Dodaj do ulubionych

Interferon

12.05.07, 19:28
witajcie. Mój ojciec ma przeżuty na płuca...od dwóch miesięcy leczą go tylko
interferonem. Co sądzicie, czy to nie mało? poza badaniami krwi, rtg i
tomografią nie ma żadnych innych badań. Czy ktoś z Was lub waszych bliskich
miał podobną sytuację?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • stasinel2 Re: Interferon 15.05.07, 12:07
      A w DCO pani dr. chemioterapeutka twierdzi, ze NFZ nie refunduje interferonu i chce stosować tylko chemie
      • pacjent21 Re: Interferon 15.05.07, 18:49
        To nie prawda, interferon jest refundowany od 1kwietnia.
        • emgoro Re: Interferon 15.05.07, 22:14
          Mam pytanie czy refundacja interferonu od 1 kwietnia dotyczy jakiegoś
          konkretnego nowotworu lub jednostki chorobowej oraz o jaki rodzaj interferonu
          chodzi. Proszę o więcej informacji w tym temacie.
          pozdrawiam Robert
          • pacjent21 Re: Interferon 18.05.07, 19:13
            szczerze mówiąc nie wiem jak to dokładnie wygląda. Wiem tylko że ojciec dostał
            interferon już refundowany. ma roferon 9. Wstrzykuje sobie sam trzy razy w
            tygodniu. Teraz dostał drugą pule ale jestem ciekawa jak długo moga go tym leczy
            z pozytywnym skutkiem bo z tego co wiem to ten lek tylko zatrzymuje rozwoj
            komórek nowotworowych. Jakie są Wasze doświadczenia. Pozdrawiam
            • emgoro Re: Interferon 18.05.07, 20:48
              Dzięki za odpowiedź, ale nic mi nie pomogła.
              pozdrawiam Robert
            • lila123 Re: Interferon 02.07.07, 18:57
              Bardzo prosze o odpowidz w jakich dawkach tata dostaje interferon i jak sę po
              nim czuje? Czy roferon 9 to to samo co interferon alfa - proponowany mężowi od
              jutra? Pisałam obszernie do Ciebie na "gazetowy" ale chyba nie działa bo nie
              dostałam żadnej odpowiedzi. Trochę się obawiam skutków ubocznych - u
              niektórych - bardzo przykre i niechciałabym aby coś nas zaskoczyło, lepiej
              wiedzieć czego się spodziewać i być psychicznie przygotowanym. Jak możesz
              odpisz dziś, jutro ruszamy do walki. Pozdrawiam lila
              • pacjent21 Re: Interferon 02.07.07, 19:23
                Tak wg. mojej wiedzy roferon to to samo co interferon alfa. Mój tata dostaje
                właśnie 9-tke. Bierze w poniedziałki, środy i piątki. Początki były trudne:
                pierwsza dawkę tata dostał w szpitalu i był na obserwacji przez dobę (wystąpiła
                bardzo wysoka temperatura pow. 40 stopni). W tej chwili tata sam sobie aplikuje
                lek (zastrzyki) i ma sie dobrze. Przed każdym podaniem leku bierze apap i dwie
                godziny po również. Ostatnio nawet obywa sie bez apapu po zastrzyku. Do objawów
                jakie tata ma mogę jeszcze dopisać szum w głowie na drugi dzień. Jest to jednak
                do wytrzymania. Ogólnie muszę powiedzieć, że nie wystąpiły objawy u niego takie
                jak sie naczytałam. Bądźcie dobrej myśli, najgorsza z tego jest chyba
                temperatura ale tylko przy pierwszym zastrzyku - każdemu kolejnemu zastrzykowi
                towarzyszy już coraz mniejsza. Trzymam kciuki... u mojego taty jest już
                stwierdzone zmniejszenie cienia guza. Warto spróbować!!!! Powodzenia
              • pacjent21 Re: Interferon 02.07.07, 19:26
                a i jeszcze jedno... dobrze jest nie drażnić śladu po zastrzyku. Tata chodzi w
                podkoszulkach bez rękawów. szybciej goją sie "pokute" miejsca...Powodzenia
    • pacjent21 Re: Interferon 23.05.07, 18:37
      czy na prawdę nikt z Was nie brał interferonu?....
      • mania60 Re: Interferon 23.05.07, 19:53
        Brałam interferon przez rok, odpowiedziałam na twoje pytanie w wątku "rak nerki"Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania , to w miarę swojej wiedzy - odpowiem.mania
        • emgoro Re: Interferon 23.05.07, 20:06
          Gosia od poniedziałku zaczyna kurację interferonem, jeśli się nic nie
          przewidzianego nie wydarzy i będzie to w połączeniu z chemią Taxol
          (paklitaksel), którą bierze od niedawna.
          Robert
          • white_cat72 Re: Interferon 26.06.07, 23:26
            Bralam interferon 2x z powodu schorzen wątroby. obu przypadkach byl całkowicie
            reundowany. Objawy uboczne okropne ale do przezycia.jesli msz jakies pytania to
            chetnie odpowiem.
            Pozdrawiam
            • emgoro Re: Interferon 27.06.07, 00:04
              Tak w przypadku niektórych schorzeń wątroby szczeczgólnie przy wirusowym
              zapeleniu podaje sie inteferon i jest chyba refudnowany, ale niestety nie przy
              każdym schorzeniu, a juz tym bardziej przy mało którym onkologicznym, ale
              dziękuję. Na szczęście moja żona znosi bardzo dobrze kurację interferonem.
              pozdrawiam Robert
              • pacjent21 Re: Interferon 19.07.07, 09:20
                lila123 jak tam? napisz jak czuje sie mąż
                • lila123 Re: Interferon 19.07.07, 10:35
                  pacjent21 - dzięki za troskę.
                  Wczoraj zaczeliśmy 3 tydzień - zastrzyki poniedziałek, środa, piątak po 9 mln.
                  NO cóż łatwa i przyjemna kuracja toto nie jest - gorączka nadal występuje po
                  każdym zastrzyku (ok.12 godz.) i trochę mnie to niepokoi - wizualnie mąż trochę
                  schudł, zrobił się taki bardziej "żylasty" ale na pytanie o wagę i
                  samopoczucie, mówi że czuje się dobrze. Najbardziej martwi mnie fakt że z
                  człowieka czynnego fizycznie, przeszedł w tryb "kanapowca pospolitego".TYLKO
                  TELEWIZOR. Nie wychodzi na dwór, niechętnie daje się gdzikolwiek wyciągnąć -
                  las, taras np. Także "szału nie ma". Pozdrawiam i zdróka życzę. lila
    • pacjent21 Re: Interferon 31.07.07, 16:23
      ostatnio pokazały sie u mojego taty problemy z sercem, ma skoki ciśnienia
      migotania serca "ciemki" przed oczami. Myślicie że to skutek choroby lub brania
      interferonu.
      • mania60 Re: Interferon 31.07.07, 16:44
        Witaj
        Brałam interferon przez rok i rzeczywiście miałam takie objawy ,
        jak Twój tata, zawroty głowy, "jazdy windą",kołatanie serca,
        a w pewnym momencie nie miałam siły wejść na I pietro,
        po badaniach okazało się ,że mam bardzo wysoką niedoczynność tarczycy
        (norma TSH - 4 a ja miałam 87), dlatego warto udać się do lekarza i zrobić podstawowe badania oraz TSH na tarczycę.
        Pozdrawiam serdecznie. mania
        • pacjent21 Re: Interferon 01.08.07, 13:03
          bardzo dziękuje za odpowiedz. sprawdzę u taty tarczyce. Może w tym tkwi
          przyczyna jego ostatnich dolegliwości. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka