Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne, boję się

23.02.07, 16:00
Chciałabym spytać gdzie za uchem są węzły chłonne?
Ja od kiilku lat mam taką gulkę, ale bardziej już na kości za uchem.
Zawsze myślałam, że to kośc, ale teraz sama nie wiem.
3 miesiące temu miałam robioną morfologię z rozmazem i OB i było ok.
Mam też 6 mm węzła pod żuchwą i w pachwinach: 4 z jednej strony i 2 dwa z
drugiej.Największy ma 14 mm.Robiłam na te wszystkie węzły USG i wyszło,że
odczynowe pozapalne.Ale tej gulki za uchem nigdy nie pokazywałam.
Ostatnio dużo czytałam o białaczkach i mam stracha.
Pomóżcie proszę, chyba mam schizę.Nawkręcałam sobie strasznie.
Boję się bo ona jest już tak długo.
Obserwuj wątek
    • aldara.35 Re: Węzły chłonne, boję się 23.02.07, 17:52
      Nie przejmuj się tak bardzo.ja miałam podobny przypadek-lekarz wyjaśnił mi ze w
      czasie jakiejś infekcji węzły się powiększają i powinny wrócić do poprzedniego
      stanu ale zdarza się często ze nie całkowicie i zostają .Jeśli wyniki krwi masz
      w normie (zwłaszcza rozmaz)to śpij spokojnie.Gdyby to było coś gorszego a jak
      piszasz masz to od dawna to już choroba byłaby widoczna.Ja przy kazdym usg
      piersi słyszałam ze mam powiększone węzły pod pachami mialam nawet skier. na
      biopsję!!!Dopiero jakiś mądry lekarz zapytał się czy ja golę pachy!!!!!!!! przed
      usg -ja ze oczywiście i on mi powiedział ze w czasie golenia powstają
      mikrouszkodzenia skóry na które węzły reagują i się powiększają.Gdyby nie on
      pewnie historia powtarzałaby się w kólko.Golenie-usg-węzły powiększone itd...
      • kudlata_kudlata Re: Węzły chłonne, boję się 23.02.07, 21:02
        Spokojnie, ja tez miałam i zdarza sie, ze mam nadal powiększone wezly chłonne
        szyjne, czasem na karku.Miałam kilka lat temu wycinane migdały, te dwa normalne
        i to znacznie pomogło. Zanim je wycięłam, to nie mogłam prawie głowa ruszać, tak
        mnie węzły bolały. Problem znacznie się zmniejszył po wycięciu, ale nadal mam
        skłonności. Zawieje mnie i juz mi na karku wyskoczą gule bolące.Możliwe, ze masz
        moze chore zeby? Wystarczy jeden, zeby psuł cała atmosferę w okolicy.
        Moze migdały? Jak gardło? Nie pobolewa? Może to alergiczne?
    • rachela27 Re: Węzły chłonne, boję się 24.02.07, 08:46
      Dziękuję bardzo za odpowiedzi.Może rzeczywiście niepotrzebnie się zamartwiam.
      • kontra24 Re: Węzły chłonne, boję się 26.02.07, 17:46
        Powiedzcie wkońcu , bo widzę w różnych miejscach różne opinie. Jakiej wielkości
        węzły chłonne są już powodem do zmartwienia. Ja od dłuższego czasu mam
        powiększone trzy węzły w pachwinach(ok. 1 cm, a jeden może trochę większy).
        Gole okolice bikini i zastanawiam się czy ta teoria z mikrouszkodzeniami przy
        goleniu jest prawdziwa i czy w związku z tym mogę przestać sie martwić
    • 06mm Re: Węzły chłonne, boję się 28.02.07, 14:55
      Ja miałam pod pachami powiekszone, byłam u lekarki i ona mi powiedziała że tez
      miała i to są od depilacji i ze skóra trzeba "zdezynfekować" (?) przed
      goleniem. Mam też w innych miejscach - na szyji, udzie, za uchem. Miałam nawet
      rezonans magnetyczny uda. Na hematologii UJ w Krakowie mi powiedziala pani
      doktor, ze jakby sie powiększyły do rozmiarów orzecha włoskiego to mam sie
      zgłosić. A takie mniejsze jak mam to są normalne fizjologiczne i takie dorosły
      człowiek ma. Moje są odczynowe i nie znikną.
      • kontra24 Re: Węzły chłonne, boję się 28.02.07, 21:07
        Dziękuję za odpowiedź. Trochę mnie to uspokoiło, bo do wielkości orzecha
        włoskiego to moim węzłom jeszcze daleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka