Dodaj do ulubionych

parmezan dla niejadków

30.08.11, 16:00
hej dziewczyny,
ostatnio odwiedzila nas ciotka z Włoch. Mama dwoch skrajnych wczesniaków (25tc i 28tc), dzis chlopaki 20 i 9 lat. Bardzo goraco namawiala mnie, abym dawala dziewczynkom parmezan. Szczegolnie Jagodce, hipotrofikowi, niejadkowi. Mowi, zeby sypac do wszystkiego, do zupek, do warzywek, do kanapek. Mowi, ze we Wloszech wszystkim niemowletom sie zaleca, szczegolnie tym, z niedoborem wagi, od 6 miesiaca. parmezan i oliwa z oliwek. Mowa o oryginalnym parmezanie parmiggiano regiano. Czy ktoras z was podawala dziecku parmezan? Od kiedy?
przeczytalam tez na forum mleczarskim co nastepuje:
"Parmezan ma nie tylko niepowtarzalny smak i aromat, lecz także niezwykłe wartości odżywcze. 100 g sera spod Parmy organizm człowieka trawi 45 minut, podczas gdy 100 g sera żółtego lub 100 g mięsa – około czterech godzin. Parmezan zaleca się na przykład niemowlętom oraz ludziom ze schorzeniami układu trawiennego: zawiera aż 17% aminokwasów, które w ogóle nie wymagają trawienia. Właśnie parmezanem był leczony cierpiący na nieżyty jelit Molier, parmezanem odchudzał się przez lata Luciano Pavarotti. 100 g parmezanu ma tyle białka, ile 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga."
Brzmi to wszystko zachecajaco, a ja juz nie mam pomyslow, jak podtuczyc tę moją chudzinę.
Ciekawa jestem, czy wy dawalyscie dzieciom ten ser.?
Obserwuj wątek
    • ewelajnawrocek Re: parmezan dla niejadków 30.08.11, 17:32
      Pytanie czy duza ilosc białka tuczy czy odchudza, bo patrzac na dukanowców to moznaby miec odwrotną opinię. Ja bym malego chetnie podtuczyła czymkolwiek ale on sera nie zje, probuje manną ale waga ani drgnie.
    • mama-cudownego-misia Re: parmezan dla niejadków 30.08.11, 17:54
      Słyszałam o tym, ale ja bym nie podawała klasycznego nabiału przed ukończeniem roku życia. Po... Czemu nie, jeśli zje. jedno ale: niby ze względu na specyfikę dojrzewania nie powinno w nim być listerii, ale akurat czytałam niedawno z nudów kanadyjska gazetę i tam była afera z parmezanem z listerią. Więc raczej bym w taki komercyjny pseudoparmezan celowała, nie ten specjał regionalny, bo produkt parmezanopodobny prędzej z pasteryzowanego mleka będzie... Albo go zagotować może? Białku nie zaszkodzi.
      • polaa27 Re: parmezan dla niejadków 30.08.11, 22:07
        Raz, ze to nabiał, wiec należy go wprowadzać ostrożnie (alergia). Dwa, ze jest ciężkostrawny, więc na pewno nie sypałabym tego do wszystkiego i nie małym dzieciom,. Szczególnie hipotrofikom, które w większości mają bardziej wrażliwy i niedojrzały układ pokarmowy, niż pozostałe wcześniaki.

Oliwa jak najbardziej. Tym najmniejszym najlepiej serwować rafinowane oleje (np. rzepakowy). A potem wszystkich po trochu, a jak wybredne to z pestek winogron mają najbardziej łagodny smak.
    • maga-7811 Re: parmezan dla niejadków 30.08.11, 22:11
      ja swojej małej sprowadzam mięska z włoch dla dzieci m. in. firmy Plasmon, i kiedyś przez przypadek dostało nam się z parmezanem o takie
      www.plasmon.it/i-nostri-prodotti/dal-4-6-mese/omogeneizzati-formaggino/formaggino-fuso-con-parmigiano-reggiano
      moja niestety nie może jeść nabiału w żadnej postaci
      Jeśli masz możliwość sprowadzenia z Włoch to polecam słoiczek to koszt około 5-6 PLN.
      Swoją drogą to polecam te mięska - wybór jest naprawdę spory jest jagnięcina, konina, królik, struś.
      • olus22 Re: parmezan dla niejadków 31.08.11, 10:46
        Wszystko dobrze tylko te słoiczki o których piszesz są homogenizowane a to juz nie jest takie zdrowe. Też je kupiłam będąc we Włoszech ale smak mają okropny. Podróżuje dużo z dziećmi po świecie i uważam że nasze polskie są najlepsze w smaku w wyglądzie i wyborze.
        • maga-7811 Re: parmezan dla niejadków 31.08.11, 16:25
          no nie bardzo rozumiem dlaczego piszesz że "polskie są lepsze w smaku" jak w Polsce nie ma odpowiedników tego typu słoiczków- z mięs jedynie jest indyk gerbera. Ja mojemu dziecku gotuję sama a dodaje jedynie mięso z tych słoiczków - zresztą zaczęłam jak mała miała anemię i do polskich słoiczków musiałam dołożyć dodatkowa porcję mięsa. Co do smaku to jest to po prostu smak mięsa, czy ryby ( bo też mają duży wybór). Może Ty masz na myśli jakieś inne słoiczki - typu zupka
    • 888zuzia888 Re: parmezan dla niejadków 05.09.11, 13:22
      moja szwagierka opiekowała się we Włoszech dzieckiem od 3 m-ca, którego mama chodziła na szkolenia odnośnie prawidłowego odżywiania. Pomijam zupełnie inne czasowo od naszego wprowadzanie dziecku pokarmów stałych, ale dostałam od niej parmezan i "swojską" oliwę z oliwek. Parmezan oczywiście BIO (fajnie jeśli kogoś stać na BIO..). Proponowała dodawać go np. do zupki z soczewicy + makaron razowy + oliwa (dodawałam również cukinię). Do dań z mięs np. z warzywami dodają nie oliwę a masło, którego nie powinno braknąć w diecie maluszka. Soczewica powinna być podawana zamiennie z mięskiem - a wszelkie dania dla naszych pociech o ile to możliwe - przygotowywane w domu. Świetnie mojej wcześniaczce smakuje spagetti ze świeżych pomidorków własnie z parmezanem. Dodam, że trzymam go w zamrażarce (wcześniej starłam cały na najdrobniejszych oczkach).
      Polecam!! również mamom, które nieładnie się tu odzywają .. życzę im więcej wyrozumiałości, przecież żadna z nas nie chce źle, prawda??
      • mama-cudownego-misia Re: parmezan dla niejadków 06.09.11, 21:56
        Co kraj to obyczaj, w Indiach niemowlaki curry jedzą. Ale też pomidorek na włoskim targu to inny pomidorek, niż ten nasz, i nie tylko o smak tu chodzi, ale o chemię. Jak nie ma produktów bio, to naprawdę słoiczki lepsze.
        I nikt się tu nie odzywa nieładnie, po prostu według polskich schematów żywieniowych ser podaje się roczniakom. U wcześniaków jest to o tyle uzasadnione, że jednak podobno częściej cierpią na alergie pokarmowe.
    • poznan_doznan Re: parmezan dla niejadków 05.09.11, 14:08
      Właśnie czytam książkę o BLW "Bobas lubi wybór" i tam w sumie zalecają parmezan, ale w ograniczonej ilości, bo jest bardzo słony. A sól raczej lepiej eliminować z diety malucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka