ty

(49 wyników)
  • powrót(4)

Witaj, hashi tess.nie wiem, czy mnie pamiętasz, ale ja ciebie jak najbardziej. Wróciłam na forum, bo sobie nie radze sama.Mam hashi od chyba 7 lat, cały czas problemy- obecnie z nadwagą, chyba za mała dawka Eltroxinu, wciąż powracająca depresja, niemoc, brak chęci do życia, problemy z paznokciami, skora, pietami. nawet przy wyrównaniu hormonu nie czuje się za dobrze.3 lata chodziłam na psychoterapie.Wybieram sie zrobić nowe wyniki, ale jakie? Na forum różnie piszą. I jakie brać suplementy? Cy...
  • stwierdzona nadczynnosc, minęło 3 m-c jak biore Thiamazol 10mg 3x1tab. i zrobiłam dzis badania kontrolne na wizyte(mam 8.02) u endo. i oto one: TSH 3,47 mlU/l (0,27 -4,2) FT4 14,7 pmol/l (12-22) FT3 4,00 pmol/l (3,95 - 6,8) dodam, że na dzien dzisiejszy nie odczuwam prawie zadnej poprawy -nastrój depresyjny, nerwy na maxa, wybuchowosc, płaczliwosc, w nocy mam znów kołatania serducha i budze sie non stop...przytyłam przez te 3 m-c 7kg!!!! bo apetyt mam jak "koń" i brak umiaru, teraz ogra...
  • jak im sprostać, już mam siebie dość, inni też mają mnie pewnie dość, ciagle chodze smutna, niepocieszona, zniechęcona do życia, bez siły na wszytsko, płaczę co i rusz - mam już dość! Moze jakies witaminy, moze dolaczyc selen, moze wziekszyc dawke do 25 tyroksyny, obecnie tydzien biore 3/4? moze magnez wapno czy coś innego. doradzcie bo mam dość siebie takiej
  • Od kilkunastu lat mam guzki tarczycy. Na początku były malutkie, dwa, potem się powiększały, ale nic poza tym z nimi się nie działo. Hormony też były w porządku. Dwa lata temu zachorowałam na podostre zapalenie tarczycy - po 6 miesiącach moja endo uznała, że już wszystko w porządku. Co pół roku robię USG i badanie hormonów i ostatnio znowu coś zaczęło się dziać. W USG napisano: ...Tarczyca niepowiększona, o przewadze prawego płata, ma wymiary: prawy 31mm x 13 mm x 42 mm i lewy: 13mm x ...
  • zastanawiam sie czy w lab. sie nie pomylili z moimi wynikami. tsh 83 (0,27-4,2) t3 0,6(0,8-2) t4 2,4 (5,1-14,1) a najdziwniejsze jest to ze w sierpniu robilam tsh i wyszlo mi 2.01 możliwy jest taki wzrost tsh w 3 miesiace?? Wprawdzie lekarz cos wyczył na mojej szyji i stąd zlecił bad ale prócz napadów okropnego zimna (tylko w nocy)mi w zasadzie nic nie jest. No moze szybciej sie mecze ale mała dzemka i jest ok. Acha najgorsze to tycie wprawdzie nie dużo ale mam obnizony apetyt ...
  • Witam, w kwietniu miałam podaną pierwsza dawkę radiojodu. Zniszczyła, tzn. zadziałała tylkko na 50% tarczycy. Nie miałam żadnych dolegliwości, czułam się dobrze. Teraz, ponownie otrzymam 2 dawkę. Czy mogą wystąpić jakieś niepożądane objawy? Pytam się , bo kolezanka po 2 dawce miała spuchnięte ciało, nogi odmawiały jej posłuszeństwa...
  • Chciałbym poinformować, że USG nie wykrywa hashimoto, tylko zapalenie tarczycy, które może mieć wiele różnych przyczyn. Badania przeciwciał wykrywają czy to jest hashimoto. Hashimoto jest specyficznym rodzajem choroby autoimmunologicznej, które nie ustępuje.
  • Za 2 tygodnie mam zgłosić się do szpitala nr 2 w Bytomiu na ul.Batorego. Mam mieć operację tarczycy(nie ukrywam,że się bardzo boję).Proszę napiszcie jak ona przebiega,jak się czuliście po operacji.Jeżeli ktoś był operowany w tym szpitalu w Bytomiu to proszę niech się odezwie,proszę o informację w tym temacie.Z góry bardzo dziękuję i czekam na odpowiedź.Bożena
  • Witam. Mam nadczynność tarczycy, jak mówi mój lekarz, w początkowej fazie tej choroby. Nadal jestem w szoku, bo zawsze tryskałam zdowiem, a tu jakaś "nadczynność", ciągle nie mogę sobie z tym poradzić, zwłaszcza, że wyniki ciągle zaskakują mnie i mojego lekarza. Chciałabym się więcej dowiedzieć od osób, które są chore już od dłuższego czasu, czego mogę się jeszcze spodziewać po tej chorobie?
  • Witam, bylabym wdzieczna za pomoc w interpretacji wynikow. Wizyte u endokrynologa mam dopiero w przyszlym tygodniu. TSH 3,06 norma 0,55 - 4,78 FT3 2,97 norma 2,3 - 4,2 FT4 1,11 norma 0,89 - 1,76 Moja przygoda z niedoczynnoscia dopiero sie zaczela i zupelnie nie orientuje sie o co tu chodzi :( Mam 33 lata, to chyba ma znaczenie przy analizowaniu wynikow? Od czerwca biore Letrox 50 mg.
  • kto leczyl guzka cieplego (nadczynnego)terapia jodem 131 i jaki efekt byl po leczeniu?Czy po tej terapi guzek zostal zniszczony? pytam bo nie wiem jaka metoda jest lepsza przy tego rodzaju guzka operacja czy jod 131.
  • A ja mam tsh powyżej 60. Wyciętą tarczycę miałem 06.06(rak brodawkowaty przerzuty do węzłów chłonnych) czuję się fatalnie fizycznie o psychice nie wspominając' nie wiem co teraz mam robić. Jutro mam wizyte u endo pojutrze u onkologa. Wiem, że teraz czeka mnie jodowanie. Najgorsze jest w tym wszystkim to , że lekarze nic nie mówią jak jest procedura po operacji. Chirurgicznie jest wszystko ok ale przecierz jodowanie wymagane jest w kazdym przypadku. Może być wykonane w ciągu 4 tygodni l...
  • Chciałam się zapytać jak się przygotować się do zabiegu wycięcia tarczycy.Chodzi mi nawet o to czy jest się w swojej piżamie czy szpitalnej no a może toples :)
  • Wrocilam dzis z CO w Gliwicach i jestem kompletnie zalamana...Po 1,5 roku od usuniecia calej tarczycy i leczeniu jodem, wykryto u mnie wznowe miejscowa w lozy tarczycy....2 guzki z prawej strony i 1 z lewej.Czeka mnie 3cia operacja !! Po ostatniej zostala mi nieruchoma struna glosowa i szpetna blizna:( Myslalam ze to juz za mna, a tu koszmar sie powtarza... Czy ktos przeszedl opracje wznowy raka brodawkow. ? Prosze o jakies informacje, cokolwiek na ten temat . Pozdr.
  • Kochane Doświadczone Forumowiczki i Doświadczeni Forumowicze, bardzo proszę o pomoc. Pod koniec czerwca mam zaplanowane w Gliwicach leczenie radiojodem z powodu raka tarczycy - więc duża dawka rzędu 100 mCi. Chciałabym się dowiedzieć jak długo siedziałyście/siedzieliście na oddziale? wiem że aż będę miała <20 mSi radioaktywności, ale praktycznie, ile to bywa dni od przyjęcia jodu? Jak wracałyście do domu? Jak pogodzić kwarantanne od kobiet w ciąży z powrotem pociągiem? Czy pytałyści...
  • Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc. Jutro jadę do Gliwic na badania przed operacją usunięcia całej tarczycy. Czy ktoś może mi dokładnie powiedzieć jakie to będą badania (lekarz powiedział tylko o laryngologu i rtg). Jak wygląda badanie u laryngologa? Może moje pytanie jest śmieszne, ale ja jestem straszną panikarą i wolę się psychicznie przygotować ;) Jak czuliście się po operacji? Czy wymioty po narkozie zdarzają się często? Proszę o pomoc !!! Z góry dziękuję :)
  • Witam! Wizyte mam dopiero w przyszłym tygodniu. Co oznacza wynik TPO >1000 czy to baaardzo źle? Wiem że norma jest do 35...jestem zszokowana. TSH mam 0,045 , usg tarczycy nie wykryło gózków ale tarczyca jest powiększona dyskretnie oraz ma ziarnistą i pstrą strukturę. Czy powinna jeszcze zrobić FT3 i FT4??? Dajcie znać bo zwariuję! Anka.
  • dziś mam doła na maxa!!! córka zgubiła kartkę na której napisała do koleżanki, że nie może isć bo ma szlaban. i że jej stara (czyli ja) dałam jej karę bo jestem zazdrosna o jej urodę, że jestem "paszczurem", że nic nie jem a jestem gruba i że dla niej to super, bo więcej jest dla niej. czy to moja wina, że mam niedoczynność, że nie mogę zgubić tych cholernych kilogramów!!!! a może choroba i wszystko inne to kara! z mężem mam cywila, córkę adoptowałam 7 lat temu (teraz ma skończone 14, z...
  • Mam pytanie, czy w trakcie choroby myśleliście chociaż raz o tym, ze dzieje się z Wami coś dziwnego i warto byłoby iść do psychologa lub do psychiatry? Tarczyca jest tak zwariowaną chorobą, że nie raz o tym myslałam i w koncu się wybrałam. Taka rozmowa bardzo mi pomogła, bo lekarz endokrynolog nie potrafił na każde moje pytanie odpowiedzieć lub nie miał czasu, a psycholog tak. Ciekawa więc jestem Waszych opowieści.
  • może ktoś wybiera się na leczenie i chciałby dowiedzieć się czegoś mniej lub bardziej praktycznego. Kilka szczegółów na dzień dobry:) -Jod podany w Centrum Onkologii w Gliwicach 05 maja br. -dawka 100 mCi, jestem po usunięciu raka brodawkowatego, wyniki po leczeniu- dobre,więc ulga:),czekam na następną kontrolę za 8 m-cy -moja dawka radiojodu w organiźmie 5 w dniu wyjścia- max wielkość do ktorej wypuszczają do domu to 20,mój okres kwarantanny od dzieci do lat 18-tu i kobiet w ciąży...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się