Gość: tiggerific IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 00:29 Rozliczenie prowizji to: Abrechnung der Provisionen Verrechnung der Provisionen czy jakoś inaczej??? THX! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smyk11 Re: Widzę, że nie śpicie :))) 28.11.04, 01:02 Szanowna/y (?) chodzi o księgowość, a w niej istnieje bardzo duża rówżnica pomiędzy tymi pojęciami: Rozliczenie prowizji może dotyczyć n.p: "podliczenia" zawartych umów, czy zrealizowanych dostaw przez / od jakiegoś pośrednika czy dostawcę. Wówczas chodzi o zsumowanie efektów i "naliczenie" od tego (najczęściej umownej) prowizji. Natomiast Verrechnung ma w księgowości zawsze znaczenie rozliczenia czegoś z czymś, a więc Ty masz mi wpłacić pobrane w moim imieniu zaliczki od klientów np.: 1000 zł., ale ponieważ należy Ci się za to 10% prowizji, wpłacasz mi nie 1000,- lecz tylko 900,-zł. To jest Verrechnung, czyli rozliczenie zobowiązań z należnościami (lub na odwrót). Dobranoc. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: Widzę, że nie śpicie :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 09:28 Dzięki za wyjaśnienia, w umowie rozliczenie występuje w obu znaczeniach: jako naliczenie i rozliczenie należności klientów oraz prowizji. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea a ja spalam ::))) IP: 62.157.215.* 29.11.04, 15:22 Czesc! I to pewnie juz poszlo ale moze sie przyda: rozliczenie prowizji to Provisionsabrechung, Verrechnung byloby zupelnie zle: np. w zdaniu Ihre Provision wird mit der ausstehenden Rechnung verrechnet oznacza, ze provizja bedzie odjeta od wczesniejszego rachunku/dlugu, czyli w ogole nie wyplacona, tak tez brzmi Verrechnung. Mam nadzieje, ze nie pogmatwalam? Trzymaj sie! Odpowiedz Link Zgłoś