serbiust 16.11.05, 16:03 Mam rozmiar opon 175/70/R13 czy mogę zamienić na węższe 165/80/R13? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisniowskir Re: Opony? 16.11.05, 16:19 Tu jest kalkulator www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp sam policz :-)) Pozdr R.W. Odpowiedz Link Zgłoś
angelo70 Re: Opony? 17.11.05, 20:17 Witam, czegos tu nie kumam, czyli jeśli mam felgi 13, to moge załozyć opony 14 i 15 cali???Tak wynika z tabeli zamienników. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arokera Re: Opony? 18.11.05, 10:32 Mozesz zmienić całe koła łącznie z felgą. Ważna jest średnica zewnętrzna, jeśli rośnie rozmiar obręczy, to trzeba zminiejszyć wysokość opony np profil z 70 na 60. Odpowiedz Link Zgłoś
pawro2001 Re: Opony? 17.11.05, 13:12 tak z czystej ciekawości, dlaczego ludzie chca zamieniać rozmiar opony wskazany przez producenta samochodu na inny? Wydaje mi sie to jakies irracjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
arekmiz Re: Opony? 18.11.05, 08:48 > tak z czystej ciekawości, dlaczego ludzie chca zamieniać rozmiar opony wskazany > przez producenta samochodu na inny? Wydaje mi sie to jakies irracjonalne. 1. Często opony zimowe zakłada się o ''rozmiar'' węższe niż letnie. Większy nacisk na jednostkę powierzchni styku = lepsze ''wgryzanie'' się np. w śnieg. 2. Czasmi zdarza się, że np. polpularna u nas Dębica nie robi danego rozmiaru opon. Przykładem może być Kia Picanto. Opony w tym rozmiarze co zaleca producent są, ale Dunlopa, Michelina, Pirelli. A ja chcąc Dębicę (no cóż, nie każdy sra forsą :-) muszę wybrać rozmiar węższy o 10 mm. Odpowiedz Link Zgłoś