20.07.12, 17:25
Znow jakis amerykanski idiota zamordowal 15 ludzi w Denver. Jak moga sie Amerykanie zabierac za kontrolowanie swiata jesli nie kontroluja swoich mordercow i broni, ktora kazdy moze dostac?

Bron palna nie moze byc dostepnie powszechnie!

Czy to tak trudno zrozumiec?

PF
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 "moda" na psychopatów 20.07.12, 17:31
      Nie zdziwiłbym się gdyby ten zamachowiec w Bułgarii
      tez nim był.

I jak tu chronić dzieci i wnuki?
      • polski_francuz Moda moda 20.07.12, 17:53
        a lobby producentow broni to polityka behind. Ilez ofiar trzeba bedzie, zeby trudniej bylo bron zdobyc?

Podobnie bylo z lobby producentow tytoniu. A przeciez bron, podobnie jak tyton, zabija tylko ze szybciej!

PF
    • malkontent6 Prymitywy? 20.07.12, 18:14
      CNN podaje, że ten koleś robił doktorat.
      • polski_francuz Malkontent 20.07.12, 18:35
        ja tez robilem doktorat. I mnie i innym tez odbijalo jak mialem 24 lata. Ale nie mialem dostepu do broni by zrobic sobie i innym krzywde.

Radio mi wlasnie powiedzialo, ze jest was okolo 300 mln luda i 300 mln sztuk broni. I ze macie prawo noszenia broni zapisane w konstytucji. I ze chyba nie zaczniecie dyskutowac o broni po tym masowym mordzie. I ze 50 tys ludzi ginie rocznie od broni palnej.

Czy nie uwazasz, mordowanie innych latwo dostepna bronia jest glupota?

PF
        • malkontent6 Re: Malkontent 20.07.12, 18:39
          polski_francuz napisał:

> 50 tys ludzi ginie rocznie od broni palnej.

W jakim kraju? Na pewno nie w USA.

> Czy nie uwazasz, mordowanie innych latwo dostepna bronia jest glupota?

Ja też mam w domu spluwę.
          • polski_francuz Tak mi 20.07.12, 18:42
            powiedzialo RTL.

Ile ginie zatem?

PF
            • malkontent6 Re: Tak mi 20.07.12, 19:03
              W wyniku morderstw w USA ginie ok. 16 tys. osób rocznie.
              • mlody747 Re: Tak mi 20.07.12, 19:07
                Gdzie znalazłeś ta liczbę?
                • mlody747 Re: Tak mi 20.07.12, 19:12
                  Sorry, źle zapytałem pytanie. Przecież nie wszystkie mordy są popełnione bronią palna.
                  A wiesz ile razy w USA rocznie bron palna zapobiegła przestępstwa (może morderstwu). Ja wiem ze jest to aż ok. 1 000 000 razy. Przy czym bron najczęściej w ogóle nie jest wystrzelona (wystarcza jej okazanie).
                • malkontent6 Re: Tak mi 20.07.12, 19:14
                  Tutaj, okazuje się, że jest lepiej niż myślałem:

www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2010/crime-in-the-u.s.-2010/tables/10tbl01.xls
                  • mlody747 Re: Tak mi 20.07.12, 19:38
                    I to wszytko z powodu prawo posiadania broni palnej. Im więcej jej ludzie maja tym mniej przestępstw. Ciekawe jaka jest przestępczość w Polsce lub PF Francji? Zgaduje ze jest znacznie gorzej niż w USA gdzie mamy tylu nie ucywilizowanych emigrantów z całego świata (Europa ma kwiat luckosci oczywiście).
                    • polski_francuz Znalzlem dosc stare staystyki 20.07.12, 19:46
                      z 1999 roku. Liczba ofiar broni palnej jest 2607 (patrz strona 15) z tego 154 jest morderstw zas 2026 jest liczba samobojstw.

We Francji ludzie sa niezadowoleni ze swoego losu. Ale manifestuja to strzelaniem we wlasna glowe a nie w glowy innych w kinie.

PF
                      • mlody747 Re: Znalzlem dosc stare staystyki 20.07.12, 19:57
                        Poczekaj, a zobaczysz, ze to jakiś umysłowo chory lub na legalnie zapisanych tabletkach przez lekarza (legalnie nie może posiadać broni-ale rzad nie sprawdził itd, czyli złamał swoje prawo). Co będą się starali okryć (zawsze tak jest-wszystkie masowe ataki, w szkołach i gdziekolwiek).
                        • polski_francuz Wild East 20.07.12, 22:30
                          Dwaj mlodzi przestepcy wchodza do cybercafé na Florydzie. Wychodza w podskokach spon.de/vfeY0

Starszy pan ich pogonil.

PF
                          • felusiak1 Re: Wild East 21.07.12, 23:49
                            no widzisz jak się spluwa przydała. a ty chcesz dziadkowi zakazać. wtedy dziadek będzie miał pustą rękę a przestępca będzie miał pistolet.
        • mlody747 Re: Malkontent 20.07.12, 19:06
          PF, myślisz się. Nie wszyscy maja prawo posiadania broni, ale żyjemy w czasach gdzie szuka się problemów (rzad daje bron nielegalnie) dla oczywiście odwracania uwagi lub celem prowokacji.
          Dalej w Stanach ginie ok. 1500 ludzi od broni palnej (liczba ta obejmuje również tych co zastrzeli głupia policja czy płatni żołnierze). 46tysiecy ginie w wypadkach drogowych (chciałbyś zrobić samochód nielegalnym-tak chodzi ci o życie ludzkie?) i ok 200tysiecy mordują sami lekarze i lekarki myląc się np. wypisując recepty. Tak ze wiadomo o czym ty myślisz. Komunizm, kontrola broni itd, to jest z Talmud. Co ty mącisz, jakie media ty słuchasz ile razy musisz być oszukany żeby zacząć myśleć? I ty masz profesora? Z czego lub za co? Mozę dlatego, ze powtarzasz ta ich propagandę słowo w słowo (nikt nie zaliczy w obecnym systemie nawet studiów jak nie będzie się zgadzał z liberalnym myśleniem jakiejś uczelni)?
          Wiec poco te twoje opinie tutaj? Placa ci za to?
          • polski_francuz Ja sie myle? 20.07.12, 19:27
            OK.

Wezmy wypadki drogowe. We Francji (5-6 x mniejszej) ginie obecnie 5 tys ludzi na drogach. Bylo ich 10 tys jeszcze 3-4 lata temu. Ale rzad wprowadzil radary, prawo jazdy na punkty, itp, itd i liczba ofiar spadla o polowe.

Pomylki lekarskie trudno mi analizowac. I zreszta trudno stwierdzic, co bylo pomylka a co nie.

"Komunizm, kontrola broni"

Komunizm jest systemem politycznym. Kontrola broni jest praktyka WSZYSTKICH krajow na swiecie oprocz jednego.

"jakie media ty słuchasz"

Slucham RTL, czytam Der Spiegel.

"powtarzasz ta ich propagandę"

Ich, to kogo? Ayatollahow? Wam ich nie potrzeba sami sie skuteczniej mordujecie.

"Wiec po co te twoje opinie tutaj?"

Polskie fora sa wolne i mozna powiedziec, ze BRON PALNA DLA KAZDEGO JEST IDIOTYZMEM!

"Placa ci za to?"

Za wskazywanie glupoty? Nie musza mi placic. Reaguje na glupote spontanicznie i krytyka mi sama mi z klawiatury schodzi.

PF
        • felusiak1 50 tysięcy? 20.07.12, 19:27
          w 2010 w USA dokonano 12996 zabójstw w tym z użyciem broni palnej 8775. do 50 tysięcy brakuje 41225. Skąd je wziąć?
          Są stany które niemal nie regulują i są stany gdzie trudno otrzymać zezwolenie.
          pozostaje pytanie ile z 8775 zabójstw dokonano przy użyciu legalnie posiadanej broni?
          w mieście nowy jork nie ma szansy na uzyskanie pozwolenia na krótką broń a mimo to corocznie z krótkiej broni zabijanych jest 500 osób.
          • polski_francuz Daj linka 20.07.12, 19:31
            moze byc po amerykansku. Nie jestem rasista.

PF
            • felusiak1 Re: Daj linka 20.07.12, 19:41
              masz linka
              www.fbi.gov/about-us/cjis/ucr/crime-in-the-u.s/2010/crime-in-the-u.s.-2010/tables/10shrtbl11.xls
    • felusiak1 Re: Prymitywy 20.07.12, 19:00
      no francuski, najlepszy wpis jakiego dokonałeś i to bez zmuszania.
      pamietam w 1980 roku kobietę w fabryce która miała podobny wybuch emocji.
      mówiła, ze już ma dosyć "nieuzasadnionych przerw w pracy" i czas aby władze zajęły sie wywrotowcami i odwetowcami z bonn.
      • polski_francuz Badzmy zatem 20.07.12, 19:28
        spokojni. Mordujcie sie dalej. I niech zyje wolnosc i bron dla kazdego!

PF
        • felusiak1 Re: Badzmy zatem 20.07.12, 19:43
          bładzisz po omacku. nie tak dawno zdarzyło się w norwegii gdzie ludzie nie maja broni.
          gdzie naród jest wysoko cywilizowany a nie tak prymitywny jak w USA.
          zjada cię czysta emocja i dlatego twoje oczy przestały widzieć a głowa przestała myśleć.
          • polski_francuz W Norwegii to bylo 20.07.12, 20:17
            zaskoczenie, bo faktycznie broni palnej nie ma. I pamietam, ze Breivik szukal jej na internecie.

Ale u was te strzelaniny sie powtarzaja dosc czesto.

I co? I nic!

PF
            • felusiak1 Re: W Norwegii to bylo 20.07.12, 22:29
              Ale u was te strzelaniny sie powtarzaja dosc czesto. I co? I nic!

a co ma być?

aby wprowadzić zakaz trzeba zmienić konstytucję a to niewykonalne.
              • polski_francuz Dlaczego 20.07.12, 22:53
                niewykonalne?

PF
                • felusiak1 Re: Dlaczego 20.07.12, 23:08
                  dlatego, ze poprawka do konstytucji wymaga 2/3 głosów w izbie i w senacie i 3/4 stanów musi zmianę ratyfikować aby stała się prawem. czyli wymaga 290 głosów w izbie, 67 głosów w senacie i 38 stanów musi ratyfikować. prezydent nie musi podpisać.
                  • polski_francuz A 21.07.12, 09:50
                    referendum nie jest przewidziane?

PF

P.S. We Francji jest podobnie z Kogresem=Sejm+Senat i maja sie zebrac w Wersalu do zmian konstytucji
                    • felusiak1 Re: A 21.07.12, 23:45
                      referendum nie jest w amerykańskiej tradycji. co jakiś czas w różnych stanach na kartkę wyborczą wprowadzane są różnego rodzaju poprawki. wszystkie, dotyczące broni przegrywają z kretesem. W mieście Nowy Jork posiadanie broni graniczy z niemożliwośćią ale już 100 mil na północ od miasta możesz kupić karabin bez zezwolenia. Musisz mieć skończone 16 lat.
                      No zobacz jakoś się tam nie tłuką.
                      Odnoszę wrażenie, że wierzysz w zakazy. No popatrz. Nie wolno prowadzić pojazdu po kilku głębszych a jeżdżą.
    • sowietolog Pefciu, wiesz, że manipulujesz? 20.07.12, 21:43
      Pefciu, dokonałeś w tym wpisie początkowym tyle manipulacji (znamiennych dla lewicowo-liberalnego manieryzmu), że aż nie wiem, od prostowania czego zacząć. Ok, to tak z grubsza:
      1. Trzeba być naprawdę bardzo podatnym na propagandę mainstreamu, aby nie wiedzieć, iż problem nie tkwi w dostępności broni jako takiej, lecz w psycho-fizycznym stanie danego społeczeństwa, narodu. Szwajcarzy i Finowie mają porównywalny dostęp (niektóre raporty wskazują nawet na większe statystyczne nasycenie bronią niż w USA), natomiast tego typu ekscesów, znacznie mniej. Choć i kilka lat temu do podobnego zajścia doszło w Finlandii.
      2. We Francji i Norwegii jest znacznie mniejsza dostępność broni, jednak wydarzyły się tam zajście w Tuluzie oraz czyn Breivika. Zatem?
      3. W USA, na wiele milionów ludzi, jest porównywalna ilość broni. Jednak tego typu zajścia, choć głośne medialnie (i propagandowo), to incydenty. Incydenty przytrafiające się co kilka, kilkanaście lat. Astronomicznie więcej ludzi ginie od wypadków drogowych, lotniczych, zatruć pokarmowych, zakażeń szpitalnych, a nawet zajść alergicznych (przypadkowe zjedzenie czegoś czy użądlenie przez owada). Ergo, wszystko to powinno być zakazane. Nasza cywilizacja jako taka.
      4. Niezależnie od ostrości prawa, przestępcy/gangsterzy/mafia, i tak i tak mają dostęp do nielegalnej broni. To uczciwi, praworządni, zdrowi na ciele i umyśle obywatele, są zazwyczaj w tej kwestii dyskryminowani. Ruski mafiozo, kibol, czy ćpun na głodzie, zawsze zdobędzie jakiegoś gnata. Prawo w żaden sposób mu tego nie uniemożliwi. W przeciwieństwie do ofiar tych ludzi.
      Konkludując, podaruj sobie tę mainstreamową propagandę... ;-)
      • polski_francuz Po kolei 20.07.12, 22:09
        Ad. 1 Szwajcarzy to chyba po sluzbie wojskowej maja bron. Bronic sie przed Niemcami i Francuzami za przyjmowanie uchodzcow podatkowych. O Finach niewiele wiem. Bron tam dozwolona?
        Ad. 2 Merah byl niezidentyfikowanym (przypuszczalnie przez zla prace wywiadu) terrorysta islamskim po pobycie w Afganistanie/Pakistanie. Breivik byl szalencem narodowo-socjalistycznym. Holmes, wydaje sie, poki co, szajbniety i tyle.
        Ad. 3 Niezbyt rozumiem po co Amerykancom tyle broni? Polowanie? Polowanie na glupich? Czczenie nowego Batmana w sposob dosadny?
        Ad. 4 Przestepcy sa przestepcami. Ale po cholere bron doktorantom?

PF
        • sowietolog Re: Po kolei 20.07.12, 22:34
          Heh, zwróć uwagę, że nie odpowiedziałeś na moją argumentację, lecz ją rozwinąłeś, omijając clou sprawy. Zatem:
          Ad. 1. Owszem. W rodzinnych domach, mieszkaniach. W pełni automatyczną, wojskową. (Nie tak jak w USA, gdzie automaty są zakazane. Tam nawet kupując M-15/16 czy AK-47, kupujesz kopię przeznaczoną na rynek cywilny, czyli półautomat.) Do tego sporo broni myśliwskiej. Ergo, powinna być masa wypadków, ekscesów. Jednak są znikome.
          Ad. 1b. W Finlandii jest jeszcze "lepiej". Tam jest masa broni myśliwskiej i sportowej. Gdzieś czytałem, że więcej, niż na wyposażeniu fińskiej armii. I co? I nic. Kilkadziesiąt lat, od wojny z Sowietami, spokojny. Poza tym niedawnym incydentem. To zaskakująco mało, przy nasileniu dzisiejszych psychodelicznych bodzców w postaci alkoholu, narkotyków, tv, internetu, gier-strzelanek.
          Ad. 2. Nie interesuje mnie kim/czym był Merah/Breivik. To nie ma żadnego znaczenia. Znaczenie ma to, że w społeczeństwach/krajach bez broni, przeprowadzili to, co przeprowadzili. Pada koronny argument "anty-gun".
          Ad. 3. Pisząc/pytając to, co piszesz/pytasz, tylko się kompromitujesz. Sorry za dosadność i retorykę, ale taka jest prawda. Ignorujesz amer. historię, podbój zachodu, społeczeństwo traperskie, konstytucyjne prawo wystąpienia zbrojnego przeciwko własnemu rządowi, jeżeli ten łamie te konstytucyjne prawa, popularność myślistwa (jak w Skandynawii), typ wojny o niepodległość (ludowej), etc., etc. Amerykanie to społeczeństwo wilków, a nie owiec (jak większość Europejczyków). Zabawne jest to, że w polemikach o NWO, obozy FEMA, walutę amero, etc., etc., tego typu spiskowe teorie, wszyscy zawsze podają, iż wprowadzenie stanu wojennego w USA jest niemożliwe, właśnie przez "konstytucyjną" mentalność Amerykanów i nasycenie bronią. A Ty, jako ta pokorna owca, postulujesz rządowi usprawnienie wypasania, skupania z wełny i zarzynania na szaszłyki... ;-)
          Ad. 4. Wskazywanie na doktorat ma na celu li tylko pokazanie, iż poruszanie się wedle stereotypów jest skrajnie błędne.
          • sowietolog kontrprzykład... 20.07.12, 22:43
            Nie mam pod ręką linki do nagrania (YouTube?), ale kilka dni temu doszło w USA do kontr-wydarzenia. Też pokazywanego/reportowanego przez różne media, takze polskie. Otóż dwóch, zakapturzonych, czarnoskórych zbirów weszło do typowego, pełnego ludzki/klientów, samu/spozywczaka, wyciągnęło gnaty i zażądało kasy. Gdy pracownik/kasjer wyciągał gotówkę, uspokajając/odwracając uwagę zbirów, to siedzący na krzesełku właściciel, pan grub po 50- czy nawet 60tce, wyciągnął z ukrycia pistolet, i spokojnie, skoncentrowany, wpakował po kulce w biodra rabusiów. Obaj padli na ziemię, i zawodząc oraz zwijająć się z bólu, zaczęli czołgać się w kierunku dzwi. Właściciel luzacko do nich podszedł, majac ich na muszce, i poprosił o wezwanie policji. Ani ich nie dobił, ani nie lał/kopał, a aż się o to prosiło. Przyjechała policja, zgarnęła rabusiów, chyba nawet nie zażądała zeznań właściciela, tylko poprosiła o nagranie z monitoringu. Gość dziś jest bohaterem. Prawdopodobnie uratował wielu innych sklepikarzy, którzy staliby się ofiarami tych rabusiów.

Zatem, jak sam widzisz, różnie to bywa.
            • polski_francuz Popatrz 20.07.12, 22:47
              na wpis Wild East na tym watku. To byla cybercafé...

PF
          • polski_francuz Konstytucja 3 maja 20.07.12, 22:46
            Pojdzym za Twoimi myslami.

Szwajcarzy i Finowi sa dosc homogennym spoleczenstwem. Ci pierwszy unarodowiaja po 11 latach i najbardziej to lubia bogatych. A bogaci nie strzelaja na lewo i prawo. Z drugiej strony, Amerykanie sa bardzo heterogennym spoleczenstwem. W koncu, homogennosc sprzyja pokojowemu zachowaniu (bo sie wszyscy jakos znaja i neighbours watch).

Breivik i Merha byli przestepcami. O to tu chodzi.

Amerykanie juz dawno zachod podbili i tyle broni juz niepotrzeba. Niezbyt rozumiem dlaczego nie da sie zmienic konstytucji. Czyzby w Polsce trzymano sie ciagle konstytucji 3 maja? Duzo wody uplynelo od jej uchwalenia. I w Ameryce pod pretekstem historii kryja sie, jak zwykle, banalne lobby i zielone dolce.

PF
            • sowietolog Re: Konstytucja 3 maja 20.07.12, 23:10
              1. Ale to niczego nie zmienia. Norwegowie są - poza stolicą - równie homogenicznym społeczeństwem. Chyba jeszcze bardziej niż Finowie i Szwajcarzy.
              2. Bogaci strzelają o wiele więcej niż biedni. Sportowo, na strzelnicach, czy po lasach i polach, dla myśliwstwa. Tak przynajmniej jest w Polsce, UK, Francji. Broń jest dobrem koncesjonowanym, dla majętnych lub ludzi z "układu" (w Polsce - cała ta milicyjno-ubecka-myśliwska mafia). To właśnie Amerykanie, Szwajcarzy i Finowie przełamują to antydemokratyczne koncesjonowanie.
              3. Totalny błąd logiczny. A ten Amerykanin, to kim jest? "NIEPRZESTĘPCĄ"...? ;-)
              4. A komu decydować, czego komu potrzeba, a czego nie? Czy taka jak dzisiaj dostępność do leków, setek środków p.ból. i psychostymulacyjnych, jest potrzebna, czy nie? Zajmij się lepiej problemem narastającej lekomanii, także w Europie, i milionów ludzi, w tym dzieci, ciągle naćpanych, jakimiś prochami bez recepty. Powtarzam, Stany to społeczeństwo obywatelskie, gdzie to obywatele są suzerenem rządu, a nie odwrotnie. I rząd nie ma prawa mieć siłowej przewagi nad obywatelami. To spadek jeszcze z czasów wojny o niepodległość, uraz po walkach z Brytyjczykami. I w Polsce przed wojną, czy jeszcze w czasie zaborów, nawet po powstaniach, także tak było. To dopiero szerzący się socjalizm/komunizm, w różnych wersjach i formach, i państwa totalitarne, zaczęły ograniczać dostęp do broni własnym obywatelom. Obywatele przestają być obywatelami, a stają się poddanymi władzy/systemu. Z wilków przemieniane są w owce.
              5. Pokaż mi działalność w obecnych czasach, jakąkolwiek, nie poddaną lobbyngowi? Nie ma takiej. Ba! W demokracji lobbying, walka o własne interesy różnych środowisk, jest wręcz wpisana w system. Demokracja to nieustanne ścieranie się wszelakich lobbies! Byleby jawnie, wedle jakichś uporządkowanych procedur.
            • felusiak1 Re: Konstytucja 3 maja 20.07.12, 23:26
              to mi się podoba. już tyle broni nie potrzeba. pf to typowo bolszewicki styl. i kto ma decydować co potrzeba a co nie?
              do tego zapis w amerykańskiej kostytucji to nie pozwolenie lecz prawo a według tradycji prawa pochodzą od boga i nie są przywilejami udzielonymi przez władcę.
              • polski_francuz Orzeszku! 21.07.12, 09:56
                "PF to typowo bolszewicki styl. I kto ma decydować co potrzeba a co nie?"

Lud, ktory morduja co jakis czas albo w szkole albo w kinie

"Prawa pochodzą od Boga"

No cos tak przeczuwalem, ze dluzszy pobyt w Stanach na mozg sie rzuca a w szczegolnosci pijanie tequili pod steki polkilogramowe. Felusiak, Ameryjkancu, prawa pochodza od wladzy legislacyjnej. U was pewnie od Kongresu.

PF
                • felusiak1 Re: Orzeszku! 21.07.12, 23:26
                  I tu się mylisz. Nie znasz i nie rozumiesz amerykańskiej tradycji i nie przychodzi ci do głowy, że prawa są przyrodzone czyli poetycko pochodzą od Boga. Prawo do życiw jest przyrodzone i nie pochodzi od ustawodawcy. Zapoznaj się z Bill of Rights zanym także jako pierwsze 10 poprawek do Konstytucji www.archives.gov/exhibits/charters/bill_of_rights_transcript.html
                  W drugiej poprawce czytamy: []the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.
                  Prawo do wolności wypowiedzi, wyznawania religii, wolności stowarzyszania się i wolności demonstrowania jest przyrodzone a rząd federalny pełni rolę gwaranta i nie jest dysponentem praw. Jest dysponentem przywilejów.
                  Różnice w pojmowaniu mogą wynikać z faktu, ze w języku polski nie ma wyraźnego rozgraniczenia co jest prawem naturalnym a co przywilejem. Zresztą pojecie przywilej bardzo różni się od tego co amerykanie rozumieją jako privilage.
                  Na przykład w Polsce mamy Prawo Jazdy i potocznie mówi się, że wraz z uzyskaniem dokumentu ma się prawo prowadzić pojazdy po drogach publicznych.
                  Amerykanie mają Driver's License i otrzymuja przywilej prowadzenia po drogach publicznych.
                  Wszystkie przywileje mogą być odebrane gdyż pochodzą z nadania władzy. Prawa z takowego nie pochodzą i nie mogą być odebrane. To dosyć skomplikowana kwestia prawna.
                  • polski_francuz Redutio ad absurdum 22.07.12, 10:24
                    Atomowke w domu tez mozecie trzymac? Przeciez konstytucja pozwala...

Allez, Felusiak lubie Amerykanow za wiele pozytywnych cech, jak optymizm i pracowitosc. Nie moge ich szanowac za dziecinne przwiazanie do spluwy dla kazdego. W tym wzgledzie jestescie jak dzieci.

PF
                    • felusiak1 Re: Redutio ad absurdum 22.07.12, 18:10
                      nerwy i emocja nie pozwala ci widzieć.
                      • polski_francuz Eh felusiak 22.07.12, 19:47
                        glupota mnie denerwuje. Nie jestes glupi ale bronisz glupiej sprawy.

Dzieci nie moga rzadzic swiatem. Mamy z jednej strony dzieci z bronia dla kazdego. Z drugiej strony skorumpowanego do kosci wywiadowce...nic dziwnego ze zaczyna sie i Chinach powazniej myslec.

Oni wydaja byc sie dojrzalsi i uczciwszy.

PF
                        • felusiak1 Re: Eh felusiak 22.07.12, 19:56
                          popełniasz kardynalny bład. zakładasz, ze gdyby posiadanie broni było nielegalne do tragedii w Colorado nie doszłoby. I nie masz żadnego argumentu na poparcie tezy.
                          Podchodzisz do sprawy emocjonalnie i do tego z pozycji tzw. elity, która nie ukrywa, iż jedt zdania że społeczeństwo jest niedojrzałe i powinno byś sterowane albo zarządzane.
                          • polski_francuz Blad kardynalny 22.07.12, 20:02
                            Jest inny.

Jak mam problem to go staram sie rozwiazac. Takie jest moje ab ba. I jeszcze jedna zasada, ktora stosuje: nigdy nie popelniaj tego bledu, ktory juz raz popelniles.

Jakie kroki przedsiewziely Stany po kolejnych masowych mordach popelnionych przez idotow majacych latwy dostep do broni?

PF
                            • felusiak1 Re: Blad kardynalny 24.07.12, 06:57
                              to zabawne. jesteś przeświadczony, ze holmes nie zdobyłby broni gdyby obowiazywał zakaz jej posiadania. w norwegii maja zakaz posiadania a brevikowi jakoś udało sie broń zdobyć.
                              cienko.
                              na przykład w chicago otrzymanie pozwolenia graniczy z cudem a mimo to strzelaja tam w każdy weekend. niedawno burmistrz zaapelował do strzelajacych aby nie mierzyli w dzieci.
                              • mara571 Re: Blad kardynalny 24.07.12, 07:45
                                ja wiele rzeczy rozumiem z wyjatkiem jednej:
                                jak to jest mozliwe, ze w dzisiejszej Ameryce z wieloma uprawnieniami dla sluzb specjalnych, nikt nie zauwazyl, ze na jeden adres jedno nazwisko dostarczana jest olbrzymia ilosc amunicji.
                                A swoja droga: czy sprzedaz amunicji w internecie jest naprawde sensowna? Zwlaszcza, ze dostawa nastepuje droga pocztowa.
                                • br0fl0vski Re: Blad kardynalny 25.08.12, 09:17
                                  jak myslisz ile przestepst % jest popelniane przez ludzi ktorzy zupelnie legalnie posiadaja bron?
                  • polski_francuz Tradycja amerykanska 25.08.12, 08:58
                    Zgodnie z te tradycja znow jakis Jeff uznal ze w bylej pracy byl zle traktowany i postanowil ten afront zmyc krwia.

Przy okazji zabil jedna niewinna pania.

Czy wam, Amerykanom, drogi felusiak, podoba robienie z siebie blaznow wobec calego swiata? I czy jeszcze dlugo prawo czy przywilej "to bear arms" bedzie utrzymany?

PF
                    • felusiak1 pudło 25.08.12, 11:55
                      w nowym jorku nie ma możliwości legalnego posiadania broni krótkiej i ów jeff posiadał ją nielegalnie. zatem w jaki sposób zakaz posiadania mógłby wpłynąć na jeffa skoro nie wpłynał do tej pory?
                      ty francuski wierzysz w moc zakazów.
                      oto wystarczy znieść "right to bear arms" i już wszystko będzie cacy. wszyscy bedą przestrzegać prawa. jak można być do tego stopnia naiwnym?
                      niewinna zabita pani jest chłopcem i zdaje się, że była sprawcą wylania jeffa z roboty. oprócz tego policyjne kule zraniły 9 niewinnych osób. z pistoletu jeffa kule nie wyleciały.
                      • polski_francuz Happiness is a warm gun 25.08.12, 12:18
                        Juz Ci napisalem w co wierze: w poprawianie, wyciaganie wnioskow, perfekcjonowanie tego co sie robi. Polega to na tym ze sie slucha sygnalow, ktore nadchodza.

W tym, szczegolnym przypadku, trzebaby stworzyc dynamike przeciwko "broni dla kazdego". Przeciwnikiem jest przemysl jej produkcji.

Ze to jest mozliwie pokazuje przyklad przemyslu tytoniowego, ktory zyl z trucia ludzi powolnie.

No a na pocieche, cos co o tym spiewal Lennon.

PF
                        • felusiak1 Happiness is a bone for the head 25.08.12, 17:29
                          przestępsw dokonują ci, którzy mają broń bez zezwolenia czyli twoja logika szwankuje.
                          powiedz mi w jaki sposób całkowity zakaz pozbawi ich broni skoro nie poddaja się zakazom w tej chwili.
                          w konstytucji nie mamy zapisu o paleniu tytoniu.
                          • polski_francuz Holmes 25.08.12, 17:42
                            nie mial zezwolenia? Chyba mial mate.

Jak stworzysz dynamike na mniej broni to bedzie trudniej jej uzywac.

"w konstytucji nie mamy zapisu o paleniu tytoniu"

Ani o jedzeniu hamburgerow bez umiaru. A trzebaby jakas poprawke dodac i postawic policjanta do liczenia kalorii/dzien:)

Pozdro

PF
                            • felusiak1 Re: Holmes 26.08.12, 07:46
                              na długą broń w zrizonie nie potrzebne jest zezwolenie.
                              podałem ci, że w usa od broni palnej ginie ponad 8 tys. ludzi rocznie i znakomita wiekszość z broni posiadanej nielegalnie. dlatego napisałem ci, że twoja logika jestt do doopy.
                              jest takie polski przysłowie: "jak ktoś chce psa uderzyć to kij znajdzie."
                              • br0fl0vski Re: Holmes 26.08.12, 07:57
                                wyluzuj felusiak, to za trudne dla franky, on jest nowoczesny
                                • br0fl0vski Re: Holmes 26.08.12, 08:02
                                  ciekawe co by franki zrobil bedac w tym autobusie
    • mrs.courvoisier Re: Prymitywy 21.07.12, 02:38
      nie ważne że mordują, ważne żeby się biznes kręcił
    • g-48 Re: Prymitywy 21.07.12, 10:26
      Znow jakis amerykanski idiota zamordowal 15 ludzi w Denver.
      A spotkales tego co nazywasz idiota na swojej drodze?
      Moze zyjesz tylko w swojej enklawie tenisa i problemow poza swoja enklawa sa dla ciebie obce.
      • polski_francuz Koszt zycia amerykanskiego 21.07.12, 10:56
        Zezwolenie na bron kosztuje w Denver 152,20 US$ co daje na koszta na glowe zamordowanego okolo 12,68 US$.

To bardzo tanio. Ile miliardow trzeba bylo wydac by dopasc Osame?

Amerykanskie zycie jest malo warte.

PF
        • felusiak1 Re: Koszt zycia amerykanskiego 21.07.12, 23:38
          Uciekasz się do czystej demagogii a to oznacza, że pzrestałeś wierzyć w swoje argumenty.
          Ponadto w stanie Colorado nie trzeba mieć zezwolenia na kupno broni. A skoro takowego nie trzeba to skąd wziąłeś te 152 dolary? A może tyle kosztowała spluwa?
          Innymi słowy wyolbrzymiasz, rwiesz włos z głowy i lamentujesz. Gdyby było tak źle jak imputujesz to tego typu incydentów byłoby znacznie więcej i zdarzałyby się znacznie częściej.
          Wróćmy do Norwegii. Masz zakaz na zakazie a Brevik znalazł sposób na uzyskanie broni.
          Czy ty naprawdę wierzysz, że chorzy umysłowo ludzie respektują takowe?
          Czy uważasz, że przestępcy respektują obowiązujące prawo?
          Jesteś w taki wieku, że nie powinieneś być naiwny a zdaje się, że jesteś.
          • elka-sulzer Re: Inna sprawa 22.07.12, 00:08
            to skad gosc bez zatrudnienia mial fundusz na zakup arsenalu (broni) o wartosci przekraczajacej wiele tysiecy dolarow?
            • felusiak1 Re: Inna sprawa 22.07.12, 01:51
              a skąd wiesz ile to kosztowało? skąd ta suma wielu tysięcy dolarów?
    • br0fl0vski Re: Prymitywy 25.08.12, 09:12
      franky jest z toba coraz gorzej jestes zupelnie bezjajeczny
      w szwajcarii w kazdym lub prawie kazdym domu jest karabin maszynowy i jakos nikt nikogo nie morduje

hitler wiedzial co robil gdy odebral niemcom bron tok samo staalin i inni. chodzi w tym o to by panstwo mialo wylacznosc na przemoc i moglo takich jak ty bic po ryju bez obawy. poszukaj sobie zwiazkow miedzi lekami psychotropowymi, i strzelaniami. to co dzieje sie to zamach na konstytucje usa 2nd amendment prawo do noszenia broni przez obywateli
      • eva15 Oj, Brfl, Brofl 25.08.12, 09:39
        Państwo amerykańskie trzyma swoich obywateli za pysk jak mało które i fakt posiadania przez obywateli broni wcale mu w tym nie przeszkadza.
        Czyżbyś nie rozumiał, że można zniewolić ludzi bez używania bezpośredniej przemocy fizycznej?
        A skoro można, to fakt posiadania broni przez obywateli jest dla aparatu państwowego indyferentny. Ba, może nawet korzystny, skoro obywatele używają tej broni przeciw samym sobie....
        • br0fl0vski Re: Oj, Brfl, Brofl 25.08.12, 22:57
          panstwo trzyma za pysk tyle tylko ile obywatele pozwola. panstwo chce spacyfikowac obywateli kompletnie na przeszkodzie temu stoi powszechnosc wiary obywateli w to w jakim stopniu sa wolni i jak bardzo im na tej wolosci zalezy. demonizowanie broni sluzy odebraniu ludziom wiary w prawo do samoobrony. dla wladzi zawsze jest wazne by trzymanie za morde bylo jak mniej widoczne. owszem mozna mordowac obywateli ale nie jest to dobre dla wladzy. solzenicyn pisal ze swego czasu gdy przychodzono po ludzi w nocy i aresztwano i wywlwkano z domow ludzie pojeli ze moze nastepnej nocy przyjda po nich wiec samorzutnie sie organizowali i bronili czym sie dalo , nozami kuchennymi siekieermia grabiami (bron im wczesniej odebrano) straty czeki byly tak duze ze musiala wyluzowac.

nie wiem skad u ciebie ta wiar ze w ameryce wszyscy sie wzajemnie morduja. pare lat temu w kanadzie wsiad pasazer do autobusu dalekobieznego , mial magstra w komuterach . autobus ruszyl po pewnym czasie zaczal zadawac ciosy nozem sasiedniemu pasazerowi w autobusie pelnym ludzi. nikt sie nie ruszyl (moze dzwonili po police ktora przyjechala po fakcie). po zadaniu moze 40 ciosow obcial glowe trupowi wlozyl w worek plastikowy i wyszedl z autobusu.
          co bys eva zrobila gdybys byla w tym autobusie?
          w innm autobusie na mojej wsi wsiadlu czubek do autobusu , dzubnol jednego nozem i zaraz siedzialo na nim 4 rednekow , obezwladnilo i ladnie zapakowalo i czekalo na policje z gosciem zupelnie obezwladnionym. tak wiec zycie nie jest doskonale wymaga dokonywania wyborow. w systwie wladza chce podejmowac decyzje za ciebie. ty masz tylko placic podatki i sluchac
      • mara571 Szwajcaria nie ma armii, Szwajcaria jest armia 26.08.12, 08:39
        Tobie sie wszystko dokladnie pomylilo.
        Bron i mundur znajduje sie w domach/mieszkaniach osob, ktore sa rezerwistami szwajcarskiej armii i wczesniej odbyly regularna sluzbe w armii. Malo tego: rezerwisci co roku odbywaja trzytygodniowe cwiczenia.
        Sluza wojskowa jest co prawda w Szwajcarii obowiazkowa, ale 40% mlodych Szwajcarow odbywa sluzbe zastepcza, glownie dlatego, ze zostali uznani za fizycznie lub psychicznie niezdolni do pelnienia sluzby.
        • br0fl0vski Re: Szwajcaria nie ma armii, Szwajcaria jest armi 26.08.12, 16:25
          przeciez chodzi i o to ze w domach jest pelno broni wojskowej i nie tylko wojskowej
          www.usatoday.com/news/world/2011-02-13-swiss-gun-law_N.htm
          en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_Switzerland
          www.bbc.co.uk/news/world-europe-12442218
          podobnie jest w izraelu nie uzywa do zlatwiania porachunkow z sasiadami czy do brnia pozyczek w bankach
          szczegolnie przy takiej strukturze jak w szwajcarii rzad nie moze chwycic za morde obywateli
          broni palnej w szwajcarii jest okolo 3.5 miliona w 7.5 ilionowym narodzie

wiec sie ta bron demonizuje i w "trosce" o bezpieczenstwo chce sie obywateli rozbroic. jest to tylko maly wycinek tego "troszczenia sie o bezpieczenstwo". wmawi sie ludziom ze powinni sie pozbych teroche praw zeby zylo im sie bezpieczniej. prawda jest taka ze im mniej praw ludzie maja tym mniej bezpieczne jest zycie.

powiedzz mi mara co bys zrobila gdybys byla w tym autobusie co to swir glowe obcinal. ludzi udalo sie tak zpacyfikowac ze uciekli. bo naokrago wmawia im sie ze od obrony zycia jest policja. ja wole troszczyc sie sam o siebie bo nie mam komorki i policja przyjedzie pewnie za pozno. i powtorze jeszcze traz w tym obrzydzaniu broni nie tyle chodzi o fizyczne odebranie broni co o mentalne rozbrojenie i wbicie chamom w glowe ze tylko panstwo ma monopol na przemoc
    • bluejays Idiotow we Francji tez pelno. 26.08.12, 13:40
      Seryjny morderca sieje postrach w Paryżu. Działa podobnie jak Merah, a o Michelu Fourniret przez grzecznosc wspominac nie bede.

Wybiorczosc i to wszystko.
      • polski_francuz Byloby ich 26.08.12, 16:31
        znacznie wiecej gdyby bron byla tak latwo dostepna jak w Stanach.

PF
        • br0fl0vski Re: Byloby ich 26.08.12, 16:38
          franky juz ci tlumaczylem ze ten co strzelal we francji te 350 naboi chowajac sie w wannie i wycskoczyl przez okno to bullshit medialny.
          • kaszebe12 Medialny bullshit... 27.08.12, 07:48
            I to jaki ! - Pef komentuje wydarzenie w USA nie majac pojecia o tym ,co sie wyprawia w jego wlasnym kraju. -W byle jakiej arabskiej dzielnicy mozna sobie zafundowac kalasza za 400 € - zaden problem. -Media "minimalizuja" ciagle walki uliczne , ktore staly sie codziennoscia na paryskich przedmiesciach , w Amiens , Tuluzie czy Strasburgu.-Liczba zabitych i rannych policjantow rosnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka