olcia2863 20.03.07, 09:24 Witam,co to znaczy ze w wyniku na markery jest prawie 9 a norma jest 3???? Wynik został zrobiony po 3 cyklach chemii Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b_a_l_b_i_n_k_a Re: markery 20.03.07, 11:06 Znaczy to, że wynik jest powyżej normy. A jaki był poziom przed chemią? Odpowiedz Link
olcia2863 Re: markery 20.03.07, 14:10 wiem ze jest duzo ponad norme i to mnie martwi,a przed chemią nie mam tego wynkiku i dlatego nie moge porównać... Odpowiedz Link
emgoro Re: markery 20.03.07, 16:03 Aby to w jakiś sposób oceniać musi być znany wynik markera przed chemią, bo na tej podstawie trudno wysnuwać jakieś wnioski. Niewykluczone, że przed chemią poziom tego markera mógłbyć wyższy niż 9 ,więc najpierw potrzebny jest dla porównania wynik przed rozpoczęciem chemii. A o jaki dokładnie marker chodzi? pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
olcia2863 Re: markery 20.03.07, 16:55 Jak juz pisalam niestety nie mam wyniku sprzed chemii,a marker nazywa sie CEA- antygen carcynoembrionalny,było tego dokładnie 8,9 ng/ml.I jeszczce jedno pytanie,czy ktoś moze mi powiedzieć jak długo mozna pożyć z rakiem płuca niedrobnokomorkowym ,komorki sa też we węzłach chłonnych ale nie ma przezutów do organów...pozdrawiam Ola Odpowiedz Link
emgoro Re: markery 20.03.07, 17:38 To coś jest nie tak do końca w Twojej interpretacji wyniku markera CEA, ponieważ prawidłowe normy wynoszą dla niepalących do 5 ng/ml, a dla palących do 10 ng/ml. Obecność komórek nowotworowych w węzłach chłonnych to już są niestety przerzuty, co w konsekwencji może z czasem dawać odległe przerzuty na inne organy. pozdrawiam Robert Odpowiedz Link
olcia2863 Re: markery 20.03.07, 18:38 To nie jest moja interpretacja ,tak jest napisane w wyniku więc nie myślałam ze może być inaczej....w sumie to dla mnie dobra wiadomośc,ze normy są wyższe,tyle tylko ze tutaj chodzi o osobę niepalącą..A Twoim zdaniem Robercie/widziałam mnostwo Twoich prac na forum/to jake są sznse na jeszcze parę latek?? Odpowiedz Link
attenna11 Re: markery 20.03.07, 21:39 lekarz onkolog (mojej mamy) stwierdził , że marker może być nieco wyższy nawet u osoby niepalącej ale stale przebywającej wśród takich osób (palacych). Co do kilku lat.....hmn...nie myśl tak....każda choroba ma to do siebie, że może zaskakiwać. Myśl pozystywnie , osobiści znam osoby którym lekarze dawali dwa tygodnie zycia....a zyją....a diagnoza postawiona była 14 lat temu. Myśl pozytywnie to pomaga!!!! Życzę powodzenia i optymizmu. Aneta Odpowiedz Link
olcia2863 Re: markery 21.03.07, 10:48 Witam i dzęki wszystim za pomoc,od razu lepiej sie poczułam....no i myśle że dam rade! Odpowiedz Link
emgoro Re: markery 20.03.07, 22:12 Rozeznanie w raku płuc mam tylko ogólnikowe, więc nic konkretnego nie napiszę, ale wiem, że rak niedrobnokomórkowy lepiej rokuje niż drobnokomórkowy. Ważne jest to cytat zaczerpnięty z wypowiedzi specjalisty od leczenia raka płuc: "Tylko odpowiednie zestawienie leczenia operacyjnego (usunięcie części lub całego płuca) z chemioterapią (podawanie leków niszczących komórki nowotworowe) oraz radioterapią - zapewnia optymalny efekt leczniczy. Badania wykazują, że liczba chorych przeżywających 3 i 5 lat w grupie objętej takim leczeniem skojarzonym może być kilkakrotnie większa w stosunku do grupy leczonych np. tylko operacyjnie" pozdrawiam Robert Odpowiedz Link