13.11.23, 12:41
Witam może ktoś zna się na sprawach spadkowych.Mój ojciec przepisał gospodarstwo rolne na córkę ( moją siostrę) w zamian za rentę strukturalną. Jest umowa darowizny z 2004r. nie zostawił testamentu. Matka pobiera emeryturę rolniczą. Zmarł w 2018 roku, czy przysługuje i zachowek, jeżeli nie to czy warto zakładać sprawę cywilną , czy jestem na przegranej pozycji? Teraz siostra chce to sprzedać gospodarstwo warte ok. 4 mln zł. . Mega konflikt i nienawiść przez niesprawiedliwe potraktowanie pozostałych dzieci.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Zachowek 13.11.23, 12:46
      Może znajdź prawnika?
      • magda.nawrocka35 Re: Zachowek 13.11.23, 13:51
        Do czego? To się samemu składa do sądu i nie trzeba prawnika
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Zachowek 13.11.23, 12:48
      Jakiś wysyp wątków spadkowych ostatnio…
    • nena20 Re: Zachowek 13.11.23, 12:50
      Darowizna w zamian za dożywocie, zapewne takie rozwiązanie, niestety nic nie dostaniesz..siostra świnia. Powinna przynajmniej 1/4 odpalić.
      • kwiat1029 Re: Zachowek 13.11.23, 12:54
        Twierdzi, że taka była wola Taty ( też tak myślę ,że świnia niestety życie).
        • nena20 Re: Zachowek 13.11.23, 13:35
          Oj tam. Trudno. Jakoś będziesz żyła.
        • niemcyy Re: Zachowek 13.11.23, 13:42
          To dlaczego piszesz z wielkiej litery?
      • magda.nawrocka35 Re: Zachowek 13.11.23, 13:46
        Nie ma czegoś takiego. Darowizna to darowizna,za nic.
        Nie ma żadnego dożywocia, należy się zachowek zawsze
        • panna.nasturcja Re: Zachowek 13.11.23, 14:34
          Nie pisz głupot.
    • jkl13 Re: Zachowek 13.11.23, 13:09
      Poszukaj prawnika. Przedstaw mu całą sprawę oraz dokumenty, które posiadasz. Naprawdę, porada prawna nie jest aż tak droga, jak się większości wydaje. Poza tym jest o wiele pewniejsza niż nawet najlepsza porada na anonimowym forum. Po prostu zapłać komuś za wiedzę, żeby mieć pewność co do dalszych działań. W końcu nie chodzi i zakup marchewki a o majątek wart kilka milionów złotych. Moim zdaniem warto zainwestować te kilkaset złotych za poradę fachowca.
    • a.n.i.a.78 Re: Zachowek 13.11.23, 13:41
      nie wiem jak za rentę strukturalną, ale kiedyś za emeryturę rolniczą zachowek się nie należał. była chyba uchwała Sądu Najwyższego, że to nie może być traktowane jako darowizna ale umowa przekazania gospodarstwa rolnego. ale ja się interesowałam stanem na 82 r. bo wówczas moi dziadkowie przekazali gospodarstwo córce a mój ojciec nie dostał nic. co do renty strukturalnej trzeba by szukać.
      • panna.nasturcja Re: Zachowek 13.11.23, 13:48
        Nie należy się, jest orzeczenie Sądu Najwyższego.
    • panna.nasturcja Re: Zachowek 13.11.23, 13:45
      Skoro nie było testamentu to było dziedziczenie ustawowe czyli żona i dzieci, więc jaki zachowek?
    • magda.nawrocka35 Re: Zachowek 13.11.23, 13:49
      Należy się zachowek zawsze. To taka rzecz która należy się zawsze jeżeli ktoś zostanie pominięty
      Składaj dokumenty do sądu o stwierdsneie nabycia spadku.
      A później zachowek. Ale wcześniej być może podział majątku, bo nie wiem jaki zapis jest w księdze. Może być inaczej. Ludzie żeby dostać majątek mówią i robią wszystko, oszukują. Ja bym składała. Nic nie tracisz i żaden prawnik nie jest potrzebny. Ja to kiedyś przerabiałam, i jestem prawnikiem.
      • koronka2012 Re: Zachowek 13.11.23, 13:59
        Zawsze jak zawsze - terminy też są ważne. Kiedyś te przepisy dotyczące spadków w rolnictwie były bardziej zagmatwane, coś mi się kojarzy że ciotka po matce nic nie dostała bo wszystko przejął ojciec rolnik, a potem zapisał drugiej żonie 🤔

Skoro w grę wchodzą cztery bańki to raczej zainwestowałabym w prawnika, bo samemu to można reklamacje w sklepie złożyć, a nie walczyć o taką kasę.
      • panna.nasturcja Re: Zachowek 13.11.23, 14:35
        Nie jesteś prawnikiem.
        Bowiem wtedy wiedziałabyś czym jest przekazanie gospodarstwa za rentę strukturalną.
        Oraz umowa dożywocia.
        Żadne z nich NIE jest darowizną.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zachowek 13.11.23, 13:55
      Od umowy darowizny nie ma zachowku jesli od daty darowizny do daty śmierci darczyńcy wpłynęło 10 lat.
      Juz nawet mniejsza o to ze bylo to przekazanie gospodarstwa rolnego w zamian za rentę.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Zachowek 13.11.23, 13:57
        I dodatkowo jeszcze jest termin 5 lat na roszczenie.
        • kochamruskieileniwe Re: Zachowek 13.11.23, 14:18
          Owszem, ale nie w tym przypadku.
          10 lat obowiązuje osoby nie tak blisko spokrewnione, a dalsze.

A darowizna z dożywociem, zwalnia z zachowku. ( to do postów magdy)
        • panna.nasturcja Re: Zachowek 13.11.23, 14:33
          On nie pisze o darowiznie tylko przekazaniu za rentę strukturalną. Ludzie mówią darowizna, ale to jest co innego.
          • kochamruskieileniwe Re: Zachowek 13.11.23, 16:53
            Wiem. Ale wątek zboczył na darowizny. Prostuję twierdzenie pod które się podpisałam.
            • kochamruskieileniwe Re: Zachowek 13.11.23, 16:53
              Podpięłam, miało być

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka