-
Witam,
mam pewną koleżankę (kiedyś dawno temu przyjaciółkę). Spotykamy się rzadko, bo każda z nas ma własne życie itd. Ta moja koleżanka ma pewną cechę - lubi pokazać innym, że jest dobra osobą. Złą wprawdzie nie jest, ale jej sposoby są bardzo irytujące. Czasami dostaje stare ubrania po zamożniejszych koleżankach, i po selekcji i pozostawieniu dla siebie lepszych zaczyna wciskać pozostałe innym osobom, tak samo z przeróżnymi przedmiotami, prezentami, itd. Potem potrafi powiedzieć o kimś, ...
-
Wracam z długiej, egzotycznej wyprawy. Chciałabym przywieźć rodzinie prezenty i tu pojawiają się moje wątpliwości. Mama i babcia mieszkają razem, wspólnie użytkują salon, kuchnię itd. Czy wypada wręczyć im wspólny prezent typu obrus na stół do jadalni, jakieś elementy zastawy stołowej, wazon? Z jednej strony, bez sensu wręczać im dwa wazony czy obrusy, a z drugiej, jakoś tak nie bardzo obdarowywać wspólną rzeczą dwie dorosłe, niezależne od siebie kobiety, prowadzące każda swoje życie. Co o ty...
-
podpowiedzcie, jak to zrobić żeby w żadną stronę nie przegiąć, żeby nie popełnić błędu ani na stronę młodych ani własną.
otóż przyjaciele (bliscy) pobierają się. z różnych przyczyn biorą na razie ślub cywilny, ale planują na przestrzeni roku wziąć ślub kościelny i zrobić prawdziwe wesele z pompą, a teraz tylko obiad dla najbliższych (my też jesteśmy zaproszeni, ja świadkuję).
mój ślub (konkordatowy, z przyjęciem pełnowymiarowym itp) był 6 lat temu i dostaliśmy wtedy od nich 1000 zł.
my idą...
-
Syn ma niedługo 6 urodziny. Kupiliśmy mu z mężem urodzinowo rower, który już dostał jakiś czas temu. Ustaliliśmy, że od nas dostanie jeszcze jakiś drobiazg w dniu urodzin. W między czasie kupiłam zabawkę, o którą od dawna nas molestował i przekazałam moim rodzicom, żeby był to prezent od nich.
Tu zaczynają się schody, bo urodziny syna wypadają na wyjeździe. Wczoraj wypalił, że chciałby od nas dostać w/w zabawkę. I mój mąż stwierdził, że w sumie byłoby lepiej, gdyby tę zabawkę dostał od nas,...
-
Poklocilismy sie wczoraj z emkiem, jestem w ciazy. Dowiedzialam sie, ze to ja chcialam dziecka. Dzis dostalam od niego w Mikolajki prezent, ale nie w ladnej torebce papierowej ,tylko owiniete w bialym papierze, no dobrze ze nie snadaniowym. Czy czepiam sie opakowania?
-
Co można kupić na trzydzieste urodziny znajomej, którą słabo znam i która nie zgłasza żadnego zapotrzebowania (spytałam czy może coś by chciała)? Znajoma nie pije, nie pali, jest na diecie, więc eleganckie używki i słodycze odpadają. Kwiaty wystarczą?
-
Wiem, dziekowac uprzejmie i wylewnie, ale czy zawsze?
Pani A przyjezdza do kraju z malym dzieckiem i pani B usilnie/nachalnie pyta o rozmiar dziecka aby kupic dziewczynce ubranko w ramach powitania. Pani A prosi/wrecz blaga/tlumaczy, ze kupno powitalnego prezentu absolutnie nie jest konieczne, bo to sa absolutnie niepotrzebne koszta, w koncu przyparta do muru (setnym pytaniem o rozmiar i zapewniem, ze "ja jestem uparta") mowi, ze coreczka na prawde nie potrzebuje ciuszkow bo ma ich tony, kto...
-
Wiemy, ze nasza 2 letnia corka otrzyma od tesciow na urodziny nie tani prezent, ale niestety nieadekwatny do wieku. Dziewczynka juz jest za duza.
Czy wypada samemu poprosic tesciow o wymiane. Tzn. chcemy odebrac od tesciow prezent wczesniej pod nieobecnosc corki wraz z rachunkiem I jechac do sklepu, doplacic drugie tyle I kupic ten sam prezent (chodzi o zjezdzalnie) tylko wieksza, dostosowana do jej wieku, aby prezent mogl jej posluzyc na dluzej. Wtedy ten prezent funkcjonowalby jako prezen...
-
To jeszcze raz ja:).
Chciałam zapytać o jeszcze jedna sprawę. Przez 3 lata miałam (może lepiej wydawało mi się, ze miałam) bardzo bliska przyjaciółke. Jak to w zyciu bywa, kiedy tylko przestałam być jej potrzebna, orzekła, że "umowy ze mną nie podpisywała" i popularnie mówiąc, kopnęła mnie w tyłek.
Przez 3 lata byłam na każde jej zawołanie. Rozwodziła się, więc nie znałam dnia ani godziny kiedy będę potrzebna - przychodziłam zawsze, niezależnie od pory dnia i nocy. Ona bardzo zżyła się z m...
-
Jak delikatnie przypomnieć o zwrocie prezentu (chodzi o osobę starszą)?
Sytuacja ma się następująco. Dostałam pewien drobny prezent od znajomej (pewien drobny przedwojenny przedmiot). Miałam go ponad rok (nie jest to rzecz pod względem materialnym bardzo cenna). Z dwa miesiące temu znajoma poprosiła czy mogłabym go przywieźć bowiem inna znajoma chciała go sobie obejrzeć, z ciekawości jak to wtedy wyglądało. Dałam.
Potem znajoma już nie poruszała kwestii zwrotu owego przedmiotu. Jak przypomn...
-
Ostatnio odbyłam dość ciekawą dyskusję na ten temat i chciałabym poznać zdanie specjalistów :)
Pewna znana mi osoba twierdzi, że nigdy nie daje się w prezencie rzeczy używanych, za wyjątkiem mających określoną, wymierną wartość (antyki, biżuteria, białe kruki). Ja natomiast stoję na pozycji, że prezent ma wartość przede wszystkim subiektywną i w wypadku bliskich znajomych, których upodobania znamy dość dobrze nie ma przeciwwskazań, by na prezent z konkretnej okazji dać coś niekoniecznie nowe...
-
Kiedy jadę do w odwiedziny do mamy i babć zazwyczaj staram się zawieźć coś np. czekoladę, czy bombonierkę, niestety kiedy wyjeżdżam one mi te drobnostkę oddają, z wymówką, ze to niby dzieci zjedzą, (czasem czekolada czy ptasie mleczko jest już napoczęte). Zwracałam im uwagę, ze jest mi przykro z tego powodu, i oddawanie prezentów jest niegrzeczne, oddają jakby się brzydziły tego, co dałam. nie mam nic przeciwko temu, żeby babcia dała wnukom jakieś słodycze, ale mogą dać swoje, tym bardziej, ...
-
Dzien dobry,
czy na obrone doktoratu kolegi wypada kupic prezent?
Jaki?
Jestesmy tez zaproszone na impreze-obiad juz po wszystkim, ale wahamy sie - bo to raczej dla rodziny i grona profesorskiego.
W sieci znalazlam tylko sugestie o kwiatach, ale rosliny dla dosc bliskiego znajomego to troche sztywne; poza tym niewygodne dla niego, zeby latac z kwieciem prosto na obiad.
-
Witam,
W Piątek jadę na imprezę urodzinową do Krakowa.
Będzie ona organizowana przez 2 koleżanki z których znam tylko jedną, drugiej w ogóle.
Będą znajomi z "obu stron".
Czy będzie kulturalnie jeżeli kupię prezent tylko tej którą znam?
Dziękuję, Kasia.
-
Chcialam podarowac mojej siostrze wieksza sume pieniedzy jako prezent slubny.
Ja nie cierpie nosic duzej gotowki przy sobie, boje sie ze zginie itd., wiec myslalam o tym, aby zrobic jej przelew na konto w piatek (slub w sobote), a w koperte wsadzic potw. przelewu.
Co myslicie? Czy lepiej nic nie wsadzac do koperty, tylko szepnac na ucho ze kasa juz jest na koncie (?). Czy nie mowic nic w ogole? Ja jestem swiadkiem.
Dodam, ze na zaproszeniu nie ma nic na temat prezentow, a numer konta ...
-
Starsza osoba z rodziny zaprasza na obiad w dniu swoich urodzin i zaznacza, żeby nie akcentować w żaden sposób tej niemiłej dla niej rocznicy. Nie potrafię przyjść z pustymi rękami, po pierwsze z samej frajdy dawania prezentów, po drugie lubię wyrazić jakimś drobiazgiem podziękowanie za zaproszenie, ale wiem, ze spotka się to z komentarzem, że przecież mówiła, żeby nic nie przynosić. Sama przy tym lubi ofiarować drobny upominek bez okazji. Jak się zachować?
-
konstelacja jest taka:
senior=zalozyciel sredniego przeds. obchodzi 75 urodziny. feta (od powitania przy kawie , przez kolacje do brunchu w dzien nastepny) na jakies 100 - rodzina, partnerzy w interesach, czyli nie calkiem prywatnie, ale tez nie calkiem publicznie - osob w ekskluzywnym miejscu. 3 dyrektorow ( w tym jego syn, ale to detal bez znaczenia) jest zaproszonych, z zonami, noclegiem.
stanowisko malzona (ww dyrektora): dyrektorzy adekwatnie dokladaja sie do prezentu rady zakladowe...
-
Przyszla do mnie znajoma na kawe i przyniosla dziecku prezent: "Wez ta czekolade, bo dostalam do jednej pani z Ameryki, ale mi nie smakuje". Wziela, bo sie darowanemu koniowi nie zaglada...Myslalam ze nowa czekolada ale patrze otwarta i troche zjedzone. Bylam w szoku.
Mialam ochote cos powiedziec, ale sie powstrzymalam. Nastepnym razem otrzymalam podobny prezent (pol zjedzone, pol przesypane do pojemnika z innej planety.
Powiem szczerze, ze mnie to wkurza, bo ja z geba na paczki nie chodze...
-
Właśnie kończę terpapię indywidualną, będe miała ostatnie spotkanie ze swoim terapeutą i nie wiem co kupić na prezent. Prezent ma być symboliczny, pamiątkowy nie drogi i absloutnie nie alkohol.
Kwiatów mężczyznom się nie daje. Myślałam o wiecznym piórze ale te są drogie, specjalistycznej książce z dziedziny psychologii- też drogie. Nie mam pomysłu może jakiś album tylko jaki skoro zupełnie nie znam faceta z prywatnej strony i nie wiem co go interesuję, poza tym że jest moim terapeutą od 3 l...
-
Dwa lata temu był nasz ślub i wesele. Moja matka chrzestna pojawiła się na nim wraz z partnerem, dorosłym synem i jego dziewczyną. W sumie cztery osoby. Dostaliśmy od nich w prezencie aż 2000zł w jeden kopercie. Moim zdaniem bardzo dużo.
Niedługo wybieramy się na ślub i wesele do syna tej chrzestnej. Jest to mój kuzyn. Zastanawiamy się ile pieniędzy w takim razie powinniśmy przeznaczyć na prezent. Idziemy we dwójkę tzn. ja i mąż.
Czy dać tyle samo czyli tak właściwie oddać te 2000 zł?
Cz...