ilovetwins
30.08.11, 16:00
hej dziewczyny,
ostatnio odwiedzila nas ciotka z Włoch. Mama dwoch skrajnych wczesniaków (25tc i 28tc), dzis chlopaki 20 i 9 lat. Bardzo goraco namawiala mnie, abym dawala dziewczynkom parmezan. Szczegolnie Jagodce, hipotrofikowi, niejadkowi. Mowi, zeby sypac do wszystkiego, do zupek, do warzywek, do kanapek. Mowi, ze we Wloszech wszystkim niemowletom sie zaleca, szczegolnie tym, z niedoborem wagi, od 6 miesiaca. parmezan i oliwa z oliwek. Mowa o oryginalnym parmezanie parmiggiano regiano. Czy ktoras z was podawala dziecku parmezan? Od kiedy?
przeczytalam tez na forum mleczarskim co nastepuje:
"Parmezan ma nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, lecz także niezwykłe wartości odżywcze. 100 g sera spod Parmy organizm człowieka trawi 45 minut, podczas gdy 100 g sera żółtego lub 100 g mięsa – około czterech godzin. Parmezan zaleca się na przykład niemowlętom oraz ludziom ze schorzeniami układu trawiennego: zawiera aż 17% aminokwasów, które w ogóle nie wymagają trawienia. Właśnie parmezanem był leczony cierpiący na nieżyty jelit Molier, parmezanem odchudzał się przez lata Luciano Pavarotti. 100 g parmezanu ma tyle białka, ile 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga."
Brzmi to wszystko zachecajaco, a ja juz nie mam pomyslow, jak podtuczyc tę moją chudzinę.
Ciekawa jestem, czy wy dawalyscie dzieciom ten ser.?