ty

(7 wyników)
  • Byłam wczoraj z synkiem(2 latka i 11 miesięcy)logopedy w związku z tym, że mój synek mało mówi...Pani przeprowadziła wywiad ze mną, zbadała synka i doszła do wniosku, że nic złego sie nie dzieje; zęby, język, wargi pracują prawidłowo...Po prostu włókna nerwowe nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe i dlatego dziecko nie mówi. Porównała to do wzrostu - jedne dzieci rosną szybciej, drugie wolniej.....Zaleciła dużo mówić do synka, czytać, bawić się w wydawanie różnych dźwięków itd...Ja nie ...
  • Witam! Jestem mamą Kubusia, który ma dwa lata i cztery miesiące. Jeszcze 3 miesiące temu mały mówił jedynie kilka słów. W tej chwili mówi dużo, prawie wszystko buduje zdania, ale... Martwi mnie kilka rzeczy. Po pierwsze nie zadaje żadnych pytań, nie mówi nic z intonacją pytającą, nie używa słów dlaczego, co to, po co itp. Często po mojej wypowiedzi rzuca tylko słówko ,,bo" i to sygnał dla mnie że mam mówić dalej, wyjaśnić bliżej o co mi chodzi. Po drugie strasznie myli osoby tzn. np. bier...
  • Zajęcia w poradni psychologiczno pedagogicznej, mam wrażenie że całkowicie nie dla nas. Oliwier nie wiedział o co chodzi, zabierał zabawki dziecią, wszystkie dzieci tam mówią, i nie widzę zbliżenia, nie wiem jak ma nam to pomóc. Te dzieci uczą się zbierac zabawki według kolorów, siedzenia 10minut przy mamie.. Nie wiem jak dlugo bedziemy chodzic, bo juz po pierwszych zajeciach nie widze sensu. Oliwier nie mogl sie tam odnalezc i ja tez. Nie umiem postepowac ze swoim dzieckiem. Ni...
  • Oliwier w sierpniu kończy 3lata. Ostatnio chyba trochę się ruszyło bo umie świadomie powiedziec MAMA, TATA. Tylko problem jest w tym, że on nie chce mówic. Tzn. jak mu powiem żeby powiedział mama czy tata to powie. Ale tak sam z siebie nigdy. W czym jest problem? Bo ja już nie mam pojęcia.
  • Witajcie. Mam zmartwienie moim synem. Ma 22 miesiace mowi niewiele min. mama tata baba dziadzia gdzie bam( jak upadnie) da(daj) ha( na gorace) oraz dzwiekonasladowczemin. brum (autko) bambambam(samolot) mu(krowa)umie nasladowac prychanie konia, golebia oraz mewe. ( nie pamietam teraz wiecej) Jet dzieckiem kontaktowym lubi sie bawic z dziecmi umie sobie sam zorganizowac czas. Rozumie i wykonuje polecenia 2 stopniowe ma swojego misia nie wykazuje cech autystycznych ( z tego co przeczyta...
  • np. dmuchanie. Młody juz kilka miesiecy temu prawie nauczył się dmuchac na zapałkę. Świeczki na torcie zdmuchnął pięknie:) Teraz "gramy w piłkę" dmuchając po stole, zdmuchujemy sobie chusteczki z buzi etc. On nie umie! Nie dmucha strumieniem powietrza! Prawie sie zapluwa cały przy tym dmuchaniu! Jedyny sposób na naukę to ćwiczyć i ćwiczyc? Ja mu tłumacze, pokazuję. Myśle sobie zaraz o utrwalaniu złych nawyków. Już nie wiem co robić.
  • Co Wy na to, żebyśmy zebrali takie proste wierszyki i wyliczanki, które wspomagają rozwój mowy? Na przykład taki: JEDZIE JEDZIE PAN PAN NA KONIKU SAM SAM A ZA PANEM CHŁOP CHŁOP NA KONIKU HOP HOP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się