kuzynka

(5 wyników)
  • Czy z aktem urodzenia,przetlumaczonym na jezyk polski mozna przekroczyc granice niemiecko-polska,lub czesko-polska?moja kuzynka mieszka w Hiszpani i w kwietniu urodzi tam dziecko.Na wakacje wybiera sie do Polski z dzieckiem kilkumiesiecznym.Nie chce wyrabiac w konsulacie paszport bo bylby wazny tylko rok.Czy wyrabiajac mu tam dowod hiszpanski ,bedac w Polsce moze starac sie o obywatelstwo polskie,chodzi o to, ze bedzie tam tylko miesiac.Czy mozna sie starac o dwa obywatelstwa?poradzcie.
  • Moja kuzynka jest Polką. Mieszka w USA od ponad 10 lat. Ma 2 letnią córeczkę i męża Amerykanina. Mała zna parę polskich słów. Kuzynka obiecala mówić do niej po polsku ale watpie czy robi to czesto... Chcialabym kupic jakies plyty dla dziecka. Najlepiej DVD z kursem po polsku. Czy ktos moze cos polecic??? Gdzie tego szukac?? Podarowalam juz kiedys pare plyt z piosenkami polskimi (kolysanki Turnaua, bajki po polsku itp. Za wszelkie sugestie z gory dziekuje!
  • Czy moze wiecie jak moge zdobyc informacje ile kosztuje jeden dzien pobytu w szpitalu, jezeli nie posiada sie ubezpieczenia? Moja kuzynka planuje wyjechac do Kanady, a poniewaz jej dziecko jest chore i moze zaistniec mozliwosc interwencji lekarskiej chcialaby wiedziec na jakie koszty bedzie narazona, dopoki nie otrzyma ubezpieczenia. mkj
  • Moja kuzynka mieszkająca w Stanach często przysyła jakieś prezenty dal moich dzieci, co mogę wysłać jej dzieciakom z Polski? Co jest tam np. drogie a u nas tanie lub, czego tam nie ma?
  • Prawdopodobnie skorzystam z rodzinką z gościnności kuzynki i spędzimy 2 tygodnie sierpnia w Bretanii. Cyz możecie mi powiedziec ile potrzebuję kasy na to żeby się wyżywić no i jakoś w miare na luzie przeżyć? Jadac pewnie będziemy w domu ale pewnie od czasu do czasu wyskoczymy na jakies lody czy kawkę. Ile płacicie za takie "jedzeniowe" zakupy na tydzień w hipermarkecie? Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się