20.03.07, 09:24
Witam,co to znaczy ze w wyniku na markery jest prawie 9 a norma jest 3????
Wynik został zrobiony po 3 cyklach chemii
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: markery 20.03.07, 11:06
      Znaczy to, że wynik jest powyżej normy. A jaki był poziom przed chemią?
      • olcia2863 Re: markery 20.03.07, 14:10
        wiem ze jest duzo ponad norme i to mnie martwi,a przed chemią nie mam tego
        wynkiku i dlatego nie moge porównać...
        • emgoro Re: markery 20.03.07, 16:03
          Aby to w jakiś sposób oceniać musi być znany wynik markera przed chemią, bo na
          tej podstawie trudno wysnuwać jakieś wnioski. Niewykluczone, że przed chemią
          poziom tego markera mógłbyć wyższy niż 9 ,więc najpierw potrzebny jest dla
          porównania wynik przed rozpoczęciem chemii. A o jaki dokładnie marker chodzi?
          pozdrawiam Robert
          • olcia2863 Re: markery 20.03.07, 16:55
            Jak juz pisalam niestety nie mam wyniku sprzed chemii,a marker nazywa sie CEA-
            antygen carcynoembrionalny,było tego dokładnie 8,9 ng/ml.I jeszczce jedno
            pytanie,czy ktoś moze mi powiedzieć jak długo mozna pożyć z rakiem płuca
            niedrobnokomorkowym ,komorki sa też we węzłach chłonnych ale nie ma przezutów
            do organów...pozdrawiam Ola
            • emgoro Re: markery 20.03.07, 17:38
              To coś jest nie tak do końca w Twojej interpretacji wyniku markera CEA,
              ponieważ prawidłowe normy wynoszą dla niepalących do 5 ng/ml, a dla palących do
              10 ng/ml. Obecność komórek nowotworowych w węzłach chłonnych to już są niestety
              przerzuty, co w konsekwencji może z czasem dawać odległe przerzuty na inne
              organy.
              pozdrawiam Robert
              • olcia2863 Re: markery 20.03.07, 18:38
                To nie jest moja interpretacja ,tak jest napisane w wyniku więc nie myślałam ze
                może być inaczej....w sumie to dla mnie dobra wiadomośc,ze normy są wyższe,tyle
                tylko ze tutaj chodzi o osobę niepalącą..A Twoim zdaniem Robercie/widziałam
                mnostwo Twoich prac na forum/to jake są sznse na jeszcze parę latek??
                • attenna11 Re: markery 20.03.07, 21:39
                  lekarz onkolog (mojej mamy) stwierdził , że marker może być nieco wyższy nawet
                  u osoby niepalącej ale stale przebywającej wśród takich osób (palacych).

Co do kilku lat.....hmn...nie myśl tak....każda choroba ma to do siebie, że
                  może zaskakiwać. Myśl pozystywnie , osobiści znam osoby którym lekarze dawali
                  dwa tygodnie zycia....a zyją....a diagnoza postawiona była 14 lat temu.
                  Myśl pozytywnie to pomaga!!!!
                  Życzę powodzenia i optymizmu.
                  Aneta
                  • olcia2863 Re: markery 21.03.07, 10:48
                    Witam i dzęki wszystim za pomoc,od razu lepiej sie poczułam....no i myśle że
                    dam rade!
                • emgoro Re: markery 20.03.07, 22:12
                  Rozeznanie w raku płuc mam tylko ogólnikowe, więc nic konkretnego nie napiszę,
                  ale wiem, że rak niedrobnokomórkowy lepiej rokuje niż drobnokomórkowy. Ważne
                  jest to cytat zaczerpnięty z wypowiedzi specjalisty od leczenia raka płuc:
                  "Tylko odpowiednie zestawienie leczenia operacyjnego (usunięcie części lub
                  całego płuca) z chemioterapią (podawanie leków niszczących komórki nowotworowe)
                  oraz radioterapią - zapewnia optymalny efekt leczniczy. Badania wykazują, że
                  liczba chorych przeżywających 3 i 5 lat w grupie objętej takim leczeniem
                  skojarzonym może być kilkakrotnie większa w stosunku do grupy leczonych np.
                  tylko operacyjnie"
                  pozdrawiam Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka