lidek11 01.03.07, 23:01 Czy ktoś się orientuje, czy w przypadku dyskopatii odcinka szyjnego, mogą towarzyszyć efekty "kruszenia,trzaski" kregosłupa( przy skrętach głowy i krążeniach)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rollingstones Re: dyskopatia 02.03.07, 02:01 przy dyskopatii z prawdziwego zdarzenia ruchy sa zwykle tak ograniczone ze zadne skrety ani krazenia szyja sa nie mozliwe - ergo cos jest nie tak z diagnoza Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: dyskopatia 02.03.07, 07:46 Dyskopatia to pojęcie wieloznaczne i mylące. W Twoim przypadku prawdopodobnie określa o mniej lub bardziej zaawansowane zmiany w obrębie krążków międzykręgowych widoczne na którymś z badań obrazowych. Przykładowo rollingstone pod tym słowem rozumie coś nieco innego. Kruszenie i trzaski mogą być powodowane przez tzw zablokowania, zaburzenia sposobu działania kręgosłupa oraz okolic i w konsekwencji zmiany zwyrodnieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek11 Re: dyskopatia 02.03.07, 09:15 Na zdjęciu rtg mam taki opis: w odcinku szyjnym kręgosłupa zaostrzenia kostne przednich krawędzi trzonów.Pani doktor na podstawie zdjecia i wywiadu postawiła diagnozę: dyskopatia.Oczywiście potrzebny jest też rezonans, ale dostanę skierowanie dopiero wtedy gdy przejdę rehabilitację( masaż i jonoforeza) Na razie nie mogę do końca skręcać szyją.Pani doktor powiedziała, że kręgosłup na zdjęciu wygląda tak jakbym przeszła jakiś wypadek.A ja po prostu zaliczyłam we wrześniu przeprowadzkę (duzo dźwigałam).I wtedy pojawiły się trzaski i chrupania,natomiast ból pojawił sie dopiero w grudniu.A co powiecie na akupunkturę? Moja ciocia miała 10 zabiegów i jest bardzo zadowolona.Własnie na dyskopatię.Zdaję sobie sprawę że na pewno nie wszystkim pomaga, ale jakie są Wasze opinie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś