Dodaj do ulubionych

Guz Płuca

20.02.09, 22:40
Nie wiem co mam robić badanie KT wykazało u mnie guzka litego na lewym płucu o średnicy 9 mm. na konsultacje pulmologiczna muszę trochę poczekać a dla mnie każdy dzień jest koszmarem. Może ktoś wie czy to nowotwór złośliwy i jak go się leczy.
Obserwuj wątek
    • in_situ Re: Guz Płuca 20.02.09, 23:45
      Troszkę za mało danych.
      Z jakiego powodu wykonano TK? Czy są jakieś objawy kliniczne?
      Gdzie położony jest guzek (obwodowo, przywnękowo?) Jak ocenione są w
      TK węzły chłonne? Czy obraz TK sugeruje jakiekolwiek inne zmiany
      godne uwagi?
      Czy była w wywiadzie jakaś "przeszłość onkologiczna"?
      Przydałoby się przytoczenie całego opisu TK, by móc się odnieść do
      sprawy.
      Na tym etapie i na podstawie takich informacji jakie podałaś nikt
      nie będzie Ci w stanie nawet zaprognozować czy jest to zmiana
      złośliwa.
      • grazyna484 Re: Guz Płuca 21.02.09, 08:50
        KT było robione z powodu podejrzenia zatorowości płucnej ponieważ po grypie miałam silne duszności wskaźnik w krwi był bardzo wysoki t/z D-dimer 33392 ng/ml. opis KT. W segmencie IX płuca lewego przyopłucnowy
        guzek lity śred 9 mm. Niedodmowe zagęszczenia w segmentach dolnych i grzbietowych obu płuc. W śródpiersiu powiększone węzły chłonne - okna aortalno-płucnego do 12 mm, węzły chłonne okołoprzełykowe ( śródpiersie tylne) do 12 mm
        • grazyna484 Re: Guz Płuca 21.02.09, 13:40
          grazyna484 napisała:

> KT było robione z powodu podejrzenia zatorowości płucnej ponieważ po grypie mia
          > łam silne duszności wskaźnik w krwi był bardzo wysoki t/z D-dimer 33392 ng/ml.
          > opis KT. W segmencie IX płuca lewego przyopłucnowy
          > guzek lity śred 9 mm. Niedodmowe zagęszczenia w segmentach dolnych i grzbietowy
          > ch obu płuc. W śródpiersiu powiększone węzły chłonne - okna aortalno-płucnego d
          > o 12 mm, węzły chłonne okołoprzełykowe ( śródpiersie tylne) do 12 mm. To jest cały opis KT nikt w rodzinie nie chorował na nowotwór t/z biorę pod uwagę rodziców, rodzeństwo, dziadków natomiast mój syn miał nowotwór złośliwy jądra, jest już 2 lata po chemii i jest wszystko dobrze. Proszę o pomoc nie potrafię normalnie funkcjonować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka