Dodaj do ulubionych

Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków

26.01.11, 21:42
Jak sobie radzicie z bardzo długą i baaaaardzo gęstą sierścią u kota? Zwykłą szczotka i codzienne szczotkowanie nie dają rady. Codziennie znajduję i wycinam kołtuny robiące się przy samej skórze.
Szczotkę mam do długiej sierści, ale mam wrażenie, że ona gładzi po wierzchu, a to przy skórze zostaje i się kołtuni.
Byłam w sklepie zoologicznym, obejrzałam na allegro jest tych szczotek całe mnóstwo i nie wiem którą wybrać. Są trymery, zgrzebła filcaki - tylko co jest najodpowiedniejsze? Boje się, że wydam pieniądze, przyniosę do domu, a to nie będzie się nadawało. W sklepie nic mądrego mi nie powiedzieli, tylko czytali z tyłu na opakowaniach szczotek co pisze i dodają, że to pownno być dobre. A ja potrzebuje fachowej porady smile
Polećcie coś proszę.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 26.01.11, 22:01
      najlepiej sprawdza sie szczotka z takich jakby cienkich drucikow lekko wygietych przy koncach.Niestety rozwalila mi sie i teraz mam jakies g... a moje koty sie koltunia i tylko wycinam bo nie daje rady z ta szczotka zeby nie dopuscic do koltunow.A ten dziwny grzebien do wycinania koltunow to tez badziew.Najlepiej idzie malymi nozyczkami albo...maszynka elektryczna do wlosow strzyzeniabig_grin.
    • annb Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 26.01.11, 22:01
      Hava jest póldługowłosa
      https://lh3.ggpht.com/_tqRz9sOtHPM/TN0qB8kOi2I/AAAAAAAAC1o/WMOTTUbrZ8Q/s400/Obraz%20018m.jpg

do kłaków mam cos takiego

www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=3281
      do czesania mam grzebień
      taki jak na tym zdjęciu-zdjęcie nie jest moje ,
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d40fb47b70a72005
      www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=98b5ebdff0dc85ef
      • kasiak37 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 26.01.11, 23:31
        mam ten filcak i u mnie nie dziala-koltuny robia sie tak blisko ciala ze nie idzie wsunac ostrzy.Grzebien mam,dokladnie ten,on czesze ale nie rozczesuje/wyczesuje,takie glaskanie uskutecznia:/Najlepszy jest druciak-szczotka,musze sie udac na polowanie po sklepach.
        • annb Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 09:21
          szczotka druciak u mnie się sprawdza wyłacznie do czyszczenia dywanu wink
          Ten grzenień za to daje radę
          Wyciaga martwe zostawia żywe
          może masz inny?
          co do filcu pryz skórze to niestety ale pozostają tylko nożyczki
    • plastelinka.czerwona Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 26.01.11, 23:38
      Po wielu szczotkowych eksperymentach wyrzuciłam wszystkie dziwne wynalazki i używam zwykłego grzebienia z rączką. Ząbki ma na tyle długie, że bez problemu docieram nimi aż do skóry, a dzięki temu że są tępe, kota nie boli czesanie.
    • gacusia1 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 03:55
      Kupilam szczotke,ktora tak jakby goli wlosy ale i to niewiele pomaga. Binoo ma non stop pelno koltunow,ktore wycinam raz w tygodniu. Do tego jeszcze dochodzi to,ze to kot fleja,ktory sie nie myje,nie wylizuje a jesli juz to lapki i lapkami lepek...Nic poza tym sad
    • annu Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 13:10
      Ja mam Maine Coona, ktory tez niestety zalicza sie do tych leniwych pod wzgledem czystosci futra. Tez niestety co jakis czas robi mu sie koltun na brzuchu i musimy wycinac nozyczkami. Te mniejsze udaje sie rozczesac filcakiem
      animalia.pl/produkt,8838,Muscat_Filcak_dla_kota.html
      My tez niestety z powodu bialego futra musimy sie kapac co 2 miesiace sad(( a potem dluuugie czesanie sad

Zdecydowanie dobre nozyczki to podstawa
    • anina-1 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 15:55
      kasiak - taką właśnie mam szczotke i sprawdza się tylko u jednego kota.
      Mam dwa długowłose koty, jeden ma długą i rzadką sierść (nasz znaleźny kotek) drugi ma długą i gęstą (syberyjczyk). U tego z rzadką szczotkowanie zwykła wystarczy, nie robią się kołtuny, ale ten co ma gęstą, a jeszcze do tego zimową przy skórze robi mu się mnóstwo kulek kołtunów, które codziennie znajduje i codziennie wycinam. Ten kot ma tak gęstą sierść, że wygląda jak kulka (chyba do bardzo silnych mrozów jest przystosowany), każdy mówi, że gruby, ale jak go zmoczyć to się okazuje, że to sierść go tak pogrubia wink
      Sprobuje na początek kupic ten filcak, żeby tych mini kołtunów się pozbywać bo przez to wycinanie nożyczkami coraz dziwniej wygląda.

Mam jeszcze jedno intymne pytaniewink
      Bo jak wiadomo koty długowłose mają specyficzne portki na pupach no i szczególnie teraz w zimę gdy sierść jest bardzo gęsta po załatwieniu się czasem zostają pozostałości - wtedy kociak idzie do kąpieli, problem gdy nas w domu nie ma i rozmazuje to po podłodze. Zastanawiam się, czy jakoś przy tych portkach można by "ładnie" przyciąć tą sierść żeby nic nie zostawało, ale nie chciałabym żeby kot jak pawian wyglądał. Robicie coś z tym wogóle? Czy jakoś znosić to trzeba?smile
      • kasiak37 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 17:08
        moja jedna tez ma tak gesta siersc ze wyglada jak kula i dzieje sie tak jak piszesz z tymi koltunami.Walcze z tym jak z wiatrakami a problem zaczal sie pojawiac jak bylismy w okresie sprzedazowo-przeprowadzkowym i ja wtedy zaniedbalismy z braku czasu ze szczotkowaniem regularnym.Teraz juz w sumie 3 miesiac walcze z dredami:/.Mam taki pomysl zeby blizej wiosny zatargac ja do salonu dla psow i przystrzyc jak barana.Powiedzcie ze to niezly pomysl jest,plizzzz...
        • lylith Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 17:22
          to jest całkiem dobry pomysł nawetsmile sama zamierzam moje dwie syberyjskie włochate kule na wiosnę tak potraktować, i pojechać "na dachowca" smile
          od znajomej hodowcy słyszałam, że niektórzy właściciele strzygą swoje koty, szczególnie jeśli są problemy z kołtunami.
        • anina-1 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 19:36
          a myślałam, że tylko ja mam takie nieczyste myśli hehehe

Już do meża podczas wyczesywania kołtunów mówiłam: dawaj swoją maszynke do strzyżenia bo nie wytrzymam smile na szczescie nie dał wink
      • plastelinka.czerwona Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 27.01.11, 21:41
        > Mam jeszcze jedno intymne pytaniewink
        > Bo jak wiadomo koty długowłose mają specyficzne portki na pupach no i szczególn
        > ie teraz w zimę gdy sierść jest bardzo gęsta po załatwieniu się czasem zostają
        > pozostałości - wtedy kociak idzie do kąpieli, problem gdy nas w domu nie ma i r
        > ozmazuje to po podłodze. Zastanawiam się, czy jakoś przy tych portkach można by
        > "ładnie" przyciąć tą sierść żeby nic nie zostawało, ale nie chciałabym żeby ko
        > t jak pawian wyglądał. Robicie coś z tym wogóle? Czy jakoś znosić to trzeba?smile

Jeśli kota jest odpowiednio żywiona i nie ma rozwolnień, to wystarczy przyciąć niewiele sierści wokół samego tyłka, żeby nic się nie przyczepiało. Uszczerbku na urodzie nie ma, a nie trzeba kota śledzić w kuwecie.
        • kromisia Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 10:37
          ja uzywam szczotki z drucikami i od czasu do czasu furminatora, ktory jest naprawde niezawodny.
          • lylith Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 16:27
            a którego furminatora używasz? Bardzo by mi sie przydał, i się zastanawiam, czy jest różnica miedzy tymi za 15 zl, a tymi za 150smile
            • kromisia Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 19:20
              nie wiem czy jest jakas roznica, wzielam na sprobowanie tanszy za 7 czy 8 euro ( nie mieszkam w PL ), sprawdzilam tylko czy "zabki" sa dobrej jakosci czy nie jakies badziewie. I sprawdzil sie.
              W tamtym roku zima byla dosc sroga i nasza Malina wygladala jak niezle zarosniety niedzwiedz. Nie dawalam sobie rady z jej sierscia, ciagle koltunila sie....walczylismy z tym do lata. Wtedy kupilam furminator i tak ja pieknie wyczesalam, ze az pozalowalam, ze wszesniej nie wiedzialam, ze taki grzebien istnieje. Teraz czekam do wiosy na 1wsze zrzucanie futra wink
              • lylith Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 19:32
                Moje już chyba wiosnę poczuły, kłaków pozostawianych wszędzie coraz więcej. Głownie na dywanie. No i kołtuny. Wczoraj wyczesałam potwory i wycięłam chyba trzy dorodne kołtuny z okolic szyi. Myślałam że to już wszystkie, a dzisiaj wymacałam kolejnego. Muszę spróbować tego furminatora, bo niedługo będę musiała kocury ogolić smile
                Na żywo tego urządzenia nie widziałam, muszę kupić na allegro, więc raczej nie pomacam przed zakupemsmile
                • anina-1 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 19:50
                  Ale tam jest strasznie dużo tych furminatorów. Który wybrać? Z jaką długością ząbków? Które są do długiej gęstej sierści? Te z krótkimi ząbkami radzą sobie z tym?
                  • anina-1 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 20:03
                    znalazłam taki filmik, akurat psy wyczesują, ale sądze, że u kota ma takie samo działanie:
                    www.youtube.com/watch?v=LVTJSk-TJCw&feature=related
                    Rewelacja, takiego czegoś szukam. Widzę, że nawet bardzo gęstą i długą sierść poskramia. Tylko, który jeszcze wybrać? Trochę to kosztowne, żeby nie wydać pieniędzy na coś co będzie nie odpowiednie.
                    • lylith Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 20:13
                      Właśnie nie mam pojęcia który wybrać. Ceny na allegro od 17 do 40 zł i więcej, a nawet zdjęcie często mają to samowink i diabli wiedzą czym to się różni.
                  • kasiak37 Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 20:08
                    powiedz jak ten cudowny przyrzad dziala?
                    • wladziac Re: Pytanie do posiadaczy długowłosych kociaków 28.01.11, 21:33
                      trochę porad w tym temacie już kiedyś było wklejam forum.gazeta.pl/forum/w,10264,113276396,113276396,furminator_na_linienie_i_nadmiar_siersci_.html
    • anina-1 furminator 04.02.11, 15:27
      Zaopatrzyłam się w to cudowne urządzenie i musze powiedzeć, że rewelacja big_grin
      Ten kto to wymyslil powinien dostac oskara. Bałam się, że będzie ucinać sierść, ale ten furminator wyczesuje tylko ten podszerstek, puch spod spodu. Naprawde polecem. A oto moje dzisiejsze trofeum z jednego kota:
      https://img811.imageshack.us/img811/6494/dscf4978.jpg
      • kromisia Re: furminator 05.02.11, 19:39
        anina, tylko uwazaj, furminatora nie mozna uzywac tak jak zwyklej szczotki, czyli codziennie. Inaczej podrazni skore kota. Ja uzywam raz na tydzien, ale szczotkuje zwykla szczota kilka razy na dzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka