tomlagarto 24.10.05, 13:47 Jak będzie na polski? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mestra Re: cross-stitch sampler?? 24.10.05, 14:09 cross-stitch to haft krzyzykowy. Cross-stitch sampler to także tytuł gazeyt angielskiej poświeconej właśnie haftowi krzyżykowemu Odpowiedz Link
tomlagarto Re: cross-stitch sampler?? 25.10.05, 11:49 Dziękuję za podpowiedź, ale tu raczej chodzi o przedmiot. Cytuję: "One of his masterpieces was 'Chevreuse de perdreaux', roast partridges and cabbage hidden under a carapace of exquisitely arranged vegetables. It looked like a cross-stitch sampler". Odpowiedz Link
millefiori Re: cross-stitch sampler?? 25.10.05, 15:58 "...Wygladal jak wyhaftowany przez dziecko obrazek z probkami sciegow haftu krzyzykowego". Czyli mniej wiecej tak, jak na ilustracjach: www.123stitch.com/sample.html PS. Nie jestem w stanie oddac krocej pelnej tresci terminu "cross-stitch sampler". Odpowiedz Link
anchan Re: cross-stitch sampler?? 26.10.05, 13:57 Niekoniecznie przez dziecko. Takie obrazki były drzewiej częścią wyprawy. Oprócz szlaczków był na nich alfabet i motywy symbolizujące szczęśliwe życie, często data ślubu i inicjały nowożeńców . Może po prostu „wyglądał jak krzyżykowa makatka”, choć to oczywiście nie oddaje pełnej treści. Odpowiedz Link
millefiori Re: cross-stitch sampler?? 26.10.05, 16:41 Te, ktore przerabialam, okolo 300 szt, byly dziecinnymi lapkami wydziergane, z cytatami z Pisma, psalmami lub przypowiastkami umoralniajacym i widoczkami rozmaitymi. Byly to przyklady umiejetnosci hafciarskich dziewczat. Imiona i nazwiska autorek tudziez ich wiek figurowal na kazdym hafcie. Najmlodsza miala 5 lat 8 miesiecy, najstarsza 14, stad moja uwaga o dzieciectwie. Te makatki, a wlasciwie obrazki nieduzego formatu, o boku ok. 30-40 cm max. oprawiano w ramki, a nie zawieszano bezposrednio na scianie, tak jak naszych " Kto rano wstaje temu pan Bog daje" . Trudno znalezc dla nich wlasciwy termin. Ani to w pelni haft haft, ani makatka krzyzykiem. Wyrob typowo anglosaski; haftowane abecedariusze niemieckie i skandynawskie zwane takze potocznie samplerami, sa calkiem odmienne... Odpowiedz Link
millefiori Re: cross-stitch sampler?? 26.10.05, 17:14 Anchan, makatka wyhaftowana krzyzykami na kanwie jest chyba najblizsza idei samplera. Odpowiedz Link
tomlagarto Re: cross-stitch sampler?? 02.11.05, 19:19 makatka! tego słowa mi brakowało, dzięki Odpowiedz Link
rara_avis7 Re: cross-stitch sampler?? 03.11.05, 17:49 Czasem wyszywam, mam takie hobby (tylko czasu nie za wiele). Właściwie w wielu językach mówi się - jeśli chodzi o termin hafciarski - sampler. To taki szczególny rodzaj makatki - swoista "wprawka" czy "haft próbny", "próbka". Najczęstszy motyw, to alfabet. Odpowiedz Link