stres

(36 wyników)
  • Witam serdecznie, nie bardzo wiem od czego zacząć i jak to napisać, żeby nie wyszło zbyt długie. Może więc od początku. W pierwszy dzień świąt dołączył do moich dwóch kotów, 4 miesięczny maluch. Po początkowych posykiwaniach wszytsko wydawało się być OK. Zero agresji ze srony rezydentów, a mały od początku czuł się jak u siebie. W niedzielę nakarmiłam koty "nową" mokra karmą. Nie przyszła do mnie paczka i musiałam kupić coś na miejscu. Wybrałam Animonde. W poniedziałek popołudniu jeden ze...
  • Witam, Moja 8 miesięczna kotka, nie jest okazem odwagi :) do tej pory miała częste kłopoty ze zdrowiem (kichanie, kaszel, zapalenie spojówek). Leczona była antybiotykami choć nie na każdy reagowała. Ostatnio znów pojawił się kaszel. Ostatnio też była bardzo zestresowana - pojechaliśmy z nią do znajomych gdzie był kocur, ktory jej nie akceptował. Przeanalizowaliśmy historię jej chorób i okazuje się, że pojawiały się gdy mogła mieć powody do stresu (wprowadzenie do naszego domu, pojawi...
  • Mój kici od kilku dni nie chciał jeść, jeśli już to malutko. Zauważyłam, że coś go w pyszczku uraża i pomyślałam ( słusznie się okazało) , że 10 lat swoje w ząbkach zrobiło i mamy ropień. Wet podał mu antybiotyk, coś tam przeciwbólowo, obciął pazurki i przy okazji wyczyścił porządnie uszki. W domu wyciągam delikwenta z kosza... nie może chodzić, przewraca się. Główka kiwa się na boki, jedno oczko malutkie. W te pędy powróciłam do weta. Powiedział, że może wylew, bo są objawy neurologiczne, ...
  • musimy wyjechać na 2 dni, i kota zostaje sama w domu:( to znaczy - koleżanka ma przyjść, nakarmić, sprzątnąć kuwetkę, i (jeśli się uda) to pogłaskać i pobawić się. ale ja mam straszliwego stresa:( nigdy kota nie zostawała właściwie sama na dłużej niż dobę. jeśli mieliśmy jakiś dłuższy wyjazd, jechała do moich nieTeściów, ale... zawsze prosiliśmy na wszystko, żeby kota nie wypuszczali pod żadnym pozorem na balkon. oni oczywiście obiecywali, że tego nie zrobią. a po ostatnim wyjeźd...
  • no wiec tak...moja kotka od zawsze byla bojowa i potrafila ise rzucic na czyjes nogi z nienawiscia w oczach i sykiem...dziewczyna ktorej wynajumue pokoj juz sie nawet do etgo przywyczaila choc nie polubila...wiec owe rzucanie to dla mninie nowosc...aczkolwiek teraz mam remont jednego pokoju..wszytkie rzeczy z niego sa wyniesione do pozostalycha a wieczorami slychac stuki, puki, szuranie etc. a moja kotka oszalala...rzuca sie na wszytkich, takze na tych, na ktorych nie powinna...ma...
  • Mamy problem :( Od tygodnia jestem w domu z maluchem. Wcześniej 2 tygodnie po porodzie spędziłam z małą w szpitalu. Mąż miał za zadanie dopieszczać futra. Po naszym powrocie koty (sztuk 2) olały dziecko i niby było ok. Ale od środy nie jest dobrze. Tofik zaczął wymiotować, nie chciał jeść. Stwierdziliśmy, że może się czymś przytruł, że coś mu zaszkodziło. Przeczekaliśmy dzień, w czwartek rano znów zwrócił, ale potem było już dobrze, jadł z apetytem. Kiedy w piątek rano znów zali...
  • W kocim w sensie, ze powodem mego stresu i zmartwien sa koty. Na wstepie przypomnienie: mam dwa koty, w ostatnia niedziele na wieczor przybyla mu znajda, mala kotka wzieta z ulicy. I stalo sie to czego sie balam, kotka chyba cos przyniosla, jakies chorobsko, a ja teraz zupelnie nie moge sobie pozwolic na weta. Moja oba koty sa szczepione i sa juz zaliczane do kategorii raczej doroslych: jeden 2 lata drugi ok 6-7 miesiecy. Kotke obejrzalam, uszy miala czyste, oczy tez, brak objawow k...
  • PRZEGLĄD PRASY."Trybuna" martwi się o los kota Alika. Juz wkrótce bowiem premier Jarosław Kaczyński wraz ze swoim pupilem przeniesie się na ulicę Parkową. Z żoliborskiej willi wyprowadzi się także matka szefa rządu. Gazeta pisze, że ze względu na tajemnicze środki bezpieczeństwa, BOR przenosi prezesa rady ministrów z jego warszawskiego domu do rządowej willi. Przypomina, że Biuro Ochrony Rządu namawiało do tego także premiera Leszka Millera, ten jednak nie opuścił domu na stołe...
  • Witam serdecznie. Chyba nie miałam jeszcze okazji tutaj pisać, ale teraz mam ogromny problem z moimi kotami i szukam wskazówek – może ktoś z forum miał podobne doświadczenia? Mam dwie kotki, które do tej pory – przez ponad pięć lat żyły ze sobą w zgodzie. Problem pojawił się w chwili kiedy moja siostra zostawiła mi swojego kota (ze względu na wyjazd). Nowy kot był od początku odizolowany, ale zaczęliśmy z moim mężem próby oswajania go z naszymi zwierzakami, uchylając stopniowo dr...
  • Witam, w niedzielę przygarnęłiśmy z domu tymczasowego 3-3,5 miesięczną kicię. To mój 3 kot w życiu ale pierwszy "dzikusek". Kicia była tylko 2 dni w domu tymczasowym. Nie była przyzwyczajina do ludzi ale jest w bardzo dobrym stanie- sierść lśniąca, jest duża jak na swój wiek czyli ktoś ją dokarmiał. Kicia jest bardzo łagodna, spokojna, lękliwa... Bardzo szybko się z nami oswoiła. Już pierwszego wieczoru wyszła z kontenerka i przyszła do nas na ręce. Jak się ją głaszcze to od razu mruczy i m...
  • Witam Was po raz kolejny. Ostatnio zauważyłam dziwną rzecz. Kiedy jadę ze swoimi kotami autem, to one po pewnym czasie otwierają pyszczek, wystawiają język na zewnątrz i zaczynają sapać. Przypomina mi to trochę zachowanie psów. Ale żeby coś takiego działo się również z kotami??? Co to znaczy? Że kot jest zestresowany? Że jest mu gorąco? Wasze koty też tak reagują na jazdę samochodem? Z góry dziękuje Wam za odpowiedzi. Ela
  • Nie to, żeby je wyrzucać, nie daj Boże, czy coś podobnego, ale cierpliwość mi się kończy. Biała zrzuca sierść 365 dni w roku, w związku z czym moja córa ma kocie włosy wszędzie, w pieluszce, w buzi, w rajstopach, w oku. Czarna przeżywa stres związany z pojawieniem się nowego kota (tylko dziwnego jakiegoś, owszem, pomiaukuje, ale jest łysy i nie skacze po meblach), w związku z czym sika wszędzie, gdzie się tylko da. Pranie gazylionowy raz kołdry, narzuty, serwety ze stołu, wyrzucanie ...
  • Nasz 15-letni nerkowiec właśnie się wysikał poza kuwetą, na dywanik. Swego czasu sikał poza kuwetą zaraz na początku, gdy go wzięliśmy - okazało się, że musi mieć dwie kuwety, w miarę czyste i od tego czasu był spokój. Teraz ma kuwetę dość regularnie czyszczoną (no ale nie po każdym pobycie w kuwecie), ale może nadal mu się wydaje, że jest brudna? Do weta idziemy w przyszłym tygodniu, na pewno się o to zapytam. Ale zastanawiam się, co może być przyczyną? Kot czuje się dobrze, jes...
  • Mieszkam na parterze, przeprowadziłam się 2 mce temu, przychodzi okoliczny kocur i szcza na przeróżne elementy wyposażenia balkonu. Co z tym robić? Od 7 lat mam kocurka, wykastrowany, nieagresywny, nakolankowy, bez traum, przeprowadziłam go do nowego mieszkania dopiero 2 tygodnie temu, stresuje się nowym miejscem i tymi odwiedzinami obcego, warczy, puszy się widząc przybysza. Jak zachowywać się w takich sytuacjach ? - kieruję pytanie do bardziej zaawansowanych kociarzy. Odpędzać obcego by...
  • bo idziemy dziś z Zuzą na usuwanie kamienia. Panikuję już od kilku dni, a dzisiaj nie moge się na niczym skupić. Boję sie, ze coś jej się stanie w czasie narkozy- chyba bym tego nie przeżyła. Wydaje mi się, że zrobiłam, co mogłam, zeby wszystko odbyło się jak najłagodniej- obleciałam cztery lecznice i wypytywałam o wszystko. I w tej jedynej powiedziano mi, ze narkoza jest płytka i, że są dwie osoby, z których jedna kontroluje funkcje życiowe, oddają kota wybudzonego- to mnie troch...
  • dziewczyny, proszę o wypowiedzi i rady w temacie sikania. Chodzi o Krysię, która od dwóch tygodni jest w nowym domu i ... sika pani do łóżka. Boję się, że dziewczynie skończy się cierpliwosć. Dzis dostałam od niej meja, którego wklejam poniżej: "Co u Krysi? Krysia ma się dobrze. Je jak szalona, wiec to jest chyba dobra oznaka. Nadal niezbyt chętnie idzie na rece. Staram sie ja troszke na sile przytrzymac, czasem zdaje to egzamin, a czasem nie. Mam nadzieje, ze kiedys w koncu sie pr...
  • czesc ciotki :) cos dziwnego dzieje sie z ryskiem; jestesmy razem juz 5 lat i po praz pierwszy wyczesalam z niego doslownie tyle, ze balam sie to wyrzucic do sedesu; rysiek jest kotem krotkowlosym, nigdy wczesniej mu sie to nie zdarzylo; czy kot moze tak odreagowywac stres? byl u mnie przez prawie 5 miesiecy w domku tymczasowym piesek, ktory od zeszlego tygodnia jest 'u siebie'; rysiek nie bardzo sie go bal, spuszczal mu nieraz banki (pies byl o polowe mniejszy od ryska) nie wygladalo,...
  • cyt: Rada Ministrów poparła projekt ustawy zgłoszony przez grupę lewicowych posłów do Knesetu (pod projektem podpisali się m.in.: Eitan Cabel, Yoel Hasson i Nitzan Horowitz), która ma zakazać usuwania kotom pazurów. Weterynarze od lat powtarzają, że kot bez pazurów jest kotem specjalnej troski , bo nie potrafi już zadbać o swoją sierść, ma problemy ze stawami i mięśniami... No i nie może polować czy się bronić przed innymi zwierzętami. Usunięcie pazurów to również amputacja kości nadgarstka...
  • Za kilka tygodni dwa starsze ogony skończą po 7 lat, młodszemu właśnie stuknęła 3-ka (ale brzmi - trójka:-)). Wszystkie są zdrowe, nie ma problemów. Wymyśliłam sobie, że to dobry czas na zrobienie przeglądu technicznego kotów: badanie moczu, krwi, przegląd zębów. Kamień na zębach, choć niewielki to jednak jest i z pewnością trzeba go usunąć. No i tak sobie właśnie myślę, czasu mam mało, zawsze za mało. Chyba spróbuję się umówić z lekarzem na usługę kompleksową w przychodni. Jedna wycieczka...
  • Niedługo ja wraz z moją kocicą przeprowadzam się do nowego mieszkania. Ona nie zna świata poza tym tutaj. Boję się o jej okres aklimatyzacji. Dodatkowo może być on trudniejszy niż się wydaje. Dla kotki to nowe miejsce, halas, kurz, obcy ludzie podczas urzadzania, etc. Dodatkowo moze się zdarzyć, że miedzy miejscem obecnym a docelowym będziemy mieszkać kilka tygodni u znajomych (niestety nie dało się zgrać w czasie odbioru i kończącej się umowy najmu). A na deser (a w sumie juz ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się