Dodaj do ulubionych

indeks glikemiczny

18.04.02, 19:26
Gdzie mozna dostac tabele indeksu glikemicznego, tak obszerne i wiarygodne jak
tabele wartosci odzywczej produktow spozywczych?
Z gory dziekuje za pomoc.

Obserwuj wątek
    • heliotrop Re: indeks glikemiczny 25.04.02, 00:21
      Tabele indeksow glikemicznych znajduja sie w ksiazce Michela Montignaca
      pt.Jesc aby schudnac-tajemnice naszego pozywienia.Opracowanie medyczne
      dr.Tadeusz Wierzbicki.Cena 28 zl.Akurat kupilam , czytam i mysle o stosowaniu
      ale chetnie posluchalabym opinii innych osob , a takze lekarzy.
      Pozdrawiam.
    • elzunia3 Re: indeks glikemiczny 30.04.02, 20:01
      W książce Michela Montignac jest dośc krótka tabela indeksów glikemicznych.
      Chciało by się mieć obszerniejszą, ale podejrzewam że u nas nikt sie tym
      nie zajmuję, wszyscy z uporem maniaka liczą kalorie, bo tego się nauczyli i nie
      chcą poznawać nic nowego. Cytuję pierwsze zdanie z jego książki:
      "Teoria, że chudnięcie wynika z dostarczania organizmowi małej
      ilości kalorii, z pewnością pozostanie największą bzdurą naukową
      XX wieku. "
      I on tłómaczy dlaczego w swojej książce oczywiście. Pozdrawiam.
    • heliotrop Re: indeks glikemiczny 05.05.02, 20:44
      Witam. Przesylam uzupelnienie do tabeli IG ze str. 150 ksiazki Montignaca.
      Nie wszystkie zostaly przetlumaczone.Kaszka tapioka-80., rogalik francuski-
      70., cukier trzcinowy-70., kasza couscous -65., ananas-65., buraki-65.,
      batonik zbozowy-60., papaja-60.,kasza gryczana -50.,kasza owsiana,platki-50.,
      pumpernikel-45.,groch arabski to jest ciecierzyca-30.
      Jak cos znajde to sie odezwe. Pozdrowienia.
      P.S. Jak ze stosowaniem tej diety?Sa jakies rezultaty?
      • heliotrop Re: indeks glikemiczny 05.05.02, 23:21
        Znalazlam!obszerna lista IG znajduje sie pod adresem
        www.mendosa.com/gilists.htm
        jezyk angielski.
        Pozdrawiam.
    • heliotrop Re: indeks glikemiczny 10.05.02, 23:08
      Witam.Podaję następne namiary.dir.yahoo.com/Health/Nutrition/Glycemic-
      Index/
      Przyznaj,że jestem pracowita.Pozdrawiam.
      • anika2 Re: indeks glikemiczny 11.05.02, 19:24
        Ja też skorzystałam, bardzo mnie to interesuje, bo jestem na tej diecie i
        myślę, że chyba przejmę całkowicie sposób odżywiania Montignaca. Dowiedziałam
        się dzięki Tobie, że kasza gryczana jest ok. Jem wszystko, co ma អ. Wyniki na
        razie świetne, samopoczucie doskonałe. Poczekam jeszcze ze dwa tygodnie i jeśli
        tak dalej pójdzie, to będę tę dietę wszystkim polecała. Na razie nie zapeszam.
        • boooo Re: indeks glikemiczny 12.05.02, 13:11
          Czy mogłby mi ktoś króciutko wytłumaczyć na czym polega metoda odżywiania się w
          oparciu o tabele żywności z indeksem glikemicznym? Znam zawartość węglowodanów,
          białek i tłuszczów w produktach ale nie wiem jak to ewentualnie odnieść do
          tabel z indeksem glikemicznym. Jaka jest istota tej metody?
          • anika2 Re: indeks glikemiczny 12.05.02, 15:34
            Rzecz polega na tym, żeby jeść takie produkty, które mają niski indeks
            glikemiczny. One nie powodują zbyt dużego wzrostu poziomu cukru we krwi, co
            następuje zawsze po jedzeniu. Dzięki temu nie tyjesz.Dieta Montignaca jest
            bardzo rozsądną dietą, przede wszystkim dostarczasz organizmowi wszystkiego,
            czego potrzebuje, możesz się spokojnie najeść do syta, chodzi tylko o to, żeby
            wiedzieć co ma niski indeks. Mając te wiadomości możesz praktycznie dowolnie
            komponować posiłki.Jeśli czasem zjesz coś, czego na codzień nie powinnaś,bo ma
            wysoki indeks, możesz dołożyć do tego inny produkt, który zredukuje wysoki IG.
            • ula30 Re: indeks glikemiczny 12.05.02, 17:59
              Proszę o informację co przedstawia [definicja] indeks glikemiczny i od jakiej
              jego wartości mowimy,że jest niski.
          • pawelpawlewicz Re: indeks glikemiczny 24.05.02, 13:41
            Stosuję "MONTIGNACA" OD TRZECH MIESIĘCY.sCHUDŁEM 13 KG.jEM DO SYTA.NIE KATUJĘ
            SIĘ.MAM TYLKO PROBLEMY Z OGRANICZENIEM ALKOHOLU,BO LUBIĘ CZERWONE WINO,CZUJĘ,ŻE
            JAK BYM ODSTAWIŁ,TO EFEKTY BYŁY BY JESZCZE LEPSZE .Byłem nałogowcem słodyczowym-
            teraz nie mam ochoty na słodycze.Do wszelkich diet podchodziłem sceptycznie-
            jestem z wykształcenia żywieniowcem.Montignaca polubiłem także jako sposób na
            życie.jEDYNE PYTANIE BRZMI-DLACZEGO TAK MAŁO STRON I DYSKUSJI W SIECI?Popatrzmy-
            na tłustolubów-optymalnych,jaki u nich tłok.Nawiążę kontakty i podyskutuję.Paweł
    • boooo Re: indeks glikemiczny 12.05.02, 18:31
      GI Database
      Shortly, we will have a searchable database which you will be able to use to
      find out the GI of nearly every common food. We also hope to have an on-line GI
      calculator which will enable you to determine the GI of novel recipes and/or
      diet histories. In the meantime, here is some example GI data.
      The glycemic index (GI) of foods using a scale where glucose = 100. The values
      below represent averages of those published in the scientific literature and
      The GI Factor.
      Breads GI
      White bread 70
      Wholemeal bread 69
      Pumpernickel 41
      Dark rye 76
      Sourdough 57
      Heavy mixed grain 30-45

Breakfast cereals GI
      Cornflakes 84
      Rice Bubbles 82
      Cheerios 83
      Puffed Wheat 80
      All Bran 42
      Porridge 46

Snack foods GI
      Mars Bar 65
      Jelly beans 80
      Chocolate bar 49

Legumes GI
      Lentils 28
      Soybeans 18
      Baked beans (canned) 48

Fruits GI
      Apple 38
      Orange 44
      Peach 42
      Banana 55
      Watermelon 72

Dairy foods GI
      Milk, full fat 27
      Milk, skim 32
      Icecream, full fat 61
      Yogurt, low fat, fruit 33

Soft and sports drinks GI
      Fanta 68
      Gatorade 78

Przekazuję to co znalazłam po podpowiedzi heliotropa.
      Pozdrawiam
    • boooo Re: indeks glikemiczny 13.05.02, 11:18
      www.dieta.info.pl/indeks_glikemiczny.htm
    • morgana2002 Re: indeks glikemiczny 13.05.02, 20:39
      Indeks glikeminczny jest też podany w książce Philipa Lipetza pt" Dieta dobrych
      kalori". Polecam. Kalorie to naprawdę nie prawda. Miałam pewne problemy z
      tyciem, a odkąd się stosuje do indeksu, jadam na umór i nie tyję. Ograniczenie
      się w jedzeniu i odchudzanie to koszmar, nie mający sęsu. Naprawdę nie trzeba
      tego robić.
      Morgan
      • marcinm22 Re: indeks glikemiczny 14.05.02, 15:18
        morgana2002 napisał(a):

> Indeks glikeminczny jest też podany w książce Philipa Lipetza pt" Dieta dobrych
        > kalori". Polecam. Kalorie to naprawdę nie prawda. Miałam pewne problemy z
        > tyciem, a odkąd się stosuje do indeksu, jadam na umór i nie tyję. Ograniczenie
        > się w jedzeniu i odchudzanie to koszmar, nie mający sęsu. Naprawdę nie trzeba
        > tego robić.
        > Morgan

jesz tylko potrawy z niskim indeksem ? jak to sie ma do
        rzeczywistego "zdroworozsądkowego" zapotrzebowania organizmu na B,T,W ?
        mozesz podac przykladowy jadlospis???

• morgana2002 Re: indeks glikemiczny 14.05.02, 23:13
          Jem tylko jedzenie o niskim indeksie tz , tak aby nie przekraczało 70. Jestem
          też wegetarianka od dawna.
          Śniadanie to np płatki owsiane z dużą ilością owoców, obiad : spagetti z
          pomidorami,szpinakiem, można jeść ryby, kolacja np chleb pełnoziarnisty z
          soczewicą.
          Nie ma ograniczeń w ilości, a tylko w rodzaju porzywienia. Eliminuje się
          produkty wysokoinsulinowe i tłuste. Apetyt na ciaska, batony i torty znika, na
          rzecz jabłek, jeśli tylko się nie głodzisz. Odkąd odkryłam tą metodę strasznie
          szkoda mi wszystkich dziewczyn które katują się głodem, dlatego tu piszę.
          morgan
    • Gość: malinarak Re: indeks glikemiczny IP: *.stradom.com.pl 14.05.02, 12:28
      Kochani ! Bardzo interesuje mnie indeks glikemiczny.Mieszkam w malej miejscowosci i nie za bardzo mogę kupic sobie ksiazkę.Moze jest jakas strona poswięcona temu (polska), a moze macie jakis przyklad na jadlospis.
      Pozrawiam i trzymam kciuki za wszystkich odchudzajacych ( się).
      • savena Re: indeks glikemiczny 14.05.02, 14:05
        republika.pl/ikoiko/tabele.html
        www.geocities.com/artvitae1/index.html
        • anika2 Re: indeks glikemiczny 14.05.02, 16:44
          Oczywiście dostarczasz organizmowi wszystkich potrzebnych produktów. Rzecz
          polega tylko na doborze właściwych produktów. Lista produktów z podanym
          indeksem glikemicznym znajdziesz na forum Gazety w wątku "Fitness" w poście o
          diecie Montignaca. W tej diecie wyodrębnione są dwie fazy. Faza I jest dla
          tych, którzy mają coś niecoś do zrzucenia. Faza II jest dla tych, którzy już
          zrzucili nadwagę i nie chcą przytyć oraz dla wszystkich innych, którzy chcą
          swoją wagę utrzymać. Ja na przykład chcę zrzucić jeszcze 3 kg (2 już mam za
          sobą) no i wreszcie móc nie bać się zimy, w czasie której zawsze mi przybywa.
          W fazie I możesz jeść (między innymi, bo lista jest długa): wszelkie ryby
          morskie i słodkowodne (oby nie panierowane), suchą kiełbasę, szynkę chudą, jaja
          gotowane, jajecznicę, omlet bez mąki, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę (chudą),
          kurczaka (bez skóry), indyka, chude sery, chudy jogurt, warzywa i owoce do woli
          (ale najlepiej 0,5 godz. przed posiłkiem)oprócz: gotowanej marchewki (surowa
          jest ok.) , buraków, kukurydzy no i ziemniaków. To wszystko jest polecane w I
          fazie. Ale trzeba pamiętać, że jesz tylko śniadanie, obiad i kolację (Montignac
          dopuszcza jeszcze ew. powieczorek. Możesz sobie nawet pozwolić na niewielki
          kieliszek czerwonego wina (najlepiej po posiłku) oraz na gorzką czekoladę.Nie
          da się wszystkiego opisać w poście. Spróbuj jednak zdobyć książkę (Michel
          Montignac "Jeść aby schudnąć - tajemnice naszego pożywienia"), ponieważ wiele
          jest w niej opisanych zależności między poszczególnymi produktami, które mogą
          być bardzo pomocne.
          • rhminus Re: indeks glikemiczny dobry na wszystko ;-) 14.05.02, 18:32
            Polecam gorąco wszystkim dietę opartą na indeksie glikemicznym. Schudlam na
            niej 10 kg w 6 m-cy bez glodu, zubażania diety i efektu jo-jo. To pierwszy raz
            kiedy schudłam tak dużo, z takim spokojem i tak długoterminowymi efektami (2
            lata).
            Ja korzystałam z książki "Dieta dobrych kalorii" wspomnianej już tutaj i ją tez
            polecam, jest tam dosc obszerna tabela produktow i ich indeksów a także potraw
            zalecanych i odradzanych w diecie. To nie jest jakaś krótkoterminowa dieta cud,
            tylko sposób na stałe, zdrowe odżywianie się, zgodne z piramidą żywieniową i
            innymi rozsądnymi zasadami mówiącymi np. o konieczności urozmaicania i
            odpowiedniego bilansowania diety.
            Tu też trzeba trzymać się zasad i istnieją także ograniczenia ilościowe, choć
            znacznie mniejsze niż w jakichkolwiek innych dietach. Wielką zaleta tego
            sposobu odżywiania się jest to, że nie trzeba skupiać się obsesyjnie na
            liczeniu kalorii. Po prostu przestawiasz się i w pewnym momencie różne batoniki
            i chipsy przestają cię kusić. W tradycyjnych, związanych ze znacznym
            ograniczeniem kalorii dietach często nieustannie myśli się o jedzeniu. Ma się
            zachcianki, które związane są ze zbyt niskim poziomem cukru we krwi. W diecie
            dobrych kalorii nie dopuszcza się do takich spadków procentujących gigantycznym
            obżarstwem i jeszcze większym poczuciem winy. Tu nie myśli się - " o jeszcze
            tylko tydzień i w końcu się najem". I dlatego później nie przybiera się znów na
            wadze.
            Teraz tę dietę stosuje moja mama, chora na cukrzycę. Właśnie diabetykom się ona
            przydaje wyjątkowo bo oni muszą stale kontrolować poziom cukru we krwi.
            W każdym razie polecam i chorym i zdrowym. Tym bardziej, że można ją w sporym
            stopniu modyfikować zgodnie ze swoimi indywidualnymi zapotrzebowaniami.

Do tego jeszcze inna warta pamięci rada. Ćwiczcie. To podnosi przemianę materii
            a dodatkowo- 1 kg tłuszczu w Waszym ciele powoduje spalanie ok 7 kcl a mięśni
            ok 70 kcl. Czyli nie tylko wasza obecna waga jest istotna ale też ile macie w
            tym tłuszczu a ile mięśni. Im więcej mięśni tym szybsze spalanie.

Życzę powodzenia i efektów przynajmniej takich jak u mnie.
            RH
          • malinarak Re: indeks glikemiczny 15.05.02, 07:35

anika2 napisał(a):

> Oczywiście dostarczasz organizmowi wszystkich potrzebnych produktów. Rzecz
            > polega tylko na doborze właściwych produktów. Lista produktów z podanym
            > indeksem glikemicznym znajdziesz na forum Gazety w wątku "Fitness" w poście o
            > diecie Montignaca. W tej diecie wyodrębnione są dwie fazy. Faza I jest dla
            > tych, którzy mają coś niecoś do zrzucenia. Faza II jest dla tych, którzy już
            > zrzucili nadwagę i nie chcą przytyć oraz dla wszystkich innych, którzy chcą
            > swoją wagę utrzymać. Ja na przykład chcę zrzucić jeszcze 3 kg (2 już mam za
            > sobą) no i wreszcie móc nie bać się zimy, w czasie której zawsze mi przybywa.
            > W fazie I możesz jeść (między innymi, bo lista jest długa): wszelkie ryby
            > morskie i słodkowodne (oby nie panierowane), suchą kiełbasę, szynkę chudą, jaja
            >
            > gotowane, jajecznicę, omlet bez mąki, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę (chudą),
            >
            > kurczaka (bez skóry), indyka, chude sery, chudy jogurt, warzywa i owoce do woli
            >
            > (ale najlepiej 0,5 godz. przed posiłkiem)oprócz: gotowanej marchewki (surowa
            > jest ok.) , buraków, kukurydzy no i ziemniaków. To wszystko jest polecane w I
            > fazie. Ale trzeba pamiętać, że jesz tylko śniadanie, obiad i kolację (Montignac
            > dopuszcza jeszcze ew. powieczorek. Możesz sobie nawet pozwolić na niewielki
            > kieliszek czerwonego wina (najlepiej po posiłku) oraz na gorzką czekoladę.Nie
            > da się wszystkiego opisać w poście. Spróbuj jednak zdobyć książkę (Michel
            > Montignac "Jeść aby schudnąć - tajemnice naszego pożywienia"), ponieważ wiele
            > jest w niej opisanych zależności między poszczególnymi produktami, które mogą
            > być bardzo pomocne.

Wielkie dzięki. M
    • dorotka.r Re: indeks glikemiczny 15.05.02, 09:44
      Czy można tą dietę stosować przy cukrzycy?
      • fyrne Re: indeks glikemiczny 15.05.02, 10:12
        Ja miałam podwyższony poziom cukru we krwi, jakieś 150, na czczo. A mam dopiero
        25 lat. Rok temu zastosowałam dietę dobrych kalori Lepitza bo polecał ją dla
        cukrzyków. Teraz po jedzeniu glukometr rzadko pokazuje powyżesz 90-ci.Dieta
        polecana jest też dla osób z hipoglikemią , tz jej funcją nie jest obniżanie
        poziomu cukru, ale wyrególowanie go.
    • heliotrop Re: indeks glikemiczny 15.05.02, 23:34
      Przeglądając litraturę na temat IG chcę zwrocić uwagę na na rożne wartości
      IG w zależności od przyjętej bazy = 100.Jeśli bialy chleb oznaczymy 100
      to glukoza będzie wtedy 138, kartofle 116, miód 126 ,ryż brązowy 81
      natomiast oznaczając glukozę jako 100 - kartofle będą 98, miod 87, ryż 66.
      Najcześciej IG jest podawany w wartosciach dla glukozy 100- tabele
      Montignac"a.

• agnieszka.dobrowolska Re: indeks glikemiczny 24.05.02, 13:58
      Czasem sa dostepne w ksiegarniach medycznych, prosze tez zapytac w Poradniach
      Diabetologicznych.
    • heliotrop Re: indeks glikemiczny 26.05.02, 20:55
      Bardzo proszę o kontakt na tym forum Panie "fyrne" .,"rhminus' oraz Pana
      "pawełpawlewicz'" a także inne osoby mające wiedzę na temat wpływu diety
      Montignaca na poziom cukru u chorych na cukrzycę .Proszę o konkretne dane,
      opinie lekarzy prowadzących, czy można wtedy odstawić leki , w jakich odmianach
      cukrzycy i w jakim jej stadium mozna ją skutecznie stosować. Będę wdzięczna za
      każdy list.Właśnie się dowiedziałam , że bardzo bliska mi osoba ma złe wyniki
      badań /powtarzane/.Do tej pory była calkowicie zdrowa ale teraz coś się dzieje
      i chcę zebrać duzo wiadomości na ten temat.Możecie też odpowiedziec
      bezpośrednio na mój adres : hbudnicka @poczta.onet.pl
      Z góry bardzo dziękuję.Pozdrawiam.
    • szczescie Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 08:03
      Zainteresowała mnie ta dieta (styl żywienia). Ale pewnych rzeczy nie rozumiem.
      Jestem cukrzykiem i dosyć często w ciągu dnia mierzę poziom cukru. I dziwę się
      że w tej diecie owoce suszone są uważane za te które mają niski indeks. One
      bardzo szybko podnoszą poziom cukru. A zabronione wafle ryżowe wręcz
      przeciwnie, dosyć wolno. Może nie do końca rozumiem ideę tej metody, chociaż z
      uwagi na to że jej podstawą jest spożywanie pokarmów mało podnoszących poziom
      cukru - wydawała mi się dla mnie idealna.
      Może ktoś z cukrzyków ma jakieś swoje doświadczenia?
      Nie wiem też jaki chleb (kupiony w sklepie) można jeść. Wydaje mi się że
      większość, nawet ziarnistych zawierają cukier, nie mówiąc o musli którym
      praktycznie bez cukru nie widziałam.
      • kk.kk Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 09:11
        muesli mozna robic samemu z poszczegolnych rodzajow platkow. chleb mozna kupic
        w zdrowej zywnosci [z pelnego przemialu] albo jesc np. pumpernikiel [zwracajac
        uwage czy nie ma dodatku oleju palmowego].
        co do suszonych owocow to montignac twierdzi ze indeks maja niski ze wzgledu na
        duza zawartosc blonnika [wolniejsze wchlanianie]
        • szczescie Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 10:00
          .....z tymi owocami to jednak nie mogę się zgodzić. Mają w sobie tak dużo cukru
          i to jeszcze "skondensowanego" że praktycznie cukier po nich rośnie jak po
          słodyczach. Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji - pomiarów cukru.
          Ciekawe na jakiej zasadzie osoba która tą metodę opracowała "doświadczała" tego
          jak szybko wzrasta poziom cukru po zjedzeniu określonego pokarmu.
          Nie powiem.... dieta ta podoba mi się, tym bardziej że zauważyłam że faktycznie
          nadmiar insuliny powoduje tycie, ale niektóre twierdzenia przeczą temu co na
          codzień obserwuję.
          • lily Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 12:36
            Jestem cukrzykiem od 3 lat, staram się dokładać wszelkich starań aby moje
            poziomy cukrów były jak najbliższe ideałowi. Z ciekawością czytam o diecie
            Montignaca, zamówiłam już sobie jego książkę w Merlinie bo w
            księgarniach "normalnych" jej nie ma. Niemniej byłabym wdzięczna za wszelkie
            uwagi i opinie diabetyków, stosują bądź stosowali się do zaleceń tej diety. Z
            góry dziękuję!

pzdr
            Lily

p.s. (moim zdaniem suszone owoce szybko podnoszą poziom cukru, myślę że
            szybciej niż niektóre świeże owoce)

• kk.kk Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 12:58
              swieze owoce nie sa w montignacu zakazane [z wyj. bananow, melonow i arbuzow].
              zaleca sie jedynie jedzenie ich na pusty zoladek, 20-30 minut przed innymi
              posilkami zeby mogly zostac od razu strawione i fermentujac nie powodowaly
              wzdec.
              czy w Waszych obserwacjach reakcji na rozne suszone owoce sa jakies roznice?
              montignac np. poleca glownie morele i figi, sliwki maja juz wyzszy IG a
              rodzynki sa zakazane. z reszta niski IG fig i moreli to nie tylko wymysl
              montignaca bo inne tabele IG tak samo podaja
              • szczescie Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 13:54
                suszone owoce mają to do siebie że cukier w nich jest skondensowany. I tak na
                przykład 3 szt. rodzynek mają jeden wymiennik WW czyli tyle samo co skibka
                chleba albo jabłko, czy nawet pół banana.
                Nie do końca też wiem jak jest z chlebem. Zgodzę się że biały chleb szybko
                podnosi cukier ale słonecznik i wszelkie dodatki ziarniste też nie są od tego
                wolne (ale tutaj chyba chodzi o szybkość wchłaniania). Natomiast
                pumpernikiel .... cóż wydaje mi się że to rodzaj pieczywa który także szybko
                się wchłania i podwyżasza poziom cukru.
                I nadal nie rozumiem dlaczego niedozwolone są wafle ryżowe, które naprawdę
                bardzo wolno podnoszą mi cukier ( i jakby nie było niewiele mają wspólnego z
                produktami tuczącymi).
                Może moje wątpliwości wynikają jednak z tego że choruję na cukrzycę i dokładnie
                obserwuję swój organizm. Ludzie którzy na codzień nie mierzą cukru 7-10 razy
                dziennie nie mogą wiedzieć jak dany pokarm działa na ich poziom cukru.
                Nagrosze jednak są chyba spadki cukru - po to one powodują że jesteśmy głodni i
                znów jemy. A to powoduje wydzielanie insuliny.... i znów jemy.
                • fyrne Re: indeks glikemiczny 03.06.02, 16:06
                  Dieta Lipetza czyli dobrych kalorii, różni się od metody Montignc. Suszone
                  owoce są w niej niedozwolone. Ciasteczka i wafle ryżowe są silnie przetworzone,
                  ich indeks to 112, indeks cukru to 78.
                  fyrne
                • anika2 Re: indeks glikemiczny 04.06.02, 20:42
                  Wg Montignaca złe węglowodany są to związki, których przyswajanie powoduje
                  silny wzrost poziomu glukozy we krwi. Należą do nich: cukier we wszystkich
                  postaciach oraz wszelkie węglowodany OCZYSZCZANE PRZEMYSŁOWO, takie jak m.in.
                  biała mąka (stąd zakaz wafli, które, choć nie słodzone, mają wysoki IG). Dobre
                  węglowodany to te, których przyswajalność przez organizm jest słaba, a więc
                  wzrost poziomu cukru we krwi po ich zjedzeniu jest niewielki. Są to zboża nie
                  oczyszczone, mąki nierafinowane, ryż pełnoziarnisty, niektóre produkty
                  zawierające skrobię - np.soczewica, większość owoców i wszystkie warzywa, które
                  Monti zalicza do kategorii błonnika (brokuły, kalafior, sałata, fasolka
                  szparagowa itp.). Rola błonnika jest bardzo duża nie tylko ze względu na
                  umożliwianie prawidłowej pracy jelit, ale również na zmniejszanie
                  przyswajalności węglowodanów, a co za tym idzie obniżanie zawartości cukru we
                  krwi, jak również stężenia insuliny. Stąd być może zielone światło dla
                  niektórych owoców suszonych (np. 100 gram suszonych fig zawiera aż 18 g
                  błonnika). Swoją drogą spostrzeżenia osób chorych na cukrzycę mogą być bardzo
                  ciekawe. Montignac napisał, że spożywając wyłącznie węglowodany o niskim IG,
                  diabetycy typu II (nie uzależnieni od insuliny) zdecydowanie poprawiali swoje
                  zdrowie, a nawet zdarzały się przypadki wyleczenia.
                  • szczescie Re: indeks glikemiczny 05.06.02, 11:01
                    No tak z obserwacji moich jako cukrzyka wynika jednak coś innego, ale jak
                    wielokrotnie już pisałam może to być spowodowane chorobą i tym że cukier dużo
                    szybciej rośnie niż u zdrowego człowieka. Jednak nadal będę się upierać że
                    owoce szuszone to bomba cukrowa i nawet błonnik w nich zawarty nie powoduje że
                    cukier wolniej się wchłania. Przecież dodanie do ciastka otrębów żytnich nie
                    spowoduje że cukier nie wzrośnie. Zresztą u człowieka zdrowego cukier i tak
                    wzrasta do pewnego progu (nerkowego) i dalej już nie rośnie, obojętnie ile
                    byśmy zjedli i co by to było. Oczywiście powoduje to wydzielanie insuliny (i to
                    jak rozumiem Montignac miał na myśli). Faktem jest że od czasu kiedy biorę
                    insulinę (a wstrzykuję ją 5-6 razy dziennie) zaczęły się moje kłopoty z wagą.
                    Nie są one straszne... ale te 6 kg ciągle mam w zapasie i próbuję coś z tym
                    zrobić. Jednak cukrzyca i spadki cukru (wtedy muszę coś zjeść) i zwyżki (wtedy
                    dostrzykuję insulinę)... powodują że jest to walka trudna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka