tylkoty0 12.07.08, 09:16 o czym świadczy chrapanie u maluszka mój mały czasem jak spi na pleckach to chrapie czy to coś nieprawidłowego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybcia312 Re: chrapanie 12.07.08, 14:47 w naszym wypadku nie swiadczylo to o niczym,ale podobno przyczyna moze byc chyb trzeci migdal-czy przerost migdalkow lub krzywa przegroda nosowa. Nie pamietam dokladnie co mialo byc z tymi migdalami,wiem tylko,ze synek kolezanki mial cos tam usowanego,a jednym z objawow bylo wlasnie chrapanie. Powiedz o swojej obserwacji lekarzowi,jesli wykluczy wszystkie mozliwosci,to bedzie znaczylo,ze poprostu taka jego uroda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: chrapanie 17.07.08, 23:34 Witam, nasza mała też pochrapuje, charczy i chrząka przez sen. Rozmawiałam z pediatrą, powiedział nam że jest to spowodowane miękką krtanią - nie jest to wada ale cecha rozwojowa i po około roku sama mija. Zwróć uwagę na to czy mała często ulewa i krztusi się - jeśli tak to są to kolejne przejawy tej cechy. Pediatra zalecił nam żeby łóżeczko małej z jednej strony unieść pod kątem 45* (włożyliśmy książki pod nóżki) i faktycznie jest lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
as.iak Re: chrapanie 17.07.08, 23:45 ostatnio w telewizji widzialam jakis program, czy po prostu urywek wiadomosci nie wazne, nie pamietam... bylo tam powiedziane, iz naukowcy udowodnili, ze dzieci ktore chrapia, slabiej sie koncentruja, osiagaja gorsze wyniki w nauce, oraz sa "cięższe" w wychowaniu. i ze powinno sie walczyc z chrapaniem u niemowlat Odpowiedz Link Zgłoś