IP: *.dynamic.chello.pl 19.09.14, 21:50
witam mam prośbę proszę ocenić czy prawidłowo karmię córkę, ponieważ ostatnio pojawił się problem, zaczęła ulewać po poludniami po deserku, córka ma 7, 5 miesiąca waży ok 9 kg

ok 6:00 mleko modyf ok 150 ml
o 9:30 120 kaszki owocowej
o 13:30 obiadek i tu różnie ale więcej niż 100ml nie ma szans czasami 125 zupki, obiadki z mięsem lub rybką 2 razy w tyg i też co drugi dzień pół żółtka i czasami chce popić mlekiem ok 60 ml czasami nie
ok 16:00 deserek i tu róźnie owocek ze słoiczka bądź jogurcik dla niemowląt daję ze słoiczka gdyż moja pediatra stwierdziła że takie sa zdrowsze i pewniejsze
ok 19 kaszka przed kapiela ok 130 ml i po kapieli po ok 2 godz mleko ok 100 ml

niewiem czy nie lepiej by bylo dawać owocki z kleikiem np rano zamiast kaszki a popoludniu jakiś mleczny deserek już nie mam pomysłu, córke w ogóle strasznie cięzko się karmi i niewiem czy ma na to wpływ zabkowanie czy ogólnie jest niejadkiem

poza tym w nocy cały czas mocno się wierci i przekreca się na brzuch po czym sie denerwuje i niewiem czy moga to być gazy np?
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: ulewanie 29.09.14, 17:15
      Rozumiem, że córeczka rozwija się prawidłowo? Te kaszki owocowe to są kaszki mleczne? Może Pani zamieniać posiłki, warto uważnie przyjrzeć sie czy dziecko ulewa po jakimś konkretnym owocu/ deserze (i ew. wyłączyć go na jakiś czas z jadłospisu) ? Jeśli chodzi o ilość zupki proszę się nie zniechęcać, podawać ile się uda, nic na siłę; z czasem ta porcja się zwiększy. W czasie ząbkowania dzieci bywają niespokojne, bardziej marudne, mogą nie mieć apetytu i to wszystko może nasilać trudności z karmieniem. Poza tym w podanych posiłkach w sumie jest sporo owoców - taki nadmiar może wywoływać dolegliwości brzuszne.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka