IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.11, 08:51
dostałam od teściowej pare kiści winogron z ich ogrodu, są to małe winogronka (taki gatunek) który mi nie smakuje, szkoda mi wyrzucić i tak sobie pomyślałąm czy np kompot można z nich ugotować? co z nimi zrobić?. Wdzięczna będę za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • reniam_123 Re: winogrona 03.10.11, 08:56
      Wrzuć w sokownik. Sok zrobiony z winogron jest smaczny i do herbaty w zimie w sam raz.
    • linn_linn Re: winogrona 03.10.11, 08:59
      Jest juz watek na temat troche nziej.
    • mhr2 przewaznie zostaja jako dekoracja jesienna, 03.10.11, 14:39
      Gość portalu: Dorka napisał(a):

> dostałam od teściowej pare kiści winogron z ich ogrodu, są to małe winogronka (
      > taki gatunek) który mi nie smakuje, szkoda mi wyrzucić i tak sobie pomyślałąm c
      > zy np kompot można z nich ugotować? co z nimi zrobić?. Wdzięczna będę za podpow
      > iedzi.
    • jolka.jolka.1 Re: winogrona 06.10.11, 10:03
      tak, sok będzie najlepszy
    • dorota.be Re: winogrona 06.10.11, 10:39

-- Dorka z paru kisci winogron to wiele soku nie bedziesz miala. Nie warto brudzic sokowirowki. Kompot jak najbardziej. Robilam w tym roku kilka razy. Moje byly na tyle slodkie i dojrzale, ze nie musialam go dosladzac. Gotowalam tylko z gozdzikami tak do szybkiego zuzycia.

♥♥♥♥♥
    • rozaliano Re: winogrona 06.10.11, 12:07
      Jeśli jest tylko prę kiści, to najlepiej zrobić z nich sok. Można dodać kilka jabłek.
      Smacznego :0
    • misie.zelki Re: winogrona 09.10.11, 23:31
      zdecydowanie kompot
      a jak dodasz czarną porzeczkę... mniam!
      • Gość: Renia Re: winogrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 19:46
        ... tylko gdzie teraz dostaniesz czarna porzeczke :)
        • kosmopolitesiorbut Re: winogrona 10.10.11, 19:50
          Ale są jabłka, gruszki, jagody, żurawina itp. Odrobina inwencji i już. To, że ktoś napisał "czarne porzeczki" to przykład a nie aksjomat.
        • komanchu Re: winogrona 10.10.11, 21:02
          co niektórzy bardziej zapobiegawczy smakosze zamrozili w trakcie sezonu :D
          • kosmopolitesiorbut Re: winogrona 10.10.11, 21:15
            Ale nie takie. To gatunek raczej dekoratorski lub do zrobienia wina domowej roboty gdy ma się go co najmniej 20 kg w owocach.
            • Gość: en Re: winogrona IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 22:52
              Moze galaretke na deser? Przetrzec winogrona przez sitko, doslodzic, soku z cytryny albo pomarańczy dodac, moze gozdzikow, zagotowac, dodac zelatyne i juz. Pare kisci akurat wystarczy. Z bita smietana podac i po problemie. Kompot tez dobry.
              • kosmopolitesiorbut Re: winogrona 10.10.11, 23:09
                O ile to te, o których myślę to są zbyt cierpkie, kwaśne i z grubą skórką. Szkoda, że nie wiadomo ile tych winogron jest.
    • puma002 Re: winogrona 11.10.11, 19:02
      Jeśli winogrona od teściowej, to może ocet winny ;)
      www.winiarze.zgora.pl/index.php?Itemid=45&id=16&option=com_content&task=view

Ocet winny
      Do wytworzenia octu winnego wykorzystujemy jagody (czyli owoce winogron) uszkodzone, popękane lub niekształtne. Zebrane jagody układamy w kamiennym garnku i zalewamy roztworem z przegotowanej wody z cukrem w proporcji 30 dag cukru na 1 litr wody. Następnie garnek przykrywamy gazą. Po trzech tygodniach ocet zlewamy do butelek. Jego smak możemy znacznie poprawić dodając gałązki świeżych ziół, tymianku, estragonu, rozmarynu, majeranku, bazylii, kopru, melisy lub mięty.
      • Gość: michal lodz Re: winogrona IP: *.toya.net.pl 13.11.11, 17:02
        do octu winnego z winogron 30dkg cukru na 1l wody to wiele za duzo, ja daje na 1l wody 3-4 łyżki cukru uwaga owoce winogron lub obierki z jabłek zalewamy ochłodzonym syropem przegotowanej wody z cukrem,woda gorąca zabija naturalne drozdże ktore są na skórce owoców :)
    • linn_linn Re: winogrona 13.11.11, 19:26
      Przypomniala mi sie nazwa: "sugoli" / wloski kisiel z winogron /.
      www.cilieginasullatorta.it/2007/10/i-dolci-della-vendemmia.html
      Na 700 g winogron na wino 2 plaskie zylki maki i 1 plaska lyzka cukru / jesli potrzeba /. Do tego torche cunamonu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka