Dodaj do ulubionych

Maskarada?

31.12.06, 11:18
czasami stronka ****.ru bombarduje mnie takimi bukwami. Co to za
maskarada?

(Íó ęŕę ňóň îáîéňčńü áĺç ńëĺç?)...
Âű - âĺňĺđŕí, íî ń íŕěč âěĺńňĺ,
Ŕ çíŕ÷čň - âńĺ ó íŕń âńĺđüĺç!
Âű ńňîëüęî ëĺň ňđóäó îňäŕëč,
Äĺâ÷ŕň ó÷čëč č đĺá˙ň.
Č íŕ ăđóäč ó âŕń ěĺäŕëč -
Îá î÷ĺíü ěíîăîě ăîâîđ˙ň!
Ń ëţáîâüţ äŕ č íŕńëŕćäĺíüĺě
Öâĺňű â ďîäŕđîę çŕőâŕňčâ
Âŕń ďîçäđŕâë˙ĺň ń Äíĺě đîćäĺíü˙
Ëţáčěűé âŕěč ęîëëĺęňčâ!
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Maskarada? 31.12.06, 12:19

(Ну как тут обойтись без слез?)...
      Вы - ветеран, но с нами вместе,
      А значит - все у нас всерьез!
      Вы столько лет труду отдали,
      Девчат учили и ребят.
      И на груди у вас медали -
      Об очень многом говорят!
      С любовью да и наслажденьем
      Цветы в подарок захватив
      Вас поздравляет с Днем рожденья
      Любимый вами коллектив!

Andrzej
    • fanta-girl kodowanie 02.01.07, 11:44
      musisz zmienic "kodowanie".

U gory: widok,
      kodowanie i kliknąć na cyrylicę
      • listyznod Re: kodowanie 03.01.07, 12:48
        dzięki serdeczne. a cyrylica windows, iso, dos, koi8-r, koi8-u? a może łatwiej
        i zabawniej będzie wytrzaskać informatyków, po profesorsku, po pyskach?
        • sedona Re: kodowanie 03.01.07, 16:09
          Tez mam coraz bardziej ochote zrobic to po profesorsku, jak sugerujesz, u mnie cyrylica wciaz
          szwankujesad
          • qubraq Re: kodowanie 03.01.07, 16:23
            sedona napisała:

> Tez mam coraz bardziej ochote zrobic to po profesorsku, jak sugerujesz, u
            > mnie cyrylica wciaz> szwankujesad

w jakim sensie szwankuje? jest chyba 5 czy 6 rodzajów cyrylicy poza tym sa
            teksty tak dziwnie pisane że żaden z wymienionych w "Kodowaniu" nie potrafi
            tego rozkodować; kilka lat temu potrafiłem takie teksty rozkodować i pomagalem
            w tym zakresie Piosence_Wiosence ale teraz juz nie pamietam jak to robilem -
            wiem ze wciągałem takie robaczki do Worda i potem przeciagalem z powrotem do
            MicroInterExplor'a i cos tam zaznaczalem i po kilku chwilach pokazywał sie
            tekst cyryliczny, Tak mialem wlasnie z kilkoma mejlami od Radia.Majak.pl;
            A ten tekst ktory podał Listyznod, drogi wrocławianin, wystarczylo kliknąc
            Cyrylicą Windows i się rozkodował... smile Pozdrawiam Wrocław...i Sedonę...
            Andrzej

• sedona Re: kodowanie 03.01.07, 17:07
              Niestety, nijak nie chce mi sie zapisac cyrylica, Metelica probowala pomoc, ale nie potrafie tak ustawic
              komputera, zeby pisal cyrylice. Nie chce sie powtarzac, pisalam o tym chyba w watku z filmami Kacapa.
              • qubraq Re: kodowanie 03.01.07, 19:00
                sedona napisała:

> Niestety, nijak nie chce mi sie zapisac cyrylica, Metelica probowala pomoc,
                > ale nie potrafie tak ustawic komputera, zeby pisal cyrylice. Nie chce sie
                > powtarzac, pisalam o tym chyba w watku z filmami Kacapa.

podam Ci linka na translit : www.translit.ru/ wprowadź go do ulubionych
                i najpierw napisz gdzies na boku tekst po angielsku potem wklej go do okna
                Translitu , każ przetłumaczyć na rosyjski i skopiuj a skopiowany wklej np tu na
                forum. Wyższą szkołą jazdy jest od razu pisanie tekstu rosyjskiego w
                transkrypcji angielskiej i wklaejanie go do translitu z żadaniem przepisania go
                tylko na cyrylicę. Ja tak zrobiłem z tymi piosenkami z "Ironii Sud'by" ale
                mialem na szczęscie ich tekst w traksrypcji angielskiej i tylko kazalem to
                przepisać w cyrylicy. Okazuje sie ze ta głupia transliteracka działa bezbłednie
                bo tekst jest jak widzicie dokładnie bezbłędnie przepisany w języku rosyjskim.
                Dobrym doświadczeniem jest np pobranie z internetu jakiegoś wiersza Marii
                Cwietajewej, Belli Achmaduliny czy Anny Achmatowej i wklejenie go do Translitu
                z poleceniem zapisu w łacince i późniejsze wklepanie w odwrotna stronę, czy sie
                sprawdzi dokładny powrót do pierwotnej wersji... Sedono spróbuj zrobić jak Ci
                mowie, Metelica sama pisala ze do dziś uzywa Translitu pisząc cyrylicą...
                • metelica Re: kodowanie 03.01.07, 21:53
                  Przeciez Sedona pisala juz o tym,ze uzywa translitu i tylko przy wysylaniu
                  tekstu ma problem. Mozliwe,ze problem jest w tym,ze Sedona nie uzywa Windows i
                  trzeba w samym systemie zrobic jakies ustawienia.

PS.A wierszy Cwetajewej albo Achmatowej czy nie lepiej odrazu znalezc w
                  oryginale, niż kombinowac z tym wklejaniem i translitem?

• qubraq Re: kodowanie 03.01.07, 22:07
                    metelica napisała:

> PS.A wierszy Cwetajewej albo Achmatowej czy nie lepiej odrazu znalezc w
                    > oryginale, niż kombinowac z tym wklejaniem i translitem?

Myślałem, że wyraźnie napisalem że chodzi mi tylko o sprawdzenie przekladu w
                    obie strony a nie o czytanie czy wyszukiwanie a poza tym sam nie pisze w tym
                    pieknym języku a juz na pewno nie wiersze a jesli wspomniałem o takich wielkich
                    postaciach z poetyki rosyjskiej to chyba dobrze! nie? poza tym jak czlowiek
                    poleci dwa razy jakis wiersz to cos tam zostanie na sicie pamieci i może wróci -
                    tak jak ja wrocę do wierszy Achmaduliny gdyż o wstydzie!!! nie znam ich
                    zupelnie!

> Przeciez Sedona pisala juz o tym,ze uzywa translitu i tylko przy wysylaniu
                    > tekstu ma problem. Mozliwe,ze problem jest w tym,ze Sedona nie uzywa Windows
                    i trzeba w samym systemie zrobic jakies ustawienia.

Przepraszam zagapiłem się...
              • metelica Re: kodowanie 03.01.07, 22:24
                Sedono! Ja nie wiem,jak wyglada ten Twoj Mac Os,ale wiesz..ja w Windows mam
                problem z ICQ w rosyjskiej wersji. Liczylam,ze zainstaluję i podczas wolnych
                swiątecznych dni pogadam sobie z rodzinką ,a się okazalo,ze w komunikatorze
                same robaczki[ i bylo juz po rozmowach sad] Czyli nie chodzi mi o pisany tekst
                [wiadomośc],a o sam komunikator. Nie da sie tam przeczytac slow, co jest
                Archiwum, co jest Pomoc. Nie mogę tego uzywac.

Doslownie przed chwilą znalazlam na jednej ze stronek w czym tkwi moj problem,a
                mianowicie:

"Причина - проблемы со шрифтами в операционной системе. Заходите в Windows в
                меню Пуск (Start) –> Настройки (Settings) –> Панель управления (Control panel) –
                > Региональные настройки (Regional Options) –> Закладка "Общее" ->
                Дополнительно. Поставьте галочки на всех кодировках, связанных с кириллицей
                (Например, везде, где в названии значится Cyrillic или Russian). "

Czy w Mac OS są tez takie ustawienia? Bo Twoj problem tez może byc w czymś
                takim.

PS. Ale ostroznie kombinuj w systemnych ustawieniach smile a to jeszcze znikniesz
                z neta i z Forum przez moją dobrą radę smile

• sedona Re: kodowanie 04.01.07, 00:26
                  Chyba nie mam takich ustawien, zmeiniam tylko poprzez view>text encoding>cyryllic mac.
                  Najsmieszniejsze jest to, ze pisze cyrylica u siebie, nawet wychodza mi emaile, gorzej gdy napisze i chce
                  wyslac np na forum, wtedy zmienia mi na robaczki. Teraz tez, gdy odpisuje, pod spodem Twoj tekst jest
                  pol rosyjski pol robaczkowy, ot zagwozdka. Mysle, ze oprocz tego mojego systemu operacyjneo
                  problemem jest to, ze moj Internet obsluguje internet provider (jak to po polsku?) Safari, ktory dziwnie sie
                  zachowuje czasami gdy chodzi o Internet - inaczej wygladaj zdjecia, grafika.
                  A czy masz Metelico Skype? Mozesz wtedy porozmawiac z rodzina przez komputer/Internet, a nie pisac.
                  PS Obawiam sie, ze nie znikne z forum, przynajmniej niepredkosmile)
                  • metelica Re: kodowanie 04.01.07, 00:43
                    Pisząc,ze znikniesz z forum mialam na mysli,jak ja,kiedy bylam jeszcze
                    poczatkujacą internautką, probując cos tam poprawic smile w komputerze, cos
                    usunęlam i ..nie mialam interneta! Nie wiem,co usunęlam ,ale interneta nie
                    mialam ! Natomiast mialam sporo pretenzij do firmy, od ktorej mam
                    internet ! smile))) Otrzymalam naukę na przyszlosc - ostrozniej byc z plikami,
                    ustawieniami.

...Wszyscy z rodziny mają ICQ. Ciągle mnie piszą,zeby zainstalowalam. A ja
                    intsaluję,widzę robaczki i...odinstalowuję smile Też myslalam juz,zeby Skype im
                    zaproponowac. Tylko nie wiem,czy Skype jest jedyna wersja dla wszystkich
                    językow,czy tez musi byc wersja rosyjska? Bo dla mnie bardzo wazne jest,zeby po
                    rosyjsku pisac.

• sedona Re: kodowanie 04.01.07, 01:14
                      Nie sadze, zeby Skype musial miec wersje rosyjska, bo glownie rozmawiasz przez Skype, ale mozesz tez
                      pisac. Wlasnie sprawdzilam - jest tam mnostwo Rosjan, wiec musi dzialac na cyrylice. Wejdz na strone i
                      sie zorientuj. Jedynie, co musza miec Twoi bliscy (no i Ty), to mikrofon i glosniki/sluchawki.
                      Z tego, co sprawdzilam, to ICQ to taki chat room.
                      • metelica Re: kodowanie 04.01.07, 01:24
                        ICQ to raczej cos podobnego do GG i innych komunikatorow. Chat room tez chyba
                        tam jest. Ja jeszcze wogole nie uzywalam ICQ przez te robaczki. Nie wiem,czy
                        tam tez nie jest mozliwosc rozmawiac normalnie,przez mikrofon? Mam nadzieję,ze
                        jutro sie uporam z tymi dziwnymi znaczkami i wtedy wszystko sprawdzę.
                        • sedona Re: kodowanie 04.01.07, 01:26
                          A jesli sie nie uporasz, to sprobuj tez Skype, polecam.
                          • qubraq Re: kodowanie 04.01.07, 14:36
                            sedona napisała:

> A jesli sie nie uporasz, to sprobuj tez Skype, polecam.

Nie wiem co to jest to "Skype" ale jesli to jest rozmowa przez internet to
                            kazdy operator, tzn. mój "tlen" czyli "o2" albo jeszcze inaczej "go2", "Onet",
                            "Wirtualna Polska" czy "Interia" mają aplikacje telefoniczne wymagające tylko
                            sorzętu czyli sluchawek i mikrofonu, ja natomiast, mając stałe łącze w
                            Neostradzie zostałem zaproszony do LifeBoxa i tu dostałem oddzielny numer 0'399
                            xxx xxx, kupiłem sobie z dużą promocją w Telepunkcie TP SA nowy aparat
                            telefoniczny Philipsa i praktycznie tylko z niego dzwonię bo mam wszystkie
                            polaczenia strefowe i międzystrefowe za darmo! w ramach oplaty za Neostrade!
                            nawet nie będę musial placic 39 zlotych mies. od 15 lutego za tzw. dostęp do
                            kabla sieci TPSA bo mam telefon stacjonarny w domu. Rozmowa z zagranicą
                            kosztuje mnie grosze, chyba 10 gr za minutę to jest 3,5 raza taniej niż przez
                            Interie - 0'708 108 107 czy Onettelefon - 0'708 177 800 albo Gazetę telefon -
                            0'708 177 977, ktore pośredniczą w rozmowach międzynarodowych za 35 groszy za
                            minutę Brutto! 100 minut rozmowy z Sedoną moze mnie kosztowac raptem 10 zlotych!
                            - czyli ok. 3,5 dolara USA, Ale bym mial frajdę!!!
                        • kacap_z_moskwy Re: kodowanie 06.01.07, 00:38
                          Sproboj jescze raz ze strony icq sczagnac rosyjska wersje. U mnie tez kilka
                          razy tak bylo. Wiec robilem instalacje na nowo.

A icq w Rosji zowia аська smile

Na temat skype po-rosyjsku skype.com/intl/ru/
                          • metelica Re: kodowanie 06.01.07, 15:08
                            kacap_z_moskwy napisał:

> Sproboj jescze raz ze strony icq sczagnac rosyjska wersje. U mnie tez kilka
                            > razy tak bylo. Wiec robilem instalacje na nowo.
                            >

Zaskoczyłeś mnie ,ze miałeś problemy z ICQ. Bylam przekonana,ze to zalezy w
                            jakiej wersji językowej Windows. A żeby nawet i w Rosji miec taki problem? To
                            ile razy ja mam instalowac? Juz chyba z 5-6 raz to robiłam. A Ty za kazdym
                            razem sciagaleś z tej samej stronki czy z róznych? Ja juz w Ustawieniach
                            kombinowalam,dotarlam do "Zaawansowane" i tam cos niecos zmienialam, i nadal są
                            te robaczki. No i znowu odinstalowalam ICQ smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka