Forum eDziecko edziecko Wychowanie
ZMIEŃ
      stres

stres

(38 wyników)
    • Córka ma prawie 3 latka i od pół roku sika i robi kupkę na sedes, ale w stresie (kiedy np.ma zostać sama pokoju kiedy nabroiła albo kiedy nie chce oddać zabawek koleżanki przed pójściem do domu)sika w majtki. Jak mam zapobiegać takim sytuacjom (najprościej: unikać takich sytuacji, ale to nie jest wyjście) i jak reagować? Czy ją upominać czy też mówić, że nic się nie stało i że się to zdarza. Z góry dzięki za pomoc
    • Witam wszystkie podwojne mamy, prosze podzielcie sie swoimi doswiadczeniami. Jestem mama 2 latka i powoli zaczynam myslec o tym,czy nie powinnismy zaczac pracowac nad rodzenstwem dla naszego synka, niestety jesli wspomne o tym w obecnosci podwojnych mam zaraz zaczynaja narzekac jak strasznie stresowne jest posiadanie dwojki dzieci,same wyrzeczenia,stres, bijatyki i terror. Prawde powiedziawszy jestem zawsze przerazona po takiej rozmowie, mieszkamy w Niemczech i rozmawiam glownie z...
    • Moja 6 latka boi sie chodzic do przedszkola, głównie w poniedziale ma problem. Nie "zlewam' jej problemu, sporo z nia rozmawiam, konsekwentnie jest zaprowadzana do przedszkola. Wypytalam ja o przedszkole, wydaje sie ze wszystko jest w porzadku, pani to potwierdza, ale jest problem z jedzeniem. Pani kucharka przy ktoryms obiedzie zawstydzila corke, ze tak dlugo je i od tej pory jest z tym klopot. Bo ona boi sie byc ostatnia. Ja jej to tlumacze, ze to nie ma znaczenia, ona niby wi...
    • Moj synek wymiotuje w sytuacjach stresowych, np. gdy ma pojsc do przedszkola. Jak reagowac? nie wiem, czy karac go za prowokowanie wymiotow? Kasia
    • hej..mam takie pystanie.. dlaczego dzieci, rodzice itd ciagle narzekaja na stres w szkole? ze teraz jest gorzej, ze dzeici sie stresuja i ciagle biegaja do lekarzy. Przeciez kiedys wcale nie bylo lepiej w szkolach, nawet bym powiedzial gorzej. Teraz nauczyciel nie ma prawa nawet krzyknac na dziecko, kiedys dostawalo sie "lapy" linijka. Wylatywalo z klasy. Byly po 3-4 klasowki dziennie..niezapowiedziane sprawdziany. Odpytywanie z trylogii o takie szczegole, ze szkoda gadac.. wie cni...
    • Łatwo powiedzieć ...
    • Od jakiegoś czasu m/w miesiąca wogóle nie mozemy dziecka w wannie wykapać. Córka 14 miesięcy na wejściu do łazienki wpada w histerię i koniec. Narazie nie poddajemy się i pomimo jej wrzasków pisków i prężenia kąpiemy ale nie jestem przekonana że to dobry pomysł. Uważam że tylko dodajemy jej stresa. Najśmieszniejsze jest to że chodzimy na basen i jest super, nad jeziorem czy nad morzem sama biegnie do wody. Natomiast wieczorna kapiel to horror. Brakuje mi pomysłu dlaczego tak jest?...
    • Poradezcie prosze bo juz nie wiem co mam robic. Od paru dni jestem w ostrym konflikcie z moja matka, ktora wydzwania po rodzinie i opowiada jaka to ze mnie zla matka i jak mecze dziecko. Zarzuty sa nastepujace: - dziecko ma za duzo zabawek - ma krzywe nogi (tak! To nie zart) - stosujemy z mezem zimny wychow, tzn. za cienka ubieramy corke (dodam ze ma 4 miesiace, ani razu nie byla chora, nie miala nawet kataru) -przemeczamy dziecko gimnastyka (mala ma zalecona rehabilitacje z powodu ...
    • moj trzylatek poszedł do przedszkola - ale za chiny ludowe nie umie trzymac sików przez sen - w domu spi z pieluchą - choć zdarzało sie ze przespał noc na sucho - ale w przedszkolu czesto budzi sie mokry - kobita mi mowi zeby z nim nad tym pracować - ale co ja mam zrobić - mi sie wydaje ze to decyduje dojrzałość układu moczowego - albo jakiegoś innego... co myslicie?
    • Moja córka w listopadzie skończy 4 lata. Od września poszła do przedszkola. Wiedziałam, że będzie płacz i histeria, ale myślałam, że jakoś powoli się przyzwyczai. W przedszkolu po kilku minutach przestaje płakać i ładnie się bawi z dziećmi, chyba że inne dziecko płacze to ona czasem też, ale nie zawsze. Pojawił się natomiast inny problem. Córka zaczęła rano wymiotować. Rano po wstaniu zaczyna popłakiwać, ale nie jest to płacz histeryczny. Przed wyjściem wymiotuje, chociaż nic nie je. W drodze...
    • Do przedszkola poszła bez problemu - zero płaczu, chce chodzić ogólnie jest zadowolona. Niestety wczoraj w nocy sie zsikala a potem podczas leżakowania. Dzisiaj noc ok ale leżakowanie znowu porażka i potem podczas podwieczorku i powrotu do domu. Lekarz ja obejrzał i pipia i brzuch ok. Mamy skierowanie na badanie moczu. W domu wołała normalnie, nie robi czesciej ani nic ja nie boli. Uważam, że może to byc jej reakcja jakby nie patrzeć na stres. Co teraz robić? Dawać papmersa do...
    • Kacper ma 2,5 roku, od początku marca chodzimy do przedszkola (niania odeszła) napisalam chodzimy bo ja jestem tam razem z nim, chcialam żeby sie zaklimatyzował, poznał troche dzieci, zostawialam go tam samego na jakies 40 minut dwa razy, w obu przypadkach był płacz, choć nie od razu, udawało sie paniom go uspokoić choć nadal pociągal nosem i jeszcze troche szlochał, tak bez łez. w tym tygodniu nie moge juz z nim zostawac, i nie wiem a może sie boje jak go zostawic tam samego?? będzie p...
    • POwiem szczerze, ze nie wiem, co znaczy dla większości forumowiczów. Co chwila czytam zdania "dzieciak chowany bezstresowo", "nie jestem zwolennikiem bezstresowego wychowania". Mam wrażenie, że jest to wytrych, za którym się kryje - nie wiem co. Brak wychowania w ogóle? Brak kompetencji wychowawczych? Wychowanie dziecka w taki sposób, że nie szanuje innych i jego racja, prawa, muszą być najważniejsze? W oryginalnym rozumieniu to chyba jednak nie było to. Co to dla Was znaczy, ...
    • Witam, może ktoś z was ma pomysł jak reagować w poniższej sytuacji - wchodzimy gdzieś z dzieckiem (dziewczynka 5 lat, od drugiego roku życia wśród dzieci - złobek, przedszkole) - miejsce jest nowe bądź niezbyt często odwiedzane. Ostatnim razem była to akurat sala zabaw i urodziny jednej z przedszkolnych koleżanek. Na samą imprezę dziecko szykowało mi się już od dwóch tygodni, radość była wielka od rana, że już nadszedł ten dzień i idziemy na urodziny. Przy wejściu do samej sali...
    • Drogie emamy, jak rozumiecie to pojęcie? Z czym się ono kojarzy? Z jakimi wartościami wiąże? Czy uważacie, że takie wychowanie jest dobre? Sensowne? Realne? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii z góry dziekuję za odpowiedzi Pozdrawiam Justyna Dąbrowska redaktor naczelna Dziecka
    • "Poza tym do furii mnie doprowadza ta nagonka na tzw. "bezstresowe" wychowanie. Co to znaczy? To znaczy, ze mamy dzieciom celowo dostarczac stresu, zeby dobrze je wychowac, ze mamy je na stres narazac?" A tak dokladniej,to na czym polega to bezstresowe wychowanie? Na tym zeby nie dyscyplinowac dzieci? Bo dyscyplinowanie to nie tylko klapsy.
    • Córa ma 2 i pół roku, jest od pół roku dzielnym żłobkowiczem - panie bardzo ją chwalą i w ogóle w ich oczach mała to "złote dziecko". Chętnie spełnia polecenia, nie bije innych, nie płacze, nie urządza krzyków, nie wyrywa zabawek, szybko się uczy nowych umiejętności. Po przyjściu do domu zachodzi zmiana: już od progu mała jest kapryśna, marudna i nieusłuchana. Zupełnie inne dziecko niż w żłobku! Potrafi szarpać nas za nogi i z wrzaskiem domagać się brania na rączki - OK, rozumiemy, ż...
    • córka na tle nerwowym biega co 5 min do wc siusiu,badania ma dobre,środki na uspokojenie nie pomagają."sika" tylko jak coś ma do zrobienia typu lekcje,mycie,spanie.Tak naprawde to nie załatwia sie przesypia całą noc i nic ją nie boli przy sikaniu.Błaga nas o pieska.Mam już dosyć kiedy widze jak się denerwuje jak sie nie może załatwić.Jak wam się wydaje czy piesek w domu pomoże pozbyć się stresu? pozdrawiam
    • 5-letni synek mojego przyjaciela choruje niemal po każdym spotkaniu z tatą. Wymioty, gorączka, biegunka, gardło - wciąż jakiś wirus. Była zona ma pretensje, ze ojcu nie udaje sie zadbać o dziecko. A on dba wiec zaczęliśmy sie zastanawiać czy mały nie przeżywa tak za każdym razem rozstania z tatą? On sie nim bardzo opiekował, byli bardzo zżyci. Czy może tak być,ze dziecko w ten sposób odreagowuje każde pożegnanie z tatusiem?
    • Witam. nie wiem czemu jest tak źle. opiekunka ma 22-23 lata, studentka pedagogiki. opiekuje sie młodszym (3 lata), mały ją lubi, bawią się. Czasem (raz na 2-3 tygodnie) zajmuje się starszakiem - odbiera z przedszkola i jakąś godzinę czekają na nas - forma czekania dostosowana do chęci dzieci (np. plac zabaw, rysowanie, bajki itp). nie chcę jej zmieniać, ze względu na młodszego. nie wiem, co jej poradzić w zw. ze starszym. Ostatnio zostali na placu zabaw w przedszkolu. wg jej rel...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się