Forum Zdrowie ZEZ isko
ZMIEŃ
      ania

ania

(28 wyników)
    • Pamiętacie? Czekaliśmy na okulary z pryzmatami ze Szczecina dla mojej córeczki Basi (1,5 roku). No i okulary mamy do 3 tygodni... I co z tego? Kompletna porażka, Basia nie pozwala ich sobie włożyć na nosek. Nie pomaga, ani noszenie okularów przeze mnie, przez Babcię, przez Lalę i inne bajki, w których bohaterowie mają okulary. Co gorsza, Basia w ogóle nie chce spojrzeć przez nie, jakby ich się bała... Lekarka twierdziła, że jak Basia się zorientuje, że widzi w nich lepiej to będzi...
    • Właśnie wróciłam z zabiegu - nie swojego, ale mojej przyjaciółki. Zabieg był w Klinice 2000, operowała dr Jochan. Wszystko nadzwyczaj ekspresowo, żadnego zbędnego czekania - na oddział weszłyśmy o 15.45, wyszłyśmy o 19.00. Kontrola za dwa tygodnie. To był jej trzeci zabieg - walczymy z głębokim niedowidzeniem (efekt beztroskiego podejścia rodziców do problemu w dzieciństwie). Teraz pani doktor jest dobrej myśli, ale nie wyklucza kolejnego zabiegu za jakiś czas. Na pewno się nie pod...
    • Witajcie, jestem mamą 17-miesięcznej Basi, która od urodzenia ma zeza zbieżnego naprzemiennego. Mieszkamy w Poznaniu i byliśmy u kilku specjalistów, z których prawie każdy mówił co innego (!) Wniosek wyciągnęłam z tego jeden - prawdopodobnie konieczny będzie zabieg, ale w naszym mieście nie robi się go dzieciom poniżej 3 roku życia, więc czekać. O zaklejaniu oczu lub zakraplaniu atropiny też mieli różne zdanie - niektórzy twierdzili, że pomoże, inni, że w przypadku zeza naprzemie...
    • Założyłam ten wątek więc wypadałoby,żebym się wypowiedziała jako pierwsza. Wiemy z postów jak to jest kilka dni zcy tygodni po zabiegu. Co się zwykle czuje, jakie wrażenia towarzyszą... A co dalej?Jak jest na przykład rok później, dwa lata później?Co zmieniło się na lepsze (a może na gorsze?)? U mnie, jak już stali forumowicze na pewno wiedzą, sprawdzisz się ten pierwszy scenariusz. Zmieniło się TYLKO na lepsze. Zastanawiałam się bardzo nad jakimkolwiek minusem i... naprawdę nie m...
    • Drodzy, czy ktoś jest w stanie może powiedzieć jakie otrzymywaiście informacje nt. terminu refundowanej operacji zeza w Krakowie w Witkowicach. Ile należy czekać ? Bo to, że termin operacji płatnej jest rzecz jasna od ręki i dziecko można operować od razu i kosztuje 2500 PLN to już wiem... Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów !
    • Drodzy Forumowicze !! Jestem ojcem 10 letniej córki z zezem pionowym. Jest to wada, której nie widać na pierwszy rzut oka. Corka patrząc na wprost i pod wieloma innymi kątami nie ma kłopotu i nie widać zeza. Pojawia się to tylko przy patrzeniu w prawo. Wtedy lewe oko wędruje ku górze. Jesteśmy już po kilku wizytach i nadal nie wiemy czy zdecydować sie na zabieg bo trzeba będzie do prawdopodonnie powtarzać i to nie raz i w dodatku robić to z obecnie zdrowym okiem. Córka nie będzi...
    • Czytam Wasze opinie i juz nie wiem co robic dalej. Z waszych informacji mozna wywnioskować , że bardzo istotne jest miejsce , gdzie robia zabieg. Jest tak: Zapisałam sie na zabieg najpierw na Ceglaną(gdzie chodzę z dziećmi) na sierpień. Szpital ten jest jednak troche przerażający- brak jednego lekarza, pacjęci wchodza i wychodzą, brak jesnych odpowiedzi. Znalazłam to forum i postanowiłam udac sie do kliniki 2000. Myślałam , że tam polecana P. doktor poświąci mi czas porozmawia , ...
    • Witam Was cieplutko...:) Jestem właśnie po czwartym zabiegu...Narazie wszysko jest w porządku, ale efekt będzie widoczny dopiero po zagojeniu się oczka(czyli za jakies 2 tygodnie...) Jeśli ktoś miałby do mnie jakieś pytania w związku z zabiegiem - chętnie odpowiem.Pozdrowionka ANIA:)
    • Cze wszystkim. Mam 25 lat i zeza rozbieżnego w lewym oku od kiedy pamiętam + plamę na rogówce tego oka. Zastanawiam się nad zoperowaniem zeza, ale nie wiem czy z powodu tej plamy (przez którą już nigdy nie będe dobrze widzieć) i tylu lat "wyłączenia oka" zez nie powróci. Poza tym ktoś mówił mi, że przy porodzie może się stac tak, że zez powróci... Mogłabym i to zaryzykować pod warunkiem, że zez wróci JEDYNIE to staduim sprzed operacji a nie pogłebi się bardziej. Może ktoś wie coś ...
    • No niestety - pogorszenie. Mimo, że nosiłem tak samo jak przedtem i ćwiczyłem oczy w prążkowanych kąt się powiększył, a dokładnie mówiąc z 6, które było przedtem teraz jest 8 stopni (na początku było 9). Moim zdaniem to przez bardzo długie siedzenie przed komputerem - często po 12 h na dobę. Jestem naprawdę zmęczony, moje oczy również, od dawna nie odpoczywałem. Dostałem mocniejszy pryzmat na mocniejsze oko. Teraz jak je noszę to widzę podwójnie w drugą strone jeszcze mocniej niż w tych słabs...
    • Siema wszystkim- za 2 tygodnie mam mieć wykonany zabieg usuniecia zeza w Klinice 2000 w Katowicach (Boże jak ja się boje)- Na zabieg wybieram się sama (bez asekuracji innych osób) dlatego mam pytanko: czy nie orientujecie się może w sprawie dobrego, nie drogiego noclegu w pobliżu Kliniki??proszę o jakiekolwiek namiary-słyszałam że w Klinice można przenocować ale to kosztuje aż 250 zł /dobę a niestety na taki koszt nie mogę sobie pozwolić
    • jeśli ktoś miał podobny kąt i wadę to proszę napiszcie jaki był efekt po zabiegu: ja mam: Kąt zeza +15 st.i niedowidzenie na lewe oko dodatkowo nadwzroczność-noszę szkła + 4,5-oko lewe, +4-oko prawe, wybieram sie na zabieg- myślicie , że mam szanse pozbyć się zeza (bo widzenie obuoczne chyba odpada). Proszę jeśli przeszliście zabieg i mieliście podobną wadę odezwijcie się. Pa.Gozik
    • Witanko Wszystkim:) Piszę tego posta, ponieważ zastanawia mnie bardzo pewna sytuacja: pisały na forum osoby, które oczekiwały porady, wsparcia czy po prostu chciały pogadać(np. ciasteczko, kiciak czy dzunior)...Napisały posty i... cisza: (Dziwne to i niezbyt przyjemne dla nas - już stałych bywalców - ja na przykład mam wrażenie,że to mnie bardziej zależy na kontakcie i udzieleniu jakiejś rady, pocieszeniu itp. niż im samym. Mimo wszystko mam jednak nadzieję,że się mylę i ...
    • Czy mając jakiegokolwiek zeza można sobaczyć stereogramy, jakby ktoś nie wiedział są to takie obrazki w których żeby zobaczyć ukryty trójwymiarowy obraz trzaba się chwile wpatrywać??
    • W jednej ze swoich wypowiedzi wspomniałaś że miałaś zabieg w prywatnej klinice okulistycznej. Chyba tej www.klinika2000.pl/index.htm Tak przynajmniej zrozumiałam. Napisz proszę czy po zabiegu poszłaś do domu na noc, czy musiałaś zostać do drugiego dnia? Ile wynosi koszt takiej "przyjemności"? I w ogóle opisz jak to wszystko wygląda. Myślę że będą to też pomocne informacje dla forumowiczów. Dzięki Pozdrawiam
    • Drodzy Forumowicze, Mieliśmy z żoną ogromny kłopot z tym aby zdecydować się na operację córki. Jej zez pionowy nie jest widoczny podczas patrzenia wprost lecz tylko pod szczególnym kątem w prawo i do góry. Wtedy dopiero widać go zupełnie wyraźnie. Nigdy nie zdecydowałbym się gdyby nie sugestia doktor, która potwierdziła, że grozi to skrzywieniem kregosłupa i poważną wadą postawy w przyszłości. Rzeczywiście, córka przy czytaniu lub obserwowaniu czegoś z daleka czy bodaj oglądani...
    • Od pażdziernika zaczynam studia zaoczne. Jednocześnie chciałabym podjąć prace. Zostałam zaproszona na 2 rozmowy kwalifikacyjne, ktore maja sie odbyc w przyszlym tygodniu. Strasznie sie ciesze a jednoczesnie jestem...przerazona. Mam taki sam problem jak Wy (przynajmniej wiekszosc z Was). Boje sie, ze zaden pracodawce nie bedzie chcial mnie zatrudnic. Bo chyba nikt nie chce miec pracownika z takim defektem... Moglibyscie opisac mi Wase doswiadczenia? JAz zareagowalo na Was nowe...
    • Czy ktoś wie gcie przyjmuje dr Jochan (wiem , ze pracije w szpitalu w Bytomiu i w Klinice 2000 gzie za wizytę trzeba płacić)czy przyjmije gdzies w poradni NFZ bez płatnie? czy ktoś sie u niej leczył? miał operację na zeza?
    • Mam 27 lat. Dwa miesiące temu na badaniach okresowych okulistka stwierdizła, że mam zeza. Po dokładnym badaniu zapisała mi okulary, jedno oko - 0,5 drugie -0,75. Dodam, że jest to zez naprzemienny obustronny. Zeza stwierdzono u mnie w dzieciństwie, ale potem się cofnął. Ostatnio znowu zauważyłam, że chyba coś jest nie tak. Okulary noszę dwa miesiące i od tegoczasu zauważyłam, że mój zez chyba się pogłębił. Wobec tego mam pytanie, czy źle dobrane okulary mogą powodować powiększanie się zeza? ...
    • Niedługo skończę 28 lat. Mam zeza rozbieżnego. Już kiedyś pisałam na tym forum, ale nie zaglądam tu często, bo forum dotyka problemu, którego wolę unikać:(( Ale nie da się nie patrzeć w lustro. Ale przejdźmy do rzeczy. Chciałabym COŚ zrobić z moimi oczami, ale się BOJĘ. Podejmowałam kiedyś próby leczenia, ale za każdym razem skończyło się to stwierdzeniem, że jeżeli próba na dwojenie wyszła niepomyślnie to nie mam co marzyć o operacji:(((( Przeczytałam kilka wątków na tym forum. J...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się