alexkieszek 23.12.07, 21:23 nie wiedziałam czy chcę piernik czy muffinki i zrobiłam piernikowe muffinki Pychota.... a i ciasta starczyło jeszcze na mini pierniczek )) Polecam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajka78 Re: piernikowe muffinki :) 25.12.07, 21:45 A gdzie przepis?? bo ja kocham piernik Odpowiedz Link Zgłoś
alexkieszek Re: piernikowe muffinki :) 26.12.07, 19:16 zaraz wrzucę przepis jest u mnie albo na portalu cin cin Zaraz przekleję Odpowiedz Link Zgłoś
alexkieszek przepis nr 1 26.12.07, 19:17 Muffiny piernikowe Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża porcja: 2 blaszki muffinek (po 12 sztuk każda) oraz jedna keksówka. Można je zmniejszyć o połowę lub nawet więcej. Niemniej jednak warto, bo efekt jest zniewalający – wilgotne, delikatne, niezwykle bogate w smaku ciasto piernikowe, które rozpływa się w ustach. Mmmm… składniki: 3 ½ szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 4 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki goździków* ½ łyżeczki ziela angielskiego** 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka miodu 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki brązowego cukru (opcjonalnie)*** 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka kawy lub mocnej herbaty ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy ¼ szklanki wódki lub whisky**** ½ szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie) * użyłam samych główek rozgniecionych w moździerzu ** około 4-5 ziaren rozgniecionych w moździerzu *** dla nas wystarczającą ilością słodyczy jest w tym przepisie biały cukier wraz z miodem **** można zastąpić kawą lub sokiem sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celcjusza. Przygotować blaszki. Jeśli chcemy sprawić komuś słodką niespodziankę możemy upiec muffinki w specjalnie do tego przygotowanych papilotkach. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol. Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa. Przygotowane wcześniej formy wypełniamy do połowy ciastem, po czym posypujemy migdałami. Muffiny pieczemy około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki i kładziemy na kratce. Odpowiedz Link Zgłoś
alexkieszek przepis nr 2 26.12.07, 19:17 Muffiny lekko piernikowe Pachnace cynamonem i korzeniami, pyszne posmarowane maselkiem i sliwkowymi powidlami 1 1/2 szklanki maki 2/3 szklanki cukru 3/4 lyzeczki sody oczyszczonej 1 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow 1/2 lyzeczki galki muszkatalowej 1 duze jajko 2/3 szklanki maslanki 5 lyzek roztopionego masla 1/3 szklanki posiekanych orzechow 1/2 szklanki rodzynkow Rozgrzac piekarnik do temperatury 200 st.C, foremki do muffinow posmarowac maslem. W duzej misce wymieszac wszystkie suche skladniki, a w osobnym naczyniu wymieszac jajko, maslanke i roztopione maslo i dodac do maki. Dodac rodzynki i orzechy i wymieszac, ale tylko do momentu kiedy obie masy sie polacza, nie dluzej, bo muffiny beda twarde. Nalozyc do przygotowanych foremek, wypelniajac do 2/3 wysokosci. Piec okolo 20 minut i jeszcze gorace wyjmowac z foremek, zeby nie zaparowaly. Odpowiedz Link Zgłoś