Dodaj do ulubionych

Witam się!

05.12.12, 08:09
Witam!
Jestem u was oficjalnie pierwszy dzień. nieoficjalnie podgladam od czerwca....
moja mama -67 lat zrobila badania profilaktyczne- wyszedł jej guz w płucu, jest po operacji usunięcia płata płuca z nowotworem.
Ma za sobą 3 cykle chemioterapii ale dzieki zbiegowi okoliczności okazało się,że chemia nie działa (zbieg okoliczności to fakt ze przed chemią robią badania krwi , wyszły kiepskie porobili badania )
wyznaczyli jej radioterapie.
Ja jestem przerazona tym wszytskim..... wycieli co prawda zmaina nowotworową w całości ale wiem od mamy ze chemia nie podziałala na węzły chłonne
Obserwuj wątek
    • oliwija Re: Witam się! 05.12.12, 09:49
      Nie napisalam wszystkiego, mama paliła papierosy ok 40 lat....
      Najgorsze ejst to ze ona jest negatywnie do tego wszystkiego nastawiona, mowi ze zaluje ze wogole poszla na badania, bo teraz nic by ja nie bolało itd....
      • ammazuko_powrot Re: Witam się! 06.12.12, 21:59
        Skąd myśl, że chemia nie podziałała na węzły chłonne?
        W czasie chemii morfologia nie będzie idealna a węzły mogą się zmniejszać bardzo powoli.
        • ammazuko_powrot Re: Witam się! 06.12.12, 22:00
          A ha i mama powinna porozmawiać z dobrym psychologiem skoro nie radzi sobie psychicznie.
        • oliwija Re: Witam się! 07.12.12, 06:43
          ammazuko_powrot napisała:

> Skąd myśl, że chemia nie podziałała na węzły chłonne?
          > W czasie chemii morfologia nie będzie idealna a węzły mogą się zmniejszać bardz
          > o powoli.

to ni emysli tylko wyniki badan... sama bym tak nie stwierdziła
      • becik-pl Re: Witam się! 08.12.12, 21:22
        Witaj Oliwijo. Moja mama jest na początku tej drogi. Guz na lewym płucu, narazie niezakwalifikowana do operacji, ze względu na słaba spirometrię. Tydzień temu zaczęła 1 cykl chemii. Narazie nastawienie u nas pozytywne i jakoś dajemy radę. Zobaczymy co dalej.
        Trzymam kciuki za twoją mamę i pisz jak najwięcej, to pomaga (przynajmniej mnie ).
        A mamę skonsultuj z psychologiem, bo przeszła już bardzo dużo i ma prawo mieć wszystkiego dosyć. Powodzenia i odzywaj się, co u was.
    • silvita1 Re: Witam serdecznie! 12.12.12, 07:35
      Chcialabym podzielic sie z Toba informacja , ktora bardzo mnie zainteresowala
      i nie moge zachowac jej tylko dla siebie widzac wokol tyle cierpienia .
      Kilka dni temu obejrzalam video pewnej Irlandki Suzanne Powell , ktorej w wieku 20 lat wykryto raka macicy i dano jej jedna szanse na przezycie ze stu . Powiedziala sobie, ze ona wlasnie bedzie ta “jedna” i obiecala , ze gdy wyzdrowieje , bedzie pomagac innym osobom w podobnej sytulacji . Lekarz, powiedzial jej , ze trzeba usunac macice i poddac sie chemioterapii, na co ona sie nie zgodzila a ze miala zaplanowana swoja pierwsza podroz do Hiszpanii, postanowila ja zrealizowac , lekarz nie mogl w to uwierzyc . Tam poznala osobe, ktora kompletnie zmienila jej sposob odzywiania i po pol roku po powrocie do Irlandii , kiedy poszla do lekarza, po chorobie nie bylo sladu.
      Od tamtego czasu mieszka w Hiszpanii i pomaga innym osobom.
      W jednym ze swoich video mowi o raku i o tym , jakie pokarmy wplywaja pozytywnie
      w walce z ta choroba .

PRODUKTY WPLYWAJACE POZYTYWNIE DLA OSOB CHORYCH NA RAKA I PODCZAS PRZEPROWADZANIA RADIOTERAPII:
      Algi : alga niebiesko-zielona , spirulina , przede wszystkim chlorella, te algi neutralizuja promieniowanie .
      Z roslin najlepiej przechwytuje promieniowanie aloes, najlepiej kupic aloes w doniczce (aloes barbadensis) jesc miazsz aloesu .
      Zeby pormieniowanie podczas radioterapii nie bylo az tak szkodliwe dla organizmu, nalezy przed radioerapia nasmarowac cialo aloesem, , wyjac miazsz, zmiksowac i smarowac.
      Poniewaz rak jest “polem negatywnym” w naszym organizmie, trzeba go zneutralizowac , dlatego nalezy jesc produkty z pola pozytywnego (prosze poczytac o makrobiotyce).

PRODUKTY POLA POZYTYWNEGO:
      Zboza :
      – ryz czerwony (integral) brazowy, proso zwyczajne (millet) ,owies , gryka przede wszystkim.
      Np. w postaci platkow:platki z prosa ( chyba jaglane ) , owsa i gryki .
      Rosliny straczkowe:
      - soczewica , fasola azuki ,ciecierzyca pospolita .
      Ryby :
      - solowate , losos , krewetki ,sledzie , kawiar .
      Miesa:
      - kaczka, indyk, bazant .
      Wyroby mleczne :
      - mleko kozie, ser kozi ( 100% kozie bez domieszek ) , ser Roquefort .
      Oleje i octy :
      - olej sezamowy tloczony na zimno , tamari (sos sojowy ) .
      Napoje :
      - herbata mu , herbata bancha , korzen lotosu .
      Ziola :
      - mniszek pospolity ( mniszek lekarski ), lopian wiekszy , rukiew wodna , pietruszka .
      Owoce :
      - truskawki ,jablka, czeresnie.
      Warzywa :
      - dynia , pory , marchew .
      Japonska zupa miso.

Suzanne Powel mowi o jeszcze jednej bardzo waznej rzeczy ,kiedy jestes poddani chemioterapii w tym momencie jest bardzo wazne pozytywne nastawienie , np. powinnismy myslec, ze to woda uzdrawiajaca i ze przechodzi przez cale Twoje cialo .
      To samo trzeba myslec podczas posilku , gdy zmieniamy sposob jedzenia, jak to ona nazywa na “swiadome jedzenie “ nalezy myslec , ze oczyszczamy caly organizm .

Ziolo OSTROPEST PLAMISTY ma duza zdolnosc neutralizowania toksyn w organizmnie ( rak to nic innego jak nagromadzone toksyny ) .

Sniadanie powinno skladac sie z naturalnych sokow i owocow .
      Granat ma wlasciwosci przeciwnowotworowe .
      Pomarancze, od rana pic sok z swiezo wycisnietych pomaranczy i cytryny .
      Jesc mandarynki .
      Platki owsiane, z prosa (jaglane ) lub z gryki ,jesc z naturalnym jogurtem. Same platki mozna tez zagotowac na wodzie . 
      Miod oraz cukier zastapic syropem z agawy .
      Ryz czerwony z gomasio . Japonskie gomasio przygotowanie: surowy sezam prazymy na patelni bez tluszczu, wraz z sola (najlepsza himalajska ale moze byc zwykla ) , prosze nie przesadzac z iloscia soli. Ubic w mozdzierzu, i jesc z ryzem . Mozna kupic przygotowane gomasio ale to zazwyczaj ma w sobie zbyt duzo soli .

CZEGO NIE JESC GDY MA SIE RAKA I PODCZAS RADIOTERAPII :
      - slodyczy, cukrow ( CUKIER KARMI RAKA ), miodu,
      - owocow takich jak: banany, daktyle ( tych wszystkich, ktore maja w sobie duza zawartosc
      cukru,
      - miesa ze swini, kielbas, tluszczy pochodzenia zwierzecego, maki rafinowanej (bialej ) , -
      bialego ryzu, ciast, frytek , uzywac jak najmniej soli ,
      - kawy.

Jeszcze jedno , prosze nie mieszac weglowodanow ( ziemniaki, ryz, makaron , pieczywo , kasze ) w zestawie z kwasem (octem lub cytryna) np. gdy mamy zamiar jesc ryz z surowka czy salatka , to nie dodajemy do niej octu ani cytryny . Takie poloczenie jest niestrawne dla organizmu i organizm zamiast walczyc z choroba w tym momencie , skupia cala swoja uwage na trawieniu .
      Jednak , gdy posilek jest zlozony z bialka takiego jak mieso czy ryba , wowczas salatka lub surowka doprawiona octem lub cytryna jest bardzo dobrym polaczeniem .

Mam nadzieje , ze pomoze to Twojej mamie i wielu innym osobom .

Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego .

Wszystkie powyzsze informacje zostaly przedlumaczone z video Suzanne Powell w jezyku hiszpanskim .

• silvita1 Re: Witam serdecznie! 12.12.12, 07:43
        Ta informacia jest odpowiedzia dla oliwija , nie wie jakim cudem znalazla sie tutaj .
        • silvita1 Re: Witam serdecznie! 12.12.12, 07:47
          silvita1 napisał(a):

> Ta informacia jest odpowiedzia dla oliwija , nie wie jakim cudem znalazla sie t
          > utaj .
          Juz rozumie, pojawi sie po pewnym czasie, nie przeczytalam na dole :) .
          • mama.rozy Re: Witam serdecznie! 12.12.12, 09:43
            no i oczywiście jest to kompletna bzdura,nie pierwszy raz na tym forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka