Dodaj do ulubionych

cross-stitch sampler??

24.10.05, 13:47
Jak będzie na polski? Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • mestra Re: cross-stitch sampler?? 24.10.05, 14:09
      cross-stitch to haft krzyzykowy. Cross-stitch sampler to także tytuł gazeyt
      angielskiej poświeconej właśnie haftowi krzyżykowemu
    • tomlagarto Re: cross-stitch sampler?? 25.10.05, 11:49
      Dziękuję za podpowiedź, ale tu raczej chodzi o przedmiot. Cytuję:

"One of his masterpieces was 'Chevreuse de perdreaux', roast partridges and
      cabbage hidden under a carapace of exquisitely arranged vegetables. It looked
      like a cross-stitch sampler".
      • millefiori Re: cross-stitch sampler?? 25.10.05, 15:58

"...Wygladal jak wyhaftowany przez dziecko obrazek z probkami sciegow haftu
        krzyzykowego".

Czyli mniej wiecej tak, jak na ilustracjach:

www.123stitch.com/sample.html
        PS. Nie jestem w stanie oddac krocej pelnej tresci terminu "cross-stitch sampler".
        • anchan Re: cross-stitch sampler?? 26.10.05, 13:57
          Niekoniecznie przez dziecko. Takie obrazki były drzewiej częścią wyprawy.
          Oprócz szlaczków był na nich alfabet i motywy symbolizujące szczęśliwe życie,
          często data ślubu i inicjały nowożeńców .
          Może po prostu „wyglądał jak krzyżykowa makatka”, choć to oczywiście nie
          oddaje pełnej treści.
          • millefiori Re: cross-stitch sampler?? 26.10.05, 16:41
            Te, ktore przerabialam, okolo 300 szt, byly dziecinnymi lapkami wydziergane, z
            cytatami z Pisma, psalmami lub przypowiastkami umoralniajacym i widoczkami
            rozmaitymi. Byly to przyklady umiejetnosci hafciarskich dziewczat.
            Imiona i nazwiska autorek tudziez ich wiek figurowal na kazdym hafcie.
            Najmlodsza miala 5 lat 8 miesiecy, najstarsza 14, stad moja uwaga o
            dzieciectwie. Te makatki, a wlasciwie obrazki nieduzego formatu, o boku ok.
            30-40 cm max. oprawiano w ramki, a nie zawieszano bezposrednio na scianie, tak
            jak naszych " Kto rano wstaje temu pan Bog daje" .

Trudno znalezc dla nich wlasciwy termin. Ani to w pelni haft haft, ani makatka
            krzyzykiem. Wyrob typowo anglosaski; haftowane abecedariusze niemieckie i
            skandynawskie zwane takze potocznie samplerami, sa calkiem odmienne...
            • millefiori Re: cross-stitch sampler?? 26.10.05, 17:14
              Anchan, makatka wyhaftowana krzyzykami na kanwie jest chyba najblizsza idei
              samplera.
              • tomlagarto Re: cross-stitch sampler?? 02.11.05, 19:19
                makatka! smile tego słowa mi brakowało, dzięki
    • rara_avis7 Re: cross-stitch sampler?? 03.11.05, 17:49
      Czasem wyszywam, mam takie hobby (tylko czasu nie za wiele). Właściwie w wielu
      językach mówi się - jeśli chodzi o termin hafciarski - sampler. To taki
      szczególny rodzaj makatki - swoista "wprawka" czy "haft próbny", "próbka".
      Najczęstszy motyw, to alfabet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka