Dodaj do ulubionych

Rzodkiewki posiałam

06.09.15, 15:06
U mnie co roku najlepsze są rzodkiewki z siewu początkowrześniowego. Zrobiłam więc wielki wysiew. Zagospodarowałam tunel po ogórkach. Wysiałam dwanaście odmian: Afrodyta, Galaxy, Mila, Malaga, Opolanka, Tytania, Tytan, Sopel lodu, Saxa, Zlata, Rondo, Ramona.
Plus trochę roszponki i koperku. A teraz pięknie pada. Równiutko, powoli, tak jak trzeba :)
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Rzodkiewki posiałam 06.09.15, 22:08
      tez o tym myślałam ale mi się nie chce :P
      • dorkasz1 Re: Rzodkiewki posiałam 07.09.15, 07:56
        No wiesz co? TY, Naczelny Ogrodnik? I takie wraże treści propagujesz? CO to znaczy MI SIĘ NIE CHCE??? Do roboty! Rzodkiewki siać, produkować żywność dla rodziny! Leser jeden patentowany... :)))
        • leloop Re: Rzodkiewki posiałam 07.09.15, 08:46
          goembiem muszę się opiekować ;)
          a na serio to fala chłodu, deszczu i najazd rodaków spowodowały, ze zaniedbałam prace ogrodowe (czyt. wyrywanie chwastów) i mi znów zarosło, różowy szczawik i trawa chwastnica jak mnie oświeciła Megi. i po prostu muszę zacząć od początku :/
          • dorkasz1 Re: Rzodkiewki posiałam 07.09.15, 11:08
            No tak... goomp, poważna sprawa.
            Oj ci rodacy :) Przyjadę do Ciebie na 3 tygodnie, w tym jeden tydzień będzie roboczy :))))) Takie powinnaś warunki ustalić i nie ma to tamto.
            Nie wiem jak Ty, ale ja jak mam zaczynać "od początku" w środku, a właściwie pod koniec sezonu, to zwykle sobie odpuszczam. Ale rzodkiewkę, to koniecznie :)
            • leloop Re: Rzodkiewki posiałam 08.09.15, 07:25
              ale ja jak mam zaczynać "od początku" w środku, a właściwie pod koniec sezonu
              właśnie, zwłaszcza, ze po kilku wietrznych i deszczowych dniach w sierpniu wszystko co długie leży, łobody, trawy, dalie rozłożyły się jak rozgwiazdy. przeczekam i zabiorę się za ostateczne sprzątanie. rzodkiewki chyba nie posieje bo u nas z kolei zapowiada się suchy, słoneczny wrzesień, jak co roku zresztą.
              • horpyna4 Re: Rzodkiewki posiałam 08.09.15, 09:43
                Masz za dobrą ziemię. U mnie to nawet chwasty nie za bardzo chcą rosnać, co bardzo sobie chwalę. Ale ja nie uprawiam warzyw, ani ozdobnych jednorocznych, to mogę sobie pozwolić na nienawożenie. Leniwa istota jestem, u mnie rośnie tylko to, to daje radę samo...

Teraz przez tę suszę i upały to nawet trawnik nie urósł, chociaż był podlewany i dzięki temu jest zielony. Ale widzę, że deszcz go rusza; po deszczu będzie koszenie.
                • leloop Re: Rzodkiewki posiałam 08.09.15, 10:43
                  nie tyle kwestia ziemi co wilgotności, zakolegowani projektanci ogrodów (Holandia, Polska) wyjść ze zdumienia nie mogli jak tu wszystko rośnie, nawet po paru słonecznych i bezdeszczowych tygodniach jest tu soczyście zielono. trawnik oczywiście pada w pierwszej kolejności a razem z nim uprawy ogrodowe, natomiast cala reszta daje sobie świetnie rade, co najwyżej zwalnia tempa.
                  • horpyna4 Re: Rzodkiewki posiałam 08.09.15, 14:22
                    Prawdopodobnie masz płytko poziom wód gruntowych, to może dawać taki efekt.
                    • leloop Re: Rzodkiewki posiałam 08.09.15, 20:42
                      Horpyno, to nie wody gruntowe, mieszkam na litej skale. w studni (wykutej w skale) woda dopiero na 12 metrze.
                      pisałam generalnie o Bretanii nie tylko o moim hektarze. taki mamy klimat, sory ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka