stres

(18 wyników)
  • Do przedszkola poszła bez problemu - zero płaczu, chce chodzić ogólnie jest zadowolona. Niestety wczoraj w nocy sie zsikala a potem podczas leżakowania. Dzisiaj noc ok ale leżakowanie znowu porażka i potem podczas podwieczorku i powrotu do domu. Lekarz ja obejrzał i pipia i brzuch ok. Mamy skierowanie na badanie moczu. W domu wołała normalnie, nie robi czesciej ani nic ja nie boli. Uważam, że może to byc jej reakcja jakby nie patrzeć na stres. Co teraz robić? Dawać papmersa do...
  • Proszę doradżcie coś . Córka ma 4,5 roku od początku ubiegłego tygodnia co chwilę sika. Badania moczu wyszły dobre, lekarka sugerowała że to może jes o podłożu emocjonalnym. No właśnie. I co w takim razie dalej? W domu nie było w ym czasie żadnych zmian, jedyne co mi przychodzi do głowy jest to, że po dłuższej nieobecności poszła do przedszkola - przed świętami chorowała, potem i ja i mąż mieliśmy wolne więc wszyscy siedzieliśmy spokojnie w domu. Od poniedziałku my do pracy, ona do prze...
  • Prosze o pomoc i poradę co robić..... Mam córkę 3 lata, we wrzesniu poszła pierwszy raz do przedszkola. Ostatnie poł roku, to było jedno wielkie czekanie, bo chciała do dzieci, bawić się. Jagoda jest bardzo pogodną i odważną dziewczynką, dużo i ładnie mówi, nie ma problemu z załatwianiem się, jedzeniem. Je coprawda mało, ale jest uśmiechnieta, radosna, baaardzo żywa i energiczna. Przez ostatni rok była ze mną w domu, byłam w ciązy, więc to ja sie nią zajmowałam. Wcześniej chod...
  • trochę było z moją córką stresu po urodzeniu młodszego bąbla. niespanie w nocy, awantury, staram sie radzic sobie z nimi dwoma. Zosia chodzi do przedszkola, to mi ulatwia sprawę. Marek nie jest wymagającym niemowlakiem(juz 5mcy), wiec mogę z Zosią spędzać sporo czasu. Jakoś się kreci. Niestety ZOsia obgryza paznokcie. Właściwie to ZJADA, zżera cale. denerwuje sie, moze tym, że jest Marek a może to że często z jej tatą nie dogadujemy sie(chociaż rownież w lepszych okresach miedzy nami obja...
  • Poradźcie mi proszę co mam zrobić. Moja 3,5 letnia córcia chodzi do przedszkola i jako jedna z trzech na 25 dzieci sika na spaniu w pampersa. Dziecko tak się tym przejęło ze chce się tego oduczyć. Jednak zdarza się jej popuścić... Przychodzi do domu nerwowa a nawet agresywna, nie chce slyszeć o leżakowaniu, na noc nie chce pampersa a sika jednak na łóżko i budzi histerią cały blok;-(. Tłumaczymy z mężem jak możemy że to nic, nie zmuszamy jej do spania bez pampersa, ale ona nic nie da sobie pr...
  • Moja córka w listopadzie skończy 4 lata. Od września poszła do przedszkola. Wiedziałam, że będzie płacz i histeria, ale myślałam, że jakoś powoli się przyzwyczai. W przedszkolu po kilku minutach przestaje płakać i ładnie się bawi z dziećmi, chyba że inne dziecko płacze to ona czasem też, ale nie zawsze. Pojawił się natomiast inny problem. Córka zaczęła rano wymiotować. Rano po wstaniu zaczyna popłakiwać, ale nie jest to płacz histeryczny. Przed wyjściem wymiotuje, chociaż nic nie je. W drodze...
  • Synek od września chodzi do zerówki i ..... przedszkole było koszmarem ale zerówka przechodzi wszelkie dopuszczane normy. Błagam o pomoc :( Synek chodził do przedszkola od 3 roku. Chodzenie po dłuższej przerwie było okupione placzem ale jakoś szło, za to wszelkie zmiany które miały miejsce w grupie wiązały się z wymiotami,gorączką. Gdy grupy dzieci łaczyły się na pare dni lub Pani od obiadów sie zmianiła, odtrzymywałam telefon że syn od rana wymiotuje. W chwili obecnej sytuacj...
  • synek od tygodnia chodzi do p-la idzie tam chetnie, rozstaje sie z nami bez marudzenia, bawi sie raczej sam, ma 3,5 lat, spi podczas drzemki, wspolpracuje z paniami i dziecmi, je srednio, ale to dla nas nie problem - rozkreci sie:) czyli wszystko w normie:) ale odbieramy z p-la kupke nieszczescia. wesoly dotychczas popoludniami malec jest teraz zwinietym w kulke, najchetniej przed bajka, dzieckiem, ktore nie ma sily sie ruszyc na propozycje zrobienia czegos ciekawego jeczy, wi...
  • Wtam serdecznie. Moja 3,5 letnia córka poszła do przedszkola od września... jak narazie chodzila tydzien, tydzien w domu tak na zmiane, mam nadzieje ze po tym tygodniu nie rozchoruje sie znow... no ale nie o tym mialo byc... Córka czasem ma gorsze dni i wtedy potrafi zsiusiać cały zapas majtek w ciagu dnia. Czasem są jednak dni kiedy nie zmoczy żadnych... teraz kiedy poszła do przedszkola jest tak samo, Pani zaproponowała aby na dzien zakladac jej pieluche do przedszkola. ja jestem t...
  • Moja corka ma 7 lat, w tym roku zaczela nauke w szkole. Czy swiadomosc dziecka, ze jest sie najlepszym uczniem nie dziala na dziecko stresujaco? Corka jest bardzo dobra uczennica, duzo ja chwale. Ostatnio bylam na zebraniu i po tym zebraniu znowu wysluchala moich hymnow pochwalnych, przekazalam slowa pani(ze zawsze pierwsza, ze zawsze dobrze itp.). Zastanawiam sie tylko czy takie postepowanie jest do konca wlasciwe. A co bedzie gdy cos jej nie wyjdzie, czy nie bedzie to dla niej duzym strese...
  • Proszę o radę i pomoc, bo już nie wiem, co mam robić. Mój syn w grudniu skończy 3 lata. Od marca tego roku porzuciliśmy na dobre pampersy i od tej pory ani razu nie było wpadki - co wszystkich zresztą bardzo dziwiło. Nie było ani jednej nocy, aby choć odrobinę popuścił. Od września poszedł do przedszkola. Pierwsze 3 dni tylko płakał a potem już było OK. Potem zachorował w sumie opuścił ok. 5 dni w przedszkolu. Myślałam, że po pobycie w domu będzie problem na nowo a tu nic z tych...
  • Witam ponownie. Nie wiem co się dzieje. Mój syn z dnia na dzien słabnie psychicznie. Wczesniej zakładałam watek o trudnościach w sytuacjach nowych... i problemach z przesadnim perfekcjonizmem.... i innych takich.. Byc moze sie czepiam..ale.. Jan miał badanie dojrzałości szkolnej. I wypdało tak sobie. Wypadło tak ze w zasadzie moje dziecko nic nie umie i nic nie wiem. Pani psycholog powiedziała mi ze on ma duza wiedzę, ale się blokuje... Pani psycholog jest nowa osoba w naszym ...
  • Witam! Pani Ewo od razu przepraszam, że dużo napisałam, ale chciałam dobrze naświetlić sytuację. Tuż przed ukończeniem roku posłaliśmy synka do żłobka... synek niby fajnie się tam bawił, jak mówiły panie sam sobie organizował zabawę, przez pierwszse dni byłam z nim, ale pozniej panie uznały, że on sobie swietnie radzi i moge isc. Są pedagogami, więc uznałam, ze mają rację. Po powrocie do domu synek zachowywał się jakby nie bardzo wiedział gdzie jest, w ogole był jaiś taki oszołomiony. Po ki...
  • WItam wszystkim, jestem juz strzępkime nerwów. Moje 4- letnie dziecko od trzech tygodniu codziennie przy obiedzie wymiotuje. Nie podejrzewam żadnej choroby, ponieważ w weekendy, świeta czy inne wolne dni nie boli go brzuszek, nie wymiotuje. Oczywiście ma problemy z jedzeniem, bo jest strasznym niejadkiem, ale nie robi w domu żadnych scen. Zje tyle ile może i wszystko jest ok. W przedszkolu zaś zaczęło się od niektórych potraw, w tej chwili jest to niemalże wszystko. Jestem świa...
  • Jak mogę oduczyć 3,5 latkę obgryzania paznokci. Czemu ona to robi? Czy to tylko objaw nerwów? A może są jakieś inne przyczyny. Dodam że robi to częściej w przedszkolu bo w domu ja widzę...
  • Mam 12-let. corke.Uczy sie dosyc dobrze.Ale ostatnio z matem.spadla na prawie same troje.Jak cos nie wie to jej tlumacze az zrozumie,ale zazwyczaj robi zad dom sama i jest ok.Po czym idzie na sprawdzian i dostaje 3.Mowi,ze w klasie nie moze sie skupic.Jeszcze zanim cos zrobi w domu to trzeba jej 10razy powtorzyc,albo wkoncu sie wydrzec.Zaczela sie stawiac,pyskowac itp.Wiem ze to taki wiek,ale ja juz nie wyrabiam.Codziennie to samo!Dodatkowo zaczela powtarzac-"ja sie zabije,powie...
  • w którego z tych specjalistów zainwestować? Na forach takich jak to, najczęściej można znaleźć porady, zeby nie odzwyczajac od ssania palca metodami "drastycznymi" (np smarowanie gorzkim płynem, zaklejanie), bo dziecko nie będzie mogło w ten swój ustalony sposób odreagowywać całodziennych stresów, a ich "duszenie" spowoduje szkody w jego psychice. Natomiast dentystka twierdzi, że mam odzwyczajać wszelkimi dostepnymi metodami, bo szkody dla zgryzu są już znaczne, a problemy logopedyczne...
  • Wstyd się przyznac, ale czasami straszliwie wkurza mnie mój synek. Ma rok i 9 miesięcy. Jest bardzo ciężkim alergikiem pokarmowym, a ja dosłownie na głowie staję, żeby zapewnic mu odpowiednią dietę, co wymaga zarówno czasu jak i sporych nakładów finansowych. Niestety na domiar złego bywa niejadkiem, więc drogie i z trudem zdobyte i ugotowane cuda ladują w koszu lub w naszych żołądkach. Byc moze jego niejedzenie ma związek z alergią, ale nie mam pewności, bo diety przestrzegamy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się