Dodaj do ulubionych

Sernik chałwowy

16.06.12, 17:35
https://2.bp.blogspot.com/-MsxqbA3z7js/T9yNEmtj7PI/AAAAAAAABds/_aASRWRIPpA/s320/sernik+krojony.jpg Jedną ręką piekłam. Lewą. Zgadnijcie jak smakuje :)
Obserwuj wątek
    • forumowicz_pospolity Re: Sernik chałwowy 16.06.12, 18:59
      powiedz że kiepsko, pliss:)
      • stedo Re: Sernik chałwowy 16.06.12, 20:04
        Nie da się!;)) Jak coś chałwowego może żle smakować?
        • wilowka Re: Sernik chałwowy 17.06.12, 01:26
          Niestety smakuje wspaniale. Jest w sam raz słodki nie zamula. Kremowy z podchrupującą chałwą. I do tego łatwy do zrobienia.
          • forumowicz_pospolity Re: Sernik chałwowy 17.06.12, 12:05
            podrzuć przepisa zatem, osłodzimy se wielką smutę, nie mylic ze Smudą
    • berta-death Re: Sernik chałwowy 17.06.12, 12:26
      W blogowym przepisie nie napisałaś ile tej śmietany trzeba dać.

Miałam założyć podobny wątek. Pamiętasz jak chwaliłam się swoim ciastem rabarbarowym, które może być też truskawkowe, śliwkowe i co kto lubi? Coś się z truskawkami porobiło niedobrego. Już trzecie z rzędu mi nie wyszło. Wypłynął sok z truskawek i całe ciasto się w nim zatopiło. To się wcześniej nie zdarzało, te truskawki jakieś zwięzłe były. Najpierw myślałam, że może dlatego, że przekroiłam je na pół, bo były za duże, potem, że może do zbyt chłodnego piekarnika włożyła, ale teraz wszystko było ok i też wyciekły. Musiała jakaś chińszczyzna rynek zalać.
      • wilowka Przepis na sernik przeciwko smudom pomeczowym :) 17.06.12, 14:29
        na spód:

* Ciastka Sasanki z Lidla (w oryginale 100g Digestive) w ilości 210g (czyli paczkę) pokruszyłam drobniutko i zagniotłam z 50g masła.

Pomemłałam i rozłożyłam dokładnie ugniatając w tortownicy o przekroju 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W oryginalnym przepisie było na średnicę 23 cm. Ciągle zapominam kupić. Ale w sumie to dobrze, bo by mi wylazło z formy na bank. Odstawiłam na bok.

masa serowa:

* 1 kilogram mielonego twarogu sernikowego (u mnie z Lidla)
        * 3/4 szklanki cukru
        * 125 ml śmietany 30%
        * 4 jajka
        * 1 budyń waniliowy
        * 350 g chałwy waniliowej (u mnie też z Lidla)

Zmiksowałam ser z cukrem, dodałam budyń, śmietanę i jajka - zakręciłam wszystkim i wmieszałam łyżką pokruszona chałwę (taka podziabana była, nie dokładnie rozgnieciona, kawałki mniej więcej 1x1x1)

Masę wylałam na ugniecione ciastka i do pieca na godzinę w 170 stopniach. Pierwsze pół godziny z termoobiegiem, drugie bez. Studziłam jakieś pół godziny przy uchylonym piekarniku a potem zwyczajnie - na stole. Wyszedł taki, że o ja...... nie mogę ;)

Na przestudzony wylałam polewę z około 150 g chałwy (dokładnie rozgniecionej widelcem) i 125 ml śmietany kremówki (30%). (podgotowane, mieszane - zgęstniało).

I tyle. U mnie został ostatni kawałek. Chyba zrobię losowanie. :)

A co do ciasta truskawkowego, to zanim je położysz na wierchu to podsyp bułką tartą cienką warstewkę. Trochę złapie soku. Poza tym tym, tuż przed zerwaniem na potęgę podlewają truskawy, żeby większe - napompowane były, to i potem tryskają, nie?
        • mala200333 Re: Przepis na sernik przeciwko smudom pomeczowym 17.06.12, 17:03
          Dzieki!
        • forumowicz_pospolity Re: Przepis na sernik przeciwko smudom pomeczowym 17.06.12, 20:27
          produkty z Lidla , to mi sie podoba , trza podjac próbe upieczenia

w podziece - super foto z EURO, moze nie widziałas, Szczuka miała racje, dziewuszki z Femenu miały racje, seks dominuje w mistrzostwach:]

voila
          • wilowka Re: Przepis na sernik przeciwko smudom pomeczowym 17.06.12, 21:06
            Z Lidla Z Lidla - sprawdzone :) Twaróg ten we wiedrze sernikowy - granatowy. Chałwa ta "grecka" i ciastka Sasanki.

A foto śliczne!

I moje zaskoczenie dnia: "Ale że Messiego nie wzięli na Euro...? " ;)
    • sru_karka Re: Sernik chałwowy 18.06.12, 10:08
      Ślinotok od rana!
      Już chyba wiem, co zrobię w najbliższym czasie mojej Mamie, która jest wielbicielem chałwy :)
      • sza.aliczek Re: Sernik chałwowy 18.06.12, 11:44
        mam tak samo - w sobotę przystępuję do zadań specjalnych ! :)
        • wilowka Re: Sernik chałwowy 18.06.12, 18:02
          Pieczcie na zdrowie :) Jak by co to piszcie, ja go już przetrenowałam i na pewno nie raz powtórzę:)
    • redundant Co??? Chaówa jako substrat???!!! 25.06.12, 09:42
      :> :> :>

Nieno, temu narodu panie to tak sie już w dupach poprzewracało od tej dobroci, że nie wiem.

PS. Piesek też nie wie. :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka