stres

(27 wyników)
  • Czy ktoś z Was doszedł do konkretnych wniosków przy użyciu dziennika potraw? Prowadziłem przez dwa miesiace uwazne obserwacje i notowałem je w specjalnym dzienniku z tabelkami i do żadnych wniosków dojść nie mogłem. Cokolwiek bym nie zjadł i tak mam gazy. Uzyskiwałem wręcz sprzeczne wyniki. Zaprowadziłem więc dziennik stresu notując poziom stresu z danego dnia i pory dnia. Też nic! Urlop (głównie siedzenie w domu przez TV i komputerem)- 4 tygodnie wolnego i bez zmian. Co Wy na to?
  • Czytam kolejne wątki Wasze rady i ręce mi opadają. Jak zredukować stres? Rzucić w cholerę studia (mega stresujące)? A może zrezygnować z pracy? Lepiej, będę siedziała cały czas w Warszawie bo powrót do domu PKS-em (2,5h) mnie wykańcza. Moim zdaniem trzeba nauczyć się radzić z tym stresem, a nie go unikać. Rozwiązania, które proponujecie prowadzą do tego, żeby się zamknąć w domu i mieć kibel na wyłączność. Tak się nie da! Cierpię na IBS od 4 lat (od matury). Ale wiem, że muszę jakoś funk...
  • Witam, w kwietniu stwierdzono u mnie zjn. Byłem załamany nic tylko skoczyć z mostu ale powiedziałem sobie ze ludzie nie ztakimi chorobami żyja. U mnie wygląda sprawa następująca: Nie mam biegunek, zaparć brzuch nie boli czyli jakby mineło, ale ciągle mam lęki i się denerwuje. I się zastanawiam czy to normalne ze np. Sram 2 lub 3 razy dzienne zazwyczaj z rana?? Dziś dostałem uwagę za to ze sam wyszedłem z sali, bo pani mnie nie póściła do wc;/ Ja się ciagle obawiam że zachce mi się w na...
  • Poniższy artykuł można przeczytać na stronie www.onet.pl: www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1600050,1,jelito-specjalnej-troski,index.html Mearin jest dyrektorem oddziału gastroenterologicznego ośrodka medycznego Teknon w Barcelonie. Przyjmuje mnie w przerwie między pacjentami. Teraz już wiem, że wokół nas wprost roi się od osób z zespołem drażliwego jelita, cierpiących z powodu dolegliwości okrężnicy. Nie zdajemy sobie z tego sprawy, bo otwarte mówienie o takich dolegliwościac...
  • Dzis kupilam miesiecznik Kobieta i zycie. Kupilam, bo wiedzialam ze bedzie artykul o ibs. Ale to w jaki sposob przedstawiono ibsowcow wola o pomste! Osoba piszaca chyba nie miala pojecia do konca o ty schorzeniu. Jesli przeczytaja o tym zdrowi ludzie to juz raczej nie zachecam do chwalenia ze jest sie na to chorym. Po prostu napisano ze ibsowcy sa chorzy psychicznie: prawie doslownie. Nie przedstawiono najnowszych poglodow nauki na to schorzenie. Zapewnie nie pisal tego lekarz....
  • Witam serdecznie. Opiszę tu swój przypadek. W lipcu lekarz stwierdził u mnie IBS (bo badaniu krwi które nie wykazało odchyleń od normy i po domowym badaniu na krew utajoną w kale). Początkowo brałam Duspathalin, ale nie pomagał. Teraz od kilku miesiędy biorę Meteospasmyl. W zasadzie nie mam biegunek ani zaparć, czasami gazy. Generalnie moim problemem jest ból zaczynający się pod lewym żebrem promieniujący do dołu ostatnio bolał mnie nawet odbyt :(( obserwuję związek bólu ze st...
  • Już wiem, że przyczyną mojego IBS-u jest psychika... Wiem też, że muszę nauczyć się radzić sobie ze stresem i nadpobudliwością. Aktualnie jestem w trakcie psychoterapii, ćwiczę jogę i czekam na efekty... Chciałem się wspomóc jakimiś lekami uspokajającymi i teraz pytanie: co będzie kiedy problem IBS-u zniknie i będę chciał odstawić leki. Znowu się zacznie to samo?? Jednym słowem- czy w moim przypadku leki odniosą jakiś efekt?
  • Ponawiam prosbe o odpowiedz. Moze zaczne od tego, jak to sie wszystko zaczelo. Nigdy nie mialam zadnych problemow z jelitami. Od kiedy pojechalam na oboz, na ktorym jak wiadomo sa tylko 3 posilki dziennie (a ja nie bylam przyzwyczajona jesc o konkretnych godzinach), bylam ciagle glodna. Zaczelo sie okropnie glosne burczenie w brzuchu, ale tylko wtedy gdy bylam glodna. Pozniej liceum, ogromny stres, i od stycznia 2007 roku sie to zaczelo. Szukalam roznych informacji o chorobach jelit, ...
  • czy brzybica układu pokarmowego może dawać podobne diolegliwości do IBS?? Od 3 lat mam podobno IBS. Do tego refluks. A teraz dodatkowo po wymazie gardła odkryto u mnie grzybicę gardła. Mam straszne gazy bez powodu. Nie objadam sie, nie je tłustych ani smazonych rzeczy i zadnych innych które mogłyby wywoływac gazy.
  • Chodzi mi o jedzenie. Wiadomo, różne rzeczy różnie działają na różnych ludzi. Co Wam najbardziej szkodzi?
  • u mnie podłoże jest chyba związane z depresją. proszę o pomoc studiuje w krk i nie wiem co robić czy iść gdzieś do psychologa czy nie, a moje studia są związane z medycyna i nie wiem czy mogę iść i się leczyć tak po prostu bo nie wiem czy dostane potem prace
  • jak w temacie, w jaki sposob odczuwacie bol brzucha - czy jest to cala jama brzuszna, czy tylko jakas jej strona, czy bol ustepuje po wyproznieniu, w jakich sytuacjach sie nasila i czy towarzysza mu wzdecia brzucha (wzglednie gazy). acha, i dodajcie jaka macie forme ibs (zaparcia, biegunki czy mix). chyba takiego watku nie bylo, a moze sie ulozyc w jakas calosc... co do mnie: bole miewam jakies 10 do 15 minut po posilku, towarzysza im wzdecia i zbieranie sie gazow. mam uczucie ni...
  • Witam serdecznie :) Mam najprawdopodobniej zaparciową postać IBS, co wnioskuję niestety jedynie po tutejszej dyskusji i Waszych opiniach, w zestawieniu z moimi dolegliwościami. Gastrolog, po badaniu USG jamy brzusznej /de facto robiłem je dwukrotnie - w odstępie roku/, stwierdził, że nic mi w zasadzie nie jest i, że mam dużo pić, uważać na to, co jem, nie stresować się etc. :/ Jak mam się nie stresować mieszkając w Warszawie? :P Jak uważać na to, co jeść, bez żadnych wskazówek? ...
  • Od stresu mam w zoladku burczenie,przelewanie,lekkie wzdecia.Bierze mnie to tylko w stresie,na uczelni ,w poczekalni do lekarza.... Brzuch mnie nie boli,nie oddaje niekontrolowanie gazow.... Czy tylko stres jest tutaj przyczyna? W zoladku jakby ktos mi cos pukalo,smieje sie,ze jakbym byla w ciazy... Czy to poczatek choroby??Pomagaja mi troche ziolowe tabletki uspakajajace.
  • www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53664,7454486,Taki_duzy__a_sika_w_lozko.html Co prawda piszą o dzieciach, ale myślę, że można to spokojnie rozwinąć na osoby dorosłe. Zachęcam też do zapoznania się z komentarzami, zarówno za jak i przeciw. I chętnie dowiem się jak Wy postrzegacie ten problem - czy czujecie, że ibs jest bardziej "w głowie" czy bardziej "w ciele"? Czołem.
  • Kolega Roberto1972, który niedawno "dobił" do nas twierdzi że w dużej mierze jego dolegliwości jelitowe wynikają z nerwowego usposobienia, wręcz jak napisał z wybuchowego charakteru i nasilają się wraz ze wzrostem takowej nerwowości. Zapewne jest to prawda niepodważalna,że IBS się łączy z nerwowością bowiem podobno nawet przed wojną choroba ta nazywana była nerwicą jelit. Wielu z Was na pewno się z tym zgadza. Ja zaś powiem tak : chciałbym mieć takie usposobienie aby móc wykrzyczeć się ja...
  • Mam 19 lat, od ponad roku męczę się z ibs. Postać biegunkowa. Miałem badanie takie jak kolonoskopia, gastroskopia, usg. Wszystko ok, w spzitalu powiedzieli że to zjd. Miałem straszne bóle, nudności jakoś przeszło, ale od paru miesięcy męczę sie z rannymi biegunkami, gazami. Nie ma dnia by mi w brzuchu nic się nie działo, często czuje jak coś tam się rusza, przechodzi, burczy... rano po wstaniu z łóżka od razu wc, za pare minut znów i mam cały dzień w ogromnym stresie i depresji, gdy wy...
  • Tytul watku podalem w skrocie . Podreczniki psychiatrii jako typowe dla nerwic podaja objawy ze strony tych trzech ukladow . Bole glowy w tym takze typu migrenowego ; bole serca , kolatania , arytmie ; roznego rodzaju dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego w postaci zaparc , biegunek , bolow , gazow. Leczenie stosuje sie objawowe ,ale najlepiej gdy usuwa sie przyczyny i zrodla napiec . Ale zasadnicza przyczyna tych dolegliwosci jest niestabilnosc pracy autonomicznego ukladu nerw...
  • powiem tylko tyle" zrobcie badanie katecholamin z krwi :adrenaliny i noradrenaliny a znajdziecie przyczyne waszych problemów...a jesli jestescie za leniwi na to to juz wasza sprawa
  • Witam.Mam do Was pytanie; czy zażywająć leki antydepresyjne przytyliście? Ja bowiem przez 4 miesiące zażywania Sulpirydu i Stimulotonu przytyłem bagatela ok.7 kg. tj." przerażające". Na jednym z postów przeczytałem ,że gość po roku przybrał 14 kg !!! Taka wizja przeraża mnie; a jak to jest u Was? Dodać muszę że oprócz leczenia antydepresyjnego ,leczę się na IBS. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się