18.05.08, 20:31
Witam.
Chcialam przeszukac to forum ale - nie wiem czy to jest normalne - przeszukuje mi wszystkie fora co bardzo utrudnia odnalezienie informacji.

Chodzi o tytulowy aloes.
W pewnej książce go wychwalającej na wszelkie możliwe sposoby, napisano jednak, że jest jedno przeciwskazanie do stosowania aloesu - choroba nowotworowa.
Chodzi o przyspieszenie powstawania komórek, nie tylko zdrowych ale i tych nowotworowych niestety.

Czy słyszeliście coś ne ten temat? A może coś konkretniej? Np. jeśli chodzi o rak skóry to żeby np. go aloesem zewnętrznie nie wspomagać, ale stosowanie wewnętrzne już szkodliwe nie jest?

Proszę o podzielenie się wiedzą.

Przedstawię się jeszcze. Mam na imię Sabina, u mojej mamy ponad pół roku temu stwierdzono ostatnie stadium złośliwości zapalnego raka sutka. Na szczęście od pewnego czasu trwa remisja.

Cieszę się że jest to forum.

Pozdrawiam. I nie dajmy się.
Sabina
Obserwuj wątek
    • glubelek Re: aloes 18.05.08, 23:57
      Chyba nie złamałam zasad o konwencjonalnych sposobach leczenia? Ja nie zamierzam mamy aloesem leczyć, ale choć generalnie w niego wierzę, zaczęło mnie wkurzać że "atakuje" on zewsząd - jest składnikiem kosmetyków, odżywek. Często są one prezentem. Teraz mama dostała Alveo od swojego najstarszego i bardzo kochającego syna. Nie wiem na ile te ziółka działają ale to był przez chwilę miły rytułał dla mamy, psychika wiadomo też się liczy. No ale zauważyliśmy że w tym aloes jest. Z bólem to mamie odstawiłam.. Jeśli ktoś wie coś konkretnego o wpływie aloesu na nowotwory - proszę o informacje.

Podrawiam.
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: aloes 19.05.08, 09:41
        Chyba jednak najlepiej zapytac lekarza prowadzacego. On Wam
        najlepiej doradzi, co Mama moze przyjmowac.
    • turpin Re: aloes 19.05.08, 09:56
      Dość pobieżny przegląd literatury medycznej na ten temat wskazuje
      raczej na przeciwnowotworowe działanie alkaloidów aloesu w modelach
      in vitro (czyli szkodzi on komórkom nowotworowym rosnącym w
      hodowli). Jest na ten temat ponad 20 publikacji, w czesopismach od
      porządnych do nieco podejrzanych, np:

Cancer Invest. 2008 May;26(4):369-74.
      J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Dec;53(6):540-6.
      Acta Pharmacol Sin. 2007 Dec;28(12):1991-5.
      Food Chem Toxicol. 2007 Nov;45(11):2296-303. Epub 2007 Jun 12.
      Biosci Biotechnol Biochem. 2007 May;71(5):1220-9. Epub 2007 May
      Cancer Biol Ther. 2007 Jan;6(1):85-8.
      J Urol. 2006 Jan;175(1):343-7.
      Cancer Lett. 2006 Jul 28;239(1):55-63. Epub 2005 Nov 21.
      Cancer Res. 2000 Jun 1;60(11):2800-4.
      Lloydia. 1976 Jul-Aug;39(4):223-4.

Oczywiście komórki w hodowli, to nie nowotwór w żywym człowieku i
      zaszkodzić im nietrudno
    • glubelek Re: aloes 26.07.08, 00:42
      Czytając książkę Klimuszki znalazłam wzmiankę o aloesie - że wg niego być może
      może on pobudzić rozwój komórek nowotworowych.
      Czyli na razie na ten temat na razie dwie małe lecz niepokojące wzmianki w
      książkach o ziołach.
      • glubelek Re: aloes 26.07.08, 00:58
        glubelek napisała:

> Czytając książkę Klimuszki znalazłam wzmiankę o aloesie - że wg niego być może
        > może on pobudzić rozwój komórek nowotworowych.
        > Czyli na razie na ten temat na razie dwie małe lecz niepokojące wzmianki w
        > książkach o ziołach.

Podobne "ploteczki" zdarzają się też w innych krajach, np. autor tego postu
        groups.google.pl/group/sci.med.diseases.cancer/msg/bb897d2cd2928883?hl=pl
        je słyszał..
        Pewnie jakiegoś konkretnego dowodu na ten temat nie ma, mi wystarczy wiedzieć
        conieco o aloesie żeby się go w przypadku chorej mamy wystrzegać. Ale
        potrzebowałabym jakiś konkret dla rodzinki która moich próśb o nie podstawianie
        go mamie na wszelki wypadek nie traktuje zbyt serio i wciąż znajduję go w
        produktach które mamie są kupowane.
        Rak mojej mamy jest prawdopodobnie nieuleczalny ale chciałabym abyśmy nie
        przyspieszali jego rozwoju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka