edytkus 02.01.06, 23:48 Czy ktos jest w stanie wymienic wszystkie tytuly z serii o Muminkach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Muminki 03.01.06, 07:45 za biblionetką: sykl - Świat muminków: Dolina Muminków w listopadzie, Kometa nad Doliną Muminków, Lato Muminków, Małe trolle i duża powódź, Opowiadania z Doliny Muminków, Pamiętniki Tatusia Muminka, Tatuś Muminka i morze, W Dolinie Muminków, Zima Muminków Cykl Muminki: Prezent urodzinowy, Wielka wyprawa, Zaczarowane obłoczki Poza tym za merlinem: Muminek i przyjaciele Muminki (tu opowiadania: Czemu się martwisz, mamusiu?, Ostatni smok na świecie, Zaczarowane obłoczki, Paszczaku, coś ty zrobił!, Wielka wyprawa, Niewidoczne dziecko, Zima i czary, Koniec świata) Muminki - zima i czary Odpowiedz Link
mammilaria Re: Muminki 03.01.06, 09:43 nchyb, czy to jest odpowiednia kolejnosc muminkow. Wlasnie mamy zamiar sie za nie zabrac, ale zastanawia mnie od czego zaczac i jaka jest rzeczywista kolejnosc. Konczymy wlasnie cykl Doktor Dolittle i kolejnosc podana w ksiazkach jest inna, niz wynika to z akcji. 8-letni syn, ktory czyta sam, ale w kolejnosci wskazanej przez mnie na podstawie informacji z ksiazki zwrocil mi na to uwage. Dlatego Mumiki chcielibysmy czytac w odpowiedniej kolejnosci Odpowiedz Link
nchyb Re: Muminki 03.01.06, 11:11 mammilario, odnoszę wrażenie, że to jest bardziej alfabetyczna kolejność. Spóbuję poszukać kolejności tematycznej, jak znajdę, dam znać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
nchyb Re: Muminki 03.01.06, 11:15 O, nawet na naszym forum znalazłam taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=17039815&v=2&s=0 Wynika z niego, że w kolejności będą jako pierwsze: - Małe trole i wielka powódź później zaś - Kometa nad Doliną Muminków (ta była pierwszę przeczytaną i przeze mnie i przez mojego syna - tyle, że wiele lat później...) ale będę szukać dalej... Odpowiedz Link
tippi Re: Muminki 03.01.06, 18:50 "małe trolle i wielka powódź" nie łączą się bezpośrednio z serią, ale chronologicznie to one powinny być pierwsze. potem "kometa nad doliną muminków", "dolina muminków", "lato muminków", "zima muminków", "opowiadania z doliny muminków", "tatuś muminka i morze", "pamiętniki tatusia muminka" i na koniec "dolina muminków w listopadzie". Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Muminki 03.01.06, 20:16 Jest też podobny watek na Maluchach www.maluchy.pl/forum/viewtopic.php?t=28117 Odpowiedz Link
kulju Re: Muminki 03.01.06, 20:57 Daty powstania Muminkow - wersja szwedzka - The Little Trolls and the Great Flood (1945) - Comet in Moominland (1946) - Finn Family Moomintroll (1948) - The Exploits of Moominpappa 1950 - Moominsummer madness (1954) - Moominland Midwinter (1957) - Tales from Moominvalley (1963) - Moominpappa at Sea (1965) - Moominvalley in November (1970) Pozdr, Magda Odpowiedz Link
olamaja Re: Muminki 04.01.06, 10:21 My przerobiliśmy wszystkie części. książki i kasety. uważam, ze wcale nie trzeba czytać tak zupełnie po kolei. Wydaje mi się, ze w zależności od wieku dziecka będą się bardziej podobały jedne części a potem inne. Odpowiedz Link
edytkus Re: Muminki 04.01.06, 17:45 Serdecznie dziekuje, szczegolnie dla Kulju za tytuly angielskie (nie mialam pojecia ze Muminki w USA to Moomins) - teraz nie musze sciagac ksiazek z Polski, chociaz z drugiej strony moze polskie tlumaczenie jest lepsze? Nie wiecie przypadkiem czy nie mozna gdzies dostac bajek na DVD? Odpowiedz Link
edytkus Re: Muminki 04.01.06, 17:56 zobaczcie co znalazlam ;)) www.petitiononline.com/moomins/petition-sign.html Odpowiedz Link
kulju muminki na DVD 04.01.06, 18:03 Jest chyba 7 DVD z Muminkami - po niemiecku i angielsku www.themoomins.com/ Ale nie widzialam, wiec nie wiem jaka jakosc. Magda Odpowiedz Link
edytkus Re: muminki na DVD 07.01.06, 20:22 wiem wiem, dzieki, zanalazlam tez japonska wersje animowana - 69 odcinkow Odpowiedz Link