-
dziewczyny jakoś cały czas walczę z odpowiednim żywieniem małej,która najchętniej piłaby tylko mleko i to nocą....naczytałam się postów o zdrowym jedzeniu i patrząc na to co daję małej, obawiam się, że daję jej świństwa-kaszki smakowe,obiadki słoikowe,ciastka,owocowe przeciery gotowe w kubeczkach....kochane mogę to wszystko wyrzucić precz ,ale poradźcie jak mam ją karmić-bo zwyczajnie nie wiem i poszłam na łatwiznę-bo też i znikąd porady nie mam....mała wypija wciaż mleko mod. na śniadanie o...
-
Mój 8,5 m-czny synek jest karmiony piersią, mleko preferuje ponad wszystko inne, z różną skutecznością rozszerzamy dietę od 3 miesięcy. W ostatnim czasie syn odmawia jedzenia porannych kaszek z owocami, zdecydowanie woli zjeść część mojego śniadania-najchętniej chlebek z masłem i różnymi dodatkami. Czy nie jest zbyt wcześnie na podawanie mu na śniadanie pieczywa z twarożkiem, chudą wędliną, żółtym serem, pomidorem itp? Uprzejmie proszę o porady:)
-
Zastanawiam sie czy mojemu rocznemu juz dziecku ulozylam dobry jadlospis:
8.00 kaszka na mm owsiana lub orkiszowa ok 200ml
11.30 zupka rzadka z grudkami z odrobna mieska krupnik,pomidorowa,barszcz czerwony. Czasem zamiast zupki jajecznica z pomidorkiem i kawalek buleczki
14.30 owoce lub jogurt ok 130 ml
17.00 II danie. ziemniaki z mieskiem i warzywem glownie na parze lub sloiczek
19.30 kaszka na mm ok 200 ml jaglana, ryzowa itp
Do picia woda lub herbatka koperkowa.
Czy powinnam c...
-
Witam, moja córeczka ma skończone 9,5 miesiąca.
proszę o ocenę schematu żywienia, jaki stosujemy.
7-7:30 - mleko modyfikowane (210 ml)
8-8:30 - przemiennie: ryż na mm + owce; banan + jogurt naturalny, płatki owsiane na mm + owoce itp.
11-11:30 - zupka warzywna z makaronem/kaszą/ryżem/żółtkiem
14 - warzywko + mięso/ryba + ziemniaki/kasza/ryż (w zależności co dodałam do zupki)
17 - chlebek pełnoziarnisty z masełkiem i pastą jajeczną/wędlinką/pastą warzywną lub ryż na mleku z jabłkami ...
-
Witam
Janek ma skończone 9 mc.Chętnie je.Rano podaję mu kaszkę,czasmi chlebek z "moim" masełkiem czyli Florą Light( bez mleka) ponieważ jest skazowcem.Co oprócz własnej roboty wedlinką w postaci pieczonego chlebka mogę mu zaserwować na kanapeczkę.Ma również alergię na jaja kurze.Je przepiórcze.
dziękuję i życzę miłego dnia:-)
-
Witam
Moje pytanie dotyczy jajecznicy.Czy mogę 14miesiecznej córce ,podać smażoną jajecznicę??W jaki inny jeszcze sposób mogę podawać córce jajka,kanapki odpadaja pozniewaz córka nie chce zjesc,do obiadku dodaje żółtko,ale nie zjada go całego.Dziekuję.Pozdrawiam
-
Syn ma 9,5 miesiąca i cały czas trzyma się 50 centyla. Jest dzieckiem
piersiowym (karmie nadal) i nie miałam żadnych problemów z rozszerzaniem diety
- je kaszki, owoce, słoiczkowe zupki i obiadki.
Ale od pewnego czasu nie chce jedzenia ze słoiczków i kleików, a domaga się
naszych - dorosłych posiłków. Wszystko co damy mu spróbować - smakuje.
Drogie mamy, proszę o rady, co podawać, a czego nie zmieniając dietę
słoiczkową na dorosłe jedzenie. Czy np. na śniadanko synek może jeść kanapkę...
-
Jeśli nie masłem (skaza), margaryną bez mleka (uczulenie), margaryną sojową
(uczulenie na soję), serki kozie także uczulenie. Sama już nie wiem, proszę o
radę.
-
Pani Doktor, malec ma 7 miesięcy i nie cierpi kaszki:( Próbowałam ryzowa z
owocami, zbożową, sinlac i nic! Zaciska usta, pochyla głowę a ty sie matko
martw! Co moge mu zaproponować zamiast? Je chętnie chlebek, uwielbia parówkę
(niestety, choć kupuję dziecięcą), je warzywa ale tylko takie, które gotuję z
naszym obiadem. Te ugotowane specjalnie dla niego traktowane sa tak jak kaszka;)
Męczy mnie jednak ta kaszka; co moge podac na śniadanko zamiast niej?
-
Co z "dorosłego jedzenia" może jeść 13 miesięczne dziecko? Synek je
na śniadania kaszki z owocami. Czy mogę mu dawać np. serki danio,
biały serek z jogurtem , smażoną jajecznicę itp.