wgra 16.05.07, 17:36 Mój syn własnie ma różyczkę.Czy mogę go czymś wspomóc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: różyczka 16.05.07, 18:42 W czasie różyczki ( w okresie wysypkowym ) w ogromnej wiekszości przypadków podaje sie pulsatillę 15 CH 2 do 4 razy dziennie po 1 kulce. Innych leków nie sugeruję, bo nie mam podstaw. Nie wspomniałaś o zadnych objawach współistniejących np. czy występuje gorączka i jak przebiega. Odpowiedz Link
wgra Re: różyczka 16.05.07, 21:04 Gorączka pojawiła się wczoraj po południu 38 i trochę pokasływał.W nocy furczało mu w nosku i temp, się utrzymywała,Myślałam,że to łapie go przeziębienie i podałam osc.Rano temp 37 ale w południe znowu 38 i się wysypał najpierw na buzi potem na brzuszku (najwięcej) a następnie cały przód i plecki (lekko) a teraz najwięcej ma w dole brzucha i okolicach siusiaka,Temp, znowu zaczyna rosnąć,jest w granicach 38 ale mały wydaje mi się coraz cieplejszy,pojawiło się też jakby trochę katarku wodnistego ale mały po marudzeniu usnął.Teraz przez sen furkocze mu w nosku.Pediatra (młoda siksa) nie była na 100 pewna tej różyczki.Powiedziała.że jak do poniedz, nie przejdzie znaczy różyczka a jak przejdzie to wirusówka.Taka mądra to byłam i bez niej.Dzięki zaraz zaaplikuję mu tę puls. akurat mam taką i też się o niej doczytałam w "mądrej książce" Leczenie homeop. Odpowiedz Link
beba2 Re: różyczka 17.05.07, 11:38 To dawaj tę pulsatillę, bo nawet jeśli to nie jest rózyczka, to opisane objawy wysypkowe i tak pod nią podchodzą, a więc i pod ten sam lek. Oscillo może być podawane bo rózyczka to tez wirus. Nie wychodźcie z domu przez 4-5 dni. Odpowiedz Link
wgra Re: różyczka 17.05.07, 17:55 Kurczę to chyba nie jest odra,był szczepiony na odrę.Rano wstał z zaropiałymi oczkami szczególnie prawe.Potem je mocno tarł aż zrobiły się jak u królika.Katar nie wypływa ale w nosku furkocze.Na dotatek usta i wśrodku zrobiły się żywo czerwone.Zaczął stękać więc temperatura powyżej 38.Niestety temperaturę zbija mu tylko ibufen.Pulsatillę podaję ale nie widzę różnicy.O miałam rację z temperaturą mąż mówi,ze 38,9.Nie chce pić napojów i ma trudności w przełykaniu.Wysypka nie jest żywo czerwona raczej drobna różowa z wyjątkiem genitaliów tam jest dużo drobniutkiej zlewającej się i bardziej czerwonej,zaczęła się od buzi a potem coraz niżej stąd moje pytanie o odrę i ta ropka w oczkach. Odpowiedz Link
wgra Re: różyczka 17.05.07, 21:17 Ponieważ ta różyczka nie dawała mi spokoju, uprosiłam meża i pojechaliśmy po raz trzeci do lekarza.Tym razem prywatnie.Właśnie wróciliśmy i zgadnijcie jaka jest diagnoza.SZKARLATYNA - podobno klasyczny ksiązkowy wygląd.Widocznie pani pediatra z przychodni uczyła się z innych książek. Odpowiedz Link
5_monika Re: różyczka 18.05.07, 07:51 to Belladonna,Apis m.,Arum triphyllum + może Arsenicum-wszystko w zależności od objawów. pierwszy na pewno pasuje w tej chwili pzdr Odpowiedz Link