-
Lubię kawę z ekspresu, ale mieszkam sama, więc przelewowego nie nastawiam, piję rozpuszczalną, ale zainteresował mnie wątek o kawiarce. Przejrzałam Internet i spodobała mi się elektryczna. Mam pytania.
Czy zwykła kawa mielona nadaje się do kawiarki i czy można mniej wsypać do siteczna kawy a więcej wlac wody, żeby dajmy na to uzyskać 100 ml nieco słabszego espresso?
-
Drogie WDPD
postanowilam zredukowac ilosc wypijanej kawy rozpuszczalnej bo psuje mi wierutnie cere.
Wlewam jej stanowczo za duzo, odstawic nie moge, bo boli glowa od razu.
Zaczelam zastepowac - zwlaszcza poranna kawe jaka pije na czczo kawa zbozowa. Jakos nawet to dziala. Moze macie inne sprawdzone metody?
- nie dziala cukierek kopiko ani zastepowanie kawy herbatą
-
możecie polecić jakieś sprawdzone sklepy internetowe gdzie można w dobrej cenie (taniej niż w sklepach stacjonarnych) kupić np. Lavazze albo Segafredo? no i jeszcze jakie są wasze ulubione rodzaje?
z góry dzięki i pozdrawiam :)
-
Plamy z kawy na moich świątecznych obrusach (biały i kolorowy) nie zeszły po namoczeniu w Vanishu. Czy i jak można je usunąć?
-
Proszę o opinie. Jak smakuje - jak parzona czy jak rozpuszczalna. Czy jest warta zainteresowania?
-
Doradźcie proszę, nie piję dużo kawy ale w weekendy mąż owszem całkiem sporo.
Chcę mu zrobić niespodziankę i kupić dobry ekspres ciśnieniowy ale nie w
jakiejś zawrotnej cenie/ bo to tylko dla 2 osób.
Pytanie czy lepiej kupić od razu taki z młynkiem do mielenia czy młynek kupić
ręczny a ekspres bez funkcji mielenia ziarna.
Jakie macie i polecacie - chodzi mi o efekt dobrej aromatycznej świeżo
zmielonej kawy.
-
Bardzo proszę o poradę w sprawie ekspresu do kawy planuję kupić kuzynce ekspres ale nie wiem jaki miałabym wybrać. Taki do 500 zł. Raczej nie są smakoszami kawy, piją tylko kawę z mlekiem, kawę late, i capuccino a jak rodzice przychodzą to pija normalną kawę. Jakie macie doświadczenia z tymi ekspresami? I czy ze wszystkich tych ekspresów kawa jest letnia a nie gorąca? I mleko wychodzi spienione? I jeszcze jedno pytanie czy w tych ekspresach można używać tylko tych kapsułek? Bo z tego co wiem...
-
Kiedyś był na nie prawdziwy boom, teraz chyba oddają pola ciśnieniowym, chociaż te drugie to naprawdę droga zabawa. Opłaca się odłożyć i kupić jakiegoś malutkiego Zelmera czy Siemensa, czy kawa z przelewowego na dłuższą metę też da radę? :)
-
Witam,
mam pytanie odnośnie ekspresu Tchibo Cafissimo - czy ktoś próbował może używać padów systemu E.S.E (easy serving espresso)? To są pady wyglądające podobnie jak Senseo, ale mniejsze, średnica dokładnie taka sama jak średnica kapsułki tchibo. W necie jest dostępnych bardzo dużo ciekawych smaków, w dodatku naprawdę dobrej gatunkowo kawy i korci mnie aby spróbować. Boję się tylko, czy nie uszkodzę ekspresu? Czy ktoś próbował tych padów?