Dodaj do ulubionych

Otręby owsiane

07.11.11, 10:43
Witam. Powiedzcie mi, czy ja kupiłam jakieś inne otręby? Na opakowaniu pisze że zawierają:
białko- 18g
węglowodany- 45,6g
tłuszcz- 7,7g
Czy można je jeść w fazie ataku? I czy wogóle są wskazane, bo jeśli dieta ma być białkowa, to ogranicza się tłuszcze i węglowodany, tak? Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle myślę.
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Otręby owsiane 07.11.11, 14:14
      kfiatuszkowa napisała:
      > Witam. Powiedzcie mi, czy ja kupiłam jakieś inne otręby?
      > Czy można je jeść w fazie ataku? I czy wogóle są wskazane, bo jeśli dieta ma by
      > ć białkowa, to ogranicza się tłuszcze i węglowodany, tak? Wyprowadźcie mnie z b
      > łędu jeśli źle myślę.

Książkę czytała?
      Otręby je się po to, żeby w diecie (prawie go pozbawionej) dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Istnieją co prawda lepsze źródła błonnika, praktycznie pozbawione węglowodanów (np. babka płesznik), ale Dukan wybrał akurat otręby jako pewien kompromis między ceną, dostępnością i zawartością węglowodanów.
      • kfiatuszkowa Re: Otręby owsiane 08.11.11, 15:12
        No właśnie że nie czytała :)
        A te otręby muszą być na surowo jedzone? Jak można wogóle je jeść? Ja wpadłam tylko na pomysł dosypania ich do jogurtu naturalnego
        • znowunadiecie Re: Otręby owsiane 09.11.11, 08:43
          ja z otręow robie placki , albo owsianke , tylko je zagotuję w mleku i tyle
        • paulina283 Re: Otręby owsiane 09.11.11, 22:19
          Nie musisz je zjadać na surowo. Fajnie się sprawdzają jako zamiennik makaronu w zupie. Zupa zyskuje wkładkę, dzięki temu możesz też krupnik ugotować (polecam otręby niemielone pogotować jakiś czas, żeby nasiąknęły wodą). Ja jeszcze używam otrębów jako panierki (mieszam ze skrobią ziemniaczaną i panieruję tak kawałeczki kurczaka, które są bosko chrupiące). Również dodaję wszędzie tam, gdzie chcę zagęścić potrawę, np. do faszerowanych mięsem warzyw w sosie pomidorowym - mniej się rozwala zawartość. Robiłam też mielone z mięsa i otrębów, można z nich upiec biszkopt, inne ciasta czy chociażby muffinki (świetne do zabrania do pracy, można je zrobić na wytrawnie i dorzucić do nich kawałeczki szynki, pomidorów, papryki etc.). Na blogu dukan.blox.pl jest niezły przepis na otrębowe placki, które mają udawać ziemniaczane - nam smakowały średnio, na pewno nie ziemniaczanymi, ale jest to miła odmiana.

Właściwie można je sypać wszędzie, gdzie tylko serce podpowiada :D
          • paulina283 Re: Otręby owsiane 09.11.11, 22:22
            I jeszcze mi się przypomniało, że otręby wrzucam do pasztetu :D Kiedyś przepis był stosowany z mąką pszenną, ale zmielone otręby świetnie się sprawdzają jako jej zamiennik. Najlepsze jest to, że znajomi, którzy zajadali się tym pasztetem nawet nie poczuli, że jest jakaś zmiana w strukturze czy smaku ;) Dopiero niedawno zostali uświadomieni, że to jest pasztet dietetyczny.
    • znowunadiecie Re: Otręby owsiane 07.11.11, 14:18
      tak tyle maja węgli , w fazie ataku je się 1 łyżka pszennych otrą i 2 łyżki owsianych ( wg książki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka