iwusia.fraubau 03.02.07, 12:08 mam pytanie, jak zrobić pesto... da da się w ogóle zrobić smaczne pesto w domu? w klepie 15 zl za słoiczek.. a ja tak uwielbiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: pesto 03.02.07, 12:31 pesto.art.pl/kuchnia/dania/makarony/pesto2002.htm Odpowiedz Link Zgłoś
iwusia.fraubau Re: pesto 03.02.07, 13:01 pistacje, sól i pieprz, orzechy włoskie, czosnek, bazylia, oliwa, parmezan, i oczywiście blender :) dzęki, ma ktoś jeszcze kiś pomysł?? Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: pesto 03.02.07, 13:21 rukola i migdaly prazony slonecznik i natka prazona dynia i szczypiorek szpinak i lekko podprazona macadamia papryka, chili i orzechy ziemne z imbirem (do nudli) prazone orzechy laskowe i brie natka, koperek i szczypiorek doprawione musztarda, oliwa i cytryna (ale nie mam pojecia, czy to jeszcze jest pesto, tak jak i powyzsze zreszta) rozmaryn, musztarda i costam jeszcze, calkiem duzo innych skladnikow, nie pamietam To oczywiscie mozna dowolnie laczyc - szpinak z migdalami tez jest niezly. A - nie lubie kolendry, ale jesli Tobie wchodzi, masz kolejny skladnik do kompletu. Wszystkie wyprowowalam - w wersjach z i bez parmezanu, czosnku, suszonych pomidorow, sokow i skorek z cytryn i limonek, suszonego i swiezego chili i innych dodatkow. Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Re: pesto 03.02.07, 13:22 Dynia, słonecznik albo piniole plus czosnek, oliwa, bazylia i parmezan. Z solą bądź ostrożna :) Tessa kiedyś mówiła o pesto robionym z orzechów włoskich i natki pietruszki - podobno świetnie smakuje, ale ja pietruszki nie lubię :) A tutaj dodatkowo parę przepisów z Galerii: tinyurl.com/36895h tinyurl.com/3x9ao2 tinyurl.com/348kmn Zamiast blendera możesz tradycyjnie w moździerzu mieszać :) tinyurl.com/3apquz Smacznego. Kupne pesto ma się nijak do domowego, uwierz :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto alla genovese 03.02.07, 14:26 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43314072,43314072,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaG Re: pesto alla genovese IP: *.crowley.pl 08.03.07, 19:37 A ja mam takie pytanko do znawców: akurat w lidlu był duzy słoik pesto za 5 zł i kupiłam, a nigdy wczesniej pesto nie jadłam, do czego używać można je użyć oprócz dań z makaronami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: pesto alla genovese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 19:47 do kanapek, zapiekanek, zupy minestrone (kleksik na wierzch;) ), do bruschetty... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto alla genovese 08.03.07, 20:28 ...gnocchi, lasagne, roladki z piersi kurczaka, ryba... Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: pesto alla genovese 08.03.07, 21:02 Te słoikowe nijak się mają do zrobionych w domu.... (Wg. mnie, oczywiście;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto alla genovese 09.03.07, 12:15 Warto zrobic to pesto wlasnie po to, aby poczuc roznice. Niby to samo,a taka roznica... Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: pesto alla pomodore ;) 09.03.07, 15:59 suszone pomidory, kilka suszonych sliwek, wloskie orzechy lub piniola, oliwa i (IMO bardzo istotny dobry ser) parmigiano, romano etc swietne na brushette + kozi ser mniaaammm Odpowiedz Link Zgłoś