum do samaku tak z 1/4
        butelki - mozna oczywiscie dac mniej, najlepiej mieszac i probowac. rum nie musi
        byc bardzo drogi, reszta skladnikow "zagluszy" nieco jego smak.
        taka ilosc wystarczy na jakies 6 porcji podanych na lodzie.
        na zdrowie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka