Dodaj do ulubionych

Spryskiwacz

10.08.04, 07:09
Przestał działać w Almerze spryskiwacz. Na impuls z dźwigni wycieraczek,
który ma powodować spryskanie szyby - spryskiwacz nie działa, ale wycieraczki
się obracają. Czy sam spryskiwacz ma osobny bezpiecznik ? Co sugerujecie ?
Pompka spryskiwacza, bezpiecznik czy coś w okolicach dźwigni ?
Marek
Obserwuj wątek
    • lobuzek1 Re: Spryskiwacz 10.08.04, 08:44
      Zacznij przede wszystkim od bezpiecznika. Jeśli to nie on, to sprawdź kable,
      może gdzieś się rozłączyły.
      • vatseq Re: Spryskiwacz 10.08.04, 12:32
        Sprawdź też:
        - poziom w zbiorniku płynu (żartowałem :-) )
        - czy pompa spryskiwacza 'chodzi'. Jeśli tak, to sprawdź:

- stan wężyków doprowadzających - może spadł z króćca lub jest zagięty pod
        ostrym kątem jedno i drugie przeżyłe, jedno i drugie daje podobny efekt.

vatseq
        • marekstasz Re: Spryskiwacz 10.08.04, 13:38
          Popmka nie działa. Moje przypuszczenia to:
          1.Bezpiecznik. Nie wiem czy spryskiwacz ma swój osobny bezpiecznik. Po drugie
          jeśli istnieje, to brak mi opisu, który to może być z ponad dwudziestu w
          skrzynce.
          2.Pompka spryskiwacza w pojemniku na płyn (chyba tam powinna być!?). Od strony
          komory silnika nic nie widać oprócz lejkowatego otworu, gdzie wlewa się płyn.
          Wydaje mi się, że trzeba od strony koła zdjąć nadkole i w ten sposób dostać się
          do całego pojemnika z pompką.
          3.Płytka przy zintegrowanym przełączniku na kierownicy. Tu bez fachowego
          ściągacza chyba nie ma szans na rozebranie kierownicy i dostanie się do niej.
          Może coś ze stykami?

No i tu wyczerpują się moje pomysły.
          • lobuzek1 Re: Spryskiwacz 10.08.04, 14:33
            Jeśli masz instrukcję do samochodu, to tam będzie napisane który to
            bezpiecznik. Z reguły nie zabezpiecza tylko spryskiwacza, lecz także inne
            urządzenia elektryczne. Jeśli oprócz spryskiwacza coś jeszcze nie działa, to na
            100% bezpiecznik. Ewewntualnie wyjmuj każdy po kolei i sprawdzaj czy żaden nie
            jest spalony. No i spróbuj jeszcze zobaczyć, czy któraś z kostek się nie
            wypięła, bo szkoda wydzierać pompkę, jeśli usterka jest tak błaha. Zacznij od
            tych rzeczy, a dopiero potem szukaj winy w przełączniku zespolonym.
            • karburatorek Re: Spryskiwacz 11.08.04, 20:08
              Do uruchomienia wycieraczek i spryskiwacza przy myciu szyby jest ten sam styk w
              przełączniku zespolonym, jest to również ten sam bezpiecznik (przynajmniej tak
              wygląda konstrukcja większości pojazdów na świecie) Daję prawie stuprocentowe
              podejrzenie na pompkę, dostęp trudny, ale chyba nie ma wyjścia.....
              Pzdr.
              • lobuzek1 Re: Spryskiwacz 11.08.04, 23:54
                No nie do konca sie zgodzę, bo w CC są inne bezpieczniki do pompki i inne do
                napędu,ale moze w Almerze jest to inaczej rozwiązane. Tak czy inacej - jeśli
                nie bezpiecznik i styki, to trzeba wywlec na wierzch pompkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka