-
Może warto na tym forum założyć wątek dot. prezentów świątecznych, w którym będziemy wpisywać jakieś promocje na zabawki dla dzieci lub pomysły świątecznych prezentów dla dorosłych, ? jak myślicie?
-
Macie jakieś pomysły?
Ja powoli kompletuję prezenty, głównie dla dzieci, bo grudniowy budżet mógłby
nie przeżyć kupna wszystkiego na raz :)
Za to zupełnie nie mam pomysłu na prezent dla teściowej.
Może się zrewanżuję za zeszły rok i też kupię jej rajstopy? ;)))
-
Kupujecie wcześniej prezenty na Mikołaja, czy Gwiazdkę ? I podsumowując do jakiej kwoty zamierzacie się z nimi zmieścić?
Ja na Mikołaja zamierzam wydać ok 200-250zł (prezenty dla 3-ki moich dzieci), na Gwiazdkę ok 100 - dla dzieci plus 50 - dla męża. Wigilię na szczęście spędzamy w domu, więc dla pozostałych członków rodziny wystarczą naprawdę jakieś drobiazgi. A jak to jest u Was?
-
Witam, myślę, że nie tylko mnie wizja zakupu stosu prezentów dla całej rodziny przysparza ból głowy. Każdemu chciałabym dać coś wyjatkowego, co nie byłby zbędnym rupieciem ale sprawiło by radość! :) W zeszłych latach wykorzystałam następujące pomysły :
- ręcznie robiona biżuteria ( z kryształkami svarovskiego - koszt pary kolczyków ok. 5- 10 zł )
- ajerkoniak domowej produkcji w recznie zdobionej szklanej butelce ( koszt jednej butelki ok. 15 zł)
A jakie Wy macie pomysły na ręcznie r...
-
Niebawem święta. Co waszym dzieciakom przyniesie zajączek? czy są to skromne prezenty typu słodycze czy może jakieś zabawki?
-
Hej, zbliżają się Święta, Mikołaj i inne takie. Pomóżcie. Co kupić , żeby się nie zrujnować ale żeby było to także coś mądrego. Bajkowy pałac dla prawdziwej księżniczki, czy tez wyrzutnia nerw (cokolwiek to jest), nie wchodzą w grę. Proszę o propozycje mądrych zabawek.
-
Z wątkiem komunijnym podrzucam -prezent na Chrzest
Nie jestem matką chrzestną , zatem prezent nie drogi ale jakiś z pomysłem do 100 zł Podpowiedzcie:)
-
W zeszłym roku próbowaliśmy zrobić małą rodzinna rewolucję i ograniczyć ilość prezentów, albo poprzestać na np. słodyczach. Nie udało się, jednak potrzeba kupowania jest silniejsza. Nie poddałam się i zrobiłam dużo prezentów sama, były to np. włóczkowy szal-komin, bardzo modny w ostatnich sezonach, mitenki (rękawiczki bez palców), lniany komplet serwetek i podkładek na stół itp. Rzeczy te były wg. mnie bardzo ładne, sprzedawałam podobne na allegro i byli zawsze na nie chętni, ale rodzina męża...
-
Szanowni,
w tym roku przygotowania do świąt rozpoczynam na początku listopada. Chce zacząć kupować prezenty, ozdoby itd.
Nie wiem, czy to oszczędność pieniędzy, ale czasu i nerwów na pewno. Ale mam też wątpliwości. Dopiero w grudniu w sklepach zaczynają się fajne promocje i zestawy. Może sama się przechytrzę?
Co o tym myślicie? Za oczywiste sugestie w stylu "kup teraz coś, co nie będzie w promocji lub świątecznym dwupaku, na resztę poczekaj" - dziękuję.
-
po raz kolejny chyba zadłużę kartę kredytową, żeby kupić prezent... i zastanawiam się jaki to ma sens... jak wy robicie? jak ustalacie limit do wydania na prezent? Staracie się za wszelką kupić prezent o takiej wartości jak inni uczestnicy uroczystości? Co gdy prezenty są symetryczne (dostajecie od danej osoby i dajecie jej) - ustalacie współnie limit? Co gdy druga osoba jest zamożniejsza i chce nam kupić droższy prezent? Czy czasem decydujecie się na podarowanie dziecku (tańszego) drobiazgu,...
-
dzis sie dowiedzialam ze brat ma zal o prezent a dokladnie bratowa.Taki zal ze kupilismy skromniejszy prezent jej dziecku niz oni naszym dzieciom.Brat jest zamozniejszy niz ja.Kupilam taki prezent na jaki bylo mnie stac.Oni owszem dali drozsze.Teraz maja o to pretensje.Przykro mi sie zrobilo. A tyle dałam ciuszkow im po moim dziecku.I nikt tego nie doceniłA jak jest u was gdy brat jest biedniejszy tez macie zal ze wasze dziecko dostalo skromniejszy prezent,albo wy tez kupujecie skromniejsze p...
-
U mnie sprawdza się to już któryś rok z rzędu. Prezenty tylko dla dzieci. Zaczeło sie to od zwyklego braku gotówki, a potem postanowilismy kontynuować ten zwyczaj i musze powiedzieć ze to był jeden z najwspanialszych pomysłów!
Przede wszystkim nie muszę biegać po sklepach, wytężać umysł co też może być przydatne dla jakiejś kuzynki, teściowej czy dziadka, potem pakować w te sreberka i kłaść każdemu pod choinkę. Poza tym oszczędzam kupę kasy i czasu! Zamiast tego mogę spokojnie odpocząć w ...
-
No właśnie. Dostaliśmy zaproszenie od męża brata na imprezę z okazji 20 rocznicy ślubu.
Tzn. będzie to rocznica w wynajętej restauracji, całonocna, z wynajętym djem.
Restauracja z wyższej półki, no i szwagrowie są majętnymi ludźmi.
Takie ala wesele na ok 30 osób (rodzina i najbliżsi znajomi).
Wyczytałam, że to porcelanowa rocznica ślubu, zakupiłam komplet pięknych (jak dla mnie, a ja mam świra na tym punkcie- 170 zł, jeśli ma to znaczenie) filiżanek z porcelany i włożyłam do prezentu ładn...
-
Tak wiem,wiem, że jeszcze dużo czasu zostało a ja tu wariuje z Bożym Narodzeniem. Ale ja już zaczynam odkładać do skarbonki na prezenty, bo niestety sporo tych prezentów się szykuję, mamy dość dużo dzieciaczków w rodzinie, i nie tylko dzieciaczków. A Wy jak,myślicie już o prezentach i wydatkach świątecznych??
-
Zbliża się już ten czas,więc mam pytanie.
Do jakiej kwoty kupujecie prezenty świąteczne dla najbliższych .... rodzice,dzieci,rodzeństwo.
-
Dziewczyny czy ja przesadzam?
Kupiłam jakiś czas temu prezenty dla bratanka, który się właśnie urodził (kocyk, ręczniczek z kapturkiem, zabawka). Kocyk i ręczniczek były z wyprzedaży, przecenione każde z ponad 45 zł na 20. Prezenty czekały jakieś 2 miesiące na narodziny dziecięcia.
Dziś znalazłam fajny kombinezon cherokee przeceniony z 68 zł na 20. No i wzięłam rozmiar 12-18 m-cy myślą że małemu dam na urodziny za rok. Kombinezon jest super moja mała miała identyczny tylko w wersji dziewcz...
-
Za ile Waszym zdaniem rodzice chrzestni powinni kupić prezent dla
chrześniaka?
-
W sumie pytanie kieruje to osob mieszkajacych w Holandii.
Ile daje sie tu na urodziny doroslej osobie? Jak gdzies idziemy to
dzieciom przewaznie kupujemy prezent do 15euro.
Jestem jednak teraz zaproszona do znajomej/kolezanki tez polki i nie
wiem ile dac?
-
Czy odwiedzając swoich znajomych z dziećmi, obdarowujecie dzieci
drobiazgiem typu czekolada, książeczka, drobna zabawka?
Zawsze mam takie dylematy gdy wychodzę do znajomych z dziećmi. Nie
lubię przychodzić z pustymi rękami, z drugiej strony znajomych mam
sporo a finanse coraz biedniejsze.
W domu moich rodziców dzieci podczas wizyt gości dostawały zwykle
czekoladę. Gdy urodziło się moje dziecko, prawie każdy gość
przynosił dla niego jakiś drobiazg. Gdy idziemy zobaczyć nowego
c...
-
Czytam że większość z Was prezenty ma już kupione.
Według dziennika.pl cytuję "Osoby zdecydowane na zakup
świątecznych prezentów deklarują, że wydadzą na ten cel przeciętnie prawie 300
złotych (dokładnie 299,80). W ubiegłym roku było to 286,70 zł, zatem
tegoroczne wydatki - w porównaniu z ubiegłorocznym - będą o 4,6 proc. wyższe -
jest to najwyższa przeciętna wartość wydatków na prezenty w minionych 15
latach - wynika z badania Pentor i TVN CNBC Biznes. "
Mnie wyszło 600 zł na 9 ...